Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, May 28, 2009

Sesi Melapangkan Dada & Fikiran...

Dua tiga menjak nih, mood aku sgt la x seimbang... sekejap ok.. byk kejap x ok... (ade ke ayat tu?? hentam je la.. janji faham kan..) Kisah2 yg terjadi sgt2 membuatkan aku jadi x menentu.. dan yg pasti bila hujung2 aku dah x larat nak pkkan kisah yg terjadi ni, aku akan nangis... setelah nangis, maka rasa lega sikit.. tp kisah ini masih berlegar2 lagi...

Sikit sebanyak kisah utama aku ada la cam cite Suria Kasandra tu.. gitu la.. dan aku nak cite terang2an pun, x tercerita.. makanya aku cite kias-kiasan aje la ye... bagi yg mengetahui, faham la akan masalah aku ni...

Tp di sini, aku nak bertanya kat korang2 para isteri, di manakah tempat dan kedudukan suami anda semua di dalam hati dan kehidupan anda??


Apa Kata Hati?~ jawablah......

Friday, May 22, 2009

OH NO!!! IT'S ALIVE!!!

Ianya adalah sejenis MAKANAN Jepun. Cik Jumie telah membelanja aku makan tako ini td.. setelah membeli kami pun duduk la kat food court kat dlm QB Mall tu setelah letih kaki mengukur Vincci.. memula aku sedang melayan keropok lekor, cik jumie pulak melayan Sushi.. tetiba aku nak mentry memakan TAKO tersebut. Aku pun bukak la polisterine yg mengandungi kuih tersebut dan......... aku terjerit.......

"OH NO!!! IT'S ALIVE!!!!!"

aku nampk benda yg dia letak kat atas tako tu bergerak2.. ianya bukan gaya ditiup angin, tp IT'S ALIVE!!!

Jumie pun suspen seketika tapi beliau telah membuat gaya hero dan telah memakan kesemua plankton2 yg aku katakan hidup tadi tu.. setelah puas membelek2 dan memastikan yg tiada lg yg ALIVE.. maka aku pun memakan ianya.. jumie makan seketul one shot tp aku x buleh... mulut aku ayu.. x muat tako tu... makanya dgn ayunye aku pun membelah dua dan didalamnya ada potongan2 squid dan tetiba aku nampak mcm squid tu ALIVE!!! oh no!!!... setelah dimarah oleh jumie, makanya aku pun memakan la tako tersebut... hmmmm.... sedap rupanya.... huhuhuhuhuhu.... beginilah rupanya tako tersebut...

hahahah... bila teringat balik, kesian nye aku kat diri aku... hahahhaha nampak sgt x pernah makan benda alah nih... hehehehehhehe... tp xpe... pengalaman nih.. SEKETIKA AKU TERASA MCM AKU DLM RANCANGAN 'FEAR FACTOR' hahhahahahhahaha.....

Apa Kata Hati?~
Insiden ini telah membuatkan kami berdua yg asalnyer kekurangan mood telah menjadi ceria balik... kami rasa la.. benda yg ALIVE tu adalah sejenis tumbuhan/algae la... kan??

Thursday, May 21, 2009

Nape ekk??

Situasi:

Anda tgh beratur menunggu giliran nak mengambil makanan kat kantin... tetiba owg di belakang anda, dok buat kelam kabut nak amik lauk mcm dah lapar sgt2 hinggakan membuatkan anda merasa yang owg itu sedang menyuruh anda cepat2 bergerak ke barisan lauk yg seterusnya dan ke kaunter utk pembayaran. Sedangkan anda masih mahu mengambil lauk lain lagi.. Apakah perasaan anda??


Apa Kata Hati?~ aku sgt tension ngan owg mcm nih.. slalunye kalau aku baik hati aku akan bagi dia p dulu tp kalau aku x brapa baik hati, aku akan buat lagi lambat.... hahahahhahahah.....

Wednesday, May 20, 2009

Hiburan Semata-mata....




Apa Kata Hati?~ Video ini aku share untuk sekadar HIBURAN semata-mata.. Kalau ada yg terasa ianya mengganggu sensitiviti, xyah tgk k.. enjoy..

Monday, May 18, 2009

Tanda-tandanya....

Situasi:

Aku termengah2 naik tangga turun tangga dan terus bertanya kat boss aku sama ada nak call balik org yg dia suruh call td ke idak... tetiba beliau bertanya:

"nape termengah2 tu??"

Aku pun jawab:

"hmm... penat naik tangga turun tangga cepat2"

dia jawab balik:

"tu tanda2 dah semakin tua la tu..... "

aku pulak:

"a'aa kan... sy sedar... "

Emosi: nak tergelak pun ada, insaf pun ada... huhuhuhuhu....

