Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Friday, December 5, 2014

Kita tanya Allah jawab....

Assalamualaikum & Hello...

Salam Jumaat kepada semua...

Me nak share sesuatu yang me baru alami... Ada ketikanya, kita akan merasa sangat down, hopeless, sunyi, sedih.. pendek kata mcm2 perasaan yang tak best kita alami... nak mengadu  - serasa mcm takde org/tempat yg boleh kita adukan masalah yg melanda.. tapi jgn dilupa, kita always ada Allah... walaupun bila kita gembira dan lapang kita selalu terlupa padaNya tapi bila kita susah kita kembali kepadaNya - Insyaallah Dia tak pernah 'buang' kita.... yang penting, kita kena yakin bahawa hanya Dia yang mengetahui dan mampu menolong kita. 

Baru2 ni, me pun mengalami perasaan yang sama... Mr Suami ot... Princess outstation.. tinggai me sengsorang... rasa down sgt... mcm2 yg dok pk... mcm2 perkara yg mengganggu perasaan... smpikan me xde selera nk mkn... xde mood nak tgk tv.. xde mood nak buat apa pun.. smpikan, nak tido pun x terlelap.. rasa tak tenang hati sgt time tu... 

Pastu, me masuk bilik je la... konon nak paksa tido.. dgn harapan bila bangun nnti semua perasaan yg tak best tu hilang... tp, mata xmo pejam.. letih dan mengantuk.. tp x bleh nak tido.. lg la menambah bebanan perasaan yg ditanggung.. Me ngadu kat Mr Suami... dia kta me rindu kat Princess kot.. tu yg jd gitu... yess.. me rindu kat my Princess.. tp bukan baru skali ni Princess g outstation.. dh byk kali.. patutnye dh biasa.. tp ni benda lain ni... tp x dpt nak identified apa sbnrnya yg mengganggu fikiran dan perasaan... Sambil berbaring tu, me 'ngadu' kat Allah... me 'tanya' dia nape me jd gini... lepas abeh ngadu tu, me bukak fb... sbb dh xtau nk buat apa sgt dh.. scroll punya scroll, skali terjumpa video ceramah Ustaz Fawwaz... me dh lupa tajuk nye... tetiba ustaz tu ckp, ubat untuk hati yang tenang ialah bykkan beribadat... tetiba terus me nangis... menangis semahu2nya... sbb me rasa Allah dah jawab pertanyaan dan aduan me tu... Subhanallah.. Allahuakbar... 

Usai menangis semahunya.. me bangun - bersihkan diri - ambil wuduk dan terus solat malam... me berzikir.. berdoa.. dan me baca surah Yaasin.. selesai semua tu, dlm lingkungan kul 2 pg... baru me dapat tido... dan esoknya, Alhamdulillah, hati me dah kembali tenang... Ya Allah... sesungguhnya hanya padaMu aku memohon.. hanya Engkaulah Maha Mengetahui segalanya.. 






Apa Kata Hati?~ tiada ruginya jika 'kembali' pada Allah dalam apa jua perkara dlm hidup kita... Allahuakbar...

Tuesday, December 2, 2014

Arjuna Beta


Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular–
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

verse 2

kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
jalan betul, anakanda
,tak jelas mata–ambil yang sarat duri

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

chorus

ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

Sumber http://www.liriklagumuzika.com/2012/05/lirik-lagu-arjuna-beta-fynn-jamal.html#ixzz3Khbgcp6d


Assalamualaikum & Hello... 

Lagu ni dh lama... tp dh lama jugak me suka lagu ni.. cuma skg ni je nak cite dlm blog yg semakin usang ni... hahahha... 

Setiap kali me dengar lagu ni.... Masyaallah... air mata mudah gugur... rasanya lagu ni boleh mewakili suara hati me dan maybe jugak ibu2 lain.. lagu ni berkisah tentang pesanan ibu kepada anaknya... sgt berkesan & terkesan di hati me.. ada sekali tu lagu ni berkumandang semasa me ada dengan my princess... terus me peluk dan cium dia.. terpinga2 dia sambil tanya "awat mami? awat?" (yesss... my princess ni ada certain words sgt pekat loghat utaranya.. heheheh)

Dan masa semi final Muzik-Muzik ari tu... dr mula Fynn melagukan melodi lagu ni, smpi abeh, aku terdiammmm saja... sambil menahan sebak di dada (sebab Mr Suami dok ada nnt dia suka gelakkan me kalau me nangis tgk tv).. tp masa hujung2 lagu tu, dia tgk muka me lain mcm dan time tu jugak dia nak tanya mcm2... (bukannya nak biarkan me layan perasaan sat.. haishhh).. 

Mr Suami: nape dier nangis2 menyanyi ni? mcm x best ja lagu ni.. 

Me: lagu ni best giler kot.. sebak dh ni.. (ckp sambil tahan air mata)

Mr Suami: ye ke? ape kisahnye?

Me: hanya seorang ibu sahaja yang faham 'perasaan' lagu ni.. seorang abah xkan rasa apa2 pun.. ha, cuba tgk abah? bukannya terasa apa2 pun bila dgr lagu ni.. lagu ni pesanan seorng ibu kepada anak dia kalau2 dia x dpt nak sampaikan pesanan ni bila anak dia dh besar nnt.. 

Mr Suami: eh, abah pun faham laaaa.....  

Me: tiba2......... (sambil jeling)





 Apa Kata Hati?~ tetiba rasa takut x dpt nak bersama anak semasa beliau membesar dan mengenal asam garam kehidupan...

Friday, October 31, 2014

Menolak Trend Terkini Tidak Bermakna Kolot..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,


Sekarang ni dah reda sikit kan kisah IWTTAD kan? Now baru me nak berceloteh sikit pasal hal ni... Awai2 dulu malas nak berceloteh sbb kesah masih hot.. hehehhe

Seikhlasnya, aku tidak bersetuju dengan penganjuran program I Want To Touch A Dog tu.. Tujuan program ni diadakan adalah untuk mengurangkan rasa takut Muslim terhadap anjing. Ok Fine.. 

Persoalan utama yang bermain di fikiran me ialah "adakah selepas menyentuh anjing dalam program tersebut, orang2 Muslim yang telah menyentuh anjing pada hari tersebut telah hilang fobia/ketakutan terhadap anjing?" 

Jawapan: YA - bagi individu yang gedik2 gatal takut kepada anjing... tetapi TIDAK bagi individu yang betul2 takut terhadap anjing... 

Kalau individu yang betul2 takutkan sesuatu tu, dengan sekali sahaja terapi exposure termasuk aktiviti memegang binatang yg ditakuti tu, msih belum berjaya untuk menghindari rasa takut tersebut. Tapi, kalau yg saja2 gatal pretend takut, mcm kebanyakkan individu yg kita dapat tgk semasa program tersebut dijalankan lah... siap berbangga lagi dapat pegang anjing.. dan lg menyedihkan, kebanyakkan nya muslimah yang berhijab.. 

Ramai yang melenting.. marah.. merendah2kan golongan yang taknak dan menolak penganjuran program tersebut dengan alasan orang2 yg menolak dan membangkang program ni sebagai seseorang yg kolot.. tak up-to-date... Tetapi, me sebagai salah seorg orang yang menolak dan mengecam penganjuran program ini berpegang pada satu alasan sahaja, 'YANG HARAM TETAP HARAM'.. walaupun ada perkara-perkara yang dibolehkan menyentuh tapi bukan dengan alasan untuk menghilangkan rasa takut.. 

Yes... Penganjurnya seorang yang banyak berjasa pada komuniti... banyak buat program amal.. membantu yang memerlukan... Dan oleh sbb itulah, dianya dikecam... sebab banyak lg kerja amal lain yang perlu dibantu... anjur program IWTTAD tu nak bantu sape? muslim yang takut atau anjing? antara alasan lain dianya nak merapatkan hubungan antara muslim dan anjing adalah sebab banyak anjing dibuli/disiksa... tapi rasanya yg membuli dan menyiksa tu bukannya org yg takut anjing ni.. tp org yg membela anjing.. makna, yg hari2 pun dok sentuh anjing.. so, what's the point IWTTAD tu? 

"lepas sentuh, samak lah"... ya betul... lepas sentuh binatang yang haram disentuh kita boleh samak.. tapi itu kalau kita sentuh dengan tidak sengaja atau terpaksa... Ini saja2 pegi sentuh.. Ambil contoh begini, anjur pesta maksiat.. aktiviti berzina dan minum arak adalah tujuan utama penganjuran pesta tu.. yang muslim pun ramai terhegeh2 join pesta tu pastu BERTAUBAT lah... - Hanya Allah sahaja yang dapat menentukan sama ada samak/taubat tersebut diterima atau tidak.. wallahua'lam.. 



 Apa Kata Hati?~ Banyak lagi perkara lain yang dapat dibuat yang tidak melanggar syariat agama... kalau ye pun nak buat program pendedahan untuk menghindari rasa takut kepada anjing tu, buat secara perkongsian ilmu... share ilmu bagaimana nak tangani anjing yg kejar kita or what-so-ever.. tak perlu 'praktikal' pun boleh...

