Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, March 27, 2010

Perihal AF8 dan Imam Muda

Hari ni aku terpanggil untuk meluahkan pendapat aku ttg AF8 dan juga Imam Muda...

Bagi aku, AF8 kali ni agak membosankan.. bukan sbb pemilihan lagu sgt.. tp rasanya psl pemilihan calon.. calon yg dipilih dlm 12 org tu hanya dua atau tiga org je yg pada pendapat aku yg bleh nyanyi dgn baik... yg lain tu sekadar tangkap muat dan tunggu turn nak dikeluarkan setiap minggu jer... tak dilupakan juga, pemilihan juri tetap yg pertama tu pun aku rasa mcm agak membosankan.. x salah dia kritik bagaikan 'petir' kat student2 tu.. tp, consider la sama yg dorang tu baru je masuk akademi nyanyi... jgn la expect nak yg PERFECT... bosan aku dgr komen dia... bajet bagusss jer... cuba kalau bini dia yg nyanyi, sumbang pun sure dia kata ok...

Yang pastinya, calon2 AF8 kali ni dipilih berdasar kan rupa paras, tahap kegedikan, dan barulah bakat... maybe persen bakat tu cuma 10% jer.. yg lain2 nye berdasarkan rupa yg boleh 'jual'... semua demi keuntungan semata2... dan mcm biasa jugak, dlm ramai2 tu ada jugak la ICON GEDIK dua org... setiap musim pun pasti ada icon gedik ni.. ntah la apa tujuan, sbb teruja sgt ke dpt masuk AF? atau sbb memang saja2 buat2 gedik utk meraih perhatian?? hmmm... ntah lerrr...

Kalau konsert minggu tirai pembukaan dan minggu pertama, boleh la lagi diterima kalau nyanyi tahap artis karaoke jerrr... tp ni dah minggu ke-2 dah.. kene ada peningkatan la.. ni aku tgk, sama jerrrr dr mula... apa kes?? ada jugak sorang dua yg aku dgr suara best.. bleh la jugak layan.. tp dikritik mcm teruk sgt... dan yg nyanyi x kene tempo, lambat lontarkan suara dr tempo... yg tu pulak dipuji... xyah heran sbb apa... sbbnyer muka bleh jual kat majalah or tv... sbb tu dipuji...

huh... sungguh2 aku x puas hati nih... panjang lebar pulak aku mengkritik.... hehhheheh.. tp itulah pendapat aku setelah abih tgk AF8 konsert ke2 minggu ke3.... kesimpulannya: TAK MENARIK LANGSUNG!! harap2 minggu dpn ada la sesuatu yang boleh dibanggakan... dan boleh di kata "WOW"..

lagi satu psl iklan untuk pencarian bakat IMAM MUDA... x byk yg aku nak katakan kat sini cuma aku hairan skett bila tgk kat syarat2 kelayakan nak join IMAM MUDA ni... korang perasan x apa syaratnye?? salah satu syarat nye ialah RUPA PARAS YG MENARIK... apa kessss?? ni nak cari calon yg betul2 bleh jadi imam ke atau nak cari imam glemer yg bleh jual muka kat syarikat tv??? apa la nak jadi.. nampak sgt la semua rancangan hanya berfokuskan keuntungan saja... bila muka cute, comel, hensem, lawa, ramai la yg mengSMS... byk la untung.... kalau yg betul2 berbakat tp muka biasa2 ja, jgn harap la nak bleh dpt tempat.... so, adakah bakal IMAM MUDA yg akan di'lahirkan' nanti adalah yg betul2 bleh jadi IMAM dunia dan akhirat?? atau bleh jadi IMAM GLEMER aje???

korang pk la sendirik....




Apa Kata Hati?~ SEKADAR MELUAHKAN PENDAPAT....

Tuesday, March 23, 2010

Buruk Perangai....

Al-kisahnye td, aku kluar awai... p Hosp. Pantai dulu melawat member sakit.. pastu terus la singgah satu kedai makan yg femes kat Sg. Dua ni amnya, dan femes dikalangan staf USM khususnya...

orang tersangatlah ramai walaupun jam baru menunjukkan kul 12.30... syg aku soh aku duduk dulu.. kiranya booking tempat dulu la.. memandangkan ada satu meja kosong.. dia amik nasik dulu... sambil2 menunggu tu, aku tgk la ada dua org staf baru dtg dan beratur di belakang syg aku... tp, rupa, penampilan dan usia (n maybe jawatan..) tidak menggambarkan langsung perangai yg dimiliki...

dah la sambil beratur tu perangai mengalahkan org yg dah seminggu x makan... x reti dok diam masa dok tunggu owg tu boh nasik lam pinggan... sekali tu, dia jatuhkan sekor ikan cencaru belah belakang tu... dgn sepantas kilat, dia amik ikan tu dan letak balik dlm tray.. pastu dgn muka x bersalah dok buat2 sibuk tgk lauk2 yg ada.. pastu yg kawan dia pulak, dok bungkus sotong goreng tepung dgn sgt rakus mcm takut org lain amik abis...

sgt buruk perangai mereka berdua itu... kesian sapa yg amik ikan tu... memang la ikan tu x bersalah.. bukan salah dia jatuh atas lantai kan.. tp sbg seorg yg bertanggungjawab, bagi la ikan tu kat tokey kedai tu, bgtau kata jatuh... kalau nasib baik, tokey tu x kenakan bayaran.. kalau xpun, bayar je la.. berapa hengget sgt la sekor ikan tu kan.. x bleh jatuh muflis pun kalau bayar tp x makan... kan???

pastu syg aku mai dok kat meja, aku punya turn pulak nak p amik nasik.. cadang tu nak amik ikan tu dan bgtau kat tokey tu la... tp.. aku tgk ikan tu dah xde... ntah la sapa yg dah amik... harap2 dia ok la kan... bukan apa, cuba korang bygkan, ikan tu jatuh kat tmpt org ramai dok beratur tunggu nasik.. bygkan berapa byk tapak kasut yg berlegar2 kat situ? ntah dtg dari mana2 ntah.. rasanya kalau dia yg jatuhkan ikan tu pun dia xkan amik ikan tu kan?? xde sifat dan sikap bertanggungjawab langsung.. dia pk diri dia je... ade jugak org mcm ni....





Apa Kata Hati?~ sgt x padan penampilan, usia dan rupa dgn perangai yg ada... hmmmmm....

Tuesday, March 16, 2010

Jenguk ape tu????



Jenguk ape tu?????


Cumelsss kan?? ni la aksi spontan yg berjaya dirakam di suatu malam yg hening... kedua2 kesayangan aku tgh menjenguk Miming si hamster... cute kan???




Apa Kata Hati?~ comels sgt...

Saturday, March 13, 2010

Carik Gaduh...

Hari ni aku nak cite kesah ptg td... kesahnyer, tghari td, aku ngan syg aku g lunch kat ikan bakar kepala batas... ni semua gara2 tgk Warung Kita la nih... dok mkn ikan bakar.. terus g cari ikan bakar...

lepas mkn, terus balik png... naik highway Bertam.. smpi kat tol Sg Dua, tetiba ada satu kete waja nih sudah potong barisan dgn gaya x bersalahnyer... syg aku apa lg.. hot la... ye la.. sape yg x hot kan?? suka2 mak aji dier je potong barisan.. sedangkan semua org pun bleh beratur elok2... dah tu, siap buat cam x bersalah jer...

syg aku x puas hati lg la... kot2 la nak angkat tangan tanda sorry ke, ok la kan.. ni x.. bleh wat x tau jer.. pastu di pertengahan jalan, berlaku la beberapa aksi tangan antara kedua2 driver (syg aku ngan pemandu waja tu).. pastu tetiba si pemandu waja tu slow dan soh syg aku berenti tepi... wah ha hahahah... pucuk di cita ulam mendatang...

tpkan u ollss... ingatkan nak say sorry la.. xde nye.. dia bleh plak turun je sound syg aku pulak.. ingat nak cari gaduh... pastu siap soh syg aku ikut dia ke Kpg Gajah, Jelutong, Penang.. (mn ada beb kpg gajah kat png.. hahahah) tp layan je la... dia ingat we ollss bukan org penang kot... ok la.. syg aku ckp ok.. i folo u...

on the way tu dok nampak dia dok call somebody jer... kami dah agak yg dia ni bukan org penang nih.. saja ja gempaq kata soh jumpa dia kat jelutong kan.. dia ingat dia org jelutong syg aku nak heran la.... dia x tau tu kawasan syg aku haaaaariii hariiii.... xpe la... ikut jer... dia bwk kete kejap2 slow.. kejap2 dok selit sana sini.. (nak lari la tu..).. pastu korang tau dia p mana? xde jelutong pun.. kat area tesco jer...

lepas traffic lite dia berenti tepi.. dia kluar terus sound kat syg aku "awat hg ikut aku??" aikkk???? bleh plak gitu?? terus syg aku ckp "dh hg soh aku ikut hg kata nak jumpa kat jelutong, aku ikut la... "

pastu berenti la sebijik moto... sorang lelaki ni dok mengepak ja dtg kat syg aku, konon mcm nak gaduh la.. si pemandu waja tu tahan konon... syg aku x berganjak pun... (dlm hati aku bangga gak.. mcm ni la lelaki.. tetiba rasa cinta sgt.. hehehhe )

pastu si pemandu waja ni kata yg dia mcm kenai kete dan syg aku.. tetiba ngaku kawan pulak.. dok kata hari2 dok situ.. tp setahu nye, x pernah nampak pun mamat tu... dia kluarkan ayat tu pun sbb syg aku kata dia pun org situ.. hahahha.... pecah rahsia mamat tu bukan org situ..

pastu terus la salam... konon settle la... tp aku x puas hati ngan BONZER (kononnn) si pemandu waja tu... buat mcm best... tp aku tgkkan ke gaya tu, mcm set2 Marin or Navy jer... hahahha... mcm la owg x kenal gaya korang tu... tp ADA AKU KESAH???? kan??? kalau dah salah tu ngaku je la salah.. mintak maaf... itu baru nama SETTLE.... cara berhemah... ni x, siap angkat geng lg... ayooo... tlg la.. xdak tulur ka bang????

Tu blum syg aku yg angkat geng dia lg... kalau geng dia mai, x tau la mamat tu.. yg dok berkepak tu rasanya kepak pun x brapa bleh nak kembang... hahahhahah...
Moral nye: kalau dah rasa kita ni ada buat salah, blajar2 la ngaku dan mintak maaf elok2... tunjuk la contoh yg baik pd anak2... (si pemandu waja tu bwk famili.. ada bini dan anak2 dlm kete)... BUDI BAHASA BUDAYA KITA...





Apa Kata Hati?~ kan.......

Tuesday, March 9, 2010

Macam Macam Cerita...

Dah lama jugak aku x update blog ni kan???.. bukan apa.. bz dgn keje dan jugak mood malas nak update blog tu telah melanda.. hari ni aku cuba merajin kan diri nak bercerita ttg cerita2 yg boleh disharekan dgn u olls semua sepanjang aku 'menghilangkan' diri.. (mcm la byk sgt... huhuhuhuhu)


Tp aku lompat2 cite la ye... yg mana aku rasa nak crita dulu, aku crita la yer... sila jgn pening dah la... aku nak cite kesah last week dulu.. bermula hari sabtu.. bangun pepagi (xde la pepagi benor.. kul 9 jugak la..) terus bersiap2 balik umah my mom.. pastu terus bwk my mom balik ke Selama, Perak... kenduri anak Lang aku.. yakni sepupu aku.. cuaca??? jgn cite la.... panasssssss... x tahan la... tp bertahan jugak la.. kitorang smpi dlm kul 12 lebih... sedang elok la.. owg tgh ramai... smpi2 jer, terus beratur nak amik makanan... kenduri bufet style...



Menu: ikan keli bakar/ikan kembung rebus + air asam (pedas gilosss), gulai ikan masin + terung (sedappp), kerabu pucuk paku + taugeh, ulam2an ngan sambal belacan... best ooo.... no ayam.. no daging..
elok dah abih mkn, pengantin pun mai.... diiringi paluan kompang... sorry xde gambar ngantin... baru nak snap gambar, bateri pulak abih.... tgk aje la... pastu aku p lepak2 ngan syg aku kat pondok dlm kawasan masjid... situ sejuk sikit.. kene angin... pastu nampak pulak org jual aiskrim.. kami pun p la beli aiskrim.. tgk2 ngantin masih kat khemah makan beradap, tp tetamu semua dah balik... huhuhuhuhu... kalau aku la jadi ngantin tu, sure aku kecik ati... hehehhehehehe tp nak wat cane, sbb kat belah sana memang camtu.... kenduri abih awai... lepas asar camtu, kamipun balik umah mak semula... tp on the way balik tu, kepala aku dah nyut nyut dah... bunga2 migrain dah mai dah... lepas isyak, terus balik penang semula... aku terus makan ubat dan tido.... sakitttt kepala sgt....
so, finish la story utk hari sabtu... nanti aku sambung lg yer.... tetiba jer idea xde... tunggu je la cite selanjutnya... k...







Apa Kata Hati?~ ........