Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, May 20, 2010

RUMAHKU DITERJAH!!!!

ABG NAS AHMAD DTG TERJAH UMAH AKU???






yerr.... kul 1.50 pagi @ 20 Mei 2010 tgh aku syok layan lena.. tetiba pintu umah diketuk... tok tok tok.... 'assalamualaikum..'.. syg aku pun p la bukak pintu... ingatkan sekumpulan org2 ni nak tanya alamat rumah sekian2... rupanya memang nak cari umah aku... pehall??? terkulat2 aku bangun...  





rupa2nya... 







ABG JAIPP....

yerrr... sekumpulan org2 dari Jabatan Agama Islam Pulau Pinang.. depa teruih masuk dan memperkenalkan diri dan terus mintak i/c ngan sijil kawin aku ngan syg aku... masih dlm keadaan yg terkulat2 aku pun bagi la apa yg dorang mintak.. setelah beberapa butir2 penting dicatat dan beberapa soal jawab telah berlaku di situ, makanya salah sorang dari mereka berkata:

"x tidok lg ka?? mintak maaf la no.. kami cuma wat keje kami.. dah ada org report, kami kene mai la.."

syg aku jawab

"xpe... kami faham... dah tugas kan.. "

mereka pun balik..... 

setelah menutup pintu umah, kami berdua terus tergelak.. mcm mimpi pulak.. mimpi lawakk... ye la.. dah 5 tahun kawin, dan dah 2 tahun lebih dok kat sini, baru ada yg nak report kata kami x kawin lg!!! heheheh.. sgt lawak di situ... hmmm... maknanya, kami berdua ni masih kelihatan muda remaja dan nampak cam belum kawin la ye... sbb tu ada yg sgt rajin nak mereport.. 

tp aku hairan la jugak ngan org2 yg 'rajin' sgt dok menjaga hal2 sekeliling nih kan... terlebih prihatin.. nampak ranggi skett.. mesra skett, x bergaul ngan cik kiah2 kat flat nih, XDAK ANAK.. (nk wat cane, dah xde rezeki lg..) --> terus depa kata x kawin lg.. dok wat maksiat... len kali, kalau rasa was2.. x puas hati.. mai la berkenalan... nak mintak tgk surat nikah pun xpa.. bleh aihh nak tunjuk.. no problem.. xyah la nak susahkan pegawai2 jaipp.. depa pun byk lg tugas yg perlu dibereskan.. byk lg maksiat yg perlu dibanteras.. 

contohnya: kat tepi2 pantai area seagate tu... dlm gelap.. dlm kete.. celah pokok.. celah batu... ramaiiiii lg yg sah2 blum menikah... yg tu yg harus direport dulu... 

tp xpe... aku x kisah... at least, depa puas hati... yg penting kami ada 'lesen' yg sah...  






 Apa Kata Hati?~ tetiba feeling cam selebriti... dok kene terjah... hehehhehehe.... satu pengalaman yg menarik.. x harus dilupakan.. hehehhehe...

Saturday, May 15, 2010

Tailor...

Al kesahnyer..... last week, aku ngikut member opis aku g tempah baju kat satu tailor nih... dah biasa bagi dorang tp first time bagi aku... katanya jahitan dia kemas dan 'sedap' baju tu bila dipakai... dannnn.... harga yg berpatutan.. 

aku adalah yg last skali nak ukur2 nih... sblm tu aku terangkan la nak wat pesen apa kan... yg sepasang tu, aku nak wat blouse pendek ngan kain lipat cam pakai kain batik tu... tp tu la.. aku ni bab nak terang menerang nih fail skettt... uk ak uk ak... lantak la nak jadi apa kang baju tu... sbb yg tu baju yg nak pakai g opis jerrr... biasa2 jer... 

tp... yg aku nak story kat sini ialah, masa aku dok terangkan psl kain tu... ye la.. aku pun x sure org panggil apa kain tu.. yg aku tau dulu2 aku dok dgr mak aku sebut pesen kain yg aku nak tu ialah 'kain belah x terbelah'.. aku pun dok terang2 kain lipat.. lipat.. tp dia tu mcm x paham ja.. aku pun sebut la 'kain belah yg x terbelah tu'... tp nak tau x apa reaksi dia?? 


'X MAU BUAT'... 

muka aku dah blur dah... 'ha? x mau buat? apa?' aku menyoal dgn kehairanan.. 

hairan.. tekejut.. tp mentain.. hahhaha


dia jawab

'KAIN BELAH... KALAU SOH BUAT KAIN BELAH SY X MAU BUAT.. NANTI DPT SAHAM SAMA KAT SANA'


fuhhhh... sentappppp aku seminit dua... aku dah memikir2 mcm nak amik balik je kain aku tuh.. p upah kat tailor aku je balik.. mahal pun xpa yg penting tailor aku bleh buat apa yg aku nak.. ni x, dah la x paham apa yg aku ckp, pastu dok buat cam bestt pulak kasik ayat camtu... ada ka aku sebut 'kain belah' FULL STOP??? xdak pun... aku kata 'kain belah tp x terbelah'... aiyoooo.... akukah yg salah?? apakah sbnrnya nama pesen kain camtu ekkk??? 

masalahnyer, dia paham x yg aku kata 'kain belah tp x terbelah' tu??? sblm tu pun aku dah ckp kain yg mcm kita pakai kain batik tu... (walaupun aku amatlah jarangggggg skali memakai kain batik, pakai bila blk umah mertua jerrr.. ) dan diatu pun time tu tgh pakai kain batik... X PAHAM KAH???

hmmm.. kalau camni lah reaksi sorang tailor yg dok layan customer, aku akan pk dua tiga kali la kalau nak p antar baju lain kali.. depend hasil nye la nanti... baju yg ni aku x risau sgt... yg aku risau yg satu lg... aku berdoa agar hasilnye nanti mcm apa yg aku nak... aminnnn.....   





 Apa Kata Hati?~ aminnnnn.....

Sunday, May 9, 2010

Selamat Hari Ibu...!!!


Setiap hari adalah Hari Ibu.... Selamat Hari Ibu kepada ibu ku yg tersayang yang telah melahirkan dan membesarkan aku dan Selamat Hari Ibu juga kepada ibu mertuaku yg telah melahirkan suamiku.... Pengorbanan kalian amat kami hargai dan x terbalas walau pun emas segunung.. 

We love u moms.... muahhh.... 




Apa Kata Hati?~ love u so much...

Thursday, May 6, 2010

Ikan Pekasam..

Aku dan syg aku sukaaaaaa sgt makan ikan pekasam.. nak2 ikan pekasam yang dibuat oleh mak dia (mak mertuaku) dan mak aku (mak mertua dia)... dah sah2 la kan... 

yg paling aku suka pekasam ikan sepat... masak nasi panas2 tu makan ngan ikan pekasam goreng... sedappppp gilosssss... xyah lauk lain pun xpa.. ikan pekasam goreng je dah cukup... 




ini adalah rupa ikan pekasam yg fresh belum digoreng.. 






ini pulak ikan pekasam yg telah digoreng... menyelerakan.. 




nak dijadikan crita.. kat astro warna la ni dok tayang drama bersiri Kiah Pekasam.. sekali tu, tgk Kiah ni makan nasik ngan pekasam... Ya Allah... terus rasa teringinnnn yg amat sgt... terus aku tanya kat syg aku kat mana ada nak beli ikan pekasam kat sini... syg aku kata kat pasar malam la kot nak ada pun.. 

keesokkan harinyer, gigih aku tanya kengkawan kat mana ada pasar malam hari tu... pastu ada la satu pasar mlm yg x jauh sgt dr umah aku... ptg tu terus ajak syg aku g pasar malam situ.. tp mengecewakan... xde jual... 

esoknye lg, ada sorang akak yg baik hati telah menghadiahkan kat aku dua ekor ikan pekasam... aku tersengih2 jer dpt ikan pekasam tuh.... dan.. blk keje je terus goreng ikan pekasam, masak nasik ngan pajeri terung.... abih licinnnnn.... 

sedapppp ooooo.... x kempunan dah... dpt makan dah... ada org tanya, mengidamkah aku ni?? jawapannya... 

aku ni memang mengidam selalu.. sepanjang tahun... x kira waktu... hahahhahah.... 





Apa Kata Hati?~ sedapppp... dah oder kat akak tu, kalau dia jumpa lg pekasam tu, tlg belikan.. . berbungkus2 utk aku.. nak wat stok.. hehehhehehhe

Wednesday, May 5, 2010

HARI NI ADALAH HARI YG TERUK BAGIKU... HMMM.... 





bila aku cerita apa yang jadi hari ni kat syg aku, dia kata "biasalah... kerja... mcm tu la.. mesti ada buat silap.. mana ada org bekerja x buat silap langsung.. org lain memang suka amik kesempatan bila kita buat silap. apa yg betul selama ni semua hilang dimata, yg silap sekali dua ni yg nampak sgt.. so, kalau syg berani mengaku kesalahan dan mintak maaf, tindakan syg betul.. relax lah.."

tp sehingga ke saat ini, aku masih belum dpt memujuk hati dan perasaan ni lg.. perasaan aku bercampur baur.... 

Tuhan, tolonglah lenyapkan perasaan ini segera... sgt terdera perasaan ni... dgn keadaan ini, aku telah menanam azam baru.. tp azam tu aku x nak tulis di sini, akan aku laksanakan aje nanti... BELAJAR DARI KESILAPAN!!!! 






 Apa Kata Hati?~ dua tiga hari ni aku teringinnnnn sgt nak makan pekasam (ni semua gara2 tgk kiah pekasam la ni) lgpun memang aku ngan syg aku sgt suka makan pekasam.. hari ni dpt lah pekasam tu.. dah siap goreng,  dah siap buat pajeri terung lg.. tp xde selera pulak nak makan... hmmmm.... (cerita psl pekasam ni tunggu next entry k... )

Tuesday, May 4, 2010

Hobi yang terbengkalai.....

korang semua ada x hobi yg terbengkalai?? aku ada satu hobi yang terbengkalai agak lama jugak la... hampir2 doblas tahun... lama gak tu kan... nak tau apakah ianya?? 








ni lah dianya.... x paham lg?? 


aku nak jadi penulis.... lebih spesifik lg, penulis novel... semuanya bermula semasa aku masih lg bergelar pelajar di Manjung... masa lapang aku ialah menulis dan menulis... (org lain masa lapang study.. tp aku takkk... sib baik gak lulus cemerlang.. ) selain drpd tu, hobi aku ialah tido.. hhahahhaha... 

selama hampir 3 tahun belajar di situ, aku telah menulis hampir separuh dari keseluruhan jalan cerita novel aku tu... dlm masa tu jugak, aku ada menang tmpt ke-3 menulis esei untuk IPTA di Perak tajaan Petronas.. wahhh... bangga jugak aku time tu.. hadiahnye, buku2 dan jugak sijil simpanan premium..   bangga ooooo... 

tapi... bila aku dah abih study situ, segala barang2 dah packing dan hantar balik kpg... kat kpg, barang2 aku tu tersimpan rapi je kat tingkat atas umah.. dan sikit demi sikit mood utk menulis tu dah beransur pergi... bukannya aku x nak sambung cite yg aku tulis tu.. tp, x tau la kenapa aku rasa malas sgt nak bukak kotak barang2 aku tu.. dan hobi aku tu terbiar mcm tu saja...

bila aku cerita ttg ni kat syg aku, dia suruh aku sambung crita tu.. sbb dari apa yg aku crita, dia kata best jugak jalan crita yg aku dah dan nak tulis tu.. tp, mood nak menulis tu ttp x dtg... mungkin sbb dah keje, dah kawin.. byk benda nak kene pk.. so, malas lg nak menulis.. sbb kalau nak menulis ni, fikiran kene tenang... x bleh campur2 ngan benda lain... 

