Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, December 13, 2011

Indahnye rasa ini...

mcm lama je x update kan? bz skett laa... byk keje lately nih... byk benda kene update... tp dlm kesibukan keje pun, nak mencelah jugak buat satu entry utk korang... eh, ade ke yg tertunggu2 entry dr blog ni?? hmmm.. x kesah lerr... yg penting, ini blog aku, ape yg aku rasa nak diluahkan dan nak disharekan, aku tulis je.. yg rasa nak baca, baca le... yg rasa nyampah, xyah baca.. boleh gituuu??? hehehhehe... peace no war.. 

Kali ni nak cite psl 'rasa'.... aku pasti ramai yg dh merasai 'rasa' ini.. pada suatu ketika dulu, aku hanya dpt merasai 'rasa' ini melalui kengkawan aku je... dan sungguh sungguh dan sangat sangat aku x menyangka yang pada saat aku hampir2 tidak lagi menaruh harapan utk merasai 'rasa' itu sendiri, alhamdulillah, aku dpt jugak merasainyer... 

ape 'rasa' itu?  'rasa' itu ialah gerakan manja baby dlm perut ni... Ya Allah... x dpt nak diluahkan mcm mana seronok nya dan nikmatnya dpt merasai sendiri 'rasa' itu... waktu bekerja, tgh bz2 wat keje tetiba baby melompat... heheheh.. tekejut aiii.... pastu sambil wat keje jugak dok senyum sorang2... tp paling best masa berehat waktu malam... sambil berbaring, kalau baby x melompat, aku usap2 perut sambil ckp2 ngan dier, dan tetiba dier melompat... hehehehehheheh... soooo sweettt.... lg satu, bila syg aku blk keje je, dia akan slalu dtg usap perut dan ckp ngan baby, dan sekejap tu, baby kat dlm tu akan melompat... agaknye dh kenal suara abah dier kott... moment ni akan aku ingat sampai bila2.. insyaallah... 

Bagi yg belum merasai 'rasa' ini, jgn putus harapan... teruskan berdoa dan berusaha.. sentiasa bersikap positive.. insyaallah, u ollss pun akan dpt merasai jugak 'rasa' ini suatu hari nnti... Insyaallah... 






 Apa Kata Hati?~ tgh wat entry ni pun baby dok melompat... huhuhuhu... luv u...

Thursday, December 1, 2011

::entry-xtau-tajuk::

entry kali ni pun entry x bergambar ye... 
bkn ape, maleh sbnrnye nak boh gambar... 


kesah yg akan dipaparkan kali ni ialah berkenaan salah satu tabiat dan perilaku maknusia yang menghairankan aku... dan mungkin jugak org2 lain... 

Ianya berkisah tentang ada sesetengah maknusia nih, dia suka bercakap 'mcm best'.. lg best dr myvi lg best ooooo.... lg best oo ooo... nape aku ckp gitu, sbbnye, dah tau dlm dunia blogging ni ada byk blog2 yg memaparkan kisah2 artis, ada yg gosip semata2, ada yg kenyataan tp digosipkan... ada yg berunsur fitnah, ada yg berunsur provokasi... then, terpulang pada kita la yg membaca artikel tu nak take serious atau sekadar hiburan di waktu senggang sahaja... 

tapiiiii.... org2 yg konon best ni, dok kasik komen yg konon2 best pulak... dok salahkan penulis tu buat fitnah la... mkn duit haram la.. itu la... ini laa... x ke menghairankan tu?? kalau dh tau blog tu berunsur negatif mcm tu, bakpe mengunjungi laman blog tu dan seterusnya membaca entry2 yg konon nye negatif tu?? dah tu, kalau dilihat, bleh kata every entry dia dok komen... ape ke heynye org2 cam gini??  ckp x serupa bikin... konon nak tunjuk best jaa - 'hg pun dok layan cite2 mcm tu dh bersamaan dgn bersubahat dh tu.. pastu dok buat best..'




 Apa Kata Hati?~ think think la sendiri.....

Tuesday, November 29, 2011

Buleh pun.... sajaaaa jaaaa....

ok.. entry kali ni, berkaitan ttg 'jika ada kemahuan, di situ ada jalannya'... hahahhahaha.... ooppss.. tergelak sendirian sbb gelakkan diri sendiri..

kesahnyer gini... kan skg ni aku tgh buat PJJ - Pendidikan Jarak Jauh... ataupun part-time study.. study sambil belajar... so, di awal tahun pengajian (middle of the year) selalunye akan dpt senarai assignment yg perlu dibuat... purata dua assignment bagi setiap subject dan due date nye adalah di pertengahan tahun pengajian (ujung tahun biasa).

kesahnyer lagi... lepas dpt senarai assignment ari tu, aku buat je la mana yg senang2 je dulu... yg kene buat esei bagai ni, lambat2 skett - maklum la, dlm fikiran dok asyik kata "alaaaa... due date lambat lggg..".. tapi, kita hanya mampu merancang, tp Tuhan yg menentukan segalanya... kebetulan pulak mak mertua sakit.. harus berulang alik setiap minggu ke kpg.. walobagaimana pun, pada tanggal 8 November lalu.. mak mertua ku telah meninggal dunia.. Al-Fatihah untuk arwah.. semoga arwah ditempatkan di kalangan orang2 yg beriman.. amin... (ni le cite yg dok skip before this..)

pastu dpt pulak perkhabaran gumbira aku preggy.. tu la kan org kata, bila dpt tau je baru ada kesannya.. tp alhamdulillah, aku x alami sebarang alahan. cuma badan jd terlalu letih je.. assignment? diketepikan lg...

tup tup... member pjj aku bgtau ada satu assignment due dlm masa 1 minggu... WHATTT???? esei 10 - 15 muka surat.. halamakkkkk... terus terketar2 bukak balik portal dan check apa tajuk dan sebagainya... dok baca artikel yg diberikan pun amik masa 2 hari (kesahnyer x konsentret..)..

tapi..... mengambik kesempatan masa cuti 3 hari weekend lepas, kebetulan syg aku keje pulak... mmg cun laaa... hari sabtu dh mmg x sentuh langsung - blk kpg.. hari ahad - ngemas umah.. hari isnin - lepas kemas2 apa yg patut, lepas blk dr brunch (breakfast + lunch), lepas syg aku g keje, terus aku off tv, off intenet, off hp - eh x.. hp telah 'dilarikan' oleh syg aku.. so, tiada sebarang perhubungan dgn dunia luar.. aku ngadap je assignment tu... after 4 hours - DONE!!!

dengan bangganya... pastu aku meleteri diriku sendiri "boleh punnnnnn.... sajaaaa jaaaa... ' huhuhuhuhu...




 Apa Kata Hati?~  kalau bersungguh.. pasti boleh!!!

Tuesday, November 22, 2011

Perubahan

Salam semua... yeahhh... mcm kerap pulak aku post entry baru kan?? huhuhuhu... jgn rasa nyampah udah la ye... ni kene mood dan idea masih mencurah2.. tu yg bleh post almost an entry per day... 

entry kali ni nak cite psl perubahan emosi... sebelum2 ni mcm xde perasaan je bila member2 dok cite ttg perubahan emosi dorang masa ngandung... ye la.. mana la nak tahu kan? sbb x pernah mengalami nye  sendiri. Now, aku dh rasa.. bila terpk balik, mmg melucukan. Mana tak nye, dok tgh elok2 emosi nih, tetiba teringat la satu kisah: kebiasaannya, aku akan buatkan satu mug nescafe utk asben tetiap malam or bila dia request.. then, apa2 makanan ringan or biskut yg ada, aku angkut la kasik skali utk dia cicah2. Tp since aku ngandung nih, especially dua tiga hari kebelakangan ni, blk keje je, aku terbaring... mmg letih badan tu x tau nak ckp cane.. letih sgt2 mcm buat keje berat seharian nih... 

Then, apabila terkenangkan semlm, asben ketung keting ketung keting bancuh sendiri nescafe, pastu usung la bungkus biskut ke dpn - sgt tacing ok... tetiba je ngalir air mata... terus sms kat dier say sorry sbb dua tiga hari ni mengabaikan dia.. byk pulak tu air mata ngalir... owh... sgt sensitip... tp apabila terima jawapan dia, terus rasa sejukkkkk ja hati ni... katanya, dia yg patutnya berterima kasih kat aku sbb sanggup dan sudi mengandungkan anak dia.. dan dia faham bagaimana perubahan yg bakal aku alami ni semua adalah kerana keadaan aku yg berbadan dua... Alhamdulillah.. syukur pada Tuhan.. kerana menganugerahkan seorg suami yg perfect di hati ku... 



 Apa Kata Hati?~ asyik tacingggg jerr... huhuhuhuhu...

Monday, November 21, 2011

1st Check-up!

Hari ni semangat... pepagi bute, eh xde le bute, kul 8.30 pagi smpi kat klinik perubatan ibu & anak.. humangaihhhhh.... ramainye manusia... yg 'kene buatan org'... yg kilik baby... penuh klinik tu... hmmm... amik la no... tgk2 mcm best, no seterusnya utk urusan pendaftaran kali pertama. Dok syok la ingatkan kejap je... ropa2nya..... (sambungan di akhir cerita)

dorang panggil je nama, ingatkan bleh terus bukak buku, tp disuruhnye kencing dlm cawan dulu, pastu hantar kat lab, dptkan pengesahan dulu (walopun dh dpt pengesahan dr klinik panel..).. lepas tu, kasik la result tu kat kaunter semula... dan sambung la proses menunggu... setelah beberapa puluh minit menunggu, tiba lah giliran dipanggil utk diambil keterangan.. proses itu pun mengambil masa beberapa puluh minit jugakkk... dah la perut sakit... (cerry berry pulak dari mlm semlm...)

siap aje pendaftaran, di berinya 3 tabung utk diambil sampel darah... fuhhhh... berpeloh jap tgk 3 balang kecik je pun... iye la... aku ni kan ke fobia bab2 nak cucuk2 amik darah ni... tp demi babyku yg dh lama ditunggu2 ni, ku tempuhi jua.... then, nurse tu kasik instruction, 'lepas ni gi bilik bla bla amik darah, pastu hantar sampel darah tu ke bilik bla bla, lepas tu g bilik bla bla then baru jumpa Dr kat bilik bla bla'... fuyoooo... jauhnye perjalanan.... 

tiba lah di bilik mengambil darah... dub dab... dub dab... tp kuberanikan diri... DEMI..... babyku tersyg... tpkan, ni lah first time yg aku rasa - 'eh, nape x sakit pulak amik darah ni??'.. hehehhehe... agaknya nurse ni mmg terrer kot amik darah ni.. sbb tu dia cucuk pun sakit msa jarum menusuk kulit je.. pstu ok dh... kat sini, jap je.. lebih kurang seploh minit je.. pastu bwk la sampel darah tu g bilik seterusnya utk test. kene tunggu 30 minit utk dpt result... hadoihhhh... 

lepas 30 minit, bwk pulak buku tu g bilik bla bla seterusnya utk staf-nurse (eh, betoi ke eja camni?) check pulak... bla bla bla bla gedebuk gedebak, lepas check segala, ukur perut segala, (berpuluh-puluh minit jugak).. terus ke bilik Dr.. menunggu jap... dpt la jumpa Dr.. 

Dlm bilik Dr, kene set appointment lg.. huh, lg dua appointment utk dicucuk2 amik darah dlm bulan dpn.. hadoiii.. ngeri la pulokss... tp... DEMI babyku, ku tempuhi juaa... sekali lagi Dr scan perut... eh eh.. cumelss ja nampak baby.. nampak jantugn dier dup dup dup dup... tetiba rasa hilang pulak letih menunggu semua tu... abih je sesi ngan Dr... tamatlah sudah proses bukak buku ngan check up kali pertama. 

Ropa2nya...... 4 jam baru siap semua proses  tu!!! patut la aku letih terlampau je rasanye... 




 Apa Kata Hati?~ huhuhuhu... tp DEMI babyku tersyg... ku tempuhi juaaa....

Thursday, November 17, 2011

Precious Moment!!


Yess... I'm Pregnant!!!

Alhamdulillah Ya Allah... ku bersyukur padaMu... Tiada kata yg dpt ku luahkan utk kugambarkan kegembiraan ini.. 

6 tahun berusaha dan menanti dengan penuh sabar.. tanggal 15 November 2011 membawa khabar gembira.. walaupun saat mendapat khabar ini kandungan dh berusia 17 minggu.. Alhamdulillah.. sepanjang x menyedari bahawa diri mengandung, tidak berlaku sebarang kejadian tidak diingini... walaupun berbagai dugaan dtg melanda... kehilangan org tersyg... bapa kandung tersyg dan juga ibu mertua.. tp Allah tu Maha Adil dan Maha Mengetahui... hilang 2 ganti 1... Alhamdulillah... 

Moment yg x dpt dilupakan saat alat scan tu menyentuh perut - terus ternampak baby dlm perut.. sudah lengkap kejadiannya.. nampak la kepala, jantung, tulang belakang, tulang kaki dan yg paling terbayang2 saat ternampak tulang jari2 tangannya... Subhanallah.. menitis air mata melihat kuasa Allah... 

x kisah la korang nak kata apa, yg pasti aku sgt sgt sgt sgt sgt gembira.. gembira yg x terluahkan.. x tergambarkan... harap2 segalanya dipelihara dan dilindungi Allah hingga selamat baby ni dilahirkan nanti.. aminnn.... 




 Apa Kata Hati?~ Syukur.... Alhamdulillah....

Wednesday, November 2, 2011

Leg/Ankle Cramps....

(cite yg diskipkan itu masih diskipkan ye... harap maklum..)

ok.. kali ni nak cite psl leg/ankle cramp.. ataupun dlm bahasa ibunda 'tarik mengkarung'... sape yg pernah rasa mmg tau la cane rasanyer... mmg sakitttt.... 

(gambar ini hiasan semata2.. bkn kaki penulis ya...)


Slalunye, aku akan diserang cramp ni masa tgh tido... dan kalau dinner tu minum air berais... pastu cuaca pulak sejuk... tido pulak x selimut kaki... KOMPOM... cramp akan menyerang tanpa memberi salam... sblm ni dok kene kat betis... tp skg ni, kat buku lali... Ya Allah... sakitnye Tuhan saja yg tahu... bleh terbangun sendiri oooo... dan yg slalu jadi pulak, dia akan akan serangan susulan bertalu2 at least 3 serangan semuanya... perrrgggghhhhhh.... sakitttt oooooo.... 

dan yg terbaru, baru mlm td kene serangggg.... haiyoooo.... terganggu ketenangan tido aku jerrr... x sempat release lg serangan pertama, dia sambung serangan kedua.. x sempat habis sambung lg serangan ketiga... mmg hazab betoi la semlm... pastu dah lega, baru la kalut cari selimut... selimut kaki... sib baik la lepas tu tiada serangan lg dh...  




 Apa Kata Hati?~ tido mlm jgn lupa selimut kaki.... hehehhehehe...

Monday, October 31, 2011

Skip cite...

cite yg nk diskipkan adalah cite psl 'berkampung di emergency ward'.. tp now, aku nk cite satu cite terbaru dan terpaksa aku skipkan cite berkampung tu dulu sbb eksited sgt nak cite psl cite ni... hehehhe...

.... selepas abih cite berkampung di emergency ward tu, weekend lepas, hari sabtu pepagi bute bangun kemas2 beg, bersiap dan terus bertolak blk alor setar semula... bcoz, my bro in law bgtau, my mom in law dh bleh blk umah.. maknanya dh ada perkembangan positive la.. bila smpi umah my MIL, terus jenguk dia dlm bilik.. dia still terbaring sama mcm di hospital jugak, cumanya, dia dh byk kali sedar, dan dah boleh jugak kenal org yg dtg jenguk dier.. dan... dah boleh menelan bubur.. tp tiup yg melalui hidung tu masih ada.. utk kasik susu...

yg ada kat umah MIL masa tu ialah my SIL dr ipoh - separuh family, my BIL n my nephew.. sesambil menjenguk2 my MIL, sesambil tu aku menjenguk ke dapur tgk my SIL ngan anak dier masak. Aku tolong potong bwg je... muahahahhahahha... bkn xnk tlg, tp mcm malas je aku nak campur tangan memasak sama.. biar la dorang berdua je yg memasak.. sekali sekala rasa la air tangan org ipoh pulak... (adakah itu satu alasan??? hehehheheh)

lepas lunch, my BIL ngan anak2 sedara lelaki pegi mencari buah pelam muda... perrrgggghhh... dpt la 7 bijik.. my SIL pulak buat 'garam belacan'... fuhhhhh... mmmmggggg teranggggkaaatttt... aku ni ape lg, dh mmg 'hantu' pun mencicah buah pelam... kiranya my SIL kene ulang buat 'garam belacan' tu sepiring lg la.. sbb permintaan terlalu tinggi... hehehehe...

(intro yg dh melalut sedikit..... hehehhe)

haaa... ni baru masuk cite yg nak dicitekan sbnrnye nih... kiranya, mlm tu adalah turn aku ngan syg aku la jaga my MIL.. setelah byk sgt aktiviti memakan dan menyembangkan diri, lepas mandi manda settle semua, dlm kul 9 tu mata aku dh layu... aku baring je kat tepi my MIL tu.. then, aku soh syg aku jaga mak dier dulu.. aku pesan, nnt kalau dia ngantuk, kejut je aku pulak.. kita take turn.. syg aku ok jer.. aku pun tido la x hengat dunia... dlm kul 1 pg camtu, syg aku kejut, dia kata nak g toilet.. aku pun bangun la jaga my MIL pulak.. ooppss lupa nak cite nape perlu berjaga.. sbbnyer, tanpa sedar, my MIL akan tarik tiub yg kat idung dier tu.. pastu satu hal pulak nak kene masukkan semula... sakit ooo... (aku rasa2 la sakitt... hehehhe)

lepas syg aku g toilet, dia kata dia nak lelapkan mata jap, after 1 hour dia soh kejutkan dia.. aku ok jer.. sbb dh betul2 tido sblm tu.. bila dah terjaga tu sure la mata pun cerah jerrr... aku tengok keliling, semua org pun dh tido.. bergelimpangan mcm kene tsunami je gayanya... penuh kat ruang tamu tu.. lepas syg aku lelap mata sebelah aku, kiranya aku di tgh2, sebelah kanan aku my MIL, dan sblh kiri aku my syg.. tetiba aku terperasan yg keadaan sgt senyap sunyi... even bunyi cengerik or bunyi mengeruh pun xde... mcm agak ajaib.. tetiba........ aku terdengar bunyi  'huuuuuuuuuuuuuuuuu'... bunyi tangisan yg sgt sayuuuuu.... terus aku lihat sekeliling kot2 ade sape2 yg mengigau... tp xde.. semua org pun tido lena selena lenanya...

aku dh cuakkkk.... cuakkk gilerrrr... dh la sorang2 berjaga.. walopun syg aku ade kat sebelah, tp mcm menyeremmm kannn la... tp aku buat2 x dgr.. sambil2 aku membaca ayat kursi... lepas tu je, mcm petik jari je, terdengar semua lelaki dlm umah tu yg tgh tido semuanya  - berdengkur... eh eh.. mcm magic je... then, perasaan cuak aku pun ilang... aku kasik chance smpi kul 3.30 pg, dh x tahan dh nak g toilet, aku kejut jugak syg aku, then, terus berlari ke toilet.. utk makluman, toilet kat umah my MIL adalah di luar umah.. tp sib baik kluar pintu dapur terus masuk pintu toilet... aku dah terlupa sekejap akan bunyi tu sbb x tahan sgt2 nak 'berbisnes'.. muahahahha...

lepas abih 'berbisnes' terus aku sambung tido semula... smpi le subuh baru bangun.. masa sarapan, aku pun bukak la cite... then, my BIL kata before dia tido tu, dlm kul doblas tghmlm camtu, dia dh nampak bayangan putih lalu kat luar tingkap bilik dier tido tu.. so, kalau aku dgr bunyi tangisan tu, kompom la itu langsuir.. sbb dia dh nampak dulu... wahhhhhh..... speechless...!!!




 Apa Kata Hati?~ adik aku kata, anggap tu 'rezeki' sbb dpt peluang mendgr tangisan langsuir.... erkk!! rezeki ke???

Monday, October 17, 2011

Tempat Baru...

Rasa mcm lama je aku x update blog... cite tu ade.. tp masa nak mengarang tu yg xde.. hari ni baru free skett.. Hari ni jugak merupakan hari pertama aku kat tempat @ office baru.. yippieee... ade le sikit rasa sayu nak tinggalkan office lama, ekceli bkn sayu sbb nak tinggalkan office lama tu, tp nak tinggalkan kengkawan kat sana tu... hmmm... tp life must go on.. 

Berpisah tempat keje bkn bermakna hubungan silaturrahim yg terjalin pun terpisah... no no no no... insyaallah, keikhlasan dlm persahabatan akan kekal selama2nya.. kat office baru ni dpt kengkawan baru lg... dulu aku ada sorang ja bos.. now aku ada 3 boss... yippieee... harap2 aku bleh berkhidmat dgn cemerlang di sini... aminnn... 




 Apa Kata Hati?~ welcome to here... hehehehheh

Monday, October 3, 2011

Menduga Kejujuran..

ok... kali ni nak cite ttg MENDUGA KEJUJURAN... bkn kejujuran pasangan yer kawan2... tp menduga kejujuran jurutol... hahahhahah... mmg xde keje aku kan?? 

kesahnyer begini... di suatu hari yg agak weng2... aku sbg co-pilot kpd suamiku... tugas aku apabila nak dekat ngan tol adalah menyediakan duit tol... kejadian ni berlaku di tol jambatan pulau pinang.. aku kira2 duit singgit2 yg dok ada tu ada RM8... makanya, terdetik di hati nak try kasik RM8 tu kat jurutol dan nk tgk, dia pulangkan semula ke x yg baki seringgit tu... dgn persetujuan si pilot, makanya kami pun menghulurkan wang sebanyak RM8 kepada jurutol tersebut.. 

Tetapi, agak mengejutkan, wang baki RM1  yg sengaja diberi lebih tu, TIDAK DIPULANGKAN.. dan lg mengejutkan ialah si jurutol itu berkopiah putih dan nampak muka sgt suci... xkan la dia x kira duit yg customer kasik kan? dan xkan dier x tau kira yg duit singgit2 tu ada lapan keping?? 

Tapi, utk tidak memalukan si jurutol tersebut, kami gerak je kete mcm tiada apa2 yg berlaku... dan di situ, telah terbukti bahawa luaran seseorg itu tidak menggambarkan sifat dalaman yg sebenar.. luarannye nampak mcm 'tak mungkin la abg ni x jujur'... tapi sebaliknyaa.... 

Cuma kawan2 fikir, itu baru kami sorang.. yg saja2 bagi duit terlebih... x mustahil ada ramai lg yg kasik duit terlebih tapi x menyedarinya... dan berapa org kah yg dpt duit balance dan kira on the spot duit balance tu betul atau tidak??  sape untung disini?  dan berapa org kah yg sanggup utk berhenti selepas tol dan jalan blk kat jurutol sbb nak pulangkan or nak dptkan baki duit syiling yg x betul? hehehhehehe... xkan punya la kan.. 

oleh yg demikian, bagi pengguna yg membayar cash, pastikan, anda pasti berapa jumlah duit yg dikeluarkan utk membayar tol, dan bila dpt duit balance tu, jeling2 la sekejap tgk balance tu betul atau tidak.. tp jgn la pulak dok kira duit balance tu smpi menyebabkan jem pat lima kilometer kt blkg... ok... 

sekian saja pesanan khidmat masyarakat oleh sayer... hehehheheh





 Apa Kata Hati?~ sama-sama kita berhati2 dan menjadi pengguna yg peka dan bijak...

Wednesday, September 28, 2011

Cerita Ulang Cite...

Nape tajuk adalah sedemikian rupe??? sbbnyer, apa yg bakal aku cite ni dh berbuih2 blogger lain pun dok cite jugak... bkn saja blogger, malah ustaz dan ustazah manis masam masin kurma semua pun dah pernah cite psl cite nih... tp, kali ni aku nak cite menggunakan pendapat aku semata2.. 

subjek cite kali ni ialah ttg pemakaian legging oleh perempuan muslimah (dan jugak yg bukan muslimah).. 

Semua org pun tau rupa paras legging ni adalah sgt nipis dan mengikut setiap lekuk kaki si pemakai.. Adalah sgt buruks jika si pemakai legging ini mempunyai lekuk2 yg sgt berlekuk2 di kakinyerr persis lekuk di kaki si michelin.. 


tp, kalau si keding pakai pun x cung jugakkk... umpama sarungkan legging ke tiang lampu... gitu le perumpamaan nyer.... kalau si cantik manis bagai miss world tu yg lekuk2 cantik ala2 manja buatan 'londong wait menejmen' tu, lain laaa... pasti cun... (sbb terpengaruh jugak dgn mereka2 itu la makanya yg x brapa nak sesuai ni pun dok feeling2 cung mcm tu jugak la bila pakai.. ) ---> melalut sudahhh... 

ok, cite dr pemerhatian isnin lalu... situasi di gerai makan.. sedang aku dgn en syg  tgh lunch, dtg le ke gerai tersebut seorg wanita separa muslimah dr segi pemakaian (sbb dr segi pemakaian nye separa2 je semua) menapau makanan dari gerai tersebut. Walopun beliau itu berbadan kurang agam sedikit berbanding aku, tp tahap kelekukkan beliau melampaui kelekukkan ala2 manja aku... seriyusss... (jgn ingat org kurus xde spare tayar ye... kdg2 lg buruk dr spare tayar wanita berbadan agam)

beliau memakai legging dgn baju dari fabric lycra - ketat - pendek just nice tutup bontot aje. Tudung pulak, selendang yang diikat ke belakang ala2 bienda. SGT TIDAK SESUAI...  xmo cite panjang, korang bygkan aje la... 

Jadinya, diriku telah diceramahkan sedikit oleh en syg dgn ayat "ha, tgk tu? sbb tu la i x bg u pakai legging.. buruks noooo rupenye"... jawab aku "baiklahhhh"... 

Bagi aku, x salah kalau nak pakai jugak legging tu sbb nk ikut trend (kononnya)... tp biarlah dipadankan dgn baju yg sesuai... kalau dh tau legging tu ketat, dan bila disarungkan pada kaki bak michelin tu, pakai la baju yg labuh kalau boleh smpi paras lutut... idak le buruks sgt keadaanye... dan kalau dah tau legging tu ketat, x semestinya kene padankan ngan baju yg ketat jugak... ape pekdahnye nak ketat2 nih?? nak2 pulak kamu tu dh masuk golongan pat lima tawon lg nak menopos... 

ok.. sekian.. 





 Apa Kata Hati?~ ampun jika ada yg terasa hati dgn tulisan hari ni... x terniat nak kutuk sesapa pun.. sekadar peringatan utk diri sendiri dan kawan2...

Wednesday, September 21, 2011

Convocation USM

yeahhhhh..... konvokesyen usm sudah bermula hari ni..... tahniah untuk para pelajar yang akan bergraduasi hari ni dan tiga pat hari seterusnya.... tahniah juga pada ibu bapa yang berbangga akan kejayaan anak2 mereka....



Jalan dlm usm ni juga sudah jemmmm terukkk... tapi tiada masalah utk aku kali ni... alhamdulillah... sbb? sebabnya aku merempit naik moto dtg keje... dh tau dh sure jem teruk.. semua jalan pun jadi jalan sehala nak smpi opis kene pusing satu usm dulu... so, tukar ngan en suamiku, dia naik kete, aku naik moto... jadinya, walopon kluar umah cam biasa, tp tetap smpi awal.. siap bleh singgah beli breakfast lg... mencilok2 di celahan kete yg berderet sambil berkata 'xcuse me'... hehehhehhehe....

bile lg nk bleh kembang2 idong smpi awal walopon jln jem kan??? hehehhehehheheh





 Apa Kata Hati?~ la la la la la la la la...

Monday, September 19, 2011

Kemalangan Motosikal di Pagi hari di depan mata....

Pepagi Isnin yang suam2 kuku aje cuacanya ni mmg membuatkan semua org yg on the way pergi keje ari ni dlm keadaan yg muram dan suram... lgpun, dh cuti 3 hari kan, pastu keje, mmg camni la gayanya... 

nk dijadikan cite, sedang dlm suasana tenang mendrive kete sorang diri ke tempat keje pagi nih, tetiba je di lorong paling kiri terdengar bunyi yg kuat beserta objek terguling2 dan bersepai2... tekejut i... sbbnye dekat je... aku toleh kiri dh nmpk objek tu terguling2...  pompuan yg naik moto tu tetiba je jatuh terguling2 sorang2 dier... perrrggghhh... mcm sakitttt je tgk... tp tetiba, aku terkejut sbb moto dpn aku tetiba je brekkkkk mengejut dan tetiba jatuh tergolek dpn aku sorang2 diri.... sib baik la aku x laju... sempat lg aku pun brekkk mengejut dan terus overtake dier... xde la aku nak berhenti... bukan aku langgar dier pun... dier je feeling2 ape ntah lepas pompuan tu terguling jatuh dia pun brek mengejut jugak smpi dia pun jatuh tergolek... nak kata dia elak ape2 , xde ape2 pulak dpn dier... dia je dok lane paling kanan pastu dok bwk moto sentimental.... tp mmg nasib baik la aku sempattt brekkk... aku brek tu pun x sempat tgk kete belakang lg dah... dan mujurlah time pepagi camni, semua pun bwk kete ala2 sentimental jeee... xde yg bwk kete mcm nak tercirit birit... heheheh... 

aku kesian jugak kat pompuan berskuter purple tu... nampak gaya tu mcm dier agak laju jugak la... x tau la dia nak elak kan ke ape... tetiba je nampak dier terguling2 laju jugak... dah la badan dier agak kecil aje... x sure la dia sorang atau ade budak ke... tp aku nampak dia sorang la terguling2.... mesti luka jugak badan dier especially kaki... sbb dier pakai legging pendek je... ouucchhh... 

TAPIIIII!!! yg x faham tu, nape la brader yg bwk moto dpn aku ni pulak yg tetiba brek mengejut dan dier pun terguling sama??? mmg xpaham betoiii... pas terguling tu, dia bangun angkat moto dier sambil tgk aku dgn muka blur.. eh eh... aku x langgar k... kene sikitttt pun x... apehal tgk2 aku camtu?? tp xde maknanya aku nak berenti dan turun la ye.. sbbnye, xnak aku tetiba dipersalahkan pulak, dan satu lg, xnak menyesakkan keadaan jalan raya pepagi camtu... 

oleh itu, pada penunggang motosikal, basikal dan jugak pemandu kereta, berhati2lah memandu... dan pastikan anda sentiasa alert dgn keadaan sekeliling... 






 Apa Kata Hati?~ pandu cermat jiwa selamat....

Thursday, September 15, 2011

Minggu Yang Meletihkan...



OMA!! mmg minggu ni sgt meletihkannnn.... sgt sgt sgt meletihkan.... Letih dok organize program utk student baru... 3 hari berturut2... lunch time pun x sempat berehat (tp sempat makan sbb ada mkn free... huhuhuhu). 







Mujurlah esok cuti.... yeay!! bleh berehat sepuas2nya...








 Apa Kata Hati?~ x sabar nak balik umah.... lg 15 minit je lg... yeayyy!!!

Friday, August 19, 2011

Charlie @ Cali...

Sape tau ape tu Cali? @ Charlie? @ Semut semai?

dan pada sapa2 yg pernah dok asrama sure kenal sgt la ngan si cali nih... beliau nih, kalau hinggap ke kulit maknusia, akan menyebabkan melepuh mcm kene api gitu.. itu baru sentuhan aje... blom dier gigit lg... 

tp masa aku dok asrama dulu, sekali pun aku x pernah kene sentuhan kecundang si cali ni... so, mcm bangga la kan... ok la.. cali x suke kat aku.. best la.. ala.. kalau kene pun setakat semut je kottt... gitu le aku dok ingat dolu2 nih... 

nak dijadikan cite, baru2 nih, dlm bulan posa gak la.. dlm tido, aku terasa pedihhh je kat leher aku nih... makin lama makin pedih... bangun sahur tgk2 mak aihhhh... merah nye leher aku nih... nape nih?? (sbb x pernah kene sentuh ngan si cali nih, so, x tau la cane rupa penangan nye..).. bila mandi, kene air, lg pedih... letak krim (yg masa tangan aku alergic dulu nih), mcm xde kesan je... hinggakan mlm tu, nak tido pun x bleh... rasa bahang panas kat tmpt merah tu... siap aku guna wet tissue lap keliling kesan merah tu... tp still x dpt kurangkan rasa panas tu... then, aku letak minyak gamat... baru bleh tido... 



esok nye tu, aku tunjuk kat member opis, dia kata 'ni kene cali la... '... owh... ye ke... dia soh g klinik.. tp, biasa la aku nih... ade je sifat kemalasan kalau nak g klinik... akhirnya aku pegi jugak.. tp hari yg kelima...  then, Dr kta nape dah lebih dr 3 hari baru jumpa dier?? (dlm kepala dok hairan nape la Dr ni tahu je dah lebih dr 3 hari... huhuhuhu).. then, dier kasik ubat.. sapu, sakit, ngan antibiotik... 

baru kesan2 kesembuhan tu dok nampak, tetiba pagi ni...... 



cali kiss aku kat muka pulakkkkk.... 

Ini sudah lebehhhh!!!  patut aku rasa pedih lain macam je kat bawah mata kanan.. rupa2nya cali kiss.... hampeh tul... siap lah kau mlm ni cali... aku sembur ridsec satu botol besar kasi habih baru kau tahu!! aku dok cari x jumpa, pandai dier nyorok... nak kene nih... 

rasanya musim kot skg nih, ada member aku pun kene jugak.. lg teruk, kene kat mata... owchhh... harapannye, jgn la meninggalkan parut... buruks ooo kalau berparut... 






 Apa Kata Hati?~ cali jahat.. cali jahat... oopps.. aku baca kat internet, bisa si cali ni lebih kuat dari bisa ular tedung... hmmm... patut la sakitttt....

Friday, August 12, 2011

Beberapa Perkara Perlu Dielakkan Semasa Menziarah Jenazah..

Dengan merujuk kepada tajuk di atas, apa yg akan aku karangkan di sini adalah dari apa yang berlaku pada aku satu family baru2 ini.. 

Alhamdulillah dan terima kasih pada org2 kampung, jiran tetangga, adik beradik, sahabat handai arwah bapak aku yg telah hadir dan sedekahkan Al-Fatihah utk arwah.. Doa kalian utk arwah amat dihargai. 

Satu peringatan lembut (gentle reminder) ikhlas dari aku utk para pembaca ialah, jika anda menziarahi jenazah, seboleh2nya elakkan perkara2 berikut:

1)  Jangan dok bersembang/bergosip/bergurau senda semasa menziarah jenazah. sepatutnya, baca la Yaasin atau paling tidak pun baca Al-Fatihah utk arwah... kalau nak bersembang jugak, tunggu lepas keluar dari rumah keluarga arwah baru sembang puas2... 

2)  Utk kawan2 sekolah yang dah lama x jumpa - x perlu la dok mai tanya 'kenai x sapa ni?'... 'hg ingat x aku sapa?'.... tuan2 dan puan2, sila jgan dok ajukan teka teki utk ahli keluarga terdekat arwah kerana dorang xdak masa nak pk sapa anda... lg elok kalau anda terus kenalkan diri anda... kasik intro sikit pun dah ok... 

3)  jgn sesekali dok mai jumpa ahli keluarga terdekat arwah utk berhutang!! walopun anda sgt sgt terdesak tolong lah jgn la dok p jumpa dan mintak nak berhutang!! sangat tidak menghormati perasaan ahli keluarga terdekat arwah.. 

4) dan lain-lain perkara/perbuatan yang sangat tidak molek dilakukan semasa menziarah jenazah... 

Di atas tu merupakan beberapa point yg aku nak highlight aje utk entry kali ni.. yg lain2 point tu korang pk la sendiri sbb aku rasakan yang semua org pun dah tau apa yg patut dan yg tidak patut di lakukan semasa menziarah jenazah. 

Aku nak tekankan kat point 3... Ada la sorang hamba Allah nih, kategori jiran jugak lah.. tp idak le rapat benor... gitu2 aje... semasa arwah masih ada dulu, dan x berapa sihat, seingat aku, si polan ni x pernah pun dtg menjenguk... apatah lg bertanya khabar... kalau ada pun mungkin setahun sekali je kot... tapi......... dua hari selepas arwah selamat dikebumikan, awai pg lg dia dah bertandang ke rumah dan berjumpa dengan bonda ku... dgn tujuan nak meminjam duit.. katanya sesak sgt.. bonda aku yg berhati lembut ni pun kasik la... ratus2 ye.. bkn puluh2 aje... bila aku tanya nape bonda kasik? bonda kata dia x smpi hati nak hampakan harapan org yg sgt2 memerlukan... 

bagi aku, alasan bonda aku tu sgt betul... tidak dpt disangkal lg... tp aku x brapa dpt menerima sbb dia tidak menghormati perasaan sebuah keluarga yang baru kehilangan org yg tersyg... dia sgt pentingkan diri sendiri.. pk kan diri dia ja yg xdak duit tu.. nape tidak meminta bantuan dari keluarga sendiri? sahabat handai sendiri? kalau hg tu mmg sgt rapat pun dgn keluarga arwah, x elok sgt kot hg nak mai berhutang dlm masa baru dua hari arwah meninggal dunia... 

Aku x paham la kenapa ada org yg sgt pendek akal mcm ni... dah la jenis yg suka dok ckp pandai... kata org utara, cakap deraih... tp apa pun xdak... 

Aku harap satu hari nnt, si polan itu terbuka pintu hati utk lebih menghormati perasaan org lain... dan harapan jugak agar kita sendiri pun jgn dok buat perkara2 yg x sepatutnya... 




 Apa Kata Hati?~ rindu bapak... Al-Fatihah...

Thursday, August 4, 2011

cite sahur puasa ke 4...

Alhamdulillah... diam x diam, dah hari ke 4 pun kita berpuasa... syukur, setakat saat dan ketika ni diri ini masih kuat dan sihat menjalankan ibadah berpuasa ini. 

Dan setakat hari ni jugak, aku x pernah missed lg bangun sahur... kul 4 pagi aku akan bangun masak nasi dan panaskan lauk pauk. (ooppss, setakat ni belum masak sendiri lg yer... masih tunjuk2 di gerai lg..). Tetapi, sahur pagi ni, sgt best sbb disediakan oleh suami kesayangan sayer... dia buatkan nasi goreng utk sahur.. aku terjaga kul 5 pagi dan terkocoh2 bangun. Dok heran la nape alarm aku x bunyi pulak kul 4 td... tgk kat sebelah, syg aku xde pulak... tau2 dia dtg dan kata dia yg padam alarm tu.. sbb tgk aku tido lena sgt.. dia kesian.. so, dia la buatkan nasi goreng... 

owhhh... sungguh tacinggg... terharu gitu... hehehhe.. so, bersahur la kami dgn nasi goreng kampung versi Mr Syg aku.... 

Alhamdulillah.. kenyang sudah... hmm... ape pulak juadah utk berbuka hari ni ye???  




 Apa Kata Hati?~ harap2 dpt puasa penuh tahun ni..... aminnn...

Wednesday, August 3, 2011

Al-Fatihah....

Pada tanggal 25 Julai 2011 yang lalu, tepat jam 3.05 petang, bapak tersayang telah pergi meninggalkan dunia ini dalam keadaan yang tenang.. Al-Fatihah utk arwah bapak... 

Alhamdulillah, setelah seminggu berlalu, aku dapat menerima kenyataan ini walaupun terasa sgt kehilangan. Kami semua merelakan pemergian arwah kerana kesemua anak2 dan cucu arwah ada di sekeliling arwah membaca Yasin sehingga lah arwah menghembuskan nafas terakhir. 








 Apa Kata Hati?~ semoga tenang di sana dan ditempatkan bersama org2 yg beriman.. aminnn... sayangggg bapak sgt2...

Friday, July 8, 2011

Secebis Pendapat Ikhlasku...

jom kita sama2 meneliti dan menjawab persoalan di bawah ini:

1) Waktu bekerja sehari rata2 8 jam sehari. Adakah anda benar2 menghalalkan gaji yg dibayar 8 jam sehari tu dgn bekerja? 

2) Adakah selama 8 jam bekerja anda tidak 'mencuri' masa dgn berbuat perkara yg bukan kerja anda? contoh berfesbuk, berchatting, membaca website politik, website resepi, website shopping online, dll? 

3) Adakah anda bekerja lebih masa untuk cover masa yg anda telah 'curi' tanpa mengclaim OT? 

4) Anda seorang pegawai berpangkat tinggi. Adakah anda akan mendahulukan meneliti dan menimbang permohonan jawatan kosong oleh calon D yang berkelayakan tetapi anda tidak kenali dan mengenepikan calon A yg berkelulusan yg adoo saja yg merupakan saudara mara anda? 

5) Adakah semasa anda belajar di Universiti tidak terlintas langsung utk memohon pinjaman dan biasiswa? 

6) Anak anda membawa pulang borang derma ikhlas untuk penganjuran majlis hari raya or majlis penyampaian hadiah di sekolah. Adakah anda dgn seikhlas hati menyumbang derma tersebut atau menyumbang tetapi setelah berkilo2 sumpah seranah dilontarkan? 

7) Mana pergi duit cukai pendapatan yang dok potong byk2 tu?: --> Dari mana dtgnya duit utk bayar gaji terutama yg kerja dgn gomen? mana dtgnya duit utk membeli komputer dan diberikan pada sekolah untuk kegunaan pelajar dgn percuma? dari mana dtg nya duit utk menampung kos bantuan makanan pagi utk anak2 kurang mampu? Dari mana dtgnya sumber kewangan utk merealisasikan Skim Pinjaman Buku Teks? ..

Dll soklan lg... 

Berdasarkan soalan2 tersebut dan jawapan yg bakal atau telah dijawab, wajarkah kita mempersoalkan org lain yang perlu mentadbir negara sedangkan kita sendiri yang hanya perlu mentadbir diri dan hidup kita pun x sempurna, kenapa perlu mengharapkan org lain sempurna??

Dalam diri setiap manusia ni mmg akan ada satu sifat yang tak bersyukur dgn apa yg ada... aku sgt sgt sgt bersyukur dan gembira kerana diberi peluang hidup di negara yg aman makmur, makan cukup, pakai cukup, serba serbi cukup (asalkan berusaha utk mendapatkannya).. tetapi aku sgt sgt sgt benci dan x suka dgn org2 yg x bersyukur hidup dlm keadaan yg aman damai ni... ada saja yg ditimbulkan utk menghuru harakan keamanan yg dikecapi... ada saja dok nampak kesalahan org lain walhal diri sendiri pun bukannya betul sgt...  

Ya... aku akui, ada antara perkara2 yang dilontarkan itu adalah betul... kesalahan itu jelas nampak di mata... tetapi, ada cara dan saluran yg betul untuk kita bersoal jawab tentang perkara itu... gunakan akal yg diberikan Tuhan pd kita... bkn dgn otak yang dibisikkan oleh syaitan...

Walau apa pun tindakan kita, jgn smpi menjejaskan keamanan negara dan jgn sampai negara tergadai... satu2nya negara di dunia ni yang dimiliki oleh org melayu ialah Malaysia... walaupun semakin hari semakin byk tanah2 milik bumiputera melayu menjadi milik bangsa asing, tetapi, jgn diikutkan sgt perasaan yang terhasut oleh syaitan tu... jgn nanti kita merempat di negara sendiri.......  

Fikir2kan lah dan renung2kanlah...... 





Apa Kata Hati?~ aku syg negara aku Malaysia...

Thursday, June 30, 2011

Urut-Urut Kaki

hmmm... lama kan x update?? ekceli, bykkkk cite yg nak dicitekan.. tp disbbkan kekangan masa, makanya cite2 semua terperam aje.. rasanya dah elok jadi pekasam kot... hehehhe... 

okeh, kali ni nk cite psl urut2 kaki @ reflexology... korang perasan x? especially yg dok kat penang island nih... bykkkkkkkkkkk sgt premis2 yg menawarkan khidmat urutan kaki @reflexology nih... smpi kan aku tertanya2 : betul ke dorang ni offer servis reflexology? atau servis ....... tutttttt....? hmmm.. ntah lerrr... 


walau bagaimanapun, masa lepas pindah umah ari tu, lebih kurang dua bulan sudah, kaki aku yg dah second hand (sbb pernah terseliuh teruk sbb salah landing main badminton pastu x pegi urut, urat dah masuk angin..) nih, kembali membengkak... agaknya sbb byk sgt jalan kot...  pastu dah settle semua urusan pindah umah, aku pun ajak mr hubby g teman urut kaki... lokasinya kat tesco xtra sg dua... 

itu merupakan pengalaman pertama aku mengurut kaki... aku pulak mcm tamak, terus amik 1 jam urutan kaki... memula tu mcm geli pun ada... best pun ada.. lega pun ada... sakit pun bykkk... hehehhehe... bila dia urut kat certain urat kaki tu, aku rasa sakitttt sgt... yg sakit sikit2 tu ok je.. aku tahan je walaupun muka berkerut2... tp ada satu urat tu, sakittttt sgttt... aku terus ckp kat dia, 'sakit'... then, dia kata 'ooo.. sakit ka??'... selalunya, tukang urut akan kurangkan tekanan kat tempat yg diurut yg pelanggan kata sakit tu kan, tp yg ni tak... dia lg tekan dan urut lama2 kat urat tu... bila aku tarik kaki, dia tarik blk... smpi nak terkeluar air mata aku dok tahan sakit... pastu bila dia nmpk kedudukan badan aku dah beralih, dia pun urut kat bahagian kaki yg lain pulak... 

dah abih urut kat kaki, dia urut2 badan pulak.. tp bukan mcm urutan badan yg biasa2 tu la.. yg ni yg dia lipat2 tangan, kaki then tekan kasik letup2 tu... ha.. mcm tu je... yg ni mmg best.... mmg lega rasa badan yg sengal2 tu.... 

setelah siap, aku pun byr... RM30 jeee.... sgt berbaloiii... tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...... selepas dari itu, pergelangan kaki aku ni bengkak ajeee... x surut2... kalau surut pun masa tido je... kalau byk jalan sikit, or masa kat office (kan kaki dok tergantung je)... pergelangan kaki akan bengkak... dan terasa ngilu kat situ... gout??? bukannnn.... sbb dah g jumpa Dr... dia kata bkn gout... 

ada sekali tu, aku bandage dgn halia.... pastu tido... tgh2 tido yg lena diulit intan tuh, dgn terkocoh2 aku tanggalkan bandage tu... fuhhhhh... xtahannnn... nyut2 rasa kat pergelangan kaki tu... org kata urat tu dah masuk angin dulu nih... so, susah nak baik dah skg... 

hmmmm... what to do????  




 Apa Kata Hati?~  owhhh... buruks sudah kaki ku..... ada petua x??

Wednesday, June 8, 2011

cite lepas subuh....

lepas subuh td, aku g hantar syg aku g keje.. balik tu, masa nak naik lif, tetiba je sekor anak kucing hitam ikut kaki aku.... dia ikut masuk lif... aku soh dia kluar sbb mcm tetiba jugak ada sekor lg kucing (dewasa) pun dtg kat lif tu... tapi, dia berhenti betul2 depan lif... dia x masuk pun dlm lif... tp yg si kecik hitam nih, dok buat manja2 kat kaki aku... aku soh dia kluar pun dia x mo kluar... 



dah lama sikit tu, aku pun biarkan je la .. smpi je lif kat tingkat aku, aku kluar lif, dia pun ikut sama... dia dok bersulam dgn langkah kaki aku pulak... smpikan aku nak jalan pun susah... takut pulak aku terpijak dia... pastu aku call syg aku.. bgtau kucing ni dok ikut... beliau soh aku bwk anak kucing tu turun balik... takut tuan dier dok cari... elok aku nak tekan button lif, tetiba syg aku call soh kasik anak kucing tu mkn ngan minum susu dulu... kot2 dier lapar... ok la.. aku pun jalan la slow2 ke umah... tp aku x kasik dier masuk.. aku soh dier tunggu je kat luar... 

kucing aku kat dlm nih, dok marah2 si kecik tu... siap dok cakar2 lg... pelik jugak aku, sbb kucing aku nih, walaupun dier ni x suka berkawan ngan kucing lain, tp dier x pernah pun nak marah2 dan cakar2 gitu... tp xpe.. aku kasik gak dier mkn ngan minum susu... then, aku g mandi n siap2 nak g keje... 

elok je aku kluar nak g keje, tgk2 kucing tu dah xde... ishhh... pelik dan hairan jadiknya... mana pulak dier pergi... smpi kat bwh pun, masih x nampak kelibat anak kucing hitam tu... hmmm... 

tetiba td, syg aku call, dia tanya mcm mana anak kucing tu... aku ckp dah xde.. xtau dier g mana.. terus syg aku tanya "BETUL KE ANAK KUCING TU?? ATAU.....????? " alamakkkk..... x terpk pulak ke situ... tetiba je berdebar2 jantung nih.. rasa cam takut pulak.. sib baek x terpk time tu.. kalau idak, mau aku x g keje... takut nak kluar umah... hehhehehehhehe.... (alasannnn...)




 Apa Kata Hati?~kucing ke ape ekk?? nnt blk nk try cari dier...

Sunday, June 5, 2011

Buah Belimbing Agen Pembunuh!!!!

Haaaaa.... Korang semua tahu x yang buah belimbing tu salah satu agen pembunuh?? hmmm... kalau dah tahu xpe la... maybe aku yg terlambat tahu... tp bg yg belum tahu, ni aku nak share ngan korang semua.... 

Tgkkan ke rupa buah ni dan rasa buah ni... mmg sgt 'gentle'... sweet... kiranya xde pulak ada 'rupa pembunuh'... tp, bak kata omputih, don't judge a book by it's cover... begitu le yg dpt dikatakan ttg buah ni... TAPI..... ianya bukan agen pembunuh utk semua org.... no no nehi nehi.... buah ni menjadi musuh hanya kepada PESAKIT BUAH PINGGANG SAHAJA..... 

Mana aku tau cite nih? ini bukan sekadar cite aje... tp fakta yang aku ketahui apabila menontong satu rancangan di Astro AFC iaitu Dining With Death.. 

Untuk maklumat lanjut korang bleh google ataupun baca kat link nih http://medicine.com.my/wp/?p=3338 dan http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/4/22/nation/20080422191030&sec=nation






 Apa Kata Hati?~ hati hati yer....

Friday, June 3, 2011

Ronda-Ronda...

Semlm lepas dinner.. my luv hubby kata nak bwk aku ronda2.... katanya nak ronda2 kat seberang... aku ok jerrr... ronda punya ronda tetiba smpi kat sini.... 


(jauh benor meronda nye...)

kitorang smpi dlm kul 9.30 malam camtu... dh lama rasanya aku dok ajak my luv hubby p night safari nih... tp ada saja aral yg melintang... ada kes denggi la... itu la.. ini la... so, membantutkan hajat... tetiba mlm semlm tertunai jugak hasrat nak ke night safari tu... tiket masuk adalah RM16 utk seorg dewasa... utk kanak2 pulak RM10... ok la kan harga tu... 

bleh tahan ramai jugak pengunjung... tp idak le bersesak2... relax2 saja.... masuk je, terus tunggu tren (betul ke tren?).. dok kejap je x sempat panas bonts pun lg dah bleh naik... kami amik tempat dpn skali... wahhh... excited aku mcm budak2 kecik kat barisan blkg pulak... hahahhah... ye la.. aku kan ke suka ngan binatang2 nih (kecuali ular...).. so, agak excited la nak tgk binatang2 ni waktu mlm... 

tren pun bergerak perlahan2 sambil driver nye jadi tourist guide... tp aku x paham apa yg dia ckp walaupun dia ckp dlm Bahasa Melayu... hehehheh... 

setelah abih satu pusingan.. kami pun kluar... kat entrance tu ada jual fridge magnetic... cantik2 oooo.... aku beli la jugak... siap bleh tulis nama lg kat mana2 yg buleh - free of charge!!  kul 12 tgh mlm kami smpi umah... (cam cinderella pulak... )

pendek kata MEMANG BEST!!!! aku sukaa... 





 Apa Kata Hati?~ thanks syg bwk kite g sana.... nnt nak pegi lg ye..... x puas rasanya tgk hidupan2 kat situ....

Thursday, June 2, 2011

..... Nak Boleh??.......

sudah berulangkali aku memujuk..... berulangkali jugak aku merayu.... dengan lenggok bahasa dan lenggok badan yang menggoda... tapi permintaanku yg satu itu tetap DITOLAK jugakkk.... kecewa sekejap... tp kemudiannya, aku memujuk rayu kembali.... berpuluh2 kali dah rasanya aku memujuk rayu tetapi tetap ditolak...

TETAPI...... untuk kesekian kalinya aku memujuk rayu akhirnya..... perkataan YES!!!!  muncul juaaa.... yeahaaaaaaa..... TETAPI..... dengan satu syarat..... aku kene berjanji sesuatu... tp janji itu tidak boleh dinyatakan di sini... dan akhirnya kata sepakat telah dimeterai..... nak tau pe kebende yg aku mintak tu???


sebuah ELECTRIC OVEN..... huhuhuhuhuhu.... 

tapi kalau x dpt yg tu ... yg ni pun buleh jerrr...... (dgn nada yg sedih...)

butterfly oven...... hehehhehe... 

Ni semua gara2 menggediknye rasa di hati nak buat ni..... 


my feveretttt...... 


"OK... NNT KITA P BELI K... " itu le kata2 keramat my luv hubby.... hehehhe... luv u la... 
terus muka aku jadik camni.... 




(nk tau nape permintaan aku bertahun2 x ditunaikan???) tungguuuuu........ 




 Apa Kata Hati?~ tq syggg...... muahhh... muahhh... alhamdulillah, tercapai jugak hajat bertahun2... hehehhehe....

Wednesday, June 1, 2011

Nak P ke X???

Nak p ka x??? Nak p ka x???


minggu ni kat PISA... masuk free ja... tp nak ngambik pass tu sblm kul 4 kat PISA... masalahnye, time tu keje lg... dan org mesti ramai yg dok berbaris nak amik pass tu.. silap2 x pegi semayang jumaat pun ada sbb nak berbaris awai nak amik pass tu...

tp kalau dpt tempat jauh cane?? sure x puas nak tgk kan??? rasa cam tgk kat umah lg selesa... dah la bleh tgk dekat2... siap bleh baring2 mkn keropok lg sambil tgk maharaja lawak... hmmmm... 

Nak p ka x?? nak p ka x??  

ni semua sbb nak tgk dorang ni buat persembahan secara langsung la nih... teringin kotttt.... 






APA PUN X BLEH!! APA PUN X BLEH!!






 Apa Kata Hati?~ chaiyok chaiyok kumpulan Jambu.... Muka legend tp hati Kiutttt.....

Monday, May 16, 2011

Rempit + Xciden = insaf? tak insaf?

Entry ini tidak bergambar ok.... 

weekend ari tu, on the way back from genting, around 1.30 am, area sg dua/sama gagah butterworth, kitorang telah bertembung dengan xciden yg dasattt... ekceli, kete we ollss dok folo this mat2 rempit dok berlumba dari Auto City lagi dah.... gile kooo.... mcm2 aksi... yg paling beraksi sorang mat rempit ni la... dok buat superman gitooo.... dorang ni dok berlumba kat lane tgh2... lane laju utk memotong tu... tetiba dtg sebijik kete dok kasik flash lite kat moto2 nih... lama jugak baru dorang ke tepi... 

si 'superman' nih, ntah mcm mana, dia ketepi dan terus menghentam belakang kete proton saga yg dok tgh layan blues kat lane perlahan (lane tepi skali)... dan menurut my hubby ngan kawan dia yg tgh drive tu, moto dan superman tu berguling2 terpusing2 dan terhempas2 ke jalan raya (sgt aksi superman)... then, my hubby ngan fren tu pun terjerit kata "matilah dia tu... abeh la...".. then, aku pun yg tgh sedap2 tido2 ayam (sbb dr Auto City tu lg dok dgr my hubby ngan fren tu dok bising2.. ye la.. mat2 rempit tu dok merempit mengganggu pengguna jalan yg lain...) elok je aku bukak mata, mmg lalu tepi mat rempit yg dah terjelepok tepi jalan... sempat jugak aku nampak darah sudah serupa kolam di keliling budak tu...

my hubby ngan fren dia turun g menjaga lalu lintas takut nnt kete lain x nmpk then langgar skali lagi pulak si mat rempit tu... my hubby kata, moto tu dah x serupa moto... cuba bygkan, bontot proton saga first model tu bleh jadi mcm kete aeroback... then, kawan2 rempit dia patah balik mai tgk si budak rempit nih... 

dorang bising2 kata kepala member dorang tu dah pecah... sbb darah byk sgt... tp, budak rempit tu still bernafas dan sedar ( x pengsan)... then, kawan dia on torch lite kat hp tu dan suluh kat kepala budak tu.. my hubby's fren tu kata, dia nampak otak budak tu masih berdenyut2... mmg kepala budak tu pecah.. kaki dah jadi cam sayur lemau.. terus dia panggil my hubby ajak masuk kete... blah terus.... ngeri oooo.... elok kitorang jalan dpn sikit, ambulans ngan bomba pun dtg.... 

dah smpi umah, dlm kul 2.30 - 3.00 pagi camtu, my hubby tgk dr balcony umah, dia nampak mat2 rempit dok kene tolak moto sambil diiringi oleh polis... berita ni masuk dlm yesterday's paper... before that, mmg aku dah nampak dorang ni ramaiiii gilerrrr kat dua traffic lite dok tunggu nak lumba ke hapa... mmg ramai... penuh ketiga2 simpang traffic lite nih... tau2 kene tangkap.. ha... padan ngan dorang... 

Yang kene tangkap masuk balik dah ramaiiii... yg mati ngeri pun ramaiiii.... dorang ni x insaf2 lg ke?????  


 

 Apa Kata Hati?~ si rempit yg salah or mak bapak yg salah?