Apa Kata Hati?~ aku bukan tua.. tp umo bertambah jer... huhuhuhuhuhu

Kisah Hari Sunday..

Plan asal nye hari Ahad adalah nak pegi melawat baby Almas anak kepada Dilla kat Kulim... tetapi disebabkan En. Koko telah mendemamkan dirinyer, makanya kami mengkensel aje plan asal tersebut... takut gak terjangkit kat baby... kesian baby Almas.... (aku pasti ada seseorg itu yg sgt seronok sbb aku x jadi kluar Ahad tu... huhuhuhu)

Oleh sebab itu, syg aku bagi cadangan pegi tgk wayang... dan dia kasik aku wat pilihan nak tgk cite apa.. beliau memang dah tau citarasa aku ngan dia sama.. so, xde makna pun kasik aku pilih, sama gak mcm beliau yg pilih... dan dah pasti aku nak tgk cite X-MEN ORIGINS: WOLVERINE.... ini adalah aku sgt sgt sgt sgt suka ngan watak WOLVERINE nih... hinggakan aku bercita2 nak jadi WOLVERINE... hahahhahahahha....

Aku kasik 5/5 bintang utk cite nih... kerana aku terasa sgt puas hati malah lebih dari itu kerana segala persoalan selama ini telah terjawab... contoh soklan ialah mcm mana dia leh ada besi dlm badan? Mcm mana victor tu leh jadi biru? dan byk lg 'mcm mana' yg telah terjawab.... aku suka... aku suka... hinggakan tidur aku semlm amat lena sekali... dan membuatkan hari Isnin ku ini sgt bermakna... huhuhuhuhu...


Ini aksi yg paling aku suka... gagah gilerrrr....



Selain daripada watak WOLVERINE yg sgt menterujakan aku, pelakon utama yg membawakan watak WOLVERINE itu sendiri iaitu HUGH JACKMAN sgt la hensemmmmm nyerrr... huhuhuhuhu....


Apa Kata Hati?~ X RUGI PEGI TGK.......

Wednesday, May 13, 2009

Nak Melawak Jgn Smpi MengAIBkan....

Adat sesama manusia, tambah2 kengkawan, kalau nak melawak tu sgt2 la bagus... utk mengukuhkan silaturrahim... tp nak melawak pun mesti la ada batas2nya... jgn smpi mengAIBkan kawan2 pulak kan... Walau mcm mana skali pun bagusnye kawan kita tu, mcm mana open minded nye dia, mcm mana cool nye dia, hati dia tetap kite kene jaga.. maruah dia kita kene jaga... kalau ada apa2 yg x kene or terasa hati or anything, try la bawak2 berbincang....

Sebelum kita nak lakukan sesuatu yg buruk kat org lain, kita kene pk kan risiko nye dulu... first skali kita pk, kalau org buat kat kita mcm yg kita buat kat org... kita nak??? kalau rasa xnak, kita jgn buat kat org.... lagi satu, apa yg kita dpt kalau kita dok tanam perasaan hasad dengki, buruk sangka dan yg seangkatan dgnnya kat kawan2 kita?? apa pekdah nye?? lagi satu, jgn la jadi kawan yg hipokrit... dpn kita gaya Wanita Melayu Terakhir.. tp dibelakang kita kalah Firaun.. biarlah org tgk kita ni riuh di dpn dan biar juga riuh tu sama di belakang...

Oleh itu, nak berkawan, biarlah seikhlas hati, sesuci murni hati.. barulah kita dpt kawan yg boleh bersama-sama kita x kira susah atau senang.. tanpa kawan2 hidup kita takkan ceria..

Jadi, pada anda yang rasa-rasa tergolong dalam golongan kawan yg xdak pekdah nih, bawak2 la muhasabah diri... pegi la mana pun ko xkan leh hidup kalau dok wat perangai hipokrit dan busuk hati... Nk wat pe kalau hidup dgn hati yg x tenang.. tul x??


HARGAILAH KAWAN-KAWAN..

P/S: aku tahu dan aku yakin, kawan2 aku semua x tergolong dlm golongan x berpekdah kan.... luv u guys


Apa Kata Hati?~ pesanan ini dibawakan khas dari HATI suci ku ini....

Friday, May 8, 2009

doploh sen!! doploh sen!!

