Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, November 28, 2010

Kesah di sebalik demam Denggi...

ok... aku nak cerita nih, kisah sebenar di sebalik aku demam yg Dr suspect denggi tu... aku amat amat yakin yg sbnrnya aku bukan lah demam denggi... tapi ini adalah effect dari aku mengambil dan mengikuti proses menguruskan badan... 

ekceli, ini adalah kali ke-3 aku jadi mcm ni... paling teruk adalah first time jadi iaitu pada tahun 2001 kalau x silap aku... time tu mmg badan aku mengamcam abih... perut nih, nipis jerrr... mmg best la... tp setiap hari, lebih dari 10 bijik ubat dan jamu yg aku telan utk mengekalkan badan mcm tu... tp akhirnya, aku admitted kat hospital parit buntar... semuanya gara2 aku demam on n off sebulan x baik2... smpikan klinik pun dah x mo terima kes aku dan rujuk ke hospital... 

seminggu aku di hospital... sgt hazab... tiap2 hari 4 kali sehari nurse akan dtg amik darah.... sakit nye Tuhan saja yg tahu... masuk air smpi botol ke 10 dah x boleh msuk lg... darah je yg kluar... tangan aku dah xde  rupa tangan dah... abih bengkak... cukup seminggu, bapak aku (time tu beliau sihat dan kuat lg) datang jenguk aku, nangis2 aku soh dia bgtau kat Dr yg aku nak kluar jugak2... nak blk umah... Dr mcm x bagi, dorang takut jadi lebih teruk bila aku blk.. sbb time tu pun aku suspect denggi gak.. kebetulan musim denggi time tu... 

selepas dari itu, aku dah mmg x boleh nak mkn sebarang jenis ubat kurus... bila mkn je, paling kuat seminggu, aku akan mula demam2 balik... kali ke-dua aku demam teruk last year... simptom nye sama... demam... tp dah time tu bkn musim denggi, dorang x suspect denggi la... itu sbb aku amik satu produk yg popular sgt time tu... 

dan kali nih, aku ikut program dan amik produk yg popular jugak... dan kali ni lama sikit la bertahan... lepas sebulan aku amik baru ada kesannye... simptom nye sama jugak... tiap2 ptg, senja.. aku akan sejuk... tiba2 je akan sejuk menggigil2 dan terpaksa berbungkus... paling cepat sejam lepas tu baru kembali normal... lepas dtg simptom2 tu baru akan demam yg teruk... 

bila ok sikit, aku sembang2 dgn member syg aku... dia kata, wife dia koma 3 hari lepas dok makan ubat kurus satu jenama yg popular jugak... kalau sebut semua org tau... tp x bleh sebut sini la... sapa2 nak tau apakah produk2 tersebut, sila email kpd sy yer... ok kembali pd cerita wife member tu, selepas 3 hari koma, alhamdulillah, dia sedar kembali.. tp hati, jantung dan buah pinggang beliau dah rosak... dan hasilnye, badan dia mmg kurus lah... bila sembang simptom2 yg wife dia alami, sama je ngan apa yg aku alami... dan aku amat bersyukur yg aku cuma demam saja.. x koma dan hilang nyawa... alhamdulillah... 

dan mulai sekarang, aku xkan amik sebarang ubat utk kurus lg... x kira la mcm mana hebat pun testimoni or iklan yg dorang buat... walaupun produk yg diiklankan tu dorang kata healthy, tp ianya adalah process food, ttp ada elemen ubat kurus dlm tu.. kalau tidak, xkan la dlm seminggu dah boleh nampak kesan.. tul x?? 

yang paling bagus seperti kata mak aku ialah, kontrol makan, dan bersenam selalu... duit x kena, sihat pun sihat... 










 Apa Kata Hati?~ alhamdulillah aku masih dipanjangkan umur....

Denggi... atau????

Minggu ke-2 bulan November, aku telah diduga dengan kesihatan yang tidak memuaskan.. bermula pada hari selasa.. aku dah mula rasa letih, seram sejuk dan xde mood nak buat apa2 pun... malam tu, dalam x semena2, aku menggigil... sejuk sgt... syg aku bungkus aku dgn 2 helai comforter dan sehelai selimut... masih jugak menggigil2 sejuk.... syg aku ajak g klinik, tp aku x daya nak bangun pun... aleh2, biar gitu jer... xtau la brapa jam mcm tu, pastu aku rasa mcm biasa balik.... 

bangun pagi esok nye, aku masih rasa x larattt sgt... rasa panas mata... tp xde pulak rasa sejuk... on the way ke office, aku singgah ke klinik dulu... saja nak check or amik ubat apa yg patut nak hilangkan rasa letih aku nih... tp, masa tgh screening, rupa2nya suhu badan aku tinggi... 39.4... nurse call kat Dr. dan Dr arahkan supaya aku buat ujian darah... 

aku ni dah la sgt sgt sgt sensitif dgn jarum... sakit oooo... hahhaha... tetiba kene amik darah pulak... tp kali nih, aku x brapa nak gerun dan takut sgt dah... xtahu lah nape... agaknya sbb badan aku lemah sgt kot.... nak gerun pun x daya... masa nak amik darah tu, aku siap bleh tgk lg.. alhamdulillah, sekali cucuk ja dah dpt darah.... (slalunye, aku nih, kene lebih dari sekali cucuk baru dpt urat darah tu...)

tunggu sekejap dalam 15 minit, keputusan darah kluar... darah aku normal... xde apa2... Dr. bagi ubat demam ngan antibiotik dan MC sehari... aku pun, terus drive blk umah, mkn ubat dan kedebommm... tido.... masa tido tu aku dpt rasa la berpeluh2 badan aku... dlm hati, aku kata ok la ni... demam dah kebah la ni... bangun tido je... terus aku rasa seram sejuk balik... kiranya, lepas makan ubat, aku ok, pastu abih kesan ubat tu, demam dtg blk... selera makan mmg xde langsung... asyik minum air kosong je... itu je yg boleh ditelan... 

esok nye, aku rasa makin teruk... makin lemah badan aku... aku pegi lg ke klinik utk amik MC... tp ttg kene screen... dan, hasilnye, suhu badan aku naik lg... bknnya turun... dan sekali lg aku kene amik darah... kali ni, nasib x menyebelahi aku.... nurse yg amik darah aku semlm, cuba smpi kali ke 3 dan 3 tempat, tp ttp xde darah.... akhirnya, dorang soh aku masuk wad... nurse lain pulak yang dtg amik darah aku... nurse td dah x sanggup nak amik darah aku... dia kata kesian sbb byk kali sgt dah.. dia tahu sakit... tp nurse yg sorng lg ni pun, kali ke-6 baru dpt... tu pun sikit je... dia pun berkali2 kata kat aku 'kesian...'.. tp nk wt cane, ttp kene amik... lepas dpt result, terus aku kene drip... masuk air... ouchhh... ouchhh... yg ni, aku gerun... dlm x daya pun aku gerun... 

yg ni mmg sakit... sakittt sgt.... agaknya silap cucuk kot... sbb terasa smpi seluruh tangan sakitnye... 2 botol utk hari tu... ptg tu, klinik nak tutup, nurse cuma bandage je jarum yg masih di tangan sbb dia suruh dtg lg esoknye utk masuk air lg... tp tiga hari pertama aku demam tu, sgt la hazab... aku x boleh tido... sakit badan.... panas mata dan telinga berbahang2... lapar tp x de selera nak makan.... hari ke-3, pagi2 aku pegi klinik lg, dan terus masuk air... Dr dtg melawat aku dan dia bgtau yg pletlet darah aku setiap hari makin turun... so, dorang suspect denggi.... di akhir hari tu, Dr buatkan surat rujuk aku ke GH... esok nye tu sepatutnye aku kene dpt rawatan lanjut kat GH... 

Tapi............. aku x pegi.... sbb utama, aku takut.... sebab lain, aku malas... aku rasa setelah masuk 4 botol air, rasa badan segar sikit... dah kurang rasa bahang panas tu.... tp lemah tu masih lemah la... tau2 pg sabtu tu, orang dari GH call aku... tanya keadaan aku mcm mana... aku jawab dgn suara yg ceria... hehehhehe... dia tanya ada naik ruam x? aku ckp xde... byk jugak la bersoal jawab dgn org tu... pastu ok je... xde plak dia soh p sana.. alhamdulillah.... 

tangan aku, kesan dari dok cucuk cucuk amik darah dgn bekas masuk air tu, dah lebam yg amat dasat.... takut aku tgk... tp, aku teruskan amik ubat yang Dr bagi tu... cukup time je, mkn ubat.. aku mkn jugak la apa yg org petua... sup ketam... tp sehari je aku mampu telan.. pastu aku dah rasa nak muntah... aku bykkan minum air kosong je... dan... alhamdulillah... hari ke-8 baru aku dpt g keje.... dah rasa kuat sikit.... agaknya darah aku dah stabil kot.... lega aku rasa...... 

tapi... kesah di sebalik kejadiannnn....... tunggu entry seterusnya..... 






 Apa Kata Hati?~ maaf, gambar xde... sbb keadaan yg sgt tidak mengizinkan... x dpt kelulusan utk dipostkan di sini... hehhehhehehe

Wednesday, October 27, 2010

Dikala hujan yang melebat di pagi hari.... sejukkkkk terasaa.... sampai kat office, pekena ni dulu...... 






mee sup panas2..... 


perrrggggghhhhhh.... mmg syiokkk habis lah..... 






Apa Kata Hati?~ now dah bleh wat keje......

Saturday, October 23, 2010

Kompilasi Novel Hadiah Birthday

Cite ni dah lama... bulan Ogos ari tu.. br skg aku rasa nak share ngan kengkawan semua... huhuhuhu...




Haaaaa..... ni la antara hadiah birthday yang aku dapat daripada suami kesayangan aku.... beliau sgt tahu yg isteri dier ni sgt suker baca novel, dan dia hadiahkan kompilasi novel ni utk aku.... 

sukerrrrr sgt tau... 3 in 1... teballl novel nih... penulis nye ialah Aina Emir... setakat entry ni ditulis aku baru abih baca novel yang first... ada dua lg... hehheheheh... speed membaca novel aku skg ni dah x laju... sbbnye dah terpaksa membahagi masa utk membuat assignment... bila rasa2 boring baru aku baca novel.... 






 Apa Kata Hati?~ besttt sgttt... thanks syg....

Thursday, October 21, 2010

Wajah baru... entry pun baru...

Hari ini, aku rasa mcm nak menulis.... ttg apa?? ttg tanggungjawab dan ttg amanah dalam konteks kita sebagai pekerja..... (tajuk x bleh blah.. mcm nak tulis tesis pun ada... huhuhuhu..)

Dahulunya aku bila dtg keje:

scan kedatangan - masuk bilik - on pc - check email - check myspace/friendster/tagged - kluar minum - masuk office - wat keje - kluar lunch - masuk office - check myspace/friendster/tagged - wat keje - blk. 

in between tu (8 to 5) ada saja nak pegi post office la.. nak pegi bank la.. nak pegi situ la.. nak pegi sini la... 

Sekarang.. setelah aku mengenal apa erti tanggungjawab dan amanah:

buka office - on lampu/ekon - scan kedatangan - masuk bilik - on pc - check email notes - online fb (online sahaja) - wat keje sesambil reply comment fb (if x byk sgt keje) - lunch (kdg2 kluar, kdg2 x) - masuk office wat keje sambil reply comment fb - wat keje - balik.

in between tu (8 to 5) kerusi aku ni kalau la besi, dah lebur dah.. asyik dok menampung kepanasan bontss aku je... alhamdulillah, aku dah jarangggggg sgt dah kluar waktu keje. Minum pagi pun x kluar.. sbb nye, kluar umah awai, singgah beli kueh dan mkn la sambil wat keje... jimat masa, jimat tenaga, jimat segala2nya... 

Tujuan aku buat perbandingan tu, bkn sbb nak kata aku baik sgt ikut peraturan... aku suka jugak langgar peraturan.. kdg2 aku kluar jugak.. tp... hanya jika ada perkara yg betul2 penting sahaja... kalau setakat nak p cucuk duit, nak p byr bil.. yg tu semua lunch hr pun bleh buat... x ganggu keje... 

Senang cite, kita diambil bekerja dan dibayar gaji untuk bekerja mengikut masa yang ditetapkan.. kita diberi masa rehat yang berbayar, so, gunakanlah sepenuhnya masa tu utk uruskan hal2 personal kita... kalau sekali dua kita curi masa bekerja kita utk uruskan hal2 peribadi, boleh diterima lg la.. tp kalau selalu??? apa kesannya?? sekali dua, boleh lah rakan sekerja kita cover tmpt kita.. tp kalau selalu?? kene la fikir jugak tanggungjawab dan keje kawan kita... jgn hanya fikir kawan kita cover keje kita masa kita kluar tu senang je... just jawab telefon.. amik msg.. tp.. pernah x kita fikir keje dia pulak? tidakkah kita menyusahkan kawan kita bila kita dok ganggu dgn keje kita?? 

Di sini, aku nak luahkan sikit, x salah kalau kita nak kluar waktu bekerja jika benar2 ada keperluan, tp berpada2lah... jgn smpi menyusahkan org sekeliling... dan jgn smpi prestasi kerja kita pun merudum.. bila prestasi keje merudum, markah SKT dpt sikit, org2 atasan buat2 x nmpk kewujudan kita, jgn la pulak kita nak melenting.... lebih elok kiranya kita amik cermin panjang dan cerminlah diri sendiri dulu... dan... sebelum keluar tu, settlekan dulu kerja2 yg menanti.. temujanji yang dibuat.. baru la namanya TAK MENYUSAHKAN ORANG LAIN.... 

bersama-samalah kita memperbaiki diri kita... sbb xde sorang pun yg perfect... bleh duduk buat keje 100% dari mula masuk keje smpi blk... robot pun bleh rosak kalau keje non-stop.. yang penting, kita fahamkan tanggungjawab yg telah diberikan dan amanah yg kita pikul kerana semua ini akan dihitung dan dihisab di akhirat nanti... 





 Apa Kata Hati?~ ingatan dari aku - Hamba Allah yang tidak sempurna tetapi mencari keredhaan....

Sunday, October 3, 2010

Dinner @ Nando's

syg aku minum cafe latte

aku dihari terakhir makan sepuas2nya kerana esoknye dah kene control mkn...

u olllsss tgk ayam tu? dia nangis kan?? kan?? kan?? ada air mata tu kat bwh mata dia...

sib baik botol ni besarrr sgt... kalau idak ada yg bekenan nak bwk blk.. hhahhahaha

ni minuman aku... sparkling apple... sedapppp sgt... 


syg aku yg dah terganggu fiusnya sbb makanan lambat sgt smpi... 


Lokasi: Nando's Jusco Perda
Masa: 6 petang 






 Apa Kata Hati?~ alamakkkk.... lupa pulak nak snap gambar makanan yg kami mkn... hehheh... smpi je makanan terus ngappp... lama tunggu.... lapar perutt...

Tolong pilih dan pilih skali...

Cite ni dah lama... rasanya bulan lepas kot... hmmm... sblm raya kot?? eh, selepas raya kot?? hmmm... ntah la.. dah lupa tarikh kejadian ni... disbbkan xde mood nak mengarang, makanya terperammmm aje la cite nih... 

Skg, we ollsss suka jenjalan kat Sunway Carnival Mall... ntah la nape, tp sukerrr p situ... satu sbb ada outlet Esprit yg bykkkk pilihan baju yg sgt sepadan dgn jiwa aku dan yg penting, size aku ader k... hehehhe... 

jalan punya jalan, sekali, dlm aku dok syok menengok2 kasut kat clarks, dan tetiba terbekenan sepasang kasut nih, toleh2 blkg nak tanya syg aku, tgk2 beliau xde... ish... geram toi la.. mana p plak... jenguk2 kat kedai sebelah, rupa2nya beliau tgh menengok2 jam tangan.... beliau berkata nak membeli jam tangan utk dirinya.... dan aku dgn rela hati dan hepi sekali mengoffer diri utk memilih jam tangan utk beliau... pilih punya pilih..... 


Tadaaaa...... ni la hasilnye.... eh? nape tetiba jadi dua??? hahahhahah... lepas aku pilih yg syg aku punya, aku pilih lah utk diri aku sama.... hahhahhahaha.... bijak x?? bijak x?? dgn alasan, adiah anniversary yg blum berjumpa... makanya, syg aku pun 'iye' je la.... 

* alamak.. sorry la... gambar lupa nak rotate... kira boleh la ye... hehhehe




 Apa Kata Hati?~ thanks syg.... 

Monday, September 20, 2010

"Tokey kedai ke?"

Tajuk entry sgt persoalan kan?? hehhehe... 

kesahnye gini... hari ape ntah.. hmmm... kalau x silap jumaat lepas.. ptg nye, lepas syg aku blk keje, we ollss pegi ke sg petani... sbb nak 'bikin' kete skett... kerja2 pembikinan tu memakan masa lebih kurang 2 jam... dan nak dijadikan cite, hujan lebat la pulak.... makanya, kami tidak dpt kluarkan kete dr kedai tu akibat dr hujan yg dpt mengakibatkan pembikinan yg baru dilakukan pada kereta aku akan menjadi bencana... (fuhhh... ayat cam wartawan la.. )

makanya, kami terpaksa la menunggu sehingga hujan reda... sesambil tu, berjalan2 la menengok2 setiap inci barang2 yg di displaykan dlm kedai tu... letih berjalan2, duduk kat sofa sambil baca majalah dan tgk tv... sedang aku membuat aktiviti mengabihkan masa tu, dtg la satu famili ni yg terdiri dr mak, bapak, anak pompuan dan anak lelaki... si mak dan si anak pompuan duduk sama dgn aku kat sofa tu... aku pun wat x tau je la... 

tetiba si mak ni tanya aku:

"dok mana?"

aku jawab:

"penang.."

si mak tu berkata:

"oooo... jauh nooo.... "

aku: senyum jerr... 

si mak bertanya lg:

"hmmm... cik ni tokey kedai ke?"

aku: sambil kerut kening

"xlah makcik..." aku terus sambung membaca majalah sambil menahan ketawa.. 

si mak berkata lg:

"oooooo.... ingatkan tokey kedai... "


baru aku sedar yg sejak dr mula, dorang dok tgk aku masa aku dok jenjalan tgk2 brg2 dlm kedai tu, dorang dok senyum2 dah kat aku... tp aku ni mcm sombong skett kan, aku senyum gitu2 je la... xde la mcm peramah sgt... rupa2nya, dorang ingat aku tokey kedai tu... hehheheh... 

makcik tu silap kot judge aku ni... dr segi pakaian, dan rupa paras aku, dia ingat aku bini tokey kedai tu... hahhahahha... tergelak syg aku bila cite kat dia... 

sayer ada ucapan utk makcik tu sekeluarga:

"makcik, sy ni melayu.. bukan cina..." 

sekian... 


(harap maaf, gambar2 akan saya kurangkan mengepos ke dlm entry.. atas sebab2 yg harus di elakkan... )




 Apa Kata Hati?~ hehehhehehheh... lawak la makcik tu...

Lamanya x update....

Lama sungguh la aku x update... bkn apa, cite tu bykkk.. tp malas nak menaip... eh, malas nak bercerita kot yg sbnrnya.... almaklumla... blog aku ni semua org pun bleh baca.... dan yg membaca tu pulak kengkadang menambah2 cite utk menyedapkan lg cite.... tp sedapp ke?? 

Sblm aku membebel lebih byk tanpa ada apa2 manafaat, baiklah aku teruskan bercerita tentang cerita yang mmg aku nak cerita kat sini kali ni... Tentang raya.... hehheheh... org lain bercerita ttg raya, aku pun nak cerita la jugak.... 

Tahun lepas kan kami suami isteri x blk beraya kat mana2 kpg pun disebabkan syg aku tu x bleh bercuti.... tp tahun ni, awal2 lg aku dah soh dia apply cuti raya... x kira, tahun ni nak gak beraya... makanya, mlm raya pun blk lah umah mak aku... yehaaaa... first day raya kat umah mak sayer... best ooo... tp adik beradik yg lain yg dah berkahwin semuanya first day raya kat umah mertua... alamakkk, aku yg tersilap perhitungan ke?? hmmm... xpe la.. yg penting --> raya... 

ptg raya pertama tu, eh, lewat petang sbnrnya, terus bertolak ke umah mertua sayer pulak yer.. kat kuala kedah... di atas highway, kete adalah super duper byk yer kengkawan... sehingga memakan masa hampir 2 jam 30 minit utk smpi ke umah mak mertua ku... selalunya dlm 1 jam 30 minit dah smpi... (sbb bleh merempit di atas highway..) smpi2 aje terus beraya dan terus aku bermandi manda.. melekit lorr bdn ni... ye la.. dr pagi kot dgn mekap dan baju raya tu... lepas tu, terus gedebommm... tidooo.... 

(sorry.. gambar raya xde... sbb berada dlm hp anak sedara sayer yg beliau belum bermurah hati nak send gambo2 tu... hehehhe)

then, hari raya kedua, beraya ke rumah sedara mara syg sayer dan ptg nye, terus blk umah mak mertua ku semula... relax2 jap... mkn2 jap... (eh, mkn lg??).. pastu dlm kul 7.30 gitu, kami bertolak blk ke penang semula.... sbbnye, raya ke-3, suami sayer telah mula bekerja.... huhuhuhu... tp xpe... sy happy... sbb sy dpt beraya jugak... walaupun sepasang lg baju rayer x sempat pakai pun... hehehhe... 

walaupun hari raya kami tahun ni adalah sgt simple... tp sayer sgt heppi... dpt beraya bersama2 kedua2 keluarga... 




