Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, November 28, 2010

Kesah di sebalik demam Denggi...

ok... aku nak cerita nih, kisah sebenar di sebalik aku demam yg Dr suspect denggi tu... aku amat amat yakin yg sbnrnya aku bukan lah demam denggi... tapi ini adalah effect dari aku mengambil dan mengikuti proses menguruskan badan... 

ekceli, ini adalah kali ke-3 aku jadi mcm ni... paling teruk adalah first time jadi iaitu pada tahun 2001 kalau x silap aku... time tu mmg badan aku mengamcam abih... perut nih, nipis jerrr... mmg best la... tp setiap hari, lebih dari 10 bijik ubat dan jamu yg aku telan utk mengekalkan badan mcm tu... tp akhirnya, aku admitted kat hospital parit buntar... semuanya gara2 aku demam on n off sebulan x baik2... smpikan klinik pun dah x mo terima kes aku dan rujuk ke hospital... 

seminggu aku di hospital... sgt hazab... tiap2 hari 4 kali sehari nurse akan dtg amik darah.... sakit nye Tuhan saja yg tahu... masuk air smpi botol ke 10 dah x boleh msuk lg... darah je yg kluar... tangan aku dah xde  rupa tangan dah... abih bengkak... cukup seminggu, bapak aku (time tu beliau sihat dan kuat lg) datang jenguk aku, nangis2 aku soh dia bgtau kat Dr yg aku nak kluar jugak2... nak blk umah... Dr mcm x bagi, dorang takut jadi lebih teruk bila aku blk.. sbb time tu pun aku suspect denggi gak.. kebetulan musim denggi time tu... 

selepas dari itu, aku dah mmg x boleh nak mkn sebarang jenis ubat kurus... bila mkn je, paling kuat seminggu, aku akan mula demam2 balik... kali ke-dua aku demam teruk last year... simptom nye sama... demam... tp dah time tu bkn musim denggi, dorang x suspect denggi la... itu sbb aku amik satu produk yg popular sgt time tu... 

dan kali nih, aku ikut program dan amik produk yg popular jugak... dan kali ni lama sikit la bertahan... lepas sebulan aku amik baru ada kesannye... simptom nye sama jugak... tiap2 ptg, senja.. aku akan sejuk... tiba2 je akan sejuk menggigil2 dan terpaksa berbungkus... paling cepat sejam lepas tu baru kembali normal... lepas dtg simptom2 tu baru akan demam yg teruk... 

bila ok sikit, aku sembang2 dgn member syg aku... dia kata, wife dia koma 3 hari lepas dok makan ubat kurus satu jenama yg popular jugak... kalau sebut semua org tau... tp x bleh sebut sini la... sapa2 nak tau apakah produk2 tersebut, sila email kpd sy yer... ok kembali pd cerita wife member tu, selepas 3 hari koma, alhamdulillah, dia sedar kembali.. tp hati, jantung dan buah pinggang beliau dah rosak... dan hasilnye, badan dia mmg kurus lah... bila sembang simptom2 yg wife dia alami, sama je ngan apa yg aku alami... dan aku amat bersyukur yg aku cuma demam saja.. x koma dan hilang nyawa... alhamdulillah... 

dan mulai sekarang, aku xkan amik sebarang ubat utk kurus lg... x kira la mcm mana hebat pun testimoni or iklan yg dorang buat... walaupun produk yg diiklankan tu dorang kata healthy, tp ianya adalah process food, ttp ada elemen ubat kurus dlm tu.. kalau tidak, xkan la dlm seminggu dah boleh nampak kesan.. tul x?? 

yang paling bagus seperti kata mak aku ialah, kontrol makan, dan bersenam selalu... duit x kena, sihat pun sihat... 










 Apa Kata Hati?~ alhamdulillah aku masih dipanjangkan umur....

Denggi... atau????

Minggu ke-2 bulan November, aku telah diduga dengan kesihatan yang tidak memuaskan.. bermula pada hari selasa.. aku dah mula rasa letih, seram sejuk dan xde mood nak buat apa2 pun... malam tu, dalam x semena2, aku menggigil... sejuk sgt... syg aku bungkus aku dgn 2 helai comforter dan sehelai selimut... masih jugak menggigil2 sejuk.... syg aku ajak g klinik, tp aku x daya nak bangun pun... aleh2, biar gitu jer... xtau la brapa jam mcm tu, pastu aku rasa mcm biasa balik.... 

bangun pagi esok nye, aku masih rasa x larattt sgt... rasa panas mata... tp xde pulak rasa sejuk... on the way ke office, aku singgah ke klinik dulu... saja nak check or amik ubat apa yg patut nak hilangkan rasa letih aku nih... tp, masa tgh screening, rupa2nya suhu badan aku tinggi... 39.4... nurse call kat Dr. dan Dr arahkan supaya aku buat ujian darah... 

