Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Friday, December 5, 2014

Kita tanya Allah jawab....

Assalamualaikum & Hello...

Salam Jumaat kepada semua...

Me nak share sesuatu yang me baru alami... Ada ketikanya, kita akan merasa sangat down, hopeless, sunyi, sedih.. pendek kata mcm2 perasaan yang tak best kita alami... nak mengadu  - serasa mcm takde org/tempat yg boleh kita adukan masalah yg melanda.. tapi jgn dilupa, kita always ada Allah... walaupun bila kita gembira dan lapang kita selalu terlupa padaNya tapi bila kita susah kita kembali kepadaNya - Insyaallah Dia tak pernah 'buang' kita.... yang penting, kita kena yakin bahawa hanya Dia yang mengetahui dan mampu menolong kita. 

Baru2 ni, me pun mengalami perasaan yang sama... Mr Suami ot... Princess outstation.. tinggai me sengsorang... rasa down sgt... mcm2 yg dok pk... mcm2 perkara yg mengganggu perasaan... smpikan me xde selera nk mkn... xde mood nak tgk tv.. xde mood nak buat apa pun.. smpikan, nak tido pun x terlelap.. rasa tak tenang hati sgt time tu... 

Pastu, me masuk bilik je la... konon nak paksa tido.. dgn harapan bila bangun nnti semua perasaan yg tak best tu hilang... tp, mata xmo pejam.. letih dan mengantuk.. tp x bleh nak tido.. lg la menambah bebanan perasaan yg ditanggung.. Me ngadu kat Mr Suami... dia kta me rindu kat Princess kot.. tu yg jd gitu... yess.. me rindu kat my Princess.. tp bukan baru skali ni Princess g outstation.. dh byk kali.. patutnye dh biasa.. tp ni benda lain ni... tp x dpt nak identified apa sbnrnya yg mengganggu fikiran dan perasaan... Sambil berbaring tu, me 'ngadu' kat Allah... me 'tanya' dia nape me jd gini... lepas abeh ngadu tu, me bukak fb... sbb dh xtau nk buat apa sgt dh.. scroll punya scroll, skali terjumpa video ceramah Ustaz Fawwaz... me dh lupa tajuk nye... tetiba ustaz tu ckp, ubat untuk hati yang tenang ialah bykkan beribadat... tetiba terus me nangis... menangis semahu2nya... sbb me rasa Allah dah jawab pertanyaan dan aduan me tu... Subhanallah.. Allahuakbar... 

Usai menangis semahunya.. me bangun - bersihkan diri - ambil wuduk dan terus solat malam... me berzikir.. berdoa.. dan me baca surah Yaasin.. selesai semua tu, dlm lingkungan kul 2 pg... baru me dapat tido... dan esoknya, Alhamdulillah, hati me dah kembali tenang... Ya Allah... sesungguhnya hanya padaMu aku memohon.. hanya Engkaulah Maha Mengetahui segalanya.. 






Apa Kata Hati?~ tiada ruginya jika 'kembali' pada Allah dalam apa jua perkara dlm hidup kita... Allahuakbar...

Tuesday, December 2, 2014

Arjuna Beta


Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular–
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

verse 2

kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
jalan betul, anakanda
,tak jelas mata–ambil yang sarat duri

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

chorus

ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

Sumber http://www.liriklagumuzika.com/2012/05/lirik-lagu-arjuna-beta-fynn-jamal.html#ixzz3Khbgcp6d


Assalamualaikum & Hello... 

Lagu ni dh lama... tp dh lama jugak me suka lagu ni.. cuma skg ni je nak cite dlm blog yg semakin usang ni... hahahha... 

Setiap kali me dengar lagu ni.... Masyaallah... air mata mudah gugur... rasanya lagu ni boleh mewakili suara hati me dan maybe jugak ibu2 lain.. lagu ni berkisah tentang pesanan ibu kepada anaknya... sgt berkesan & terkesan di hati me.. ada sekali tu lagu ni berkumandang semasa me ada dengan my princess... terus me peluk dan cium dia.. terpinga2 dia sambil tanya "awat mami? awat?" (yesss... my princess ni ada certain words sgt pekat loghat utaranya.. heheheh)

Dan masa semi final Muzik-Muzik ari tu... dr mula Fynn melagukan melodi lagu ni, smpi abeh, aku terdiammmm saja... sambil menahan sebak di dada (sebab Mr Suami dok ada nnt dia suka gelakkan me kalau me nangis tgk tv).. tp masa hujung2 lagu tu, dia tgk muka me lain mcm dan time tu jugak dia nak tanya mcm2... (bukannya nak biarkan me layan perasaan sat.. haishhh).. 

Mr Suami: nape dier nangis2 menyanyi ni? mcm x best ja lagu ni.. 

Me: lagu ni best giler kot.. sebak dh ni.. (ckp sambil tahan air mata)

Mr Suami: ye ke? ape kisahnye?

Me: hanya seorang ibu sahaja yang faham 'perasaan' lagu ni.. seorang abah xkan rasa apa2 pun.. ha, cuba tgk abah? bukannya terasa apa2 pun bila dgr lagu ni.. lagu ni pesanan seorng ibu kepada anak dia kalau2 dia x dpt nak sampaikan pesanan ni bila anak dia dh besar nnt.. 

Mr Suami: eh, abah pun faham laaaa.....  

Me: tiba2......... (sambil jeling)





 Apa Kata Hati?~ tetiba rasa takut x dpt nak bersama anak semasa beliau membesar dan mengenal asam garam kehidupan...