 Apa Kata Hati?~ Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir batin...

Tuesday, August 17, 2010

Sambungan cite...

Hari ke 4 berpuasa, kami blk ke alor setar... awal2 lg aku dah ckp kat syg aku yg aku nak ke psar ramadhan di stadium... ntah le nape aku sgt suka ke pasar ramadan di situ... tiap2 tahun kalau blk alor setar utk berbuka, sure aku akan ajak dia ke sana... syg aku? dia ok jer... 

ooppsss... sblm tu, hari itu adalah HARI LAHIR AKU.... hehehheheheh.... pagi2 dah dpt wish dr mak aku... mak kata xde adiah yg dia dpt berikan, cuma doa utk aku... mak: doa tu la hadiah yg paling berharga sekali bagi anakmu ini... terima kasih mak.. 

thanks jugak pada kwn2 yg wish dlm fb dan jugak sms... terima kasih x terhingga sbb ingatan dan doa kalian utk aku... really appreciate those wishes.. thanks... 

xde sambut kat mana2... sbb dah sambut awal seminggu dgn syg aku... cite psl ni nnt aku story k... 

ptg tu dlm kul 4, syg aku dah soh siap2.. ajak ke pasar ramadhan... 

aku dgn hairannye berkata: 'awal lg la syg... mana ada org meniaga lg'...

syg aku: 'xpe.. kite g awal skett... '

aku: 'hmmm... ok.. '

kitorang pun pegi la... dah smpi area pekan rabu tu, aku soh syg aku berenti kat satu kedai baju nih.. aku kata nak beli t-shirt satu.. sbb plan asalnye nak blk ke penang mlm tu jugak.. tp bila dh smpi sana, tetiba plan bertukar.. nak tido semlm kat sana dan pg2 blk penang.. sbb ahad tu syg aku keje... jadinya, baju utk esoknye tu aku xde bwk... lepas beli t-shirt aku tu (yg syg aku kata bkn kategori t-shirt dah... huhuhuhu) terus ke stadium... 

rupa2nya, kat sana, kul 4 lebih dah meriahhhhh.... dan rupa2nya jugak kalau p kul 4 lebih tu, dpt la parking yg dekat2 skettt... kalau pegi lambat alamatnya, kene menapak jauhhhhhhh la... lain pulak dgn sini (penang), slalunya kalau kul 4 lebih tu, kebanyakkannya baru nak start meniaga... kul 5 lebih baru nak start meriah... 

tp mmg best la pasar ramadhan kat stadium alor setar nih... bykkk pilihan... sedap2 pulak tu... sbb tu aku suka p situ kot... sbb byk pilihan dan sedap2 belaka... harga pun sgt berpatutan... 




 Apa Kata Hati?~ jom la kita pakat pegi ramai2... utk yg ada berdekatan la ye...

Selamat Menunaikan Ibadah Berpuasa

Belum terlambat lg rasanya untuk mengucapkan selamat menyambut dan menunaikan ibadah berpuasa untuk tahun ni... 

Alhamdulillah... dapat jugak lagi aku merasa untuk berpuasa pada tahun ni... moga-moga di tahun2 yg akan dtg pun dpt jugak lg merasa nikmatnya berpuasa di bulan Ramadhan... insyaallah...

Hari pertama puasa, lepas keje je terus syg aku ajak blk umah mak aku utk berbuka... aku apa lg? laju je la ckp yer... hehehhe.. smpi sana terus kami ke pasar ramadhan parit buntar.. org ramai la... ye la.. first day kot.. masing2 dok seronok p bazar ramadan... lepas beli ape yg patut, terus blk umah... syok nye berbuka ngan mak... hehheheh... mlm tu jugak, kami blk penang semula... 

hari kedua, kami berbuka di rumah sendiri jer.. berdua... sambil2 berbuka tu bersembang2 la ala2 romantik gitu.. hahhahaha... dlm byk2 soklan dr syg aku, ada satu soklan yg membuatkan aku terfikir jauh skett... 

beliau bertanya "syg, tahun ni tahun ke berapa kita berpuasa bersama?" 

aku plak menjawab "aikk?? xkan x tau.. dah 5 tahun la syg.. " 

beliau berkata lg "oooo... dah 5 tahun la kita kawin kan... hmmm... sat ja.. rasa cam baru je kawin.. "

aku: "hmmm... a'aa.. sat ja kan..."

dan aku pun terfikir lg la... yg betapa cepatnya masa berlalu... dan betapa cepat jugak umo pun berganjak bertambah angkanya... hmmmm.... 

puasa hari ke 3, lepas keje, terus blk umah mak aku lg.. berbuka di sana.. sbb adik aku smpi dr kl kul 8 mlm.. dia mintak tlg amik di stesen bas parit buntar... menu hari tu sgt marveles... mak masak gulai daging + batang pisang.. sgt yummy... pastu ada sambal udang.. ada hmmmm.... ape lg ekk?? lupa pulak.. hehhehe.. tp menu2 yg sgt yummy... mlm tu tido sana.. dan esoknya tu pulak dlm kul 11 camtu terus blk alor setar pulak... 



kisah selanjutnya selepas ini....... tunggu....... 








 Apa Kata Hati?~ ku bersyukur....

Saturday, July 31, 2010

Beza antara Gerai Mkn di Bandar dan Di Kampung

Entry kali ni aku nak bercerita skettt ttg pengalaman aku makan kat kedai/gerai makan di kawasan bandar dgn gerai/kedai mkn di kawasan kampung. 

aku ngan syg aku ni bleh dikategorikan dalam kalangan org2 yg 'terer' bab2 masakan kat kedai... ye lah, aku ni kan ke rajinnnn sgt memasak di rumah... keh keh keh... no lah... aku sgt lah jarang memasak kerana kami hanyalah 2 mulut je... rasanya beli or mkn kat luar lg jimat dr masak... oleh yg demikian, kalau memasak pun hari minggu je... 

hari2 lain kami asyik atur kedai je... hehehehe... tp itu tidaklah bermakna aku tidak tahu memasak yer.... aku adalah tahu memasak cuma aku kurang rajin memasak di rumah.. wahhhh... sila jgn tiru stetmen yg ikhlas dr aku... 

faktanya, kalau aku jarang2 memasak, bila sekali memasak, akan abih licin dibedal oleh syg aku... xke sedappp namanya tu?? kan? kan?? kan???

eh, dah menyimpang pulak cite aku... apa yg aku nak cite ialah, hari ni, yakni td tghari, aku telah meneman syg aku ngan kawan dia g ke satu tmpt yang mmg dikategorikan sebagai kampung.. nak ziarah ayah kawan syg aku yg meninggal dunia. disebabkan kami semua x sarapan pagi td, kami smpi je kat tmpt tu, kami terus cari kedai mkn... dan kedai makan yg kami singgah tu mcm ramai gak org dan lauk pauknye pun byk pilihan. 

yg membuatkan aku sedikit kagum ialah, antara lauk pauk yg aku amik ialah sayur lemak petola ngan sambal bilis petai... masa aku nak amik sayur lemak petola tu, aku mcm terpegun sekejap kat dpn lauk tu... sbbnye, kalau kat sini, bleh nampak je kuah santan tu byk mana.. yg lainnye ialah air... tp kat situ, santannye pekat.... mcm masak kat rumah... 






lg satu aku amik sambal bilis petai... kalau kat sini, bleh kira je petai brapa byk kan.. bilis je yg byk.. tp kat situ, terkuis2 aku cari sbnrnya dorang masak petai tu ngan bilis ke, ngan udang ke?? petai lg byk dr bilis... 






dan rasanya..... adalah tidak mengecewakan.... sedapppp...... dan harga pun berbaloi2...  aku ada la jugak kata kat syg aku psl ni.. dia kata "ye la.. kat sini kawasan kpg, dorang masak mcm masak utk makan kat umah.. bkn utk meniaga cari untung je.."   betul gak tu... alangkah best nya kalau semua org yg meniaga nasik campur ni fikir mcm tu kan?? aku pasti lg berkat perniagaan mereka tu kan??...  





 Apa Kata Hati?~ alhamdulillah...

Sunday, July 25, 2010

Bermandi-manda di Bukit Hijau

Aktiviti hari ini adalah bermandi manda di Lata Bukit Hijau... kat Kulim.. aktiviti ni x plan awal2 pun... hari sabtu mlm baru syg aku calling2 kwn2 dia tanya jadi ke tidak ke nak g mandi manda... then, dua org kwn dia tu kata ok... jadik... 

Kul 10.30 pagi td we ollsss pun bertolak dari penang ke sana... 3 kereta, 3 family... dari penang, cuaca amat baik... di pertengahan jalan, hujan renyai2... dan kemudian lebat... pastu masa smpi kat sana dalam kul 12 lebih, cuaca elok jer... 


tgk ni?? cantik kan??? sbnrnya kat atas lg cantik.. 
tp disbbkan ada mak buyong, makanya cari port tgh2 jer..


Smpi je sana, kitorang terus lunch dulu... pastu baru gerak mencari port yg sesuwai.... pengunjung lain x ramai pun... kiranya bleh pilih2 la port mana yg nak landing.... sementara nak tukar2 baju tu sempat gak posing2 sedas dua... heheheh... elok je tukar2 baju, masuk je dlm air x smpi 15 minit, hujan turun dgn lebatnya... makanya ramai2 kelam kabut membawa lari beg masing2 mencari tmpt berteduh... 

tgk ni... smpi2 posing terusss... hehehhehe.... 

erkkk??? apsal muka camni syg?? x sabar nak terjun tiruk ke?? 


sementara menantikan hujan reda, we ollsss chatting2 dan bergurau senda la dulu di bawah pondok yg byg terdpt kat situ... pondok jiran kami tu dok berbarbeque la pulak... hadoiii... sgt mencabar nafsu... kitorang xde pun bwk2 benda nak bbq ke hape ke... sbb x plan pun kan... plan nak g mandi manda jer....

lebih kurang 1/2 jam jugak baru hujan berhenti.... kami tunggu hingga air jernih kembali baru masing2 turun bermandi manda semula.... best sgttt.... air sejukkkk..... cuaca pun cerah elok je time tu... dah puas bermandi manda, kami pun gerak utk blk... dlm perjalanan ke kete, tetiba hujan turun dgn lebatnyer..... semua pakat pecut dlm hujan lebat ke kereta... abih basah... hmmmm..... bertambah2 sejuk.... 

hujan lebat..... 









sepanjang perjalanan blk, hujan lebat sgt... tp smpi kat sbrg jaya, xde hujan la pulak... cerahhhh jerrr... kami terus ke Lahar Ikan Mati... p pekena bihun sup... perrrggghhhh... sgt heaven dlm sejuk2 dan letih lepas bermandi manda, kene pulak sup yg marveles.... sgt best.... lepas mkn, kitorang pun terus blk umah masing2... 

walaupun penat, tp sgt besttttt..... enjoy.... weekend yg best setelah seminggu melalui hari2 yg sgtttttttttt bz..... (tp start esok pun bz lg... hmmmm... begitulah kerja.....)





 Apa Kata Hati?~ thanks syg... bwk kite jenjalan.... syok sgt..... mmuuuahhh.. luv u...

Sunday, June 27, 2010

Durian....

Sekarang adalah musim durian.... sana sini durian... slalu nye, aku amat jarang nak mintak syg aku belikan durian... tp... musim kali nih, awal2 lg aku dah ajak g beli durian... masa tu kira kilo lg tu.... 1kg = RM10... syg aku amik 3 bijik (kecik jer.. sebesar kepala budak je) dah RM40... tp bila blk umah, sgt tidak mengecewakan... sgt sedappppp... berbaloi2.... 



kali kedua, aku ajak lg... masa tu dah mlm dan hujan renyai2... utk pengetahuan semua, aku ini adalah sgt tidak pandai membeli durian... dulu masa sblm kawin, mak or bapak yg dok beli, aku makan je.. skg ni dah kawin, suami yg dok beli.. aku tukang makan gak... huhuhuhu... so, mcm mana la nak pandai membeli buah tu.... 

nak dijadikan crita, xde parking... so, syg aku berhentikan kete dpn gerai durian tu dan dia kasik duit RM50 kat aku dan soh aku yg turun belikan... aku dah ckp yg aku x pandai beli, dia kata xpe... try la... aku tanya syg aku nak beli brapa bijik, dia kata 3... ok... 

aku pun turun kete dgn penuh gaya mcm pandai je nak pilih durian... (masa ni durian dah byk... harga dah murah dr memula aku beli)... aku tanya apek tu, mcm mana juai durian tu, dia tanya aku balik brapa bijik aku nak? aku ckp 3... dia kata ok dia pilihkan dulu.... 

aku tgk isi buah durian tu cantikkkk jerrr.... lembuttt ja.... dan apek tu pun bagi jaminan kata sure puas hati aku pun ok la... bila tanya je harga brapa 3 bijik tu, apek tu kata RM50...... ha???? aku agak membeliakkan bijik mata.... (sbb takut kene marah..) tp dah plastik berisi durian dah kat tangan, xkan nak letak balik kan???... byr je la.... 

terus masuk kete... muka aku terus mcm ni... 








syg aku pun terus bertanya brapa RM tu??? hadooooiiiii... x bleh ke tanya nanti2.... dgn suara yg dgr x dgr aku pun jwb "RM50, 3 bijik"..... terus beliau terjerit "apa???? RM50???"..... 

aku dah telan air liur bergelen2 dah rasanya..... dlm pikiran aku, 'napelah aku beli jugak??? dah tau mahal giler harga nih... kan skg ni durian dah murah'... sambil berkata2 di dlm hati tu sambil mendgr bebelan syg aku.... smpi kat umah terus bukak durian tu dan makan.. beliau kata "hmmm... sib baik elok dan sedapppp"

esoknye, kat opis, lepas bersembang2 psl durian ngan member opis, dorang kata durian yg aku beli tu mmg harga mcm tu... mahal.... blk umah je mlm tu, terus aku mengsound kat syg aku.. .aku kata la yg durian yg aku beli semlm tu jenis tangkai panjang.. .so, yg tu memang mahal... 1kg RM16.... huhuhuhu.... 

pastu syg aku bleh senyum ja.... "mmg la... saja ja kite berleter2 semlm tu... nak ajar skett syg tu, smpi x reti nak beli durian... senang la kene tipu..".... 

oooooooooo.... gitu rupanya... penat je aku merasa sgt bersalah semlm tu.... tp betul gak ekkk... kalau bukan sbb insiden tu, dah sah2 aku sgt senang kene tipu... sib baik semlm tu betul2 durian tu elok... kalau idak........ wa pk la sendirik... huhuhuhuhu....  



Apa Kata Hati?~ sedappp... tp lepas first skali makan tu, terus demam, batuk dan selsema.... huhuhuhuhu....

Mood Sudah Mariiiiii....

Yesss.... mood untuk menghapdet blog kesayangan aku ni dah mariiiiii...... tp byk sgt crita yg dah berusia lebih kurang sebulan yg blum dihapdet.... cane nih?? korang nak dgr ke cite yg dah lama tu??? 






x kisah la kan, kalau rasa nak tau, baca je la.. kalau x nak tau pun, baca gak... muahahahhahahaha....

aku mulakan dgn cite awal bulan Jun... kisah aku mula bergelar pelajar... psst.. psst.. korang nak tau? aku jadi jakun sekejap dihari pertama... jgn gelak tau... iye la... dah 11 tahun tinggalkan dunia belajar... walaupun hari2 berdepan dgn pelajar tp bukan aku yg belajar... tp tanggal 7 Jun 2010 aku sahlah bergelar PELAJAR....