aku ni dah la sgt sgt sgt sensitif dgn jarum... sakit oooo... hahhaha... tetiba kene amik darah pulak... tp kali nih, aku x brapa nak gerun dan takut sgt dah... xtahu lah nape... agaknya sbb badan aku lemah sgt kot.... nak gerun pun x daya... masa nak amik darah tu, aku siap bleh tgk lg.. alhamdulillah, sekali cucuk ja dah dpt darah.... (slalunye, aku nih, kene lebih dari sekali cucuk baru dpt urat darah tu...)

tunggu sekejap dalam 15 minit, keputusan darah kluar... darah aku normal... xde apa2... Dr. bagi ubat demam ngan antibiotik dan MC sehari... aku pun, terus drive blk umah, mkn ubat dan kedebommm... tido.... masa tido tu aku dpt rasa la berpeluh2 badan aku... dlm hati, aku kata ok la ni... demam dah kebah la ni... bangun tido je... terus aku rasa seram sejuk balik... kiranya, lepas makan ubat, aku ok, pastu abih kesan ubat tu, demam dtg blk... selera makan mmg xde langsung... asyik minum air kosong je... itu je yg boleh ditelan... 

esok nye, aku rasa makin teruk... makin lemah badan aku... aku pegi lg ke klinik utk amik MC... tp ttg kene screen... dan, hasilnye, suhu badan aku naik lg... bknnya turun... dan sekali lg aku kene amik darah... kali ni, nasib x menyebelahi aku.... nurse yg amik darah aku semlm, cuba smpi kali ke 3 dan 3 tempat, tp ttp xde darah.... akhirnya, dorang soh aku masuk wad... nurse lain pulak yang dtg amik darah aku... nurse td dah x sanggup nak amik darah aku... dia kata kesian sbb byk kali sgt dah.. dia tahu sakit... tp nurse yg sorng lg ni pun, kali ke-6 baru dpt... tu pun sikit je... dia pun berkali2 kata kat aku 'kesian...'.. tp nk wt cane, ttp kene amik... lepas dpt result, terus aku kene drip... masuk air... ouchhh... ouchhh... yg ni, aku gerun... dlm x daya pun aku gerun... 

yg ni mmg sakit... sakittt sgt.... agaknya silap cucuk kot... sbb terasa smpi seluruh tangan sakitnye... 2 botol utk hari tu... ptg tu, klinik nak tutup, nurse cuma bandage je jarum yg masih di tangan sbb dia suruh dtg lg esoknye utk masuk air lg... tp tiga hari pertama aku demam tu, sgt la hazab... aku x boleh tido... sakit badan.... panas mata dan telinga berbahang2... lapar tp x de selera nak makan.... hari ke-3, pagi2 aku pegi klinik lg, dan terus masuk air... Dr dtg melawat aku dan dia bgtau yg pletlet darah aku setiap hari makin turun... so, dorang suspect denggi.... di akhir hari tu, Dr buatkan surat rujuk aku ke GH... esok nye tu sepatutnye aku kene dpt rawatan lanjut kat GH... 

Tapi............. aku x pegi.... sbb utama, aku takut.... sebab lain, aku malas... aku rasa setelah masuk 4 botol air, rasa badan segar sikit... dah kurang rasa bahang panas tu.... tp lemah tu masih lemah la... tau2 pg sabtu tu, orang dari GH call aku... tanya keadaan aku mcm mana... aku jawab dgn suara yg ceria... hehehhehe... dia tanya ada naik ruam x? aku ckp xde... byk jugak la bersoal jawab dgn org tu... pastu ok je... xde plak dia soh p sana.. alhamdulillah.... 

tangan aku, kesan dari dok cucuk cucuk amik darah dgn bekas masuk air tu, dah lebam yg amat dasat.... takut aku tgk... tp, aku teruskan amik ubat yang Dr bagi tu... cukup time je, mkn ubat.. aku mkn jugak la apa yg org petua... sup ketam... tp sehari je aku mampu telan.. pastu aku dah rasa nak muntah... aku bykkan minum air kosong je... dan... alhamdulillah... hari ke-8 baru aku dpt g keje.... dah rasa kuat sikit.... agaknya darah aku dah stabil kot.... lega aku rasa...... 

tapi... kesah di sebalik kejadiannnn....... tunggu entry seterusnya..... 






 Apa Kata Hati?~ maaf, gambar xde... sbb keadaan yg sgt tidak mengizinkan... x dpt kelulusan utk dipostkan di sini... hehhehhehehe