Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, February 10, 2016

Dari DIA kita datang dan kepada DIA kita kembali......

Assalamualaikum & Hello.... 

Dh terlalu lama me x menulis dalam blog ni... in fact, hari2 me masuk je blog ni, tp blog walking je... dh beberapa kali dh cuba utk menulis, tp akhirnya - save je.... tp kali ni, me nak berkongsi sesuatu... moment kehilangan dalam diri dan hidup me... 

Ahad yang lepas, lepas settle uruskan mr hubby me pegi keje, me kemas2 ape patut sket kat umah tu dan lps tu, rasa ngantuk sgt pulak, mengambil kesempatan xde si kecik Puteri tu (sbb ikut maktok nye g kl..) makanya me letak kepala jap... tp baru ja berselesa2, tetiba dpt call dari mr hubby... dia bgtau anak sedara kesayangan me merangkap anak sedara mr hubby baru je pergi meninggalkan kitorang selamanya... Ya Allah... me terus tergamam... mr hubby kata dia akan cuba abehkan keje secepat yg mungkin pastu nnt petang kitorang akan blk kpg - Alor Setar.. 

Lps talian diputuskan, me terus msg anak sedara sorang lg, iaitu abg kepada arwah... me tanye, betul ke? dia jawab ya... serentak tu, air mata terus gugur... me sgt2 x percaya dan hampir x dpt menerima berita yg baru disampaikan.. sbbnye, baru dua tiga hari sblm tu arwah wassap me tanye me sihat ke tidak.. sembang2.. mcm biasa... dan pagi tu.. dia dh tiada... Innalillahiwainnailaihirojiun... Al-Fatihah utk arwah.. 

Agak lama jugak me nangis... ntah laa.. rasa kehilangan sgt... anak sedara merangkap best fren me... byk suka duka me yg me kongsi dgn arwah... arwah pun sama... apa2 sikit, dia akan wassap me tanye pendapat me.. especially psl gf dier.. psl rancangan dier nak kawin.. psl sakit dier... psl kepayahan dier nak control baran dier... almost everything dia akan tanya dan mintak pendapat me... 

Anak sedara mr hubby me ni keje tentera.. dh 8 tahun berkhidmat.. beberapa bulan kebelakangan ni, dia diserang asma yg teruk.. dh dua kali asma serang smpi pengsan dan masuk ICU.. kali pertama masa dia dihantar operasi masa tengah jerebu teruk thn lps tu.. masa kali kedua dia admit hospital tu, Dr dh bgtau dier, kalau sekali lagi dia pengsan, dia akan mati.. 

Lps daripada tu, everytime dia wassap me, dia akan bgtau yg dia takut nak mati... dia x sedia lg nak mati.. masih terngiang2 kata2 dia 'makcik, cek xmau mati lagi.. cek takut nk mati'... berkali2 me tenangkan dia... tp sgt x sangka.. dlm waktu yg sgt dekat, dia betul2 tinggalkan me dan semua org... Al-Fatihah utk beliau.. 

Lps maghrib kitorang smpi Alor Setar.. terus ke umah kakak ipar me - umah family arwah.. jenazah belum sampai.. tp dikhabarkan dh hampir.. dalam kul 9 lebih sikit mcm tu, jenazah sampai... me berdiri je tepi dinding menahan tangis.. dh ramai ahli keluarga dan jiran2 yg mengerumuni jenazah.. wakil tentera yang dipanggil ustaz, buka kain kafan di bahagian muka arwah supaya ahli keluarga dapat menatap wajah arwah buat kali terakhir. ibu arwah dh jatuh lembik - pengsan tgk tubuh anak dh kaku... selepas ditenangkan, si ibu dpt berada di sisi jenazah anaknya sambil mengusap pipi jenazah si anak.. aku masih berjaya menahan tangis... tp masih x berganjak di blkg.. lps tu, mr hubby me panggil ke dpn.. me pun menyusup di celah2 org ramai tu.. terpandang aje muka arwah, bertambah pilu hati ni... tp sedaya upaya me tahan tangis... x putus2 me sedekahkan Al-Fatihah utk arwah.. 

Dalam 10 minit slps tu, jenazah dibawa ke tanah perkuburan utk urusan pengkebumian... semua org turut pergi ke kubur.. tp disebabkan keadaan badan kurang menizinkan dan mr hubby pun kata me x yah pegi la sbb dh lewat mlm, maka me pun tunggu je la kat umah... lama jugak me tunggu... kul 11 lebih baru semua blk.. mr hubby kata yg jd lama sbb dorang guna keranda tentera punya, lebih panjang dan lebar dr keranda yg masjid punya.. jadinya liang kene gali lagi la.. pastu talkin pun 2 kali baca.. sekali pihak tentera, dan sekali lagi pihak masjid... tp apa2 pun, semuanya dh selamat.. 

Smpi ke hari ni, me masih lg terbyg2 wajah arwah... walaupun dia agak panas baran orgnye, tp kalau dgn me, asyik tersenyum ja.. me kata la apa pun, dia akan senyum aje.. pernah dier kata nak cari wife pun mcm me... hehehhe... haaa.. gf dier ade la dtg melawat masa tu jenazah dh bwk ke tanah perkuburan.. ermm, size lebih kurang mcm me jugak... tp me of kos la cantik lg.. hehehehhe... (masuk bakul angkat sendiri)... 

Mr hubby me pun terkesan jugak dgn pemergian anak sedara dia yg sorang ni.. dier kata ni la anak sedara yg dia dok dukung slalu masa kecik2 dulu.. dh pergi dulu dr dia.. sedih jugak katanya.. mmg x jangka sebegini cepat.. tp tu la.. me tenangkan hati mr hubby dan diri me sendiri jugak - me kata, kita pun akan kesitu jugak... cuma kita x tahu bila.. cepat atau lambat... tp yg pasti, kita akan ke sana... byk2 la sedekahkan Al-Fatihah utk arwah.. semoga arwah tenang di sana... 





 Apa Kata Hati?~ Buat arwah Mat Zeni.. makcik syg sgt kat mat zeni.. makcik doakan semoga Allah ampunkan segala dosa dan salah silap mat zeni selama hayat mu ada.. dan semoga Allah tempatkan rohmu di kalangan orang2  yg beriman.. Al-Fatihah..