Thursday, October 2, 2014

Terbukti Keberkesanannya - Air Asam Jawa

Assalamualaikum & Helloooo....

hahahhaha masih lagi dgn topik AIR ASAM JAWA... ye la... ni kira testimoni x berbayar la nih.. me suka nk share benda yg bagus... sama2 boleh menikmati ilmu alam anugerah Ilahi untuk kita... tak perlu la kita bergantung 100% pada ubat2an moden yang boleh dikatakan semuanya mengandungi dadah... kan.. kan.. kan... 

Hari ni hari ketiga percubaan meminum air asam jawa untuk mengubati sakit tekak... Alhamdulillah... pagi ni bangun tido dh takde lg rasa sakit tekak tu.... syukurrr sgt... cuma batuk ngan suara serak2 basah ni masih belum pulih... xpe... yang penting tekak dh x sakit.... yeayyyyy..... 

So, mmg terbukti keberkesanannya air asam jawa bagi mengubat sakit tekak... 



 Apa Kata Hati?~ syukur alhamdulillah.... Terima kasih Allah kerana menyembuhkan sakit tekak ku ini...

Wednesday, October 1, 2014

Air Asam Jawa Penawar Perit Tekak

Assalamualaikum & Hello.....

Entry semlm me dh cite yg tekak me sakitttt sangat... nak makan pun xde selera sbb nak telan makanan even minuman pun perittt sangat... pastu member ofis me kasik petua soh minum air asam jawa kan??? kan ?? kan??

So, me dh try sekali masa kat ofis, dan malam semlm pun me bancuh lagi air asam jawa tu dan minum sambil tgk tv... hasilnye.... pagi td bangun tido dh kurang perit tekak ni... telan air liur pun tak la hazab sangat... tapi masih lagi sakit... ye la.. baru 2 kali minum kan... alhamdulillah... ni skg ni pun me dh bancuh air asam jawa tu.. sesambil buat keje sesambil minum.. harap2 cepat la sembuh sakit tekak ni.. suara?? masih sama... rasa letih nak tekan suara kasik kluar... hehehheh...

Cara bancuh nye mudah je... sediakan air suam (kuantitinye ikut suka org yg nak minum tu.. me buat satu mug), pastu campur dengan satu sudu teh (tapi kalau tak gemar masam kurangkan jadi 1/2 sudu teh) paste asam jawa extra adabi, pastu campur dengan dua sudu teh gula (atau sesedap rasa).. kacau.. dan minum... Mudah je kan??  



Apa Kata Hati?~ sape-sape yang sakit tekak boleh cuba air asam jawa ni... lebih natural daripada ubatan moden... Kita hanya berikhtiar hanya Allah penyembuhnya....

Tuesday, September 30, 2014

Sakit tekak...

Assalamualaikum & Helloooo....


pinjam gambo dari www.CartoonStock.com

Ye... me sakit tekak... lepas dh baik demam.. tekak ni pulak tak baik2 lg... perit gilerrr... nak telan air liur pun terasa bagai satu seksaan kepada kerongkong me... adoiiii... suara pun seksi gilerr.. udah rope itik angsa pun ader.. huhuhuhu... tp paling tidak menahan adalah nak menelan... 

Member ofis me kasik petua minum air asam jawa... td lunch hour gigih la me pegi kedai runcit beli asam jawa... me beli yg ni... 

yg ni packaging lama kot ekk? yg me beli td mcm cantik skett.. 

Sampai je ofis, gigih me bancuh... letak gula perang skett konon nak bg sedap ler.. hurmmm.. xde sedappnye pun... mcm xde rasa gula pun.. xpe.. kite kurangkan gula... minum le td... tp masih blom kurang pun.. eh eh.. baru minum skali dh expect nak lega?? phuiii... hehehhehe

Xpe... me akan gigih lg bancuh dan minum sampai lega... me gugel pun byk yg kasik petua minum air asam ni terpaling cepat baik... akan ku cuba lagi... 






 Apa Kata Hati?~ ubat moden pun x jalan.... huhuhuhu

Monday, September 29, 2014

Nikmatnye Sakit..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

Me bukan la nak meninggi diri tapi alhamdulillah, me jenis yang jarang sangat nak demam... tapi, sekali demam akan teruk jugak la demam tu... dan setelah sekian lama tak demam, sabtu lepas me demam.... kalau demam biasa je tu ok lagi.. tapi demam kali ni, sakit dari ujung kepala sampai ujung kaki.... dah la masa tu Mr Hubby keje... tinggai le me ngan Princess je kat umah... dah la seharian hujan... nak kluar g klinik or farmasi pun x daya.. makanya me terbaringgg ja sambil letak tuala basah kat dahi... kebetulan, masa baru demam tu masa tido si Princess... makanya elok sgt la me baring sama ngan dier yg tido lena tu... 

3 jam jugak Princess tido petang tu... lepas dia dh bangun pun me masih x kebah lg.. masih sakit badan dan kepala... tp tetap gagahkan diri bangun buat susu untuk Princess. Me tanya Princess nak pegi rumah maktok tak? tapi dier kata tak nak... kebetulan lg, masa tu kat tv ade cite Spiderman.. Princess tu mmg sukaaaaaa sgt ngan cite spiderman... Jadinya, me baring dan si princess baring sebelah sambil layan spiderman... elok je dier dok sebelah me sepanjang me dok terbaring tu.. x bergerak mana dier pun.. sampai la Mr Hubby blk keje dalam kul 8 mlm camtu, terus si Princess back to normal... active mcm biasa... me soh Mr Hubby bwk Princess g mkn semua la.. pastu mintak tlg dorang g beli ubat.. lepas mkn ubat, me baring lg... tapi si Princess tu sekejap2 naik atas jenguk me yg terbaring tu sambil2 tanya 'miii ok??'

Makanya, sakit kali ni la me rasa betapa nikmatnya sakit tu sebab walaupun my Princess baru umo 2 1/2 tahun tapi dia dah tahu behave properly masa mommy nye sakit.. tak kacau macam selalu pun.. tak de nak mengada2 mcm slalu pun.. elok je perangai dia... ku bersyukur padaMu Ya Allah... dikurniakan seorang permata hati yang baik... moga2 perangai begini berkekalan hingga akhirnya.. aminnn... 




 Apa Kata Hati?~ Love my Princess soooooo much..

Tuesday, September 23, 2014

Kembali ke Udara...

Assalamualaikum & Hellooo... 

Lamaaa pulak mood nak menghapdet blog hilang dibawa angin lalu... tp hari2 pun kalau ada masa terluang, me akan blog walking jugak... cuma mood nak menulis tu xde... tapi hari ni saja tgk statistik... walopun xde update cite baru tetap ada pengunjung ke blog ni... owhhh... sayangggg semua yg sudi menjengah blog ni... 

Nanti me hapdet ye... sekarang ni me kene selesaikan sesuatu dulu.. nanti dh ok me tulis ye... 

tungguuuuuu..... 




Apa Kata Hati?~

Wednesday, August 6, 2014

Kesan memakan Udang..

Assalamualaikum & Helloooo... 

Me not loike makan udang... udang kecik-kecik tu ok... tp kalau udang besar2 tu aku boleh makan dua ekor camtu je.. pastu mula rasa loya nak muntah semua ada... pelik betoi la tekak aku ni... sbb tu kalau g mkn mee udang, sonok je sape yg pegi ngan me tu... for sure udang me akan berpindah ke pinggan dorang... hehhehehe... 

Nak dijadikan cite, Mr Suami me ade belikan udang putih fresh from the sea 5 hari sudah.... tetiba me mcm 'wahhhh.... looks delicioussss'.. hehehhehe... Mlm tu jugak me dh masak sikit.. untuk dinner... tp me x mkn pun.. sbbnye awal tu dh mkn mee goreng mamak... so, dh x lapar... Mr Suami ngan si Puteri Chinta Hatiku je yg mkn... 

Esok nye tu, me buat udang goreng tepung... mkn ngan si Puteri je sbb Mr Suami g keje... byk jugak me mkn... pat lima ekor jugak... Natijahnye......... sampai ke hari ni selsema x ilang.... sambung pulak ngan batuk berkahak... haiyooo... hari yg me mkn udang goreng tepung tu.. mlm tu jugak me asyik bersin, bersin dan bersin x henti2 sampai terkucil2 dibuatnye... rupa2nya, giler gak si udang ni attack me nye resdung... x pernah lg jadi gini (sbb x pernah mkn udang byk2..).. terus rasa nyesal pulak mkn udang byk2.. tp masalahnye 5 ekor tu byk ke?? hhhuhuhuhu... ke me ni mmg alergik x bleh mkn udang? sbb kalau mkn benda lain yg menjadi kepantangan untuk resdung pun paling kuat gatal2 idung ngan muka je.. xde plak jadi teruk gini... 

Dh teruk sgt, me pegi le farmasi beli ubat... ok la sikit... terkawal dh sikit kadar kebersinan tu.. tp masih ada selsema sampai ke hari ni.. walopun dh x meleleh2 air idung tu tp still ada.. dan dua hari sudah dok jadi batuk berkahak pulak.. kahak tu dok terasa mcm menyaluti anak tekak.. gile mengganggu.. semlm blk keje me g farmasi lg.. beli mucinex pulak... alhamdulillah... baru dua kali mkn, dh rasa kurang kahak tu.. tp still ada la.. tp dh x rasa kahak menyaluti anak tekak dh... harap2 selsema dan batuk ni cepat la baiknye... 






 Apa Kata Hati?~

Monday, August 4, 2014

Nyah kau angin2 jahat dlm badan...

Assalamualaikum & Helloo...

belum terlambat lagi untuk me ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN jika sepanjang me menulis ni ada la terkasar bahasa atau terguris hati sesapa, harap dimaafkan... 

sape byk angin dlm badan??? angkat ibu jari pleaseee... hehhehe... begini cite nye... adik me kan bagi me try a few product C'est Belle kan... me dh try stem cell dier ngan pencuci muka... so far ok sgt... dan satu lg produk ialah Le Jus.... kalau tgk dr risalah yang dier bagi, jus ni mcm2 khasiat dari pelbagai ramuan semulajadi.. antara khasiat yang me ingat ialah bagus untuk kencing manis, darah tinggi, resdung, angin dan mcm2 lg.. (me x ingat la pulakkk... )

Pastu lately ni me rasa mcm ada angin2 jahat dlm badan tp xmo kluar ikut saluran yang betul kan.. dok terpendam aje dlm badan... jadi x selesa ler... so, me pun teringat jus tu x cuba lagi... me pun try le.. actually, my mom dh bg member dier try sebotol... member dier kata best gilerr... asyik tendang angin kluar je lps minum jus tu... tp agak panas sikit badan kalau minum ikut saranan iaitu dua sudu pagi dan dua sudu mlm... Jadinya me pun cuba minum sesudu waktu pagi... pada awalnye mmg x rasa apa2 pun... tp dok mlm tu mula angin pun berlumba2 kluar... bagus jugak la... rasa mcm satu kepuasan bila angin2 tu dihambat keluar... memula mcm rasa 'ek elehhh... xde mende pun...' tp mungkin sbb me ambik sikit je kot... tu yg lmbt skett angin tu dihambat kluar... nak tgk cane rupa Le Jus tu??


ni le rupenyerr.... 

rasa nye pun agak sedap jugak la... ada campuran rasa masam manis gituu... kalau ada sesapa nak mencuba boleh lah mencari mana2 agent berdekan tempat tinggal anda ataupun kalau nak beli dari adik me pun boleh... harganya me x sure tp kalau ada yg betul2 serius nak beli me boleh aje tanyakan dan maklumkan...



 Apa Kata Hati?~ sekadar sharing kebaikan produk untuk kesihatan kita bersama... insyaallah...

Tuesday, July 22, 2014

Mimpi Ngeri di Bulan Ramadhan..

Assalamualaikum & Hello....

Me mimpi ngeri semlm... yesss... sgt sgt ngeri bagi me.. nk kata x basuh kaki sblm tido, siap mandi bagai.. tp tetap bermimpi ngeri.. 

Citenye gini.. Me, my mom, my Princess, sorang budak lelaki (yg aku x sure sapa sbb dia xde dialog pun dlm ini mimpi.. follow aku je) dan my sister. Kitorang pegi ke suatu tempat yg mcm tempat baru membangun.. pembangunan merata2.. tp at the same time, di bawah pembangunan tu ramai sgt homeless people.. ramai ok.. sampaikan nak jalan pun celah2 dorang dok tido tu.. Pastu kitorang naik lif ke tingkat atas.. sgt atas.. rasanya mcm ke satu dunia lain pulak kat atas tu.. mcm dlm cite Upside Down tu, yg cite dua dunia tu.. Dunia atas dan dunia bawah.. Masa kitorang naik lif tu, tetiba pintu lif x boleh tutup rapat.. tutup separuh je.. me punya la takut.. pejam je mata masa naik lif tu.. my mom tolak my Princess dlm troli.. troli barang mcm kat pasaraya tu.. bukannya stroller.. ajaibnye, my Princess behave je sepanjang mimpi ni.. semua orang pun mcm xde dialog dlm mimpi ni.. Dah smpi ke tingkat yg kami tujui.. Kat tingkat tu suasana adalah biasa.. mcm kat dunia nyata ni... kitorang jalan jalan dan jalan.. Mcm ada arah yang nk dituju, tp mcm x sampai2.. kitorang jalan laju2 mcm rushing je.. pastu jumpa ngan my sister.. kitorang jalan lagi... pastu kitorang lalu lg tempat yg penuh dgn pembangunan yg pesat tapi penuh jugak dgn homeless people... pastu nak smpi pintu kluar dr tmpt tu, aku tersebak tgk sorang anak gelandangan tu tido x pakai baju cuma seluar pendek kaler biru, dia tido dgn nyenyak atas tanah je dan tetiba terguling jatuh sikit ke bawah.. tp tetap tido nyenyak.. aku dh mula sebak.. pastu kitorang lepasi pintu tu dan tempat tu bercahaya... kat tempat yg penuh homeless people tu gelap aje suasana nya.. agak scary jugak la.. 

Pastu kitorang naik lif lg.. kali ni kitorang naik lif dgn seorang pompuan (makcik) dgn sepasang kanak2 kembar rasanya umo dlm 1 tahun mcm tu, gaya mcm baru boleh berjalan gitu.. dgn sorang abang dorang yg umo dlm 3 tahun gitu.. kembar ni mcm agak lincah sikit.. ye la.. budak2 baru pandai berjalan paham2 aje la cane dier punya cergas tu.. Lepas lif bergerak tetiba pintu lif terbuka luas... dan dinding lif bahagian tepi di mana makcik ngan anak beranak nye tu berdiri pun xde dinding.. ade tiang aje.. tempat kitorang berdiri ade dinding lif semua.. mcm lif biasa.. Mengucap syahadah aje la aku sepanjang perjalanan lif tu.. mcm laju pulak tu lif tu bergerak.. pastu tetiba aku nampak sorang dari kembar tu nak jatuh.. aku jerit kuat2 dan abang budak tu sempat sambar budak tu dr terjatuh... kecut perut aku... sbb time tu rasanya almost tingkat 6 dh... agak tinggi jugak.. pastu makcik tu pun dok peluk la si kembar yg hampir2 terjatuh tu... tetiba si kembar sorang lagi berjalan terkatik2 (eh betul ke perkataan ni?) dan terus menuju ke hujung dan ....... dia terjatuh.... Ya Allah.... aku terus menjerit sekuat hati sambil merambu air mata kluar.. pastu aku jerit kat makcik tu 'baby tu dh jatuh'... pastu boleh pulak makcik tu jenguk aje.. perrggghhhh menyirap je aku tgk.. pastu boleh pulak dia dtg duduk kat tgh2 lif sambil menyusukan si kembar yg mula2 x sempat jatuh tu sambil berkata 'saya mak mertua je'... what the fish... terus my mom bisik ke me 'patut le..'

Pastu me pun tersedu sedan la mengenangkan si kembar yang jatuh tu.. rasanya masa tu dh tingkat lebih dari 10.. tinggi tu... terus me membebel sambil nangis2 kat makcik tu... itu la.. ini la... sampai la kitorang smpi di tempat yg dituju... umah kakak me... pastu me masih menangis... kak me tanya nape nangis teruk2 ni.. me pun cite... pastu kakak me kata ape ntah n tetiba me terjaga.... terjaga sbb rasa perit tekak mcm byk sgt menjerit... pastu menangis... Astargfirullahalazimmmm.... 

Bagi me, part paling ngeri adalah masa ternampak budak tu terjatuh dan me x sempat buat apa2 nk selamatkan budak tu... rasa bersalah sgt2.. until now pun me mcm boleh rasa lg ngeri pilu masa budak tu jatuh.. 





Apa Kata Hati?~ Apakah maksud mimpi ini? Harap2 hanya mainan semasa tido...

Monday, July 21, 2014

Persiapan Hari Raya Aidilfitri ku tahun ini..

Assalamualaikum & Hello.. 

Rata-rata ramai yg dh settle bab persiapan raya... pakaian raya.. kuih raya... rumah raya... sampaikan tiap2 hari jalan kat Parit Buntar ni jem aje... penuh aje kereta dan manusia dalam kedai.. Tambahan pulak Mydin baru je bukak kat PB nih... manusia? usah cite laaa... berduyun2 pegi ke situ... katanya murah giler barangan yg ditawarkan.. sepeket mee kuning berharga RM0.10.... wallahua'lam... Tapi, bagi me, smpi today x pegi pun situ walopun dekat je ngan umah... x sanggup nk bersesak2 nak parking... bersesak2 nak pilih barang.. bersesak2 nak bayar.. dan bersesak2 nak kluar dr mall tu... haishhh... bagi me biorlah me bayar full harga mee tu (RM1.30) pada hari biasa yang lebih santai untuk berbelanja daripada nak pulun beli murah tp terpaksa bersesak2.. me not like at all... 

Jadinya, persiapan raya pun x dibuat lg... tahun ni x berapa eksited nak prepare ape2 especially baju raya.. cumanya nnt akan kluar la jugak beli baju raya utk si Puteri Chinta Hatiku tu... tp tu laaa... bercinta sungguh nak kluar shopping.. huhuhuhu... Lgpun, dgn kejadian2 bertimpa2 di Gaza dan Malaysia sendiri rasa macam tak wajar pulak kita nak bergembira sedangkan di sekeliling kita berduka.. mmg lah Hari Raya ni sepatutnya hari untuk kita bergembira bagi meraikan kemenanan kita berpuasa memerangi syaiton dlm diri sepanjang bulan Ramadhan... tapi, nk terlalu bergembira tu x sampai hati pulak... tambahan pulak, hari2 disajikan dengan perkembangan terkini keadaan di Gaza dan jugak MH17 membuatkan diri lebih sebak dan insaf dan tak henti2 mengucapkan syukur kerana kita di Malaysia masih boleh bergembira menyambut Aidilfitri dengan segala kelengkapan baru... Tetapi saudara seagama kita di sana bagaikan sudah tiada lagi air mata untuk menangisi nasib mereka yang kebanyakkannya tinggal sebatang kara... 

Sejujurnya, bila tgk mayat dewasa bergelimpangan, hati tersentuh... tapi apabila melihat mayat kanak2 dan bayi... hati terus terguris luka... aku cuba membayangkan kalau aku di tempat mereka? adakah aku boleh setabah mereka apabila kehilangan anggota keluarga? tambah2 lagi apabila kehilangan anak kecil ku? Astargfirullahalazim.. .mengucap panjang aku apabila membayangkan itu semua... membayangkan sahaja pun aku rasa x mampu hadapi, apatah lagi kalau ianya benar2 terjadi? Muka aku nampak garang... sombong... tp hati aku sgt lembut... mudah sgt tersentuh nak2 lg benda yg melibatkan anak kecil.. bertitik tolak dari situ la aku jadi x berapa eksited nak prepare bersungguh2 utk raya... pakai aje apa yang belum dipakai or yg baru sekali dua dipakai.. x menjadi kesalahan pun kan? cumanya utk anak kecilku, akan aku sediakan jugak la persalinan baru untuk beliau merasakan apa itu Hari Raya Aidilfitri.. 





 Apa Kata Hati?~ Bersederhana itu lebih baik..

Friday, July 18, 2014

Facial di tengahari...

Assalamualaikum & Hello... 

Kita sebagai pompuan ni, kena jaga kulit kita... especially muka.. kalau anda kata sekadar mencuci muka setiap hari sudah memadai - anda kurang tepat.. sekurang-kurangnya sebulan sekali kena la memanjakan kulit muka dengan buat facial... 

Tapi, kekangan masa ni mmg faktor utama kebanyakkan wanita x sempat nak memanjakan muka mereka.. Ada-ada saja la nk buat.. itu la.. ini la... Mcm me jugak... rasa2nya 3 tahun dh me x berkesempatan nak buat facial... masa sblm ngandungkan si Puteri Cinta Hatiku tu me rajin je dok buat facial.. ye la.. byk masa terluang kan... tp since mengandung, mmg me x pernah buat apa2 treatment  yg ada bahan kimia hatta produk tu katanya hanya menggunakan bahan alami... natural.. tp still me x guna.. cuci muka pun sekali je sehari... punya nak jaga si baby dlm perut time tu.. tp alhamdulillah... walopun penjagaan tidak rapi, tapi kulit me time ngandung sgt sgt elok... berseri2 je.. xde kusam pun.. itu le antara hikmah mengandung.. tp x semua org mcm me... ada jugak yg sebaliknya... itu terpulang pada masing-masing punya 'luck' katanyaaa.... hehehhe

Now, me rasakan  yang me dh kurang stress dgn masa... sbb tempat keje dh dekat dgn rumah kan... jadinya, tadi tghari me pergilah buat facial... Full Treatment... memandangkan dh lama x di'servis' muka ni, makanya eloklah dibuat full treatment.. Me tanya2 dalam page fb dan ramai yang suggest me pegi ke Cemara Spa.. yang terletak di bangunan MARA, Parit Buntar.. dr luar pun dh nmpk cantikkk je spa ni... walopun kecik, tp bagi me environment kat dlm spa ni sgt best.. mmg mengundang lena yang panjang.. hehehhehe.. sorry xde gambo.. me segan nak snap2 gambo.. maklum le first time pegi.. dh lama sok2 ni baru la boleh snap snap gambo... (try gugel pun xde gambo)

Tujuan utama me nak buat facial resdung... sbb lately ni asyik dok bersin dan paling x tahan gatal kat mata... eeeee x suker.. x suker... tp me mcm suspen sikit kalau bab2 nak buang resdung guna 'rokok' tu.. sbb sblm ni me pernah ikut x-boss me pegi buat rawatan resdung ni, dia guna 'rokok' tu, ohoooiiii serik nak pegi dh.. sbb nye rasa pedih idong.. pedih kerongkong.. sesak nafas semuanya la... tapi, kali ni buat kat Cemara Spa ni, xde rasa semua tu... me boleh je bernafas elok walopun kaki ajak kejung dok standby nak bangun... hahahahhahahh... lepas buat rawatan resdung, dia vacuum... pastu stimkan muka.. pastu letak collagen... pastu vitamin E... semua rawatan tu menyenangkan smpikan me tertido lg.. heheheh.. tpkan, satu je, masa dia buang whitehead ngan blackhead tu je yg rasa sakit smpi kluar air mata sikittt... pastu rawatan terakhir masker... sejukkkkkkkkk sgt.. mcm letak ais kat muka... me tertido lg... hehehhe.. pastu rawatan diakhiri dengan urutan di kepala.. mmg sedapppp laaa... 

Harga full treatment? mesti x caye.... RM40 je..... sangat berbaloi-baloi... dengan Kak Ina (yg buatkan facial kat muka me) yg sgt friendly dan comel.. 





 Apa Kata Hati?~ best.. best... nnt next month nak pegi lg.. yeayy...

Wednesday, July 16, 2014

Rojak Buah..

Assalamualaikum & Hellooo... 

Puas hati me memanfaatkan cuti 4 hari yg lepas... 4 hari dok umah jerr... best gilerr.. tp hari ni... berbagai2 rasa perasaan me.. dh mcm rojak buah... ada rasa lemak.. rasa pedas.. rasa manis.. rasa masamm... eeeeeeeeee x sukerr... 

Pertamanya, purse me hilang... tak sure letak mana... last skali yg me igt, me ke kedai pastu selit purse tu dlm raga motor.. smpi umah dgn barang kat tangan terus pegi tutup pagar.. pastu me dh lupa sama ada me amek atau tidak purse tu dlm raga motor.. pagi ni baru sedar.. me tanya mr suami sbb dier yg guna motor g keje, dia ckp x perasan pulak.. dan motor tu dh dia tinggalkan kat tmpt keje dan dia dh kluar ke destinasi keje nye.. alamakkkk... pastu dia boleh pulak bebel2 kata me cuai la apa la.. ishh.. org dh la cuak dia pulak dok bebel.. mmg spoil la mood pepagi buta.. Nnt tghari me nak blk umah nk try cari lg.. kot2 la si Puteri Cinta Hatiku tu main dan letak merata2.. Tgh membina semangat sikit nih... dgn harapan blk jap lg cari dan cari dan cari dan ada laaaaaaaaa benda alah tu... Insyaallah... 

Keduanya, hari ni provisional result dh kluar.... ohooiiiii... menggigil tangan nak tunggu kul 9 pagi.. nak semak result exam.. penentu nih.. dan alhamdulillah... LULUS semuanya... insyaallah Nov ni boleh la naik pentas... *senyum smpi telinga*... lepas ni tunggu nk tgk gred la pulak... lg menggigil tangan... tp at least, for now, dh pasti yang me dh boleh bergraduasi... yeayyy... 

Ketiganya, .... biarlah rahsia..... rasanya yg ketiga ni xbleh cite kot kt sini.. yg ni biarlah me hadapi sendiri.. insyaallah ada kemanisan di hujung hari... hehehhehehhe... 




 Apa Kata Hati?~ kan mcm rojak tu?? ada rasa masam.. ada rasa manis...

Friday, July 11, 2014

Sahur terawal..

Assalamualaikum & Hello....

Hari ni first time me bersahur paling awal dalam sejarah... Itu pun sbb terjaga sbb rasa mcm byk pulak nyamuk dok gigit kaki.. skali bangun la nak tgk byk ke nyamuknye?? dok tgk2 tp xde la pulak.. nak sambung tido semula.. dh x ngantuk.. sekali bangun la terus ke dapo.. 

me masak spageti bolognese... 

kul 3.30 pagi dok makan spagetti dlm gelap sambil diterangi sikit2 cahaya lampu dari dapur... saje xnak bukak lampu, nnt si puteri tu terjaga pulak.. lg haru dibuatnya.. ahaa.. kitorang tido kat ruang tamu since dlm bilik kat tingkat atas x bleh tido selagi ekon x dipasang.. membahang x tertahan rasanya.. ok, kesah ekon ni me hutang dulu ye.. xmo cite lg.. sakit ati kiteee tau.. 

Lepas abeh sepinggan kecik spageti, layan fb jap... mata masih fresh.. x ngantuk.. pastu bila dh rasa ngantuk tu dtg semula, me pun set alarm untuk bangun kul 5.20 nk minum air last sblm imsak... tgk jam dh kul 4.20 pagi masa tu... sekali me terjaga kul 6.40... Ya Allah... camne la boleh x sedar alarm bunyi? haishh... seb baek terjaga 6.40.. kalau dibuatnya terjaga 7.40?? x ke naya citenye tuuu... ni semua gara2 nyamuk yg mengganggu... tp rasanya bukan nyamuk.. sbb me dh pasang ubat nyamuk electrik tu.. masa mula kitorang tido umah tu, ada sejenis serangga yg rupa dier mcm belalang, tp kecikkkkkk aje.. kaler ijau.. dia gigit lebih sakit dan lebih gatal dr nyamuk... me rasa menatang tu ler yg dok mengganggu tido kitorang sekeluarga.. tergaru-garu.. tergaru-garu aje... ape ke nama menatang tu ye? dan sape2 ade petua nak menyahkan mereka dr rumah sila share ye.. tq.. 