selepas 10 tahun hobi tu terbengkalai.. mood nak sambung menulis pun kembali dlm diri aku... kene pulak time tu mak nak pindah umah sbb nak bina umah baru, masa tu aku amik keputusan nak bukak balik kotak barang2 personal aku tu... malangnya, usaha aku masa di Manjung dulu dah musnah... bala tentera anai2 telah memusnahkannya... sedihnyaaaa rasaaaa... xpa la.. nak buat mcm mana... (pujuk ati...)

tp now, aku still menulis... tp bukan menulis novel la.. sekadar menulis blog... menulis jugak kan?? eh, silap.. menaip... hehehhehe... pada masa yg sama, aku berazam utk kembali menulis novel mengikut jalan cerita yg aku mulakan dulu... 

bila tu??

yg tu ja yg x bleh jawab lagi.... insyaallahhh..... tunggulah kehadiran hasil karya aku nanti.... 



 Apa Kata Hati?~ suatu hari nanti... insyaallahhh....

Ni satu lg contoh yg x bagus....


6:24 ptg: memula....



6:24: kemudian..



6:24: kemudian lagi... 


tgk la tu... tau x apa salah mereka2 itu?? ye... memotong barisan di sebelah kiri barisan... pada hari tersebut, tersgt byk kereta berbaris utk memasuki tol jawi.. tp org lain boleh pun beratur panjang, tp nape la mereka2 ni senang2 ja memotong barisan?? 

dah la memotong barisan di sebelah kiri, mengganggu pengguna jalan lain yg nak p terus... mereka2 ini sgtlah mementingkan diri sendiri.. x beradap.. huh!!

bukan sekali dua aku tgk keadaan ini, boleh dikatakan setiap kali lalu situ, mesti perkara ini berlaku.. pada hari yg sama jugak, selepas traffic lite tu, sblm tol, polis ada buat road block.. dan dari lokasi road block tu bleh nampak keadaan memotong barisan, tp xde tindakan diambil pun... ini membuatkan aku tertanya2, apakah motif road block tu dibuat?? 

pada yg suka memotong barisan ni, bawak2 la berubah... kalau anda pulak di tmpt kami2 yg beratur nih, dan org lain pulak yg memotong barisan dgn tiada rasa bersalah, apa rasa nya?? 

kalau nak ikut kan, semua org pun nak cepat... beratur ja la.. bukannya lama mana pun. tp kalau la dok tgh memotong barisan tu berlaku kemalangan, benda yg cepat pun jadi lambat... 

bertimbang rasalah sketttt.... 





 Apa Kata Hati?~ huh!!!

Monday, May 3, 2010

Ha??? ye ke??? tipu.........

Di suatu hari, syg aku tetiba berkata:

"syg.. ada kedut tepi mata la... "

dgn muka yg terkejut 



aku membalas:

"mana?? mana?? ye ke?? tipu la.. "

terus aku membelek2 mataku dgn cermin hikmat kecikku itu.. 

syg aku menyambung kata2nya:

"ish... ni la org pompuan.. baru ckp ada kedut skett kat tepi mata ja, dah panik.. "






aku membalas:

"ye la... kalau umo baru awal 30'an dah kedut byk tepi mata tu tandanya x jaga kulit.. x jaga muka... bukan takut kedut, tp awai lg kedut nak wujud.. tunggu la after 40-an nak naik kedut2 manja tu ok la... rela la... "

aku lg:

"syg... mana?? xde pun... syg tipu ekkk??"

syg aku:

"mana ada lg... saja ja nak tgk reaksi mcm mana.."

aku:

"fuhhhhhh.... lega.... jgn la main2 camtu.. berdegup2 kencang dah jantung nih.. "







 Apa Kata Hati?~ semua wanita pun camtu gak ke?? atau aku je yg bertindak balas camtu??

Sunday, May 2, 2010

kurang puas hati mlm ni.....

aku rasa agak terkilan dan kurang puas hati sbb SHAHIR telah tersingkir mlm ni... sepatutnya beliau boleh pegi jauh lg dan boleh smpi final. tp, nak buat camna, sbb dia tu x brapa byk kontroversi.. x gedik.. sbb tu x jadi pilihan pengundi... ni la kelemahannya kalau sesuatu pertandingan diadili oleh sms.. memang x adil.. 









 Apa Kata Hati?~ xpe.... aizat pun terkeluar awal jugak, tp tgk la skg ni dia di tahap mana????

Saturday, May 1, 2010

Apa Bezanya Kita??....

lately ni, ada sesuatu berlaku di sekeliling aku... yg membuatkan aku terfikir, 'APA BEZANYA KITA?'.. 



x kisah la kita ni berkulit gelap ke.... cerah ke... pendek ke... tinggi ke... cantik ke... kurang cantik ke... berpelajaran tinggi ke... berpelajaran kurang tinggi ke... jawatan tinggi ke... jawatan rendah ke... kaya ke... miskin ke.... dan byk lg la contoh perbezaan yg boleh dijadikan contoh... 

memang la ada bezanya dari senarai contoh2 yg aku berikan tu, tp.... cuba kita lihat dari konteks perhubungan sesama manusia.... boleh kah diwujudkan perbezaan antara satu sama lain?? 

kat sini aku cuma nak amik contoh satu ja... JAWATAN TINGGI vs JAWATAN RENDAH... kalau dari segi bidang tugas, memang la byk bezanya... yg tinggi dah sah2 la tanggungjawab lg byk... tp kalau dari segi silaturrahim, mcm mana? x salah rasanya kalau saling bantu membantu bagi meringankan tugas setiap hari kan?? 

contohnya, kalau lah sesuatu perkara tu boleh diselesaikan oleh pekerja berjawatan rendah, apa lah salahnya kalau perkara itu diselesaikan di peringkat bawah tu saja? dgn alasan: 1) mempercepatkan selesainya perkara tersebut.. 2) pekerja berjawatan rendah itu yg selalu menyelesaikan perkara tersebut.. 3) mengikut arahan pegawai paling atasan

tp..... sebaliknya berlaku... pekerja berjawatan rendah telah dipersalahkan oleh pegawai pertengahan dgn alasan pekerja berjawatan rendah telah mengenepikan kuasa pegawai pertengahan. apalah salahnya disitu?? sedangkan pekerja berjawatan rendah sekadar menjalankan tanggungjawab dan mengikut arahan pegawai atasan.  jika perkara ini melalui pegawai pertengahan, sudah pasti perkara ini tidak diselesaikan lg kerana masih ada perkara lain yg terdahulu yg melalui pegawai pertengahan yg masih belum dikendalikan dan belum diambil perhatian oleh pegawai pertengahan tersebut.. 

sepatutnya, pegawai pertengahan tersebut berterima kasih kepada pekerja berjawatan rendah kerana telah membantu meringankan tugas dia... bukannya memarahi.. dan dari luahan perasaan kedua2 pihak, dpt disimpulkan bahawa pegawai pertengahan tersebut memarahi pekerja berjawatan rendah kerana kononnya pegawai berjawatan rendah itu telah secara x langsung menunjukkan bahawa pegawai pertengahan tersebut TAK TAU BUAT KERJA... 

dan itulah kenyataannya....... bagi beliau "KALAU BENDA TU BETUL.. PERFECT.. AKU LA YG BUAT.. PUJILAH AKU... TP KALAU SALAH, PEKERJA BAWAHAN AKU LA YG BUAT.. DEPA NI BODO, X RETI BUAT KEJE.. MARAHLAH DEPA".. 

xpe... biarkan beliau... kalau lah perbezaan jawatan tu boleh menjamin beliau boleh meniti titian siratulmustaqim nanti, silakanlah... tp jgn lupa, bila kita telah terpisah jasad kan nyawa, masa tu segala yg di dunia pun terputus dgn kita... kita semua pakai kain kapan putih yg sama.... dan masuk dlm kubur pun kedalaman yg sama... xde beza pun.. 



 Apa Kata Hati?~ mcm2 berlaku.... semua sbb nak tunjuk kuasa.....