Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, July 31, 2010

Beza antara Gerai Mkn di Bandar dan Di Kampung

Entry kali ni aku nak bercerita skettt ttg pengalaman aku makan kat kedai/gerai makan di kawasan bandar dgn gerai/kedai mkn di kawasan kampung. 

aku ngan syg aku ni bleh dikategorikan dalam kalangan org2 yg 'terer' bab2 masakan kat kedai... ye lah, aku ni kan ke rajinnnn sgt memasak di rumah... keh keh keh... no lah... aku sgt lah jarang memasak kerana kami hanyalah 2 mulut je... rasanya beli or mkn kat luar lg jimat dr masak... oleh yg demikian, kalau memasak pun hari minggu je... 

hari2 lain kami asyik atur kedai je... hehehehe... tp itu tidaklah bermakna aku tidak tahu memasak yer.... aku adalah tahu memasak cuma aku kurang rajin memasak di rumah.. wahhhh... sila jgn tiru stetmen yg ikhlas dr aku... 

faktanya, kalau aku jarang2 memasak, bila sekali memasak, akan abih licin dibedal oleh syg aku... xke sedappp namanya tu?? kan? kan?? kan???

eh, dah menyimpang pulak cite aku... apa yg aku nak cite ialah, hari ni, yakni td tghari, aku telah meneman syg aku ngan kawan dia g ke satu tmpt yang mmg dikategorikan sebagai kampung.. nak ziarah ayah kawan syg aku yg meninggal dunia. disebabkan kami semua x sarapan pagi td, kami smpi je kat tmpt tu, kami terus cari kedai mkn... dan kedai makan yg kami singgah tu mcm ramai gak org dan lauk pauknye pun byk pilihan. 

yg membuatkan aku sedikit kagum ialah, antara lauk pauk yg aku amik ialah sayur lemak petola ngan sambal bilis petai... masa aku nak amik sayur lemak petola tu, aku mcm terpegun sekejap kat dpn lauk tu... sbbnye, kalau kat sini, bleh nampak je kuah santan tu byk mana.. yg lainnye ialah air... tp kat situ, santannye pekat.... mcm masak kat rumah... 






lg satu aku amik sambal bilis petai... kalau kat sini, bleh kira je petai brapa byk kan.. bilis je yg byk.. tp kat situ, terkuis2 aku cari sbnrnya dorang masak petai tu ngan bilis ke, ngan udang ke?? petai lg byk dr bilis... 






dan rasanya..... adalah tidak mengecewakan.... sedapppp...... dan harga pun berbaloi2...  aku ada la jugak kata kat syg aku psl ni.. dia kata "ye la.. kat sini kawasan kpg, dorang masak mcm masak utk makan kat umah.. bkn utk meniaga cari untung je.."   betul gak tu... alangkah best nya kalau semua org yg meniaga nasik campur ni fikir mcm tu kan?? aku pasti lg berkat perniagaan mereka tu kan??...  





 Apa Kata Hati?~ alhamdulillah...

Sunday, July 25, 2010

Bermandi-manda di Bukit Hijau

Aktiviti hari ini adalah bermandi manda di Lata Bukit Hijau... kat Kulim.. aktiviti ni x plan awal2 pun... hari sabtu mlm baru syg aku calling2 kwn2 dia tanya jadi ke tidak ke nak g mandi manda... then, dua org kwn dia tu kata ok... jadik... 

Kul 10.30 pagi td we ollsss pun bertolak dari penang ke sana... 3 kereta, 3 family... dari penang, cuaca amat baik... di pertengahan jalan, hujan renyai2... dan kemudian lebat... pastu masa smpi kat sana dalam kul 12 lebih, cuaca elok jer... 


tgk ni?? cantik kan??? sbnrnya kat atas lg cantik.. 
tp disbbkan ada mak buyong, makanya cari port tgh2 jer..


Smpi je sana, kitorang terus lunch dulu... pastu baru gerak mencari port yg sesuwai.... pengunjung lain x ramai pun... kiranya bleh pilih2 la port mana yg nak landing.... sementara nak tukar2 baju tu sempat gak posing2 sedas dua... heheheh... elok je tukar2 baju, masuk je dlm air x smpi 15 minit, hujan turun dgn lebatnya... makanya ramai2 kelam kabut membawa lari beg masing2 mencari tmpt berteduh... 

tgk ni... smpi2 posing terusss... hehehhehe.... 

erkkk??? apsal muka camni syg?? x sabar nak terjun tiruk ke?? 


sementara menantikan hujan reda, we ollsss chatting2 dan bergurau senda la dulu di bawah pondok yg byg terdpt kat situ... pondok jiran kami tu dok berbarbeque la pulak... hadoiii... sgt mencabar nafsu... kitorang xde pun bwk2 benda nak bbq ke hape ke... sbb x plan pun kan... plan nak g mandi manda jer....

lebih kurang 1/2 jam jugak baru hujan berhenti.... kami tunggu hingga air jernih kembali baru masing2 turun bermandi manda semula.... best sgttt.... air sejukkkk..... cuaca pun cerah elok je time tu... dah puas bermandi manda, kami pun gerak utk blk... dlm perjalanan ke kete, tetiba hujan turun dgn lebatnyer..... semua pakat pecut dlm hujan lebat ke kereta... abih basah... hmmmm..... bertambah2 sejuk.... 

hujan lebat..... 









sepanjang perjalanan blk, hujan lebat sgt... tp smpi kat sbrg jaya, xde hujan la pulak... cerahhhh jerrr... kami terus ke Lahar Ikan Mati... p pekena bihun sup... perrrggghhhh... sgt heaven dlm sejuk2 dan letih lepas bermandi manda, kene pulak sup yg marveles.... sgt best.... lepas mkn, kitorang pun terus blk umah masing2... 

walaupun penat, tp sgt besttttt..... enjoy.... weekend yg best setelah seminggu melalui hari2 yg sgtttttttttt bz..... (tp start esok pun bz lg... hmmmm... begitulah kerja.....)





 Apa Kata Hati?~ thanks syg... bwk kite jenjalan.... syok sgt..... mmuuuahhh.. luv u...