Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, December 24, 2013

Mulut dan Hati tak seiring...

Assalamualaikum...

Hari Ahad lepas, me ikut my twin sis + mom + my dotter pegi PB beli barang jap... pastu my sis parked kete  dier kat sebelah tepi kedai tu sebaris dgn kete2 lain lg yg parked kat situ.. ekceli kat situ bkn ada petak parking pun.. tp mcm dh terbiasa semua pelanggan pun park kete situ jugak sbb parking sgt limited kat area tu.. lgpun bkn ada pejabat pun kat situ so, tiada la kete yg akan park dr pagi smpi ptg kt situ.. rata2nya pelanggan kedai tu je.. kitorang beli barang rasanya dlm 1/2 jam ja... mmg saja pun nak park kat situ sbb beli air mineral 6 kotak dan sgt sesuai parking situ memandangkan dekat skett nak angkut kotak tu masuk kete... kebetulan masa kitorang kluar tu kete lain semua dh xde... dan xde masalah bg kete lain nak lalu sbb jalan situ masih luas.. 

Nak dijadikan cite, lepas semua barang dh masuk dlm kete, tinggai turn aku ja nak masuk dlm kete lalu la satu kete BMW X-series lama punya model lalu dan berhenti dpn aku dan tepi kete la... dia ckp dgn nada sinis kat aku 'cerdik sgt ye driver kete ni parking kat sini.. menyusahkan org nak lalu saja.. mmg cerdik'... sambil senyum2 sinis dan jeling kat aku... owh yes... driver kete tu ialah seorg perempuan yg aku x pasti sama ada beliau beragama Islam ataupun bukan kerana dari segi rupa dan bahasa (yg ada slang inggeris opkos sbb naik kete besar kannnn...) macam wanita Melayu Islam... tapi bila tgk dr segi pemakaian dah macam perempuan kat lorong2 gelap... 

Then, aku senyum aje... sambil tu aku tanya dia dgn nada bersahaja dan x niat nak menyindir atau apa.. aku kata 'nape? x lepas ke nak lalu?'.. 

tau apa respon dia? 

she pointed me her middle finger!!! 

pastu terus dia tekan minyak laju2 dan tak pandang langsung kat aku yg masih tersenyum memandang kepadanya.. dan aku rasakan satu kejayaan pada diriku kerana berjaya menahan sabar tahap tinggi dan betapa hebatnya kuasa bersabar sambil tersenyum.. 

pada aku, xde maknanya aku nak marah kat orang mcm tu sbb dia sendiri dh tunjuk kebodohan tahap tertinggi dan kemurahan harga diri kat org lain. 

Apa kes? nak tunjuk yg BMW X-series lama hg tu mewah dan hg tu owg kaya dan adakah dgn alasan status itu memberi hak pada hg utk perli org2 lain? (maklum la.. my sis drove a Saga BLM je pun...) Walaupun hg berdarjat tinggi setinggi langit, ataupun kaya sekaya kayanya sekalipun, kalau dlm diri hg yg seketul darah merah (hati) tu x bersih... tetap org xkan hormat hg la weyhhhh.... silap2 hg masuk longkang pun xdak sorang pun yg akan bantu.. u deserve that ........ .

Tak kisah la kat mana level pendidikan kita... ataupun level 'poket' kita.... kalau kita x reti nak hormat orang lain dan slalu memandang rendah pada org lain, hidup maknusia yg mcm tu xkan tenang....  they don't even have life!! Dan takkan muflis atau bodoh atau bangang seseorng tu kalau hidup dgn penuh kesederhanaan dan sentiasa bermulia hati.. bersangka baiklah pada sesama manusia tapi di zaman skg, nak bersangka baik pun kena berpada2 jugak... yg nak mengambil kesempatan pun ramai skg nih.. pandai2 la kita menjaga diri kita dan orang2 yg tersyg...  





 Apa Kata Hati?~ hg cari pasai last skali hg jugak yg sakit hati... kesian sungguh pompuan itu...

Thursday, December 19, 2013

errrmmmmm arrrrrgggghhhhhh......

pulak dhhhh... start2 ja dok mengerang pulak dhhh..... 

jgn panik... jgn tekojut.... tu bkn mengerang lain mcm ye... itu mengeliat bangun pagi.... 'lama' sgt dh tidok blog nih.... kesiannnn dia kan... ni baru bangun... 

cite tu bykkkkk sgt nak cite... tp tu la.. sbb adanya fb durjana tu terus blog x terupdate... tp since ada 'kes' sekodeng dan menyampai dlm fb tu, makanya kena beralih la bercerita dlm blog pulak... 

nk start ngan cite ape ekk? 

ok.. marilah kite bebel pasal fb jap... kepada sesapa yg membaca blog picisan aku nih, dan at the same time ada fb... diminta agar berhati2 lah dalam memaparkan status dan gambar2 anda semua ye.. sbbnye, mungkin pada kita ianya adalah biasa2 saja dan tiada yg rahsia2 kan, tp TIDAK bagi sesetgh kengkawan fb kita tu.. 

contohnye, baru2 nih, aku up satu status yang very general.. xde pun mention sesiapa kat situ, dan tiada pun mention venue perkara tu berlaku... TAPI.... aku telah di beri 'gentle reminder' oleh somebody berkenaan status tersebut. TAPI... lagi... aku tersenyum je masa kejadian tu sbbnye, aku x rasa nak marah sbb ada org sekodeng fb aku tp aku senyum sbb aku boleh agak siapakah gerangannya yang menjadi 'penyampai' tersebut.. 

It's ok... buat la selalu... sekurang-kurangnya aku tau yang aku ni famous dlm diam la jugak kan... ada jugak yang amek berat psl aku dlm diam... wahhhh... soooo suwittt.... hik hik hik.. dan yang pasti, aku lebih berhati2 apabila terlintas ingin berkongsi any moments dgn kengkawan.. 

So, marilah kita bersama-sama lebih berhati2 dgn apa yang ingin dan juga yg dh kita berkongsi dlm fb tu ye.. satu kenyataan yang tidak dpt disangkalkan ialah: tak semua kawan kita yang dpn kita dok senyum baik budi pekerti pada luarannya adalah berkeadaan sama di dlmnya... ramainya kat luaran adalah baik tp dlmnya busuk xdak dh.. Dan x semua kwn2 kita boleh berkongsi momen suka bersama2 kita... mungkin suka pada kita tp duka pada dia, dan duka pada kita jadi suka pada dia.... 

ok... korang faham? kalau faham bagus... kalau x faham, ce try baca smpi faham... hehheheh.. chow dulu... nnt aku story benda lain pulak... bye






Apa Kata Hati?~ cili ataupun cabai (dlm bahasa utara) ni ada mcm2 jenih.. ada yg pedas dan ada yg x pedas..  pendek kata, SAPA YANG MAKAN CILI DIALAH YANG TERASA PEDASNYA......