Seminggu aku mengikuti minggu orientasi yg jadualnya sgt penuh dari pagi smpi mlm.. walaupun agak letih dan memenatkan, tp aku rasa teruja dan enjoy... jadual dipenuhi dgn taklimat demi taklimat.. tp bukan taklimat saja... taklimat + assignment... 

sedikit sebanyak aku akui yg aku berasa sgt takut.... aku takut aku x dpt mengikuti pengajian ni.. tp hasil dorongan suami tercinta, parents, bos, kawan2 dan jugak students tmpt keje aku.. aku rasa semangat... aku yakin aku boleh... insyaallah... 

yg best nya, setiap satu subject, satu ja assignment.. tapi....... aku kene belajar sendiri... kene byk baca buku... kiranya, kene berdikari la.. x mcm student penuh masa, yg ada kelas.. bleh jumpa lecturer setiap hari or minggu... bykkkk assignment... aku relax skett la... aku bleh plan dan atur sendiri jadual aku belajar....


ha... sblm aku terlupa, aku nak crita satu kejadian yg agak menyakitkan tp agak melucukan... pada hari ketiga orientasi, pada hari itu juga lah aku merasa sgt sgt sgt letih dan penat.. selepas habis taklimat malam tu, sedang aku menunggu suami aku dtg jemput... aku relax2 la dulu kat bus stop... bila syg aku smpi je, aku pun berjalan la membawa beg yg agak berat jugak la yg aku galas di belakang... dgn badan yg sgt longlai dok terbyg2 tilam dan bantal je, bila smpi je tepi kete, nak bukak pintu kete, tetiba gedebukkkk.... adoiiiiiii.... aku terjelepuk tepi jalan... "tangkap kora"... huhuhuhu.. sakit u ollssss.... x bleh bergerak buat seketika... tp yg lg lawak nye syg aku leh kata "la... dok buat apa tepi jalan tu?? cepat la masuk kete, org tgk sat g"... aduhaiii... adakah dia x nampak yg aku jatuh dan bukannya saja2 nak duduk tepi jln tu?? hmmm... tiga minggu jugak aku menderita sakit lutut... hehehehheh.... dugaannnnn.....  

Insyaallah, 2014 aku bleh graduate... insyaallah... doa2kan lah utk aku yerrr.... 







 Apa Kata Hati?~ sgt sgt sgt bersyukur dan teruja dpt melanjutkan pelajaran.... walaupun agak terlambat, tp dlm mengejar ilmu tiada istilah 'terlambat' kan???  selagi belum menutup mata, selagi terdaya, belajar lah.... insyaallah....

Sunday, June 13, 2010

Lamanya......

Lamanya aku x menulissss.... ada entry yg aku dah tulis skettt... tp tu la... dah nama xdak mood, cite tu tergantung... 

tgk la nanti bila mood dah kembali aku sambung cite tu ye... byk cite yg nak diciterkan kat sini.. tp nanti la ye.... 





 Apa Kata Hati?~

Thursday, May 20, 2010

RUMAHKU DITERJAH!!!!

ABG NAS AHMAD DTG TERJAH UMAH AKU???






yerr.... kul 1.50 pagi @ 20 Mei 2010 tgh aku syok layan lena.. tetiba pintu umah diketuk... tok tok tok.... 'assalamualaikum..'.. syg aku pun p la bukak pintu... ingatkan sekumpulan org2 ni nak tanya alamat rumah sekian2... rupanya memang nak cari umah aku... pehall??? terkulat2 aku bangun...  





rupa2nya... 







ABG JAIPP....

yerrr... sekumpulan org2 dari Jabatan Agama Islam Pulau Pinang.. depa teruih masuk dan memperkenalkan diri dan terus mintak i/c ngan sijil kawin aku ngan syg aku... masih dlm keadaan yg terkulat2 aku pun bagi la apa yg dorang mintak.. setelah beberapa butir2 penting dicatat dan beberapa soal jawab telah berlaku di situ, makanya salah sorang dari mereka berkata:

"x tidok lg ka?? mintak maaf la no.. kami cuma wat keje kami.. dah ada org report, kami kene mai la.."

syg aku jawab

"xpe... kami faham... dah tugas kan.. "

mereka pun balik..... 

setelah menutup pintu umah, kami berdua terus tergelak.. mcm mimpi pulak.. mimpi lawakk... ye la.. dah 5 tahun kawin, dan dah 2 tahun lebih dok kat sini, baru ada yg nak report kata kami x kawin lg!!! heheheh.. sgt lawak di situ... hmmm... maknanya, kami berdua ni masih kelihatan muda remaja dan nampak cam belum kawin la ye... sbb tu ada yg sgt rajin nak mereport.. 

tp aku hairan la jugak ngan org2 yg 'rajin' sgt dok menjaga hal2 sekeliling nih kan... terlebih prihatin.. nampak ranggi skett.. mesra skett, x bergaul ngan cik kiah2 kat flat nih, XDAK ANAK.. (nk wat cane, dah xde rezeki lg..) --> terus depa kata x kawin lg.. dok wat maksiat... len kali, kalau rasa was2.. x puas hati.. mai la berkenalan... nak mintak tgk surat nikah pun xpa.. bleh aihh nak tunjuk.. no problem.. xyah la nak susahkan pegawai2 jaipp.. depa pun byk lg tugas yg perlu dibereskan.. byk lg maksiat yg perlu dibanteras.. 

contohnya: kat tepi2 pantai area seagate tu... dlm gelap.. dlm kete.. celah pokok.. celah batu... ramaiiiii lg yg sah2 blum menikah... yg tu yg harus direport dulu... 

tp xpe... aku x kisah... at least, depa puas hati... yg penting kami ada 'lesen' yg sah...  






 Apa Kata Hati?~ tetiba feeling cam selebriti... dok kene terjah... hehehhehehe.... satu pengalaman yg menarik.. x harus dilupakan.. hehehhehe...