Ni nak masuk cite psl si puteri cinta hatiku tu pulak.. al kisahnye, ari rabu tu, me ngan en suami tgk kemas2 brg2 yg masih dok ada tu.. me ikat tocang rambut dpn si puteri sbb dok kacau mata.. dh panjang kaedah nye.. dok pujuk dia nak pegi potong rambut dpn tu tp dia xmo... rambut belakang tu saja la nak simpang panjang.. nak feeling2 boleh dendan... sesambil mengemas tu mmg kerap dok pandang si puteri ler.. takut dia pun dok 'mengemas' sama.. sekali tu bila pandang nampak dia sgt behave dok atas sofa.. sambil tersengih2.. me pun x sedap hati pegi le tgk dier.. rupa2nya, ekor tocang tu dh dia potong!! 

Ya Allah!! menjerit le me... belek2 rambut dier.. seb baek x di potong berlorong rambut tu.. dia potong ekor tocang tu ngan sikit kat anak rambut tu.. haishhh.. mana la dier dpt gunting pun x tau.. pastu terus on the spot bawak dier g salon dan trim rambut tu... nahhhhh... ilang sudah rambut yg konon2 nak buat dendan bagai.. me suruh tukang gunting tu potong bob-cut je rambut dier... xyah nak ikat2 lg.. puas hati kite... huhuhuhu... 




 Apa Kata Hati?~ nk marah pun x boleh.. sbb me ngan mr suami yg leka.. xpe la nakkk.. rambut tu boleh panjang semula.. kalau dibuatnye ko potong jari ke?? telinga ke?? ha.. x ke cacat pulak... beranak sempurna dh beso cacat pulak... huhuhuhu...

Thursday, July 10, 2014

Selang Sari...

Assalamualaikum & Helloo.... 

(tajuk sekadar hiasan...)

Semlm me x keje... EL.. sbbnye, lps berbuka hari Selasa tu, kami laki bini bertungkus lumus mengemas barang2 yg baru dipindahkan dari umah lama tu... dr bawah bawak naik atas semua benda.. mmg double penat la sbb kene usung naik tangga... lg tambah penat sbb dok jerit kat si puteri cinta hatiku tu yg sgt sibuk dan menyibuk sama dgn mak pak dier dok mengemas... huhuhuhu

abeh mengemas dlm umah tgk2 jam dh kul 1 pagi... walopun x elok mandi lewat, tp x tahan la badan melekit maka aku mandi jugak... fuhhhh... kelegaan di situ.. pastu terus baring2 nak tido... ajak si puteri tu tido, tp.... beliau masih bertenaga penuh ye... bagai baru dicas aje bateri dier... jenuh pujuk mcm2 nk soh dier tido.. x jalan jugak last nye ugut je laa... kata ke dier kalau x tido lg nak panggil anjing jiran sebelah amek dier.. huhuhu... dia pun buat2 tido tgk2 tido terus... alhamdulillah... tgk jam dh kul 2 am... aku pun akibat letih teramat, terlelap terus x smpi seminit lps tgk jam tu rasanya... tapiiiii..... rasa mcm baru je terlelap, si puteri tu dok merengek mcm x selesa tido.. agak nye sbb dier pun terlalu letih kot.. dier dok suruh gosok belakang dier la.. kaki dier la... bila stop gosok ja, dia merengek blk.. hadooiiii... mommy ko ni dh nk 'meletopp' dh la.. mengantuk tp x bleh nak tido anak dok merengek... tp ku sabarrrr juaaa... hehehhe

Smpi la waktu sahur.. aku sahur di hujung waktu.. sbb x mkn nasik semua... aku mkn biskut/roti ngan minum susu/air je.. so, mmg di hujung waktu la aku sahur... lepas sahur tu la baru si puteriku itu dpt tido lena... makanya lepas subuh jugak la baru mommy pun dpt tido yg lena.. makanya lagi, mommy pun EL le semlm.. tu psl la xde sebarang entry semlm... ade yg tertunggu2 ke?? hewhewhew.... (perasan kejap mcm ramai follower...)

Semlm pun Puteri Cinta Hatiku tu x tido lena jugak... ni gara-gara ekon la ni... haaa.. itu akan me cite dlm next entry.. psl ekon..  





Apa Kata Hati?~ lepas meeting asyik kluar topic 'kambing' terus ilang idea nak tulis entry ni... huhuhuhu

Tuesday, July 8, 2014

Perihal ekon..

Assalamualaikum & Hello...

We olls satu family baru pindah umah... umah yg lama ni agak 'kedalam' sikit... dan terpaksa lalu kebun kelapa sawit.. dan kalau blk umah lewat malam, agak scaryyyyy la jugak... tetiba dpt offer rumah teres dua tingkat yg lokasinya sgt sgt sgt me suka sbb berhadapan ofis me keje je... dan kadar sewanya cuma tambahan RM30 dr yg sebelum ni... plus dekat dgn kedai makan, kedai runcit, kedai 24 jam, pasar mlm... pendek kata, segala2 kemudahan tu dekat jaaa... jalan kaki pun boleh smpi... Jadinya, aku pun grab aje la peluang yg dtg tu... makanya berpindah la semula kami sekeluarga... 

Penat dan letih sbnrnya berpindah ni... kalau boleh, xmo pindah2 dh lepas ni... kalau pindah pun masuk rumah sendiri la... me ngan asben tgh survey rumah yg nice lokasi nye utk dipinang menjadi hak milik kami... wehuuuu.... tp x berjumpa lg laa..

barang2 semua dh angkut... tp bab nak mencari org nak uninstall ekon dari umah lama dan install di rumah baru amatlah payah... no telefon tech yg pasang ekon umah me dulu dh ilang... tanya member yg bagi no tu dulu pun x berjawab.. seminggu jugak la mencari.. mencari.. dan mencarii... akhirnya ketemu juaaa... 

Mcm biasa, me tanya availability dia utk buat tugasan tu hari ni jugak... dia ckp boleh.... me happy... 
pastu me tanya lg, berapa charge?.. dia ckp RM150... me happy.. 

Tapi, yg buat me x happy.... bila dorang tgh uninstall ekon kat umah lama tu, tetiba ckp, 'akak kena tambah lg RM50 utk charge uninstall ekon.. td sy ckp RM150 utk pasang saja'... me pun 'ok'... pastu ni kejap2 td ni En Suami call bgtau dorang mintak tambah lg RM80 untuk servis pulak... me pun mcm 'waddefish' la pulak kan... nape x ckp sekaligus je td kan senang... me terasa a bit 'terbelit' la dgn dorang ni... actually x susah nak cari org ekon ni.. sbb pegi kedai electric sure boleh punya... tp me nak la cari Melayu... almost yg kat kedai tu faham2 je la bangsa apa kan.. me bukan nya racist.. tp me nak support bisnes bangsa me sendiri.. Tp kalau dh gini caranya, mmg kasik org serik la... nak kata xmo, dorang dh tgh buat keje... adakah itu satu strategi?? 

hurmmm... puasa2 ni kdg2 byk sgt dugaan... so, what to do?? terpaksa iyakan jugak laaa... pasang jugak la.. demi keamanan tido mlm2... huhuhuhu... kesian ke si puteri cinta hatiku tu tido mlm sure nak bukak baju.. berpeluh2 dier tido xde ekon... cuaca skg ni kan masih panas membahang... smpikan, kitorang x tido dlm bilik tingkat atas.. walaupun kipas dh bukak maximum speed, tp tetap membahang je.. aleh2 kitorang anak beranak tido kat bawah je.. ok la sikitt... dan mlm ni... insyaallah.. boleh tido nyamannn... alhamdulillah... 





Apa Kata Hati?~ tlg la bangsaku... jadilah peniaga yang jujur jgn belit membelit... walaupun ku tahu harga utk setiap servis tu mmg harga yg korang bgtau.. tp sila la bgtau awal2 masa customer tanya harga sekaligus... senang cite.. huhuhuhu

Friday, July 4, 2014

Masak sendiri vs beli..

Assalamualaikum & Hello.... 

Ramadhan tahun ni aku berazam utk mengurangkan membeli juadah di pasar ramadhan... sbbnye, x byk pilihan untuk Puteri cinta hatiku tu... 1st & 2nd day berbuka ari tu, kami sekeluarga berbuka di rumah bondaku.. sbb adik2 ada blk, so dorang yg pegi pasar ramadhan... aku pegi mkn je.. hehhehe.. day 3 pulak, kami singgah di pasar ramadhan tempat di mana rakan sepejabat berniaga... niat di hati nak membeli juadah hasil jualan beliau... pastu ada la juadah lain sikit... tp tidak seperti sebelum2 ni, kami beli apa saja yg nampak sedap di mata.. pastu membazirrr... tahun ni xmo xmo dh mcm tu.. x baikk... manakala day 4 dan day 5 pulak, aku masak sendiri... walopun simple yg amat, tp rasa puas hati sbb anak makan lajuuu je... dan apa yg dimasak semua habis.. alhamdulillah... syukurr.. walopun penat tp berbaloiii... 

Puteri cinta hatiku ni, dia x berapa suka lauk pauk yang berbagai perisa... dia bleh makan.. tp sikittt jee.. pat lima suap gitu je... tp kalau aku masak sendiri, ikan goreng ngan sayur bayam or sayur lemak puchuk tu, mmg puas hati dan rasa berbaloi masak.. banyakkk dia makan.. Jadinya, aku berazam untuk masak sendiri je untuk berbuka... untuk sahur pulak, since aku discover yg aku x bleh mkn nasik masa sahur (sbb nnt lemau aje badan) jadinya, aku sahur mkn roti je... tukar2 roti la tetiap kali sahur.. pastu minum sama ada choc milk or fresh milk + air masak banykkkkk banykkkk... alhamdulillah... selesa ja perut ni... 

Rutin setiap hari, blk keje je terus tuju umah mak untuk amek si Puteri tu.. on the way, singgah kedai beli barangan basah untuk dimasak. Lepas pick up Puteri, terus balik umah, dan terus tuju dapur keletung keletang masak... dh masak slalu around kul 7pm terus suapkan si Puteri makan.. Selesai beliau makan, elok2 je si mommy pulak berbuka... suap si Puteri tu mkn dulu sbb xnak dier kacau masa mommy berbuka.. tp xde maknanyaaa.... tetap bersila sama dpn pinggan mommy... huhuhuhu... Lepas siap berbuka dan lepas selesai Maghrib, baru le nak take care perihal rumah pulak.. kain baju, pinggan mangkuk... Letih.. sape kata x letih... x berhenti2 kot 'bekerja'... bkn hanya kaki tangan yg bekerja tp mulut pun x berhenti jugak dok pot pet pot pet ke si Puteri tu.. kite dok pulun masak nak kejar masa berbuka lg dier pun pulun jugak nak mengacau... huhuhuhu... tapi puas hati dgn segala hasilnya.. 




 Apa Kata Hati?~ pening jugak nak cari idea nak masak apa tiap2 hari... hehehehhe

Thursday, July 3, 2014

Entry lewat petang...

Assalamualaikum & Hello... 

Hari ni tak tau nak tulis ape.. sbb kepala otak ni serabut sgt.. mcm2 sgt yg kene pk dan kene carik jalan nak settlekan.. 

Kesian kat si Puteri cinta hatiku... pun dok kene marah aje le sbb nakal time mommy dier tgh serabut... tp di hujung2 marah tu tetap pelok dier kuat2 kiss byk2... terasa bersalah dan berdosa pulak marahkan dier.. sdgkan kepala sendiri yg berserabut... hurmmm.... 





 Apa Kata Hati?~ istirgfar byk2....

Wednesday, July 2, 2014

Result testing juadah sahur..

Assalamualaikum & Hello...

Dah tiga pagi aku try compare juadah sahur yang berbeza2 kan?? seperti entry semlm... Jadinya dapat disimpulkan bahawa, aku x bleh nak sahur makan nasik (kalau hari bekerja) sbbnye kul 3 ptg aku dh lemau... dh mcm budak2 baru belajar puasa... huhuhuhu.. manakala hari yang aku bersahur mkn roti gardenia kosong je ataupun sahur dengan kurma dan susu coklat aje, itu yg menyelesakan perut dan ok je.. xde rasa lapar yang kronik or lemau yg kritikal... 

Jadinya, pada sahur yang keempat, aku mkn kurma + roti gardenia + susu coklat... Insyaallah, bertahan elok smpi ke waktu berbuka... 




 Apa Kata Hati?~ Alhamdulillah.. Syukur... ada jugak makanan kan??

Tuesday, July 1, 2014

Percubaan Pelbagaikan Sahur...

Assalamualaikum & Hello...

(tetiba x tau nak buat intro cane.. huhuhuhu)

Korang sahur mkn ape? nasik? Kuih? Kurma? jgn kata mkn angin udah la ye... huhuhuhu.. 

Sahur pertama aku kali ni, aku mkn 3 keping roti gardenia ngan air masak banyak banyak... Sahur kedua pula aku mkn nasik putih + daging kicap + air masak banyak banyak.... dan sahur ketiga pula aku mkn 4 bijik kurma + susu coklat + air masak banyak banyak...

Saje le aku nk buat perbandingan... sahur pertama dengan roti tu, seharian aku rasa ok je... xde rasa lapar melampau dan xde le lembik lemau gitu.... tp sahur kedua dgn nasi tu, kul 3 petang aku dh lemau... lembik... lapar.. dh mcm budak2 pulak... sahur ketiga ni.. xtau le lg cane... 

Setakat dua hari yg lepas, dpt disimpulkan bahawa, sahur silalah jgn makan nasik (utk aku lerr..)..



 Apa Kata Hati?~ boleh kurus kot gini kan??

Monday, June 30, 2014

Skin Care Product - C'est Belle

Assalamualaikum & Hello...

Selamat berpuasa semua... 

Hari ni, me nak introduce satu produk penjagaan kulit wajah yang diberi nama C'est Belle... nama dia kedengaran mcm produk luar negara kan? tp ianya adalah produk 100% bumiputera dan ada sijil kelulusan JKM semua... Insyaallah selamat dan halal digunakan... 

Me pun sbnrnya takut untuk mencuba produk baru sbbnye kulit me super sensitif... kalau salah produk je sure teruk jadinya... tapi yg ni xtau la pasai pa, me saja try tgk hasilnya sbb me tgk ingredient dia mcm menarik so me beranikan diri mencuba... (some more, botol dier cantikkkk... hehhehe)

Ini le rupe nye produk tu...  



Ni pulak ingredient nye...

Refreshing Cleanser

With Vitamin E, Tea Tree Oil and Propolist.
Water-based formulated with tea tree oil act as anti bacterial and anti fungi while propolist to relief damaged skins. Deep cleansing, easily absorb into your skin pores and gently removes your make up, foundation and grease for fresh, natural and healthy looking complexion. Wash off the dead skin epidermis leaving it smooth and velvety to the touch.
Wet face, dot onto your fingertips and massage for a few minutes and rinsed with water thoroughly. Once done, wipe face clean with facial tissue.
Skin Essence
With Herbal Extract Grape Fruit Seed, Strawberry and Mulberry.
A must-have for radiant, healthy skin with whitening formula. Rich with amino acid for repair of damaged skin and firming collagen cells to revitalize and restore natural skin renewal cycle to its normal 28 day cycle for optimal condition and complete nutrient absorption. Acts as anti-oxidant and anti-aging. Radiant, luminous and fairer skin after just four weeks.
Smooth onto face and neck in a circular motion until the booster is absorbed. Suitable for all skin types.
Skin Renewal Creme
With Virgin Coconut Oil (VCO) and Propolis.
A duo serum that gently reduces the appearance of fine lines and wrinkles in just 3-4 weeks, improving skin texture, restores moisture resulting in radiant, fairer skin tone. A firming serum that enhances the binding of skin cells in all directions and helps regain more youthful contours, enhances blood circulation and develops natural antibodies, Vitamin D for prevention of damaged skin. Heals wounds, scars for smoother skin. Glides on smoothly and permeates into the skin swiftly to deliver a long lasting dewy moist feeling.
Smooth onto face and neck using a spiral movement till thoroughly absorbed.

Ha tu me letak penerangan ttg produk skin care yg me amek dr website rasmi nye... cuba baca, best kan?? 

Setelah dua minggu mencuba, me baru yakin nak introduce kat reader semua (mcm ramai je reader kan??) Hasil yang me dapat ialah kulit jadi halus dan lembut dan licin... pori2 juga semakin mengecil menjadikan kulit licin bak sutera... eh belum bak sutera lg... tp licin la dr sblm ni... me sgt berpuas hati setakat dua minggu penggunaan.. actually, seawal tiga hari pun dh boleh nmpk kesan.. tp me tak mau la ciwi sgt nak bgtau semua awal2.. takut nnt x elok ngan kulit me, malu pulak... tp ni dh 2 minggu, kesan makin elok, me pun nak la introduce kat semua... produk ni bukan me jual ye... adik me bg me cuba dan soh jd testimoni... so, kalau ada sesapa yang nak try produk ni, boleh bgtau me, nnt me bg contact no adik me ye... 

Owh ya.. lupa pulak nak bgtau, me x guna set lengkap pun.. me cuma guna facial cleanser/treatment je... pastu kdg2 me apply skin cream dier... kalau u olls nak guna toner or cream sendiri pun ok... no problem.. 

nk tgk gambar kulit me? itu satu kepayakan sbbnye, semenjak dua menjak lepas bersalin dulu, me dh jadi malas nak bergambar... kalau tgk dlm hp me, gambar anak me je penuh.. gambar me xde... nnt la ye me try usahakan untuk snap gambar kulit muka me ye... 




 Apa Kata Hati?~ me laike... tp kalau kata ada reader yg cuba tp x dpt hasil yang seperti me katakan, jgn pulak dimarah sbb lain org lain hasilnya...

Friday, June 27, 2014

LG Hom-Bot

Assalamualaikum & Hello....

Ini le rupenye LG Hom-Bot tu... aku tgk benda alah ni dalam iklan tv pastu berkenan sgt dgn benda alah ni.... ye la.. menjimatkan masa kan nak vacuum seluruh rumah termasuk ruang-ruang sempit tanpa perlu aleh perabot... tekan aje button tu dia buat le keje dier sendiri di samping tu kite boleh buat keje lain... kan jimat masa tu... Dah lama aku nak cari maklumat pasal benda alah ni, tp asyik terlupa je... pagi ni rasa macam teringat dan terus la searching dlm google... last-last jumpa.... searching lg... utk harganya pula.... nak tahu berapa? 

RM2,000++.... 

ok... sekian.... pencarian ku berakhir di situ... 

ape ke heynye benda beso tu je harga begitu? boleh amek maid gayanya... boleh buat keje lain lg... huhuhu... makanya, xpe la.. kene aleh2 perabot pun me sanggup drpd nak abehkan duit byk tu utk benda yg hanya boleh buat satu benda tu kan... huhuhuhu (ke kedekut me ni??) hahahhaah... 

tapi, sape2 yg rasa ada duit lebih banyak, boleh la beli benda ni... sungguh nampak sgt membantu... 





 Apa Kata Hati?~ membazir ku rasakan jika harga sebegitu rupa....

Thursday, June 26, 2014

Persiapan...

Assalamualaikum & Hello...

Bagaimana persiapan u olls semua nak menyambut Ramadhan lg dua tiga hari ni? Mesti teruja kan?? me too... Rasa x sabar nak bertemu Ramadhan lagi.... Ramadhan kali ni kite berazam nak tambahkan amal ibadat... insyaallah... Tpkan, ku tengok2 takwim waktu berbuka puasa, lambat ye kali ni... agaknya dgn berlakunya El Nino neno neno ni siang jadi panjang ye? ku tgk lg kul 7 malam pun masih cerah... ku gentar jugak nak berpuasa dgn keadaan panas membahang giler2 skg nih... tp anggap le itu ujian ye... 

Bagaimana pula dgn persiapan raya? dh ade yg complete ke? me? apa pun belum... tema kaler pun blom pk.. acaner tu? hehehhehe... selalunya me satu family beli yg ready made je... senang ... takyah kalut nak tempah2 kat tailor le hape le.. apa yang rasa berkenan nnt itu le kaler tema me satu family raya ni... for me, bersederhana tu lebih baik.. tak membazir... suatu waktu dulu, mmg me jenis yg prepare awal2.. itu la.. ini la.. org kata beriya le nak beraya... tp now, since dh ade anak... seiring dgn peningkatan usia, me rasa x perlu nak membazir semasa raya.. less is more (boleh gitu).. lgpun anak me masih kecil.. dier bukan faham sgt ape tu raya pun... baju raya pun me beli yg sesuai dibuat pakai semasa keje.. xde le membazir.. ni kalau berfesyen bagai, nak pakai dtg keje pun pk pat ploh kali.. takut bos pulak terkejut ingat me nk pegi kenduri or dinner.. haru la gitu... hehehhehe... maybe utk anak me je la berpasang2 sket kot baju utk raya... me beli mungkin dua tiga pasang tp nnt tentu akan jadi berpasang2 jugak sbb mak2 sedara dia for sure akan belikan jugak baju utk dier... untung le jadi anak sedara paling kecik ni... hehehhehe





Apa Kata Hati?~ selamat ber'prepare' untuk Ramadhan.... dan Syawal...

Thursday, June 19, 2014

MUET & Nescafe

Assalamualaikum...

since kat tmpt baru nih blom dilonggokkan lg keje2 hakiki, meh le kite menulis blog untuk memenuhi masa lapang... huhuhuhu

pagi2 td, kul 7.30 pagi aku ade Speaking Test MUET... masa pegi tu, steadyyyyy jaa... confident beb... skali bila ada sorang chinese girl dok sebelah aku masa dlm bilik kuarantin tu dok speking je ngan aku, mula la aku cuak... aku ni, nak start cakap tu agak teragak2 skett... tergagap2 skett.. tp bila lama2 sket dh mula ckp, insyaallah, laju le speed nye... aku kene group 3... skali dengan chinese girl sebelah aku tu... dua org lg budak lelaki, sorang cina, sorang melayu... memula aku ok je... x rasa pape... tenang je... sekali, bila second group dh masuk... mula la rama-rama penuh dlm perut aku... mula la rasa nak terkucil laa.. nak terput put la... hadoiiii... dr dulu smpi skg bab neves ni menghantui aku.. gile2 nye neves.. tapi.. bila dh masuk tu, dan dh tgk topik apa yg dpt... alhamdulillah... ilang abeh neves... tp mcm besa, nk mula ckp tu mmg tergagap skett... dh la aku candidate A... huhuhu... 

1/2 jam lepas tu... settle sudahhh... alhamdulillah... next 3 papers coming soon.... 

eh ape kene tajuk entry kali ni ada nescafe tp x cite psl nescafe plak? 

Nk bgtau ni, aku bukanlah peminat nescafe... in fact, aku x bleh minum nescafe pun.. nnt pening kepala... tp start aku rasa nescafe 3 in 1 mild, aku telah jatuh cinta... sedap aje kat tekak aku... some more, x pening pulak lepas minum... sbb mild kot... tp tak le kerap minum.. seminggu sekali camtu je... tp now, ada satu lg nescafe yg menjadi kegilaan aku... 


tadaaaaaa.... ni lah nescafe nye... Nescafe Smoovlatte... sedap giler kott... sama ja mcm tagline dier 'smooth like silk'... halusss je rasanya... tp satu je masalah minuman ni, botol dier comel sgt... rasa mcm secawan kecik je kuantiti sebotol ni... x best arr... kasik la lebih skett... huhuhuhu... sape-sape yg blom cuba, sila lah mencuba... sedappp... 




Apa Kata Hati?~ terasa2 lg kat tekak ni... padahal, baru je abeh minum sebotol... hehhehehe

Tuesday, June 17, 2014

New Environment...

Assalamualaikum... 

Salam sejahtera untuk semua.... it's my second day working in the new environment... new management... new 'bumbung' and everything new... except me n my family still the same... Alhamdulillah... Syukurr... 

No more traffic jams... no more long journey... no more tolls.. no more wasting time in the road... Again... Alhamdulillah.. syukur.. akhirnya, doaku telah dimakbulkan Allah... aku dpt jugak bertukar ke office yang dekat dengan rumah... in fact, sgt dekat dgn rumah... kluar umah terus masuk office... x smpi 5 minit... nk hantar si Puteri Cinta Hati tu saja yg jauh sikit... xpe... as long as x perlu lg nak terkejar-kejar masa.. tak perlu nak risau jem.. tak perlu nak buang masa atas jalan... tak perlu lg semua tu... walopun kat sini x se'happening' kat sana, tp demi untuk meluangkan lebih banyak masa utk anak dan demi untuk menggunungkan blk saving, insyaallah, ini jalan yang terbaik... Baru hari kedua, tp aku dh rasa mcm lapangggg sgt dh.. mcm semlm, aku kluar office dgn berlenggang-lenggang kangkung aje... kul 5.30.. kul 5.35 dh masuk umah dok melepaskan lelah atas sofa dh... huhuhuhu... syiok giler kentang kann?? kalau tidak, kul 5.10 sharp, terus scan kad dan terus pecut untuk pulang... kul 6.30 baru smpi umah mak nak amek si Puteri... pastu blk umah... kul 7 camtu baru smpi umah sendiri... x sempat nak main lama2 skett ngan budak tu, dah dier nak tido... weekend je baru ada byk masa dgn dia... bg aku, itu terasa sgt membazir... sedangkan waktu anak nak membesar ni la dia perlukan lebih byk masa ngan mak pak dia... tp mak pak dia dok abehkan byk masa atas jalan... no good... no good...

byk benor la pulak perancangan untuk dilaksanakan before puasa... sempat ke idok nih???   



 Apa Kata Hati?~ terus idea ilang....

Friday, April 11, 2014

Mekap or Tak Mekap

Assalamualaikum....

Dia dok mai dahhhh.... mood nak update/kongsi cite...

Kali ni pasai mekap pulak...

Kalau dulu2 nih, aku nih suka mekap.. nk kluar aje sure mekap.. tp bukan la mekap yg over yer... cukup sekadar menaikkan seri muka je.... tp since aku ngandung dulu, aku dh x kenakan sebarang mekap di muka... ye la.. masa ngandung kan kene elakkan sebarang aplikasi bahan kimia.. takut ada kesan terhadap baby yang dikandung.. lgpun, masa mengandung dulu, aku rasa mcm elokkk ja kulit muka aku... x kenakan bedak pun masih ok.. x seperti sblm mengandung.. tu kot org kata 'seri ibu mengandung'.. (owhhh... rindunya masa mengandung... the best moment yg aku rasa..)

masa baru2 beranak dulu pun aku tetap nak mengaplikasikan sebarang mekap di muka... dtg keje pun sapu bedak ngan oles lipstik je... tp since anak dh makin membesar, dh pandai kiss mommy dier.. aku langsung x pakai apa2 bedak pun.. cuma sapu moisturizer je... dan aku pastikan moisturizer tu xkan tinggalkan kesan minyak2 kat muka lps sapu.... Until now mcm tu la... aku g keje ke, g jenjalan ke.. xde pakai bedak... sbb ape? sbbnye, aku xnak anak aku 'termakan' bahan kimia yg ada dlm bedak dan alat2 mekap tu... sbb ye la, anak aku ni suka sgtt dok kiss... kalau kiss biasa2 mcm ala2 lepas batuk di tangga punya kiss tu xpe.. ni kiss siap ternganga mulut mcm nak makan pipi mommy dia nih - adalah amat bahaya jika di pipi aku ada bahan2 kimia yg terdpt dlm bedak etc.. 

Ada jugak En Asben aku tegur, katanya aku skg ni kluar ngan dier pun dh xmo mekap2.. dh xmo cantik2... hurmmm... aku terangkan kat dia alasan tu... sbb xnak bahayakan anak.. tunggu la anak besar skett lg, mekap blk la... sabo ye? nape? skg ni x cantik ke? huhuhuhuhu... walopun x mekap, tp aku pastikan penampilan kemas... ok la tu... lg satu faktor masa jugak... kalau dulu, aku ngan En. Asben saja, x kalut kot mana pun.. tp la ni, kalau nak kluar, nk kene siapkan beg susu, kene siapkan baju spare ngan pampers lg.. dh settle bab anak, baru la si mak nye pulak nak bersiap2... dh kompom xde byk masa pun nak abehkan menelek muka sendiri tu... cukup sekadar krim muka dan lipstik.. sarung tudung... jalannnn.... 

hehehheh... 

tapi, bila ada majlis2 tertentu, aku kenakan mekap jugak la... tp abeh ja majlis, cuci terus... tp aku rasa, semenjak dua menjak x kenakan mekap ni, senang ja jaga muka... xde la byk sgt masalah kat kulit muka ni... kalau hari2 kenakan mekap di muka, penjagaan muka kene lebih lg.. kalau idak, kulit muka senang rosak... ada hikmah jugak x bermekap nih.. 

itu pandangan aku je...





Apa Kata Hati?~ dh jd ibu baru tahu.... nk buat apa pun pk anak... hehhehe

Thursday, April 10, 2014

Surat Layang....

Assalamualaikum...

Makin lama rasa makin malas pulak nak berceloteh dlm blog nih... nk tutup sayang pulak... nak teruskan mcm xde masa nak mengarang... tp memandangkan dua tiga hari ni mood agak menerawang merata, adalah lebih baik aku meluahkan sedikit perasaan yang mengganggu emosi seharian ni... 

Kalau sapa yang frend dlm fb aku tu tau la cite terbaru psl aku.... iaitu psl surat layang yang aku terima disbbkan oleh satu status yg pd aku status pendek yg aku up tu menggambarkan perasaan dan pendirian aku.. tapi, ada pulak yg termakan cili terlebih lebih pulak... dok terasa smpikan sanggup buang masa mengarang dan menghantar surat layang kat aku.. 

cite nye gini, since satu kejadian beberapa bulan lepas, rasanya ujung tahun 2013 kot, aku dh jarangggg sgt up status dlm fb... kalau ada pun x publish to public pun... utk group tertentu saja... yang general saja aku publish to public... tp mmg jaranggg sgt la... lately nih, aku ter rajin pulak up status kt fb tu... tp status yg general... sbb mengikut pegawai aku yg pesan kat aku, kalau nak letak status, biarlah yang ada faedah (sbnrnya pesanan dia byk tp aku singkatkan saja). Jadinya, aku pun up status yg boleh dijadian peringatan dan panduan dlm kehidupan utk diri aku sendiri dan jugak kwn2 lain.. 

aku ni jenis yg susah nak lupakan dgn sekelip mata apa yg terkesan di hati... kita memendam jugak la.. byk2 benda dok pendam last2 satu pagi dua hari sudah, aku pun up la satu status yang berbunyi "wanita berhijap akan dihormati.. tapi kalau berhijab pada luaran tapi mulut dan hati x dihijab - wanita itu tidak akan saya hormati (dan mungkin jugak orang lain)"

aku rangkumkan beberapa kejadian yg menimpa aku or yg aku lihat menjadi satu status... itu adalah luahan dari apa yg aku rasa dan aku lihat... aku byk berjumpa orang... aku kerap juga berada dlm public - dikelilingi oleh pelbagai ragam manusia... dari apa yg aku dpt lihat, ramai wanita yg berhijab, tp mulut (dan hati jugak kerana apa yg dizahirkan pada mulut bermula dari hati) mak aihhhhhh x sanggup nak mendgr pun kdg2 tu... agaknya wanita sebegini tidak tahu apa tujuan beliau berhijab (mungkin)... atau beliau berhijab kerana terpaksa (mungkin)... orang2 mcm ni la yg membawa gambaran yg buruk ttg berhijab dan juga ttg Islam pada org non-muslim.. 

one time, aku juga pernah tidak berhijab... aku juga pernah tergolong dlm golongan yg baran.. tahap kesabaran aku sgt minima pada masa itu... tp semenjak dua menjak dh menjadi seorng ibu, perlahan-lahan aku melangkah ke satu dimensi baru... cuba untuk menjadi lebih baik dr sebelumnya... perkara paling sukar aku rasakan ialah mengawal kemarahan dan meningkatkan kesabaran.. mmg terlalu sukar rasanya.. tp Alhamdulillah, dari sehari ke sehari (dan mungkin juga faktor usia) aku mula berjaya mengawal keadaan (bohong kalau aku kata 100% boleh berubah kan? ada la jugak sesekali temperature x terkawal). 

aku juga jenis yg x suka ckp byk... kalau nak bertanya or mintak tlg (hal ehwal kerja) selalunya paling kuat pun aku akan ckp 2 kali... kalau response yg aku dpt negative, that's it... aku xkan menyusahkan org yg x ikhlas membantu... Yess.. aku tegas dalam bekerja.. for me, there's only 2 answer for every questions - YES or NO... tp aku bukanlah seorg yg x boleh berkompromi... yg kenal aku, kenal la perangai aku... tp yg x berapa kenal tp buat2 kenal ni yg payah... 

berbalik kpd surat layang yg aku terima, my first impression bila dpt surat tu - lawak... aku tergelak kecil bila membaca surat tu.. dlm zaman yg moden mcm ni pun masih ada yg sanggup buang masa tulis surat layang?? katanya, aku byk megguris hati dan perasaan org lain dan aku byk mengheret org lain berbuat dosa sbb aku paksa org like semua status aku.. tak pernah sekali pun aku suruh frenz aku utk like  mana2 atau semua status aku... apatah lagi nak paksa utk depa like... that's not me... aku juga x pernah nak masuk any contest yg perlukan like terbyk utk menang... x pernah... so, mcm mana dia kata aku dok paksa org like status aku? eh, hg kan stalker, xkan hg xtau kot bila masa aku suruh org like status aku? 

dia sgt marah kat aku psl status yg aku up psl wanita berhijab tp x hijabkan mulut dan hati tu.. dia kata aku hina wanita berhijab. Ayat mana yg aku hina pun aku xtau.. kene hantar g kelas bahasa Malaysia beliau nih.. aku syak la, si penulis ni tergolong dlm golongan yg aku sebutkan tu la... sbb ramai frenz aku yg berhijab tp xde pulak terpesong makna dgn status tu.. (sbb depa x mkn cili overdose mcm si penulis) 

aku syak la, si penulis surat tersebut admirer kat aku... sbb setiap lekuk di badan aku pun dia perhati... sbb dia boleh bgtau pulak kat mana bonjolan lemak aku yg ada.. dan aku syak jugak yg si penulis ini suka tgk filem2 or cerita2 pornografi sbb di akhir surat, dia suruh aku telanjang aje.. wow.. x sangka.. 

tp satu je yg aku kesalkan ialah, sakit hati si penulis tu adalah kepada aku.. so, maki aku sajalah.. kenapa perlu nak kaitkan dgn mak, adik beradik aku, suami aku dan anak aku?? apa salah mereka pada beliau? sanggup beliau doakan yg buruk kepada anakku yg kalau sesuatu yg buruk berlaku insyaallah anak itu sudah dijanjikan syurga oleh Allah tp kalau hg yg dijemput dahulu, adakah hg yakin syurga tempat hg?? 


kesimpulannya, aku akui, sedikit sebanyak, isi kandungan surat tu bg aku stress jugak. Tapi, bagi aku, org mcm ni (si penulis surat layang) ada masalah hati.. di sebabkan hati dia tidak dirawat maka jadi la mcm ni.. kalau betul aku ada sakitkan hati hg, tegurlah dgn cara berhemah.. boleh dtg ckp face to face or email pun boleh.. sbb aku hanya manusia biasa, x lepas dari melakukan kesalahan.. mungkin pada aku, aku rasakan tindakan aku betul tp pd org lain dirasakan kasar dan mengguris hati - aku tak tahu.. jadi, tegurlah elok2... bukan dgn cara mcm ni.. nampak sgt rendahnya nilai jatidiri hg tu dgn cara bersembunyi mcm ni... ni ibarat lontar batu sembunyi tangan la ni... 

di kesempatan ini, aku ingin memohon jutaan maaf seikhlas hati aku kepada sesiapa yg pernah terasa hati dgn aku secara tidak segaja atau sengaja dan aku juga dh maafkan si penulis surat ini. Tapi kesalahan dia mendoakan yg buruk psl anak aku (terutamanya) itu aku serahkan pada Allah S.W.T dan juga anakku...




 Apa Kata Hati?~ aku bukan lah malaikat, aku juga bukan maksum.. tapi aku berusaha mencari keredhaan Allah.... (ni pun nnt akan dikatanya 'aku tunjuk baik sajaa')