Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, December 31, 2009

Rezeki Tahun Baru 2010

Alhamdulillah.... Alhamdulillah... Alhamdulillah...

Inilah yg dinamakan rezeki... di penghujung tahun 2009, dgn azam untuk meninggalkan segala kenangan sedih dan gembira yg telah berlaku sepanjang 2009... dgn azam untuk meningkatkan prestasi dan mengurangkan kontroversi.. dpt pulak satu perkhabaran yg paling gembira... perkhabaran yang telah ditunggu2 sejak sekian lama... dan berkat kesabaran.. hari ni tercapai impian pertama untuk 2010...

Jawatan Setiausaha telah UPGRADE!!! yea yea.. yea yea... jawatan naik.. gred naik... yg penting, GAJI pun naik..... !!! alhamdulillah.. alhamdulillah... alhamdulillah.... syukur pada Tuhan... walaupun beza x byk mana, tp yg penting gaji mati tu tinggi la... untung bila dah pencen nanti.. bukan apa, sok2 nih, kot2 la dah pencen dok jaga cucu ka.. cucu nak apa pun insyaallah bleh beli... mana la tau kan..... syukur x terhingga ke hadrat Ilahi atas kurniaNya ini... berbaloi-baloi bila bersabar kerana hasilnya juga berbaloi-baloi... alhamdulillah...


SELAMAT TAHUN BARU 2010




Apa Kata Hati?~ Adakah ini petanda yang baik untuk sepanjang 2010 dan seterusnya?? Aminnnnn.... Ya Rabbal A'laminnnn....

Monday, December 28, 2009

Crita Weekend....

Crita weekend aku dimulakan dgn hari Khamis mlm Jumaat ari tu... bukan kisah 18sx... tp kesah BBQ dinner kat umah member asben aku merangkap member aku jugak la... sorang lg member asben aku nk follow... aku kata ok la.. tp pegi kete sendiri2 la.. tp member tu pulak xnak... dia dtg amik kitorang dan pegi... aku dah agak menarik muka yg masam dah... smpi sana, aku baru makan ayam seketul, ikan dua ekor tetiba member tu nak balik.... ayooooo.... aku lg la tarik muka... 1/2 jam pun x smpi dia dah nak balik... bini dok call... eeeeee geram la... tp nak wat cane, dah nama pun tumpang owg... kene ikut je la.. tp memang aku frust giler... dah la seharian x makan.. dok simpan perut, tetiba x smpt nak kenyang lg dia dah nak balik... hampeh tulll....

Jumaat (25 Disember 2009)

aku dtg opis... kemas2 barang dan angkut ke opis baru... seharian jugak la aku kat opis... ptg tu, aku g amik syg aku kat umah, bwk dia kat opis jap, tunggu selesai semua brg2 diangkut, kami pun pegi la ke BJ complex... tgk wayang... huhuhuhuhu.... lama rasanya x tgk wayang sesama... asyik bz jer... x byk cite menarik sgt.. tp tgk satu poster cite Bodyguard & Assassins mcm best je... terus beli tiket... time smpi tu kul 6.30.. show kul 7... ada 1/2 jam lg.. nak karaoke dulu, tp bilik penuh pulak.. last2 turun bawah makan kfc dulu... hehheheh... pastu kelam kabut naik semula terus masuk panggung... rasanya mcm sgt best... sbb nyer, satu panggung tu cuma ada 8 org sajer... huhuhuhu... tp yg sgt tension, ada satu couple nih, xtau adab masuk panggung... depa bleh sembang cam kat kedai kopi.. pastu dok beromen... pastu masuk satu couple lg, rupa2nya depa dua org yg bengong ni dah dok tmpt couple nih, pindah pulak... aku rasa couple nih dok sebelah aku... tp disebabkan masih byk sgt tmpt kosong, dorang pindah dok row sama ngan aku, tp tepi skali.. sama jugak kelaku nye... syg aku dah geram dah.. rupa2nya depa ni buta kayu dan buta hati... x faham jalan cite (iyela.. cite dok main dorang dok main lain.. kan dah x faham...) pastu half way cite tu dorang berdua kluar... fuhhhh... lega...

berbalik pada cite tu, BEST.... ianya kisah sejarah jugak la.. tp kat China... zaman2 Dinasti Qing dulu nih.... ada sedih, ada sadis.. ada gembira... mcm2 ada... lebih kurang mcm cite 1957 Hati Malaya la... aksi dlm cite ni yg best... ada ramai hero.... heroin?... xde rasanya... ni bukan kisah cintan cintun.. tp kisah sejarah yg penuh action... bagi aku BEST la cite nih.. x rugi p tgk...


Sabtu (26 Disember 2009)

hmmmm... wat ape ekk ari sabtu... dah lupa la.. rasanya xde aktiviti pun ari sabtu.. aktiviti kat umah jer.. sbb syg aku keje.. aku wat keje umah je la.. aktiviti rutin seorg isteri di rumah... ha...


Ahad (27 Disember 2009)

syg aku cuti... tghari tu kami kluar g makan... pastu terus dia ajak g tgk member dia mancing kat Pulau Betong kat Balik Pulau... smpi je sana kene hiking la pulak skett.. naik turun tebing nak ke batu2an tmpt mancing tuh.. dok kejap jer.. sbb panas sgt.. xde angin.. ikan pun xde... pastu terus la member dia kata nak singgah ke Titi Kerawang.. mandi air terjun situ... aku x pernah pegi lg kat situ.. huhuhuhu... smpi kat situ, hujan lebat... tp disebabkan tgk air tu mcm best, makanya singgah jugak.. dgn baju salin pun x bwk, terjun ngan baju yg dok pakai tu je... hahahhaha... dlm 1/2 jam camtu kami pun naik.. hujan masih belum berhenti.. sib baik la dlm kete ada dua sweater, guna sweater tu la lapik tmpt duduk xnak seat basah... tp sib baik jugak la seat kete aku tu leather... xde la terjejas kat mana2... huhuhuhu...

pastu balik tu singgah pulak kat pantai shamrock.. makan laksa... dgn baju dan sluar yg tadinye basah lenjun tp dah jadi lembab.. turun selamber jer... lepas makan laksa, relaks2 jap... sembang2.. pastu terus balik umah... smpi kat umah terus mandi, takut demam.. dan rest... tetiba lapar la pulokk... aku masak nasi, syg aku masak sardin.. sib baik la ada stok sardin dlm kabinet... ngan telur.. dia wat telur dadar... huhuhuhu... rajin pulok la syg aku semlm.. masak... letih dan lapar punya pasai, sardin ngan telur pun sedapppp gilerrrr dah.. tp sbb syg aku masak dgn penuh kasih syg kot.. tu yg sedapppp... hehehehhehe....

Gitu la aktiviti weekend lepas... simple, tp best... masa berdua dihabiskan dgn penuh pengisian... mengembalikan kenangan masa bercinta dulu2 nih... tp masa bercinta aku dulu, xde la jenjalan sgt pun... tp bercinta lepas kawin ni sgt best... best sgt... huhuhuhu... weekend ni nak buat ape pulak ekkk??? planning... planning....

NOTA: sorry guys... gambar2 xde sbb time tu hujan... x bleh nak bwk kamera..




Apa Kata Hati?~ best nyer weekend nih.. sapa kata bercuti kt tmpt sendiri x best??? best ape... tambah2 dgn org yg tersyg... memang best...

Wednesday, December 23, 2009

Jalan Mudah Nak Berjaya...

hmmm... pe khabar??? byk hari aku x sempat nak update blog nih. keje byk.. pastu dok kene packing brg2 opis nih nak pindah opis... opis yg aku dok skg ni nak renovate... ok la tu kan.. since 1969 (rasanya) smpi la 2009, dok mcm tu jugak... bayangkan la mcm mana la opis ni punya rupa... hehheheh...

hmmm.. sblm aku terlari dari tajuk, baik aku kembali pada tajuk entry kali nih.. korang rasa, ade ke jalan mudah nak berjaya??? jalan mudah nak kaya?? tanpa teruk2 membanting tulang 4 kerat yg Tuhan kasik nih... bagi aku, xde nye jalan mudah utk berjaya kalau x usaha... dan xdak jugak jalan mudah utk kaya kalau x berusaha...

mana ada dlm dunia ni bleh goyang kaki, x pegi skolah pun, tetiba leh menjawat jawatan besar kat jabatan or agensi yg terkenal... kalau pun kompeni sendiri, tp still kene usaha kan?? sama jugak la dgn nak jadi kaya, kalau asyik di mulut ja dok jaja 'bila nak kaya??' 'bila nak kaya??'.. smpi bila pun dok tang tu jugakkk...

tp, ada jugak yg usaha 'skett' je dah bleh terus berjaya.. nak tau cane?? sbb guna jalan kotor... hahahahha... owg mcm ni la yg harus di letakkan di satu pulau yg terpencil tanpa ada bekalan air dan elektrik... internet apatah lg la.. xdak connection langsung.. huhuhuhu... owg mcm ni x bleh hidup senang bila tgk owg lain senang... bila owg lain berusaha meniti tangga tangga kejayaan, tp dia terus nak melangkau owg tu dan dia yg naik dulu... mesti kat tmpt keje korang pun ada org mcm ni kan??? dia buat baik ngan kita sbb kita ni ada kepentingan utk dia... bila dah xdak kepentingan apa2, jgn harap la nak rapat.. tegur pun tidak...

yg paling best ialah jalan mudah utk kaya... mcm2 offer dok ada... itu la ... ini la... ada jugak yg siap kata, dok saja2 pun duit dok masuk dlm akaun... fuhhh... dasat punya hasutan nih... bila kita dok nampak jumlah duit ribu ribuan yg depa dok bunga bungakan tu, terus la melonjak2 kesukaan la setan dok cucuk... teruih x dpt nak pk logik nye offer tu... mana ada possibility bila kita dok saja, goyang kaki goyang bontot bleh masuk duit??? ada?? paling koman pun still kene carik modal dulu dan usaha utk 'beranakkan' duit tu... masih kene usaha...

yg terkini, aku dpt la satu 'pinangan' untuk jadi kaya dgn cepat... siap diumpan dgn statement sebulan dpt RM6k.... ada yg x smpi setahun dah bleh pakai BMW 5 series... fuyooo.... dasat... memula tu, aku layan je la.. sian pulak kan, dia dok ckp penuh semangat... sambil2 tu aku pun membayangkan la kalau aku drive kete tu cane la kan.. best nyer... tp seketika kemudian, aku kembali ke alam nyata, aku tanya cane kalau nak join??

firsttttt skali, peserta kene wat loan RM50k... pastu bonus permulaan adalah sebnyk RM6k sebulan.. pastu tiap2 bulan selepas tu akan dpt RM6k jika.... ha... ada JIKA nya... jika ada downline dibawah anda.. untuk setiap downline yg jugak bermodalkan RM50k, barulah peserta tu akan dpt bonus RM6k tu... dia tambah lg, kalau ada 3 org bwh kita cuba bygkan kita dpt bonus RM18k sebulan.... fuhhhh... memang la dpt beli BMW, jgn kata BMW, Ferrari pun bleh... huhuhuhu.... ramai org akan terpesona ngan jumlah RM6k sebulan... RM18k sebulan... tp x pk ke modal yg kene kasik tu brapa??? siap kene wat loan lg tuh... bulan2 lg dok kene potong gaji... pastu yg hazab nye, nak kene carik downline dulu baru leh merasa bonus tu semua.... ingat senang owg nak kasik RM50k buta2 camtu jer??? baik p melabur dlm saluran yg betul jer.. lg berpekdah.. walaupun lmbt dpt merasa hasilnyer, tp sekurang2nyer, terjamin... drpd aku wat loan RM50k tu utk wat 'pelaburan' yg x terjamin tuh, baik aku guna je duit tu utk keperluan aku sendiri... lg puas hati kan...

Tp semua tu terpulang pada individu itu sendiri.. .kalau rasa dgn cara tu bleh jadi cepat kaya.. silakan lah... ada tu memang la ada... ye la.. bagi yg mewujudkan skim 'pelaburan' tu dan dua tiga downline nye... tp bila dah ramai sgt, sapa yg nak jadi downline sapa??? pastu bila dah xdak sapa lg yg nak jadi downline, putih mata la jawabnyer......




Apa Kata Hati?~ pandai pandai la pk.....

Thursday, December 17, 2009

PERCAYA MEMPERCAYAI

sikap saling percaya mempercayai dalam sesebuah perhubungan adalah sangat sukar sekali untuk dilaksanakan dan diamalkan. Ianya mudah untuk diperkatakan, mudah juga untuk dikhianati.. tapi amat sukar untuk dipraktikkan.

sikap saling percaya mempercayai ini harus ada dlm perhubungan tak kira la suami isteri, pasangan kekasih, adik beradik mahupun sahabat handai.. jika tiada sikap saling percaya mempercayai, maka sesebuah hubungan itu takkan menjadi baik.. episod perhubungan itu xkan berpanjangan..

Apabila kita telah meletakkan kepercayaan yg tulus dlm sesebuah perhubungan itu, kita akan merasakan yang hubungan itu adalah sesuatu perasaan atau ikatan yang diselubungi rasa selesa dan rasa selamat untuk berkongsi suka duka.. tapi, bila kepercayaan itu dikhianati, sakitnya di hati Tuhan saja yang tahu.. once kita dah x percayakan seseorg tu, smpi bila2 hubungan itu xkan jadi setulus seperti sebelumnya.

Oleh itu, jangan dikhianati kepercayaan yang telah diberikan. kerana dari sahabat hanya tinggal kenalan.. sekali dikhianati, maka selamanya aku xkan percayakan org itu lagi.

dalam perhubungan persahabatan lah yg selalunya kepercayaan dikhianati... aku berkongsi kisah suka duka bersama, tp sungguh aku x sangka di belakang aku, lain jadinya.. aku sangkakan luahan kisah suka duka aku selama ni adalah antara aku dan dia.. tp, rupanya dia seronok berkongsi lagi cerita aku dgn org lain.. sungguh tidak ku duga begini perangainya.. kalau setakat jadi penyampai cerita x bertauliah tu xpe lagi la.. ni siap dikutuk lagi tu.. hmmm... betul lah pesan seseorg pada aku "org yg rapat dgn kita lah org yang akan tikam kita di belakang"...

xpa la... apa yang aku bleh katakan, ALHAMDULILLAH... mungkin dia belum terkena seperti mana dia kenakan aku... tp lambat laun, dia akan merasakannya juga... antara aku dan dia, persahabatan yang terjalin, tidak akan putus, tp ianya hanya ikatan yang kosong tanpa pengisian mcm sblm ni.... aku doakan agar beliau insaf akan perbuatannya dan cubalah merubah sikap yang satu itu supaya di penghujung jalan nanti masih ada sahabat yang akan menemani membacakan Yasin di saat sakaratul maut menjemput... untuk beliau::

"WHAT U GIVE, U GET BACK"



Apa Kata Hati?~ ku berserah kepadaMu Ya Allah...... aminnnn....

Wednesday, December 16, 2009

Seperti yang dijanjikan.... jeng jeng jeng....

baru2 ini, telah berlaku satu kesentappan di hati aku setelah terdgr satu statement yg sgt meruntun jiwa raga dari seseorg yg pada zahirnya seorg yg sweet, lembut.. tp batinnya busuk, berulat.... pada mulanya, aku agak terpengaruh jugak la dgn kata2 dia... smpikan bergenang air mata aku mendgr tutur bicara dia... dan dgn secara otomatiknya, aku terus terkata di dlm hati, "smpi hati SI POLAN itu mengkata kat aku mcm ni..." sedih.. sedih...


setelah aku mengakhiri perbualan dgn seseorg itu dgn ayat penutup yg bersifat cool... aku pun kembali ke bilik aku yg dah mcm sarang tikus la ni.. sbb nak pindah kan... aku pun berfikir... berfikir... timbang sana... timbang sini... smpi la emosi aku stabil... otak dan akal fikiran aku dah kembali rasional... dan kebetulan ada sorang hamba Allah yang aku puji sikapnya, dia mendgr, dan dia tanya sendiri kesasihan cerita yg dia dgr tu kat aku.. makanya, aku dpt la kembali ke atas landasan kewarasan fikiran aku balik...

setelah selesai ber'ym' dgn hamba Allah tersebut.. aku terus mentalipon kpd SI POLAN itu... untuk mendaptkan penjelasan.. sbb aku nye style, aku nak dgr sendiri dr mulut org yg terlibat.. baru aku puas hati.. dan alhamdulillah... kebenaran telah terserlah... lega hati aku... rupa2nya benarlah bagai yg dikata, si seseorg itu adalah ular dua kepala... dia nak laga2kan dua sahabat baik yg x pernah pun nak kacau pungkok dia... tp kenapakah dia mesti nak mereka reka cipta kan cerita... ayooo... owg mcm ni pun ada ka?? benarlah pepatah "don't judge a book by its cover"... luar nampak elok, tp hati di dlm.. Tuhan saja yg tau....

dan smpi la ni, aku x dpt nak fikirkan apa motif dia buat statement tu.. sedangkan cerita tu aku dah dgr berbulan2 dulu lg dah... cerita yg sama, tp penghasut dlm crita tu je org lain.. org yg telah diketahui yg memang berhati busuk dan memang x suka kat aku... yg ni pun aku x tau pasai pa dia x suka kat aku... maybe sbb aku x pernah nak ikut ckp dia kot... tp kita ni dlm keje, xkan nak jadi pak turut je kot kan... mana yg betoi, kita ikut la.. mana yg salah, perlu jugak la kita bangkang kan.. so, dlm konteks dia ni, agaknya byk la yg salah sbb tu aku slalu bangkang dia... huhuhuhuhu.... jadinya, aku wat x tau jer apa segala yg dia nak hasut.. yg penting, aku wat keje aku, kalau rasa x puas hati, bgtau kat aku, senang aku nak perbaiki mutu keje aku.. kalau x mai bgtau kat aku, cane aku nak tau ada yg x kene... smpi bila2 pun aku dok wat keje camtu gak... dok wat salah tu jugak... xyah la nak p hasut bos aku soh buang aku... sbb aku ni LEMBAB dan TAK RETI NAK WAT KEJE....

tp sib baik la bos aku ni jenis yg x cepat terpengaruh dgn hasutan... sbbnye, kalau la dia rasa aku ni LEMBAB dan TAK RETI WAT KEJE.. xkan la dia nak kasik tugas yg penting, dan mencabar kat aku kan??? baik dier kasik keje tukang pos surat je kan?? thanks to my boss sbb percayakan aku... (kalau diblkg aku dia x percaya pun apa nak buat kan?? terpulang la...) tp bagi aku, kalau dia rasa aku x mampu pikul tugas berat yg dia bagi, dah sah2 dia xkan bagi aku buat kan??... bukan sekali je, tp dah berkali2 tugasan berat yg dia bagi kat aku... alhamdulillah... aku berjaya laksanakan dgn jayanya....

aku nak crita lengkap dari A to Z pun x bleh.. nanti ada saja la yg tukang PENYAMPAI BERITA X BERGAJI yang rajin dok bgtau apa pulak entry terbaru dlm blog2 panassss.... siap bleh bgtau sapa la tukang komen... hahhahahahha... bagus betul... sgt TIDAK LEMBAB penyampai ni wat keje... siap bleh print out lg entry tuh utk tatapan semua manusia kat sini... rajin sungguh.. keje yg bos kasik x nak buat.. tp keje yg x sepatutnya pulak yg siap dulu... tp lembab ke x lembab ke, entry dah usia setahun baru dpt tau.... hahahahhahahah.... manusia... manusia... durjana sungguh kamu yer... tp manusia mcm ni la yg slalu dpt ANUGERAH CEMERLANG.... atas kecemerlangan KERJA yang dilakukan...

aku x kata yg keje aku ni 100% PERFECT!!! xde.... nehi.. nehi... keje aku ada jugak kekurangannye... aku ni cepat pelupa... jadinya, bos aku telah dinasihatkan untuk kerap PUSH ku.. dgn kata lain, kene slalu peringat aku... aku terima teguran itu.. sbb keje aku bukan satu jer.. tp byk cabang.. so, yg mana terlupa nak buat tu, lumrah la.. dan aku amat berharap agar boss aku slalu peringat aku.. supaya aku x lupa.. supaya keje aku bleh smpi ke tahap HAMPIR SEMPURNA...

apa yg aku bleh katakan di sini ialah MANUSIA NI ADA MULUT, SETIAP MULUT XDAK LIMIT.. DIA BLEH JA NAK KATA APA PUN.. SO, KATA LAH APA SAJA YG MULUT AMPA NAK KATA.. YANG PENTING, ALLAH TU MAHA MENGETAHUI... takut lah pada Allah daripada takut dgn mulut2 cam loji pembentung ni.. ALHAMDULILLAH..... BALASAN DARI ALLAH ITU ADALAH PASTI.. X CEPAT.. LAMBAT.. PASTI AKAN MERASAI BALASAN ITU... doa org yg teraniaya cepat dimakbulkan oleh Allah.... aminnnnn....



Apa Kata Hati?~ buat SI POLAN, kita pernah bekerja bersama.. bersembang bersama.. makan bersama.. share problem bersama.. and i trust u.. and i luv u always.. muah muah muah.. thanks for being such a good friend.

Monday, December 14, 2009

Keje Gomen vs Keje Private...

ntah la dah berapa kali topik ni dibahaskan.. tapi aku tetap nak buat jugak entry ni.. lantak la sapa nak terasa ke, hape ke.. tp kalau dah makan cili, kalau dah terasa pedas... sendiri mau ingat la kan...

ok... slalunye, memang slalu la dok terdgr rungutan dan komplen ttg servis or PR kat pejabat2 gomen ni sgt la teruk.. memula, aku mcm x brapa percaya la... tp bila dah berada dlm dunia gomen nih.. memang diakui segala rungutan dan komplen tu ada benar belaka.... walaupun x semua perkara, dan x semua jabatan.. tp kebanyakkannya adalah benar seperti yang dikata....

ada sesetengah tmpt tu, nak sediakan satu surat pun amik masa dua tiga hari... sedangkan beberapa minit pun boleh siapkan surat tu... (depend pada isi perut surat tu jugak la... )... bila ditanya... bermacam2 alasan diberi... pegawai xdak nak sign... printer rosak la... computer 'hang' la... mcm2 la... ada pulak tu, dah keje berpuluh tahun tinggal lagi pat lima tahun ja nak pencen pun masih ada yg x tau mcm mana nak wat surat!!! jgn terkejut... ada..... jawatan yg disandang adalah jawatan yg relevan dgn penyediaan surat... tp bila disuruh wat surat, X TAHU..... hmmm... cane tu??? nak dihantar training, boleh lg ke nak blajar?? nak tak nak, kene la carik org lain pulak yg buat surat tu...

lagi satu psl PR... boleh dikatakan 0..... tambah2 tmpt yg ada kaunter... ya Allah... aku nih, kalau nak berurusan di tmpt yg ada kaunter, sgt la 'bercinta' kalau nak p... bukan apa, first impression pun dah meluat... senyum??? jarang skali la nak dihadiahkan pada customer... pastu bila kita bertanya, jawab nak tak nak jer... dgn alasan "penat... seharian nak senyum.. nak layan karenah customer... bla bla bla"... tp, dah nama pun ko tu keje kat kaunter pertanyaan... dah sah2 la keje kamu tu ngadap customer jer... dan dah tentu la mcm2 karenah dok ada... kalau malas nak layan customer, jgn keje kat situ... mintak keje tukang cuci, x senyum pun owg x kata apa... lap je lantai tu... cuci je toilet tu... x yah nak bertemu customer... iye x??

lagi satu masa jawab telefon... siap bleh angkat telefon, tp dok sembang ngan member opis dulu... biar la customer dok tunggu dan dgr apa yg dorang dok sembangkan... pastu baru nak ckp ngan customer... bolehkah gitu??? pastu, cara jawab telefon pun, customer boleh rasa yg menjawb phone tu ikhlas or tidak... senyum ke tidak ke, customer bleh rasa... so, jawab la elok2... bantulah sebolehnya... jgn main passing ja line phone tu aleh2 disconnected... huh... bare wehhh.....

kalau nak diikutkan byk lg rungutan2 yg berkaitan.. tp malas la nak taip semua.. nanti panjang sgt entry nih bosan pulak nak membaca...

TAPI....

di pihak customer pun, jgn la ngengada sgt... tahulah "customer always rite".. tp agak2 jugak la kan... jgn la time2 org ramai, time2 peak hours, dok p tanya soklan2 bodo... soklan2 yg bole kepala otak sendiri fikirkan jawapan kan... contohnye, dah masuk pejabat bayaran TNB terus pegi ke kaunter "kat sini boleh byr bil api x?"... perlukah soklan itu?? tu antara contoh2 soklan yg x perlu ditanya la kan...

pastu pulak, kalau la soklan utama kita telah dijawab dgn penuh lengkap, dgn penuh sopan santun, dan yg selebihnya hanya lah kita yg perlu lengkapkan tugasan tu, jgn la pulak dok wat hal lanjut dgn harapan org tu akan buat utk kita... buat la sendiri... sbg contoh, (ini benar2 terjadi pada aku.. aku adalah pekerja dlm cite ni..) :

customer: sy dah buat permohonan g***n. tp kenapa masih belum ada respon? sy dah hantar permohonan tu secara online 2 bulan sudah.. mcm mana ni??

pekerja: begini puan, semua permohonan secara online adalah menggunakan username dan password peribadi. setiap permohonan akan terus ke pegawai 1 untuk kelulusan.. segala maklumat tentang status dan kelulusan semua boleh disemak secara online jugak menggunakan username dan password peribadi puan. jika ada sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi cik abcde di talian 1234. Saya x dpt nak semak untuk puan kerana saya tiada id dan password untuk semak data peribadi puan. saya juga dah cuba call kat cik abcde tp beliau x dpt nak semak kerana terdapat gangguan sistem. puan boleh cuba lagi ye. jgn luap sentiasa semak email puan. Terima kasih ye puan.

dok seminggu lepas tu dia komplen lg... tp melalui boss aku pulak... aku xplain benda yg sama.. prosedur yg sama.. dan kebetulan, cik abcde tiada di pejabat di ketika itu... beliau menghadiri kursus... aku tambah lagi sikit, "jika tiada sebarang email, mungkin masih dlm proses kelulusan.. harap bersabar"..

dok lg dua minggu, dia komplen lg kat bosss.... ni dah kira tahap aku nak jadi naga berapi dah nih... aku tanya, dah semak online? dia kata dah.. tp xde apa2... aku tanya lg, dah call cik abcde tu? dia kata, U BOLEH TLG CALL????? h*r** j*d** betul la.... ha kan dah kene maki... tp dlm hati i je la... still maintain senyum lg nih... dan jawapan dr cik abcde "permohonan baru diluluskan.. dlm minggu ni surat tawaran akan dihantar ke email. no more hard copy. sila semak email from time to time. terima kasih"

SO, APAKAH BODOHNYA ORG YG MCM GINI???? tp aku amat berbangga dgn diri aku kerana telah berjaya mengkontrol emosi dgn org mcm ni... semuanya demi SKT yg dlm proses evaluation... hahahhahahhahaha.....

hmmm.... mcm dah tersasar skett dah content ngan tajuk entry.. tp ok la kan... ada jugak la crita kan... so, pada pihak pekerja, dan pihak customer, agak2 la nak belagak dgn status anda itu... pertimbangkan jugak keadaan semasa.. jgn hanya pentingkan diri sendiri... dan pada yg kene tegur tu, amik la teguran tu dgn cara yg positive... jgn dok melenting ja.. perbaiki apa yg patut... bila customer happy, SKT pun happy jugak... kan....





Apa Kata Hati?~ U HEPI.. I PUN HEPI.. SAMA2 HEPI.....

Thursday, December 10, 2009

Ini lah Kegilaan Terbaru Sy...

U ollsss... shantekkk x???

Ini lah kegilaan terbaru sy... Twilight... mujur dpt.... syok giler nih... sib baik x giler lg... huhuhuhuhu....






Apa Kata Hati?~best... best...

Wednesday, December 9, 2009

Seminar 50 Tahun Parlimen

Aku dah pulang.... huhuhuhu.... Seminar tersebut telah berlangsung dengan jayanya... Alhamdulillah... walaupun penat dan letih, tp berbaloi bila melihat kejayaanya..

Hotel Royale Chulan... iye.. disitulah tempat kejadian... bilikknye sungguh cantik.... iye la.. 51/2 bintang kotttt hotel tu.. sure la best kan??... perabot nye masih dok bau kayu2an tu lg... masih baru... memang cantik la bilik situ... dipendekkan cite, memang buleh kasik 51/2 bintang la... padan la... berbaloi baloi...

Yg bertambah best nye, ramai tokoh2 dan ahli2 politik yang aku jumpa kat sana... dan yg lg best... jeng jeng jeng jeng... aku dpt bergambar dan bersalam dengan Senator Tan Sri Jins Samsudin.. iye... syok gilerrr... beliau sgt peramah dan murah dgn senyuman.. x sombong.. ada gambarnye... tp aku x transfer lg ke dlm pc.. masih dlm camera.. nanti bila dah upload, aku masukkan sini yer.... sabar yerr...

Hari sabtu, aku bertolak dari penang dgn cik cocorina kul 9 pg.. kami berdua jer.. syg aku x ikut kali ni sbb nak pegi kenduri kawan dia.. so, aku ngan cik coco aje la.. kitorang smpi kat kl dlm kul 2 ptg.. dgn penuh keyakinan dan berbekalkan peta kl kami meredah jalan mencari hotel tersebut.. aku yg drive masa tu.. coco baca peta.. dan kami berjaya smpi di bukit bintang dgn rasa bangga.. tp jalan sesak yg menyesakkan nafas.. asyik tersangkut jerrr... tp tetiba jer kami terlepas smpi ke puduraya.. pastu dah smpi ke mana ntah.. dan tetiba nampak yg bangunan klcc tu semakin jauh... aikk?? silap baca peta ke?? pastu kami cari jalan kembali ke bukit bintang.. dan kali ni aku baca peta betul2.. dan alhamdulillah, akhirnya, berjaya jugak jumpa hotel tersebut... masa mula2 nampak je bangunan hotel tu, kami berdua dah teruja... sgtttttt cantik... senibina melayu...

smpi kat hotel dlm kul 4... huhuhuhu... sesat dlm kesesakan dua jam... tp xpe.. sekurang2nya, aku dah terer skett jalan kat situ.. hmmm... adik aku menggantikan syg aku.. dia dtg dok ngan aku... sbb dia nak tumpang aku balik penang.. mlm tu dinner kat hotel.. sedappp... lepas dinner terus bekerja.. menyiapkan beg2 utk peserta seminar... smpi kul 1.30 pagi u ollsss... letih gilerr... naik bilik, aku terus gedebommmm... tido... tp rasa cam baru je tarik selimut, tetiba jam dah bunyi... sbb kul 7 dah kene turun ready kat registration counter..

seminar tu abih dlm kul 5.30 ptg.. gedebuk gedebak kemas kemas dan bergambar bagai smpi la kul 6 ptg.. anak sedara syg aku dok sms nak jumpa.. rindu kat aku katanya.. tp dia nak kene masuk kem balik sblm kul 8.. x sempat la.. last2 aku kluar ngan adik aku g times square.. dia ajak tgk Twilight New Moon.. mcm tekejut sbb tetiba tiket sorang RM17... mcm pelik... rupa2nya Premier punya tiket... patut la mahal.. tp sgt best la cite tu... aku suka ending dierrr... tersengih sengih dan tersenyum senyum sorang2 jer... dok terasa cam aku ni Bella Swan pulak... sib baik la gelap xde la sapa2 nampak.. huhuhuhu... rasa cam nak p tgk lg jerrr... layannnn....





Apa Kata Hati?~best.. best.. best...

Thursday, December 3, 2009

Kurang Sihat...

Yerr.. aku kurang sihat la minggu ni... mulanya, aku demam.. dah g amik ubat.. macam dah ok.. tp semlm, petang tu dah terasa lain macam.. rasa macam saluran kerongkong smpi ke perut nih pedih yg panas yg berpijar... hmmm... boleh korang bayangkan x? hinggakan aku asyik mengangakan mulut je.. sbb rasa berpijar..

Pastu balik keje smpi umah dalam kul 6 lebih tu, aku terasa mcm segala isi perut bagai ditolak2 jer... pastu terus aku ke toilet makanya, aku jadi la naga yg menghamburkan segala isi perut ke dlm toilet... memula tu, kluar air jer... pahit jer rasa.. pastu baru kluar air yg berkaler2... ingatkan kluar nasik.. x pulak... xde pulak aku makan yg pelik2... tghari aku makan nasik ngan ayam goreng.. pastu ptg tu, bos aku kasik cookies jer..

lama jugak la aku dok menguwekkkk uweeekkkk dlm toilet tu.. pastu aku terus mandi dan kluar g lepak dpn tv ngan syg aku.. syg aku dok ajak g klinik, aku ckp x larat la nak g klinik.. nanti ok la kot.. angin kot ni... pastu nak kluar g makan, aku mcm dah lembik jer.. dgn kaki terasa lenguh yg menyucuk... pastu syg aku order McD jer... sambil2 menunggu McD smpi, syg aku dgn rela hati memicit2 kaki aku... lega rasanya.. thanks syg...

Tapi, McD pun aku x bleh makan... terasa sgt sakit dan panas bila makanan lalu kat kerongkong tu... aduhhh.... perut lapar... tp x bleh makan.. aku minum air milo jer.. pastu dlm kul 10 lebih tu, aku terus tido.. x daya dah.. Big Mac aku punya syg aku yg habiskan... uiiii.. dasattt... hehehheheh...

Pagi ni dtg opis, terus x de selera nak makan apa2 pun.. aku minum nesvita.. alhamdulillah.. xde la terasa nak kluar balik.. tp pijar2 tu masih terasa... nape ni??? hmmm... letih la... dah la sabtu ni dah nak ke KL pulak.. Ahad ada seminar kebangsaan parlimen yg aku dok bz arrange skg nih.. hopefully, xde apa2 la.. sihat la by the day yg nak p tu... aminnn...




Apa Kata Hati?~ syg aku dok berdebar2.. dia kata 'ada baby kot??'... huhuhuhuhu... ntah la.. harap2 tu masin mulut dia... doa2kan lah ye... mana tau kot2 rezeki dah smpi..... aminnnnn

Friday, November 27, 2009

Aku Kecewa.....

Aku kecewa la semlm.... dah cantikkkk dah g dating ngan syg aku nak tgk wayang... nak tgk cite ni...
tapi... smpi je kat panggung wayang, syg aku nak tgk cite Ninja Assassin... tp aku nak tgk twiligt... last2 syg aku pun beralah la... ok.. tgk cite twilight... aku pun beratur la nak beli tiket... aku no 2 dlm barisan.. sekali, syg aku mai bisik:

"syg tgk sorang ye... nanti kite dtg amik... nak kene pegi kilang dorang call kata blackout pulak.. "

pastu aku pun ape lg, terus ilang mood... terus rasa frust sgt.. aku x jadi nak tgk wayang.. ape kes nak tgk sorang2.. terus aku pun ikut syg aku skali... eeeeeeeee... x suker arr... tp nak wat cane?? dah tu salah satu tanggungjawab syg aku kan.. kene la jugak... sib baik la aku ni isteri yang memahami... tp tarik muker jugak la... nak wat cane kan?? dah xcited nak tgk, tetiba last2 minute plak kensel...

xpe la... xde rezeki lg nak tgk... nanti2 pun bleh g tgk lg... kan??? kalau x sempat pun, tunggu la dua tiga bulan, kluar la kat astro.... hehhehehehhe...

oh ye... aku tgh menghapdet blog ni kat kpg... hari ni kan hari raya... SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA pada semua pembaca2 blog aku ni... (ader ke??) semoga berbahagia di hari raya ini... jaga diet ye u ollsss... heehehehhe... tp rasanya di hari raya ni, hentam saja la... makan puas2.. nanti lepas raya diet balik k..

ok la... ada org tgh tunggu turn nak guna ini lappy... nanti senang2 aku story lg ye...



Apa Kata Hati?~ raya ke hari ni? nape x rasa cam raya ekk??? huhuhuhuhuhuhu

Thursday, November 26, 2009

Kesudahan Baju itu....

Iyer... kesudahan nasib si baju itu adalah di tangan org lain... hahahhaha... setelah berhari2 aku memujuk hati utk pakai jugak baju yg aku dah kecewa tgk hasilnyer tu, finally, aku x dpt jugak nak menerima kehadirannya.. dan member aku telah sgt berkenan dgn baru itu dan beliau mengoffer dirinye untuk memiliki si baju itu.. makanya, dgn senang hati, aku pun menyerahkan kepada pemilik baru.. semoga kau bahagia dengan pemilik baru wahai baju....



Apa Kata Hati?~ ayat feeling sedih la pulokkk.... tp xpe.. akan ku carik kain material yg sama jugak, tp corak lain dan akan ku hantar ke toilor ku jugak walaupun mahal.. tp kompom beliau leh wat mcm yg aku nak... no more tailor KAMDAR...

Tuesday, November 24, 2009

Benci!! Benci!! Benci!!

BENCI!! BENCI!! BENCI!!!

korang ingat lg x cite psl baju yg aku try tempah kat tailor kamdar tu?? ingat kan?? semlm dah terlanjur pegi ke BJ complex tu, aku pun pegi la amik baju tu... (geram punya psl, sebulan aku x p amik baju tu... )..

tapi, aku sgt sgt sgt kecewa... lain yg aku soh buat, lain yg dia buat.... bodo punya tailor... aku soh dia buat design yg aku bagi tu ala2 chantek la di mata aku.. tp yg dia buat, cam nyonya yg nak meniaga sayur pulak... tension... tension... dah la kat ketiak besarrr.. bleh nampak abih t*t*k...

smpi je umah, aku try pakai, tau apa syg aku komen??

"hahahahahha.. nampak t*t*k syg lg besar la... rugi ja kain tu.. tu la sapa soh p tempah kat tailor yg x ntah apa2 ntah tu?? kan dah frust??"

begitulah sedikit sebyk bebelan en syg aku tu... huh!! tension tul... memang sure aku PANGKAH tailor nih... x mo p dah... gerammmm gerammmm gerammmm...





Apa Kata Hati?~ anyway... aku jatuh chinta sama itu puntianak!!!

Friday, November 20, 2009

BZ nyer minggu nih...

Sorry semua yang jenguk2 ke blog aku nih... aku x sempat nak update cite baru la... crita tu ada.. tp masa nak menghapdet tu yg xde... nanti senang2 aku berkongsi crita kat sini lg yer.... muah... luv u ollssss....





Apa Kata Hati?~ sabar yer...

Monday, November 16, 2009

Aku menjadi reporter!!

Cam best je tajuk tu kan??? kununnnn....

apa2 pun, memang aku telah menjadi seorg reporter x bertauliah pada hari sabtu yg lepas... sepatutnyer, hari sabtu kene dtg keje.. sbb kene kemas2 brg2 opis nak pindah.. tp disebabkan dok cekcur sgt kat dinner mlm sblm nye tu, makanya berat je mata nak bangun pepagi tu... TETAPI.....

dekat2 kul 8 tu, syg aku terima satu panggilan hangit... eh x... panggilan kecemasan dari member dia, mengatakan yg sorang driver depa dah xciden dan tersepit di tmpt duduk pemandu.. alamak, beliau terus melompat ala2 ninja turun dari katil terus ke bilik air... aku pun terlompat sama la... tekejut... terus aku pun celapak ikut sama... dgn berbekalkan kamera di tangan, smpi je kat tmpt kejadian kat jalan baru nak ke balik pulau tu, terus aku pun memulakan tugas... snap sana.. snap sini... (tp utk entry hari nih, aku lupa pulak nak bwk kamera.. so, xde la gambar2 kejadian).. pemandu tu dah xde... x tau la sape yg dah bwk p spital.. teruk jugak beb keadaan lori tersebut... nak tgk gambar? ada dlm paper Metro hari ni...

2 org reporter yg bertauliah telah bersama2 aku mengambil gambar dan dorang menginterview aku dlm bahasa cina... adoiiii... skali lagi mereka terkena... hehehehehe... aku pun crita la apa yg aku tau jer.. tp nape dlm paper hari ni xde plak muka aku??? hmmmm... xpe la...

aku jenguk dan jenguk lagi dlm lori bahagian pemandu tu ala2 CSI Miami la kan nak carik apa2 bahan bukti yg ada.. tetapi aku ternampak titisan darah kat stereng tu makanya, aku terus mengundurkan diri dan dok jejauh jer... hahahahhahahhah.... lama jugak la baru la en bomba dtg sembur jalan sbb minyak dah melimpah kan... abih sembur2 tu, dorang balik... syg aku ngan sorang member dia pulak kene jadik polis trafik jaga jalan sbb ianya betul2 selepas selekoh yg merbahaya...

lama jugak lepas tu, barulah polis trafik dtg mengawal lalu lintas... pastu dekat2 kul 12 baru la lori tarik dtg... makanya bersambung pulak tugas aku merakam gambar semasa lori dialihkan... best la u ollsss... rasa cam reporter sgt... hahahahahhah... abih2 semua urusan kat situ, kami berdua terus gi makan tghari dan terus balik ke umah sambung tido....

ooppss::: lupa nak citer, hari jumaat sblm pegi dinner, kat umah kak janzz, aku telah menjumpai alat penimbang berat... dgn berdebar2 aku pun naik atas penimbang tu dan ....... yehuuuuuu... berat aku dah turun 2kg dlm masa seminggu je aku elak makan nasik.... best nyerrr... best nyerrrr....




Apa Kata Hati?~ Sekian, laporan untuk hari sabtu.... hehehhehehe

Thursday, November 12, 2009

Popia Basah Punya Criter...

Ptg semlm nih, terasa2 sgt nak makan popia basah... lepas keje, syg aku dtg amik, terus aku suarakan niat aku nak pegi pasar malam... dia pun ok je... (ok pulak, slalu malas je nak pegi.. maybe pasar mlm yg aku ajak pegi ni org x ramai sgt kot...)

Berjalan la kami berdua kat pasar malam tu dah nak smpi ujung baru terjumpa popia nih.. aku pun beli la satu set ada 4 bijik... pastu syg aku pulak dia nak koteow goreng...


Smpi je umah terus je makan.. tp........ sosnye amatlah pedassssss..... sgt2.... smpi mengalirkan air mata la aku nak menghabiskan sebijik popia tu... pastu try skett koteow goreng tu, nampak sedappp tp rasanya.... hmmmmmm..... sesuap je kot aku makan... xde rasa ok.... sib baik la sate yg aku beli tu boleh tahan jugak rasa kuahnya walaupun syg aku kata "ni bukan sate daging ni... ni daging panggang jer"... hehehehheheheh.... pastu x sempat nak makan yg lain lg, terus aku membuat pecutan 100 meter ke toilet... sakit perut..... dari mula tido semlm terbangun pagi ni, ntah brapa kali ntah aku berulang alik ke toilet... letih k...

bukan la aku nak memperlecehkan peniaga dan jugak makanan di pasar malam nih.. tp, dah nama meniaga makanan tu, buat la elok2... tahulah makanan kat pasar malam tu boleh dikatakan murah2 jugak.. jgn la buat sekadar melepas batuk di tangga... apa la salahnya kalau kata ko nak meniaga koteow goreng, buat la bagi betul2 ada rasa... jgn la sekadar bagi sekadar NAMPAK je mcm koteow goreng... frust suami i tau...




Apa Kata Hati?~ perut aku yg sensitif atau makanan tu yg .............

Monday, November 9, 2009

Alhamdulillah.... Permohonan Dah berjaya.....

Alhamdulillah.... permohonan aku mengikuti kursus bahasa kat sini dah berjaya... insyaallah.. semester akan dtg ni aku masuk kelas dengan para pelajar antarabangsa la... syok nya.... syok nya.....






Apa Kata Hati?~ syok nye rasa nak jadi student balik.... ini sebagai persediaan utk aku melanjutkan pengajian tahun dpn.. insyaallah....
Thanks to kak EJ kerana telah memberitahu ttg signature nih... aku dah berjaya... thanks jugak kepada Ceera kerana telah berkongsi cara nak buat signature nih.... thanks... thanks.. thanks... sukaaaaa....





Apa Kata Hati?~ huhuhuhuhuhu...

Friday, November 6, 2009

Demi memenuhi permintaan cik jarum menjarum sekalian....

Tgk tajukkkk......... ahahahahhah.... best kan???

Ok la.. demi nak memenuhi permintaan cik kak cik kak jarum sekalian, aku sambung la cite yg sbnrnya malas aku nak cite, tp disebabkan ada permintaan, maka aku cite la...

Kesahnye gini, ada la sorang hamba Allah ni, dok mai bercerita ttg cinta.. eh no... no.. no... bukan cinta.. tp kerja... time tu dah nak balik ni... aku dok kemas2 dah.. tp dia dok bercerita jugak lg.. pot pet.. pot pet.. pot pet.. aku pun layan je la sambil2 kemas meja ni ha...

kesahnye psl dia ni, aku letak A la ye... marahkan si B.. tp x brani nak ckp dpn2.. walaupun si A ni lebih tinggi pangkatnye dari si B.. yg dia tau, dok bercerita kat org tu org ni pasai si B wat keje x betoi.. dan kesah ptg tu, dia crita yg si B ni dah MARAHkan si C sbb kehilangan sesuatu yg penting. dan crita tu x abih kat situ saja... dia rawit (paham x apa maksud ni?? sila cari dlm kamus dewan ye...) dgn kesah2 lain skali.. nak bagi lagi gedebommmm la cite asal tu kan... sambil2 tu , aku mengiyakan la apa2 yg aku tau kebenarannya, yg mana aku x pasti tu aku just angguk angguk je la...


tp kesah dia ni panjang sgt... smpi aku dah berdiri dpn pintu bilik dah, dia x abih crita lg.. last2 aku kata 'ok la.. sy nak balik dah ni..' dia pun berhenti la bercerita.. tp masih menunjukkan rasa x puas hati kat si B td...

keesokkan nye, aku lalu la dpn si C ni td... dah nama kawan sekerja kan.. kalau dah tau kengkawan dilanda musibah, kita just nak be kind la kan.. nak express my sympathize la kat dia kan... sbb boleh dikatakan 80% org dlm opis aku ni pernah kene ngan si B nih... x puas hati ngan cara si B ni...

asalnye si C ni tegur aku.. then, aku pun kata la kat dia

'eh, i dgr u kene marah.. sabar je la ye.. kita keje ni mcm ni la.. kene sabar byk.. '

then si C ni terkejut, dia kata

'ha? kene marah? dgn sapa?'

aku jawab lagi

'i dgr cite dgn si B, i dgr psl hilang sesuatu tu..'

si C sambung,

'eh xde la.. i x kene marah pun.. sape crita?? sesuatu tu x hilang, cuma misplaced saja'

aku pun jawab lg..

'si A crita.. sungguh2 dia crita kat i.. tp kalau xde apa2 ok la... biar la... '
aku pun blah..

dlm hati aku dah cuak.. ape hal pulak nih?? sia2 ja aku nak simpati2 kat org... ceh...

dok tgh sibuk wat keje, si A dtg kat aku.. sambil2 menunjukkan riak muka yg cam hampeh, dia berkata
'u p tanya kat si C ka? jgn la dok BAWAK MULUT lagi ye.. i x mau la nanti crita ni tersebar merata.. i x kata si B marah kan si C.. i crita yg i marah sebelum tu.. bla bla bla'

dlm hati aku
'c*lak* betul... dah jadi mcm ni baru hg nak mai bgtau kat aku crita betul.. yg hg mula2 dok crita baekkkk punya tambah tu, x hengat pulak... bila dah terbukak cite mcm ni hg dok mai warning2 aku pulak soh jgn BWK MULUT.. kalau aku x bwk mulut, xkan aku nak tinggal mulut aku kat sini, cacat la aku..'

then, aku jawab kat dia
'a'aa... tp bukan sy tanya, dia tegur dulu, then sy tgk muka dia muram, sy ingat psl dia susah hati kene marah. i just nak sabarkan dia je... mana ada bawak2 mulut pulak..'

dia blah...

dok dlm 10 minit, dia mai lagi kat aku,

'u jgn dok BAWAK MULUT kat org lain dah ye crita ni.. i x mau nanti semua org tau dan crita ni kembali kat si B.. dia x tau apa2 psl crita ni'

dlm hati aku lagi
'what the hell r u talking about???!!!' (yg ni telah diterjemahkan ke dlm bahasa yg agak lembut la... ekceli yg terbit dihati ptg tu agak terlebih sudah la jugak.. huhuhuhu)

dan kali ke3 si A ni dtg remind lg kat aku benda yg sama aku pun jawab balik
'SI A, KALAU SY NI JENIS YG DOK BAWAK MULUT CAMTU, DAH LAMA CRITA LAIN SBLM NI PUN DAH MELETUPPP KAT LUAR TU.. BUKAN CRITA NI SAJA.. LAGIPUN, SY NI CUMA NAK BERBAHASA, DAH SY TAU KWN2 SATU OPIS KENE MRAH, TGK MUKA PUN MURAM JA, JUST NAK SHAREKAN SIMPATI JE.. TU JE..' (intonasi dan volume suara aku agak tegas dan kuat jugak la.. tp bukan la menengking.. )

terus si A td, tarik muka dan berlalu pergi...

ha kau... skg ni aku dah x mcm dulu, kalau x puas hati bleh je dok diam, kalau dah x puas hati lagi, nangis je yg aku tau.. skg ni, x puas hati je aku sound direct... ye la kan.. kalau dah pandai2 nak tambah2 crita, nak reka2 crita, kene la brani tanggung risiko.. ni crita mau kasik panas, tp bila terbongkar, takutttttttttt... kecut abih bijik2 bila jadi mcm ni... blah la...

terus aku malas nak layan lg si A ni.. next time kalau dok mai hemoi2 nak crita kat aku lagi, sorry, i byk keje.. malas nak layan org mcm ni...

Apa Kata Hati?~ buang masa aku ja kan layan org mcm ni????

Thursday, November 5, 2009

Cite Semlm...

Ramai yang bertanya kat aku ape kes semlm kan?? nape aku leh ngantuk sgt sgt sgt pagi ni...

Kesahnyer gini...

semlm, dlm kebizian aku wat keje, dlm kul 4 ptg camtu, my mom call, dia ckp, nanti lepas keje terus balik umah dia jap, bawak dia g klinik.. aku tanya la nape, dia kata dia jatuh moto, x leh berjalan.. kaki bengkak... Ya Allah... aku pun siapkan keje, call syg aku bgtau dia dtg amik aku lepas keje terus balik tgk mak.. dia pun ok jer..

Tetiba hujan amat lebat ptg semlm.. sib baik la atas bridge x sesak.. syg aku memandu dgn sgt berhemah.. huhuhuhu... tp kete sgt byk la kat jalan.. dah sah2 lepas keje kan... kul 6.30 camtu smpi la umah mak... dia hanya mengesot (paham ke ape ni?) xleh berjalan dtg bukak pintu.. pastu terus la bawak dier gi klinik.

Smpi kat klinik, aku turun dulu g daftarkan my mom. then, amik wheel chair terus ke kereta.. ooppss lupa cite, parking xde, so, syg aku tunggu dlm kete la... smpi kat kete, rupa2nya ada seorang lelaki ikut aku dgn membawa payung memayungi aku ngan mak aku.. dia ikut smpi dlm klinik dan dia tolong angkat wheel chair tu masa lalu longkang... bagus nye lelaki itu.. nak tahu siapakah org itu? beliau ialah seorang lelaki cina, berumur 40an gitu.. sedangkan yg sebangsa ngan aku ni dok menjamu selera dgn lahapnye kat kedai mamak sebelah tu.. huh!!

ooppss.. of kos la aku ckp 'terima kasih' kat lelaki tersebut atas bantuan beliau.. rupanya beliau sedang menunggu isteri beliau mengambil ubat.. baikknye org itu.. terharu aku.. huhuhuhu..

Dr. ckp, kaki my mom terseliuh dan urat2 dah blocking dgn darah beku.. dia kasik petua, amik kunyit idup, tumbuk kasi hancur, pastu campur ngan air suam skett, sapu kat bengkak tu.. khasiatnye utk melegakan bengkak dan melancarkan kembali perjalanan darah.. jgn sapu minyak angin ke, minyak gamat ke atau bandage sbb itu hanya akan memudaratkan lagi.. tido malam pun selesa, x sakit sgt... begitulah petua Dr tersebut.. jgn guna halia sbb panas, lg melompat x leh tido dan x leh duduk...

then, lepas amik ubat, terus balik umah... syg aku g amik kunyit kat blkg umah, dan my mom tumbuk sendiri.. aku pulak, prepare dinner... selesai semua, aku relax jap, siap2kan apa2 yg patut utk my mom, then, kami pun bertolak balik... waktu tu 11 mlm.. hari masih hujan.. syg aku pun bawak kete dgn keadaan yg sgt romantika di amor... 80km/j je... sambil2 bercerita ttg cinta... smpi la kat tol juru... sedang dok menunggu amik duit baki, tetiba dummmm.... kete kami dilanggar dari belakang...

syg aku ape lg.. terus turun la.. mamat yg bwk kete kat blkg tu pun ape lg, dia dok kata 'sorry bang, x nampak.. hujan...' pastu syg aku pun apa lg, 'xkan x nampak?? kete punya la besar camni, dgn di tempat yg cerah bleh x nampak ke?? bla bla bla..' then, xnak mengganggu pengguna lain, kami pun ketepi la... bukan calar je u ollsss, pecah jugak bumper blkg tu... tp xde la serius sgt.. cumanya sakit la mata ngan hati..

lepas beliau itu bayar tol, dia pun dtg la benti blkg kete.. rupanya kete sama jenis gak ngan kete aku.. so, dia faham la brapa kos kalau nak tukar bumper kete jenis tu kan.. tp, bila dia kluar dr kete je, aku terus mcm kesian je tgk dia.. dah la kecik je orgnye, dia kluar je terus dtg kat kete aku dan dia tunduk ja tgk bumper kete aku yg pecah tu.. sambil tu dia dok kata 'sorry bang.. sy betul2 x nampak.. hujan..' dia x tgk pun muka syg aku..

terus aku masuk kete semula.. malas la nak masuk campur.. x lama lepas tu, syg aku masuk kete.. dia kata "kesian pulak tgk budak tu.. terketaq2.." pstu syg aku tanya dia nak kemana dia kata nak ke BM je.. then, syg aku tanya nak kira cane ni? then, dia kata, dlm wallet dia ada x smpi RM100 pun.. then, syg aku malas la nak bertekak dah, dia just amik RM50 je... memang la x berbaloi dan x bleh nak tukar bumper pun dgn jumlah tu, tp nak wat cane, sian pulakkk...

beliau itu kasik dia nye name card, oooo.. keje ngan kerajaan gak, pegawai jugak.. kat kl... beliau itu siap pesan, kalau ke kl, ada masalah ape2 call la dia... then, abih la...

on the way atas bridge plak, manager syg aku call.. dia kata kilang dorang blackout.. dia kene pegi la pulak.. (sape kata keje supervisor kilang senang????) masa syg aku tgh dok menyelesaikan masalah, aku tido je dlm kete.. letih betul.. then, kul 2am br settle.. terus blk.. smpi umah, aku terus g mandi, dan siap2 nak tido..

tetiba..

si ninie, koceng aku tu, dia dok wat gatal ape ntah, dlm aku dok kibas2 tilam, dia pun dtg terkam tangan aku... berdarah byk jari aku... terluka la... huh... dugaan sungguh... letak minyak ubat, terus aku dummmm tido... kul 3am...

kul 6.30 pg... alarm berbunyikkkk... alahaiiiiii... rasa malas nye nak bangun.. nak bukak mata pun rasa x larat.. tp aku gagahkan diri jugak la bangtun.. tp tgk jam kul 7... hahahhahahha... siap2 semua kul 8.40 aku smpi opis... uhuhuhu... sib baik bos xde.. tp kalau ade pun, aku just say sorry dan ckp yg benar je la.. mintak maaf la dtg lmbat.. tp bukan slalu pun aku lambat...

Gitu le kesahnye semlm.. (sorry semua... xde gambar.. malas nak snap... )


Apa Kata Hati?~ ekceli, ada lg satu kisah sblm kisah balik umah my mom tu.. kisah kat opis.. ada org telah terkantoi dgn cerita rekaan sendiri pastu nak warning2 org... tp aku malas la nak story kat sini dan malas la nak layan... sungguh budak2.. walaupun dah tua... huhuhuhuhu...

Monday, November 2, 2009

Tempah Baju..

tiga minggu lepas, aku ngan member2 opis nih pegi ke Kamdar kat Kompleks Bukit Jambul... asalnye, member aku yg nak beli kain nak wat baju.. tp aku pulak yg terbeli kain dan tgk ada tailor kat kamdar tu.. saja la nak try tempah baju kat situ.. sbb aku tgk harga utk blouse cuma RM40 je... ok la tu.. murah... tp baju kurung mahal sikit la... RM60... tp x sure la baju kurung cane...

Aku pun tempah la wat blouse.. dia kata lambat sikit, 3 minggu.. aku pun ok la... x kisah sgt sbb x urgent pun nak pakai baju tu... cukup 3 minggu, eh, kurang dua hari, aku pegi la.. mana la tau kot2 dah siap kan.. rupa2nya, dia x jahit lagi... bukan takat jahit, dia x potong pun lg kain tu... dia tgk resit dia kata lusa baru leh amik.. dia kata dia potong pun blum lg...

korang rasa tension x??? boleh bayangkan x hasil keje dia tu nanti mcm mana?? lusa dah nak amik baju, tp esok tu baru nak potong??? aku dah cuak sgt2 dah... terus aku blah camtu ja... dah la bukan org malaysia yg wat keje tu... slow pulak tu.. ahhhh... tension sgt2...

aku cite kat syg aku, dia kata nape x amik balik je kain tu?? hmm... x terpikir pulak time tu.. dah sakit hati la katakan... xpe.. xpe.. hari ni kiranya dah lewat sehari, aku nak tgk nanti cane la hasil blouse aku tu... tp blouse ke?? sbbnye sgt simple aku soh dia buat... x kisah la kan... tp aku nak apa yg aku ckp kat dia, dia buat mcm tu jugak.. x mau dia pandai2 kasik design dia sendiri pulak...

Tapi aku pasti, SEKALI NI JA LA AKU TEMPAH KAT KAMDAR TU!!!! xkan aku pegi lagi.... kompom!!!

Apa Kata Hati?~ service sgt slow.. PR pun xdak.. yg keje tukang potong kain ja belagak cam tokey kamdar... apatah lg yg tukang jahit, dah rasa mcm dia owner kedai jahit tu kot!!!.. best lagi nagoya...