Al kisahnyer, dolu2 kalau x silap dlm umo 6 atau 7 tahun.. aku telahpun menunjukkan minat aku dlm bisnes makanan... dan memang cita2 aku yg blum kesampaian nak ada bisnes dlm bidang makanan nih.. tha't why masa aku dok kat area Teluk Kumbar sana, aku slalu lepak kat kedai member aku ngan syg aku nih... slalu tlg dia masak.. xpun tlg dia wat air... xpun tlg dia menjual makanan... best.. aku suka... ada satu ketika, sorang lg member yg bukak gerai burger sebelah kedai makan tuh offer kat aku ngan syg aku take over gerai dia... sonok kemain lagi... lepas keje je, terus ke situ meniaga smpi kul 12 or 1 pagi gitu... then, bila masuk bulan puasa, aku x meniaga (ye la.. nak tumpukan beribadah la katakan...) bila lepas raya je, member tu nak wat balik bisnes burger dia... walaupun agak kecewa tp xpe la.. dah rezeki takat tu ja...

lepas tu pulak, sorang lagi kenalan, asalnyer dia tukang masak kat salah satu kedai tomyam kat Tanjung Tokong, tp atas sebab2 jeles menjeles, makanya dia terpaksa membawa diri.. dan dia mintak kat akak yg bukak kedai makan siang2 tu dia nak sewa kedai tu waktu malam nak bukak kedai tomyam... dan kakak tu pulak mengoffer kat aku ngan syg aku soh wat air kat situ... alhamdulillah... best sgt... kiranya aku dah sgt terer wat air bancuh la nih... oder je nak air apa.. insyaallah sumer leh wat... hehehehhe... sesambil wat air, dok blajar masak gak... mana la tau, kot2 ada rezeki nak bukak bisnes sendiri... tup2 x smpi setahun, si tukang masak nih kene virus BALOK LIAT pulak dah.... aduhai.... dok elok2 satu mlm dpt income bersih RM80 - RM100 tetiba dia bunyi "untung xdak la...." Ya Allah... ni la owg sebangsa aku nih, dgn bisnes baru menapak, dpt untung BERSIH satu mlm byk tu kira alhamdulillah la tu... byk la tu... tp nak wat cane, dah dia xnak... nak pegi keje jadi Jaga... hmmm... xpe la.. xde rezeki lagi la nak meneruskan minat aku...

Wah... terpanjang lebar lak intro... asalnyer nak cite psl zaman kekanak aku... hehehhe... kesahnyer camni... ada satu hari tuh, kat kpg aku ada la wat keraian.. cewah.. keraian ala ala Suarasa tu.. tp anjuran JKKK kpg aku tu je... tp meriah la... mak aku pulak, diminta utk menyediakan beberapa talam kuih lapis, seri muka dan tepung talam.. (kuih2 mak aku sgt terkenal di kpg tu... ) pastu, siap je mak aku buat kuih2 tuh, dia pun potong2 dan bawak ke tmpt yg dijanjikan..

Yg aku pulak, tetiba dtg idea yg sgt bernas, aku amik kuih2 yg belen2 dlm talam tuh, yg tepi2 tuh, aku letak dlm plastik kecik yg dok isi kacang botak tuh, aku klip elok2 ada la dlm 10 bungkus kot, aku terus bawak p kat tmpt org ramai2 tuh, aku pegi kat sorang2 aku kata 'doploh sen.. doploh sen...' sambil jari aku dok wat 'pisss' (tunjuk doploh sen la...) x lama mana, terus kuih aku tu abih dijual.. makanya pendapatan aku utk hari tu RM2.. syok x terhingga.. time tu dpt RM2 mcm dpt RM20 la.... budak2 lak tuh.. syok la... lepas tu terus aku berlari2 ala2 comel gitu terus balik dan kebetulan mak aku pun baru balik.. ooppss.. lupa, umah aku ngan sekolah tmpt majlis keraian tu cuma selang 4 bijik rumah je... dgn syok dan berbangga nya aku bagi kat mak aku RM2 tersebut dan menceritakan apa yg berlaku.. mak aku marah la... sbbnyer, dia kata kuih tu x cantik dah.. yg tepi2 kan.. shape dia pun x sama besar... tp aleh2 dia gelak je nengok kesungguhan aku... hehehheheh... dpt la kat aku RM2 tersebut...

Bermula dgn kisah tersebut, mak aku pun buat la bermacam2 jenis kudapan, contohnyer, kacang botak, kerepek dan mcm2 lagi la dia packing dlm plastik kecik2 tu utk aku. Nak tau aku wat ape? aku bawak g skolah.. dlm kelas, tmpt duduk aku di barisan kedua tepi tingkap.. tp sejak ari tu aku tukar sendiri2 nye pegi dok barisan blkg skali row tgh2 sbbnye blkg tmpt duduk aku tu ada rak utk buku2 tp buku xde, aku letak la segala kacang dan kerepek aku tu td... secara x langsung aku belajar sambil meniaga... alhamdulillah hari2 habis jualan aku... syok sgt... yg heran nye, bleh plak aku x de rasa malu time tuh... hmmm... kecik lg kot...

smpi skg, syg aku dok gelak bila dia teringat cite aku nih.. dia dok ulang ckp 'doploh sen.. doploh sen...' (gaya aku ckp tu sebijik cam Aishah 50sen tu.... hehehheheh... tp aku xde la wayar putus cam si Aishah 50 sen tu.... nasib baik la perangai suka meniaga tu x terbawak2 smpi zaman keje ni.. kalau idak, ntah mcm mana la keje aku.. sure mcm makcik2 yg nak pencen yg dah xde mood nak keje tp dok syok meniaga... hahahhahahah.... ampun makcik2 yg terlibat... hehehhehehe.... tp, cita2 aku utk ada bisnes dlm bidang makanan nih masih segar dan masih membara... insyaallah, satu hari nanti, aku nak ada bisnes tu jugak... boleh la korang mai makan kat restoran aku, nanti aku kasik special discount... hehehhehe... hmmm... bila la yek....

Apa Kata Hati?~ tersenyum aku mengenangkan zaman kanak2ku ketika itu... kiut jer... hehehhehe....

Tuesday, May 5, 2009

Semut...

Byk betul la semut kat tmpt aku nih.... gerammmnyerrr... rasa cam nak amik ridsek ja nak sembur2 kat depa ni semua... tp aku x smpi ati... kesian pulak kat depa2 nih yg comel2 sedang melata2 nih.... rasa nak wat camni
tp semut tu kuat la plak... dia tahan jari aku bila aku nak picit dia... dan dia mintak nyawa... aduhhhh... kesiannyer... makanya aku terpaksa makan hati berulamkan jantung la menengokkan semut yg dok melenggang mak limah kat atas meja aku nih...

Apa Kata Hati?~ sakit ati tp x sampai ati nak jadi pembunuh!! huhuhuhuhu

Monday, May 4, 2009

Kemalangan Jalan Raya..

Hari Khamis yg lepas... 30 April 2009.. jam 9.30 pagi... aku menerima panggilan misteri nusantara dari syg aku... beliau berkata 'syg.. kite x-ciden.. kat JE lepas Tesco sikit'... aku terus berdebar2 dan menggeletar badan aku... terkejut... makanya, aku terus zasssss pegi ke tmpt kejadian... lebih kurang 100 meter dari tmpt kejadian, aku dah nampak yg kete syg aku melintang di tgh jalan... lagilah aku berdebar2... first skali aku turun kete terus aku jenguk dlm kete tgk syg aku xde... pastu aku nampak kelibat dia kat kete satu lg yg terlibat sama... alhamdulillah... itu je mampu aku ucapkan tgk dia ok... terus aku check badan dia tgk ada luka ke, ada ape2 ke.. alhamdulillah.. semua ok... pastu baru aku tgk kete 'Ya Allah... kete aku.....'



Ginilah keadaan kete ketika itu....


Lepas gedebuk gedebak settle ngan kete tarik semua terus pegi ke Balai Polis Jalan Pattani wat report... dok kat sana saja dah separuh hari.. makanya aku mengambik emergency leave la hari tuh... abih settle situ, pegi ke workshop pulak... yg sedih nyer, abih xdpt balik dah muka evo... dorang ganti ngan muka wira balik... hmmm.. xpe la.. asalkan berganti...

Semasa menunggu wat report polis, aku sembang2 ngan syg aku psl kejadian.. dia kata salah dia jugak la.. sbb dia nak overtake kete dpn dia, dia dah tgk side mirror tgk kete jauh lg, tp rupa2nya kete kat sblh dia... memang xnampak, elok ke speeding nak overtake, terus p langgar bontot kete yg kat sebelah tu la... gitu le cite nye... dan syg aku berkali2 ingatkan aku 'inilah pentingnya pakai seat belt...' kalau dia x pakai seat belt masa tu dah sah2 dia akan terpelanting keluar dari kete... nauzubillah... xdpt aku nak bayangkan...

Malam tu, baru la syg aku ngadu bahu dia sakit... tangan dia lenguh, kaki pun sakit... rupanya, kesan dari hentakan tu baru dia rasa malam tu.... siang td ok jer.... aku la melaksanakan tugas sbg tukang urut pulak malam tu... tp apa2pun, aku amat bersyukur yg suami kesayangan aku tu xde apa2 kecederaan yg serius.... kete remuk xpe lg... jgn dia yg ......... xnak la aku bayangkan mcm tu....

p/s: berhati2 semasa berurusan dgn lonkai atau ejen penarik kete tuh....


Apa Kata Hati?~ Terima kasih pada kawan2 sekerja syg aku yg byk membantu semasa kejadian, terima kasih Abg Pian yg sudi menemani kami sepanjang masa kat balai polis, terima kasih pada kawan2 aku dan syg aku yg sms dan call bertanyakan khabar dan terima kasih juga atas doa kalian...