Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Friday, September 21, 2012

Pengalaman Melahirkan... Part 4 - final

sambungan terakhir ye...

pastu nurse dtg, bwk baby... senyum x putus2 di bibir aku... x putus2 jugak aku ucapkan syukur... dok rasa mcm x percaya aku dh ada anak... baby dh kluar... hehehhe.. tp aku masih belum bleh menyusukan baby.. xtau la nape... nurse x kasik pun.. baby pun tido aje... pastu nurse soh aku bangun sendiri dan p kencing... oopps.. sblm tu, tiub kencing pun dibuang.. ngilu okkk... sgt ngilu... pastu berjalan la slow2 sbb masih dok rasa mcm lantai x rata... g kencing... ngilu jugak.. tp dah boleh kencing... pastu terus tukar ke wad 1st class yg memula masuk tu... 

aku dok tunggu2 rasa la jugak, bila la perut nak sakit... sbb ada sorang pompuan dlm wad yg sebelum tu pun baru lepas operation jugak.. tp dia asyik dok jerit sakit... aku pun cuakkkk aje.. dok tunggu masa la bila pulak aku nak rasa sakit... tpkan, alhamdulillah, smpi ke hari ni, sikittt pun x rasa sakit tempat bedah tu... syukurrrr alhamdulillah sgt2... 

mula menyusukan baby... baby aku dh pandai nyot2 time tu... fast learner betul la baby... tp sbb aku xde pengalaman, puting luka... sakitttt sgt masa baby menyusu.. tp teruskan jugak... dok wad smpi 4 hari.. pastu blk umah... yeayyyyy.... 

selamat sudah semuanya... now dah 5 bulan lebih dh usia baby... alhamdulillah.... ramai dok tanya, serik x melahirkan? masa hari pertama melahirkan smpilah usia baby 4 bulan aku masih kata, 'baby xde adik dh kot..'.. hahahhahha... mcm serik la pulak nak melalui lg sakit tu... tp now, rasa mcm, rinduuuuu pulak ngandung.... hehheheh... insyaallah, maybe kalau ada rezeki after 3 yrs kot, bleh la nak plan adik kat baby neh... aku kata mungkin ye... x pasti lg... tp aku masih teringat2 lg kata2 en husband masa aku tgk menggila sakit dlm labour room tu 'sabar syg... sakit sekali niiiiii saja... lepas ni xyah sakit dh... tahan sat na...'... hehheheh... x sanggup dia tgk aku sakit teruk gitu... hehehhehe... 

Mengandung dan Melahirkan anak adalah suatu moment yg terindah dan x ternilai walopun sakit x terkata.... 


beberapa jam selepas dilahirkan... 


4 hari selepas dilahirkan.. 


gambar terkini baby 5 months... 

sorry ye.. gambar2 sebulan hingga 4 bulan tu malas pulak nak upload... hehehhe... 




 Apa Kata Hati?~ Alhamdulillah... syukur....

Pengalaman Melahirkan.... Part 3

ok, sambung lg...

sepanjang masa dlm labour room tu, perut ngan dada penuh di pasang wayar yg dok pantau degupan jantung baby... dan kene terbaring saja.. dan bila terbaring gitu, masa contraction dtg adalah sgt sgt sakit... kalau mengiring kurang la sikit sakit tu, tp bunyi mesin tu pulak stop... time tu en husband dh ada di sebelah.. dia la dok tukang betulkan badan... betulkan baju... kain... time tu pun aku dh merayu2 soh dia ckp kat Dr mintak Dr bedahkan aje.. x tertahan dh sakit... tp dia soh aku sabar.... pk nk tgk wajah baby.. pk betapa sonoknye nak pegang baby.. nk kiss baby...

tahu x? aku berterusan dok sakit gitu sampailah Dr pakar shift malam smpi... time tu kul 7... dan tetiba je aku berkata di dlm hati, 'WOW, HENSEMNYE DR NEH.. STYLO LG..' pastu sambung tahan sakit gigil2...

pastu Dr tu dtg tanya keadaan aku cane? pastu aku ckp benda yg sama dr start aku masuk wad, masuk labour room ape tu , 'Dr, tlg la bedah sy, sy dh x tahan sakit neh'..

pastu aku dgr Dr tu marahkan team Dr ngan nurse yg ada situ, katanya dh tahu epi x jalan, nape x pk alternatif lain? nape biarkan pesakit sakit lama2 mcm ni? pesakit kat bilik sebelah pun epi x jalan jugak... aku sempat lg tgk muka2 yg kene marah tu... semua kecut.... fuhhh.. garang jugak Dr pakar neh... tp bila ckp ngan pesakit, sgt lembut ok... pastu dia soh cucuk ubat tahan sakit kat aku... dorang pun cucuk la kat bonts... tp still.... x hilang walau sesaat sakit tu... pastu Dr tu ckp kat aku, progress bukaan adalah sgt teruk, after 10 hrs dlm labour room (itu x termasuk masa dlm wad, if campur lebih kurang 15 hrs) bukaan baru 5cm!!! yesss... tiga suku mati dh aku rasa sakit tu tp bukaan baru 5cm... pastu Dr kata tunggu lg 1 jam, kalau x bukak jugak at least 7cm, baru proceed bedah.. aku angguk je... pastu kul 8 dorang mai check, dan bukaan masih 5cm, dan Dr terus kata proceed bedah... aku rasa sgt bersyukur... rasa mcm cepat la sikit tolak p bilik bedah... rasa sgt teruja nak kene bedah... hahhahahhah... boleh gitu...

tpkan, proses nak ke bilik bedah pun amik masa jugak rupanya.. igtkan terus tolak je... dorang sediakan tu.. sediakan ni.. tp masa tu en husband dh kene dok luar... kene sign borang tu, borang neh... dlm terketar2 tu sign la jugak... pastu dorang tolak keluar dr labour room dan nak pegi ke OT... masa kat luar tu aku tgk mak aku dtg nangis2 kata 'mak ada ni.. mak ada ni'... aku terdaya senyum aje... owh.. mak dh ada rupanya... tp en husband aku dh x nmpk.. sbb aku rasa mcm nak angkat jari pun x larat dh... ye la.. x mkn.. x minum sepanjang 15jam tu... mmg lemah giler la...

masuk je bilik OT... aku rasa mcm, wow.. byknye lampu... hehehhe... tgk sekumpulan Dr dah siap berpakaian seragam nak membedah... mcm dok tgk dlm tv tu... pastu proses nak cucuk bius.. memula Dr pakar bius tu kata nak bius seluruh badan.. tp tetiba dia kata sbb td dh cucuk epi, so, dia akan bius separuh badan je... kedudukan sama mcm nak cucuk epi td... duduk sambil tunduk peluk bantal... sama jugak.. x rasa langsung jarum masuk tu... dok rasa contraction ja.. pastu dia soh baring.. dan.. terasa mcm magic.. tetiba aku rasa ringan... tetiba sakit hilang... x rasa langsung... aku rasa aku dok senyum2... pastu Dr tu tanya, sakit lg x? aku kata x sakit dah.. dia soh aku angkat kaki, pastu aku kata la.. dh angkat.. pastu dia senyum dan kata ok.. dorang dh tutup dgn kain buat halangan antara muka ngan perut dan bhgn bawah smpi kaki.. tp kot lampu yg byk2 tu aku bleh nampak la perut aku... pastu aku nampak mcm Dr leretkan something mcm pisau kat perut aku, pastu tanya, rasa x? aku kata rasa, pastu dia tanya, sakit x? pastu kata x... semua tu dlm msa x sampi 2 minit... pastu Dr pakar bius tu kata, 'ok, boleh mula.. ubat bius dh jalan'... pastu baru aku nampak dorang sapu iodin.. pastu aku xmo tgk dh apa yg dorang buat kat perut aku... mmg terasa mereka tgk 'bekerja' tp yg best tu, aku x rasa sakit langsung... dua2 tangan mmg x bleh gerak langsung dh.. dorang letak ape ntah.. pakar bius tu dok tepi kepala aku, dia dok sembang2 x kasik aku tido.. bila aku diam je, dorang sembang2 lg.. 

tetiba dorang kata, dorang akan tekan dada aku sikit, dan mungkin terasa la sikit, tp relax... pastu aku rasa dorang tekan kuat gilerrr... dorang kata nak tarik baby kluar... pastu x boleh.. then, tekan sekali lag.. terus aku rasa mcm BLOOOPPPP kosong perut aku... hahhaha... pakar bius tu kata, 'yeayyy baby dh kluar'... aku pun mcm terkulat2.. 'ha?? baby dh kluar...' pastu dorang sembang2 mcm happy2 je dok tgk tekaan sape betul ttg berat baby... menang kat pakar bius tu.. hehhehe... pastu dorang tgh proses jahit perut.. kene cucuk 2 kali ubat ape ntah katanya nak kecutkan rahim.. sakit cucuk tu... pastu aku mcm nak terpejam dh.. tetiba dorang tunjuk baby... soh ckp baby ape... aku pun mcm percaya x percaya kata 'wahhh.. gegirl..'.. pastu terus dorang bwk baby p mana ntah dan teruskan proses aku.. lama jugak.. rasa mcm 1/2 jam lebih gak kot.. pastu baru tolak aku kluar... masa dh kluar tu pun aku mcm separuh sedar... nampak mak... nampak asben.. tp x bleh ckp ape dah.. rasa nak tido sgt2... pastu dorang pindahkan ke wad mana ntah, mcm xde org je... pastu aku terus x sedar... 

esok pagi tu baru sedar.. tgk baby ade kat sebelah.. pastu rasa dahaga yg amattt sgt.. tgk en husband pun dah ada sebelah.. terus mintak air kat dia.. fuhhh... lega... pastu tanya en husband, mana baby.. pastu dia kata nurse bwk baby p mana ntah.. pastu en husband kiss dan kata 'terima kasih syg... baby comel sgt'... hehehhe... 

sambung lg ye....



Apa Kata Hati?~ tungguuuuu....

Pengalaman Melahirkan... Part 2

ok.. sambungan...

Dh masuk wad, igtkan bleh relax2 nak tido dulu ke sementara nak tunggu cerah Dr dtg... rupa2nya nan hadoooo.... sakit bertambah2 kerap... perut mengeras2 rasa mcm nak pecah... sampai menggigil2 aku dok pegang katil baby kat sebelah... ada sorang pompuan chinese kat sebelah aku tgk aku mcm cuakkk aje... walopun time tu masih awal pagi, belum subuh pun, tp dia terjaga... dia blom sakit, tp dia kene tahan di wad sebulan awal sbb ada masalah uri di bawah.. 

masa masuk wad tu pun ada sorang pompuan melayu... tgh sakit jugak... aku dgr mengerang2 dia dok tahan sakit... bertambah2 la cuaknya aku.... en husband? dh kene halau balik... eh eh... x... x.. bkn kene halau... tp diminta oleh nurse untuk balik sbb x bleh tunggu... siang baru dtg semula... tp kejap2 en husband sms... ok ke? dh nak beranak ke? haiyoooo... sabo la... tgh sakit nehhhh.... tp dlm tgh sakit tu aku punya la dok merayu nak mintak bedah aje... rasa x tertahan dh... tp en husband soh sabar... dia kata kalau boleh try la normal... ecewahhhhh mcm la dia yg menanggung... tp ye la.. niat di dlm hati pun nak beranak normal... xmo la bedah2... mak takut nokkk.... pisau2 bagai... tp cer bygkan la betapa sakitnye contraction tu, hinggakan aku lebih rela pisau membelah perutku berbanding menahan sakit tu... huhuhuhu... hilang dh takut2 ke pisau tu... hehheh... 

memang kerap sakit tu dtg... x tipu oke... rasanya smpi x sempat nak bernapas... tetiba dtg lg contraction tu... kerasssssss perut neh... pastu hilang x smpi seminit dtg pulakkkk... terus aku panggil nurse... tanya Dr lambat lg ka nak dtg? sy dh x tahan dh ni... pastu dorang dtg check bwh... baru bukak 2 cm.... what??? baru 2cm??? Ya Allah ampunkan dosa2 ku.... tetiba je teringat dosa byk... keh keh keh keh... pastu dok teringat la mcm2... selamat ke idak ke aku neh.... dpt tgk baby ke idak ke aku neh... tp last2 skali berdoa semoga dipermudahkan dan semoga semua selamat... 

kul 9pg, Dr pakar dtg bersama sekumpulan Dr2 pelatih kot... sgt menenangkan tgk muka Dr tu... beliau seorang lelaki yg agak berusia tp muka dia manis dan tenang aje... masa dia check aku, aku terus ckp kat dia, 

aku: 'Dr, tlg la... sy dh x tahan sgt2 dh ni... tlg la bedah sy cepat... dh x sanggup dh ni..'.. 

dlm dok ckp tu pun tetiba contraction dtg bertalu2... menggigil2... Dr tu pun muka dh cuak... terus dia soh check jarak contraction.. dan mmg adalah sgt kerap... tp bukaan adalah baru 2cm... then 

Dr:  'ini anak pertama, dah tunggu lama pun nak dpt baby ni, awk try cara normal dulu ye... kalau x boleh jugak baru bedah.. kalau sakit sgt ni, sy bg ubat tahan sakit, nak x?'

dh dia ckp gitu, aku pun ok la... angguk je... then, terus siap2 tolak masuk labour room... dlm perjalanan ke labour room tu, 

nurse: 'akak, betul ke akak nak amik epi ni?'... 
aku pun: 'eh, ubat tahan sakit yg Dr ckp td tu epidural ke?' 
nurse: 'aha kak, epidural la tu... byk kesan sampingan nnt kak... betul ke akak dh pk masak2 neh'
aku: 'xpe la dik, x tahan sgt dh sakit neh, kesan sampingan epidural tu akak pk kemudian'
nurse: diam je.... 

Masuk je dlm labour room tu, terus dorang pasang wayar tu.. wayar nih, pastu cucuk lg tangan sebelah kiri pulak... maknanya kiri kanan la tangan dh tercucuk dan tertusuk dgn jarum yg utk drip tu... aku relakan aje.. sbb sakit terlampau... nurse kat situ mcm ok jugak la... dlm dok siap2kan aku tu dorang ajar cara bernafas kasik kurang sakit... pastu dorang ckp, 'anak first, mmg sakit sgt2.. sabar ye'... hmmmmm

dok dlm 1/2 jam, Dr pakar bius pun dtg... dia pun ckp la mcm mana cara2 dia nak cucuk epi tu... pastu katanya akan ada kesan nnt... sakit belakang... pastu soh sign borang ape ntah.. aku sign aje la.. dlm terketar2 sakit tu sign pun dh jd lain mcm je... pastu aku kene duduk, pegang bantal dan tunduk.. dia nak cucuk masukkan tiub... dlm masa tu pun dok sakit gak lg... tetiba je dia ckp dh bleh barign semula.. eh eh, dh siap ke? nape cepat nye? pastu x sakit walopun sikit... dok rasa sakit contraction tu je lebih... pastu dia tembak ubat masuk ikut tiub dia kata nnt rasa sejuk je... mmg aku rasa sejuk kat belakang aku.. tp bila smpi kt pinggang, terus hilang... dan u know what? sikit pun x kurang rasa sakit contraction tu... sikittttt pun x kurang.... pastu Dr pakar bius tu tanya, dh hilang ke sakit? aku kata, sikit pun tidak... malah contraction tu makin sakit... dia tambah dos... still sama... x kurang langsung... 

kejap2 dorang check bukaan... kejap2 check bukaan... check bukaan semasa sakit dan semasa contraction dtg adalah super duper sakit okeh.... dan tiub kencing pun dipasangkan... ngilu ye adik2... tp yg best x rasa nak terkencing langsung walopun sakit adalah tahap nak terberak bkn hanya nak terkencing... hehhehe dan eh lupa pulak... sblm cucuk epi tu, Dr pecahkan air ketuban aku... owh... begitu rasanya air ketuban pecah..... hehehheh... 

to be continue lg....



 Apa Kata Hati?~ sabo lg ye....

Pengalaman Melahirkan.... part 1

ok... entry kali ni aku byr hutang dulu la ye.... entry kali ni nak menceritakan pengalaman aku bersalin buat pertama tama kalinyer dlm sejarah hidup aku...

Aku bersalin pada minggu ke 38... minggu tu aku mmg dok pulun settlekan keje mana patut sbb next week tu aku nak start bercuti.. kononnye nak cuti awai seminggu la.. nak relax2 menantikan saat melahirkan.. ye la.. kene pulak time2 dh meleret sarat gitu keje pun byk pulak yg nak kene siapkan... mmg letih gilers laa... tambahan pulak, lif kat umah tu pulak buat hal... tgh2 sarat gitu aku kene menapak naik tangga ke tingkat 14... fuhhhh... memang dugaan yg sgt mencabar kesabaran... tp nk wat cane? terpaksa la jugak, xkan nak tido kat parking pulak kan??

8 April 2012 - maternity photoshoot.... 2 jam photoshoot untuk kenang2an...

9 April 2012 - anniversary ke 7.... alhamdulillah.. syukur... udah 7 tahun melayari bahtera rumahtangga dgn pelbagai asam garam yg mewarnai kehidupan...

10 April 2012 - dok kat opis pulun wat keje... tp badan mmg rasa letihhhh sesgt... semua org pun blk on time sbb esok tu cuti umum sempena Pertabalan Yang Di Pertuan Agong.. ada la dua tiga org kakak dlm opis ni dok gurau2 katanya aku x dtg keje dh nnt neh.. cuti terus... aku senyum2 aje... dlm hati dok kata 'baby.. nnt dulu, jgn check out lg.. mommy byk keje lg neh'

11 April 2012 - seawal 6 pg aku dh terbangun... (ye la.. awal la tu.. kalau idak time2 cuti gitu sure bgn lambat punyer..).. aku bangun dan duduk di sofa sambil terkedip2 mata sengsowang... sbb aku rasa sakit sgt perut aku neh... sekejap dtg.. sekejap pergi... aku dh suspennnnn... suspennnn.... dlm kul 8 gitu, aku sms kat member aku, tanya dia, sakit contraction tu cane?? hahahhahah... giler ahhh... pepagi limun gitu leh sms org tanya sakit cane... pastu member aku ckp, rekod masa sakit... jarak sakit tu menentukan masa nak bersalin... aku pun gigih la dok rekod masa... tp jauh2 lg la antara setiap kali sakit tu... tghari tu, siap bleh kluar lunch lg... dlm dok sakit2 tu... blk je dr lunch terus tido.. tetiba je rasa umah bergegar... kuat giler.. igtkan pening kepala.. bukak fb tgk2 mmg ada gempa bumi... duduk jap kat balcony, pastu g sambung tido...

12 April 2012 - kul 2 pagi.... aku terus terbangun dr tido dan x buleh nak tido dh... rasa perut mengeras dh semakin kerap... tgk masa 5 minit sekali dh... nak baring pun x buleh dh.. hubby terjaga, dok tanya nape x tido.. ckp sakit, muka dia dh cuak, dia tanya dh smpi masa ke? nak g spital ke? aku kata blom... relax dulu... tp makin lama makin kerap lg sakit tu dtg... rasanya kurang dr 5 minit setiap contraction tu... aku dh x bleh duduk... jalan mundar mandir dh dlm umah... pastu rasa nak terkencing, g bilik air tgk2 dh kluar darah... apa lg, terus panic... ckp kat hubby, dia terus ajak g spital... makanya, dlm kul 3 am tu terus g spital bersalin... hujan pulak time tu... hubby pulak tersalah jalan g ikut jalan jauh pulak... aku yg sakit dia pulak yg terlebih panic...

smpi je kat Hospital Bersalin Pulau Pinang, terus kene g check dulu ngan amik darah ape sumer.. tp time tu ada sorang kat dlm tgh check.. tunggu la aku kat luar sambil menahan contraction yg kerap sgt tu... siap suami pompuan yg kat dlm tu tgk aku sambil muka dia kerut2... hahahha... sbb bini dia relax jaa... tp aku mcm agak teruk jugak menahan sakit time tu...  elok pompuan tu kluar untuk masuk wad, aku pulak masuk... terus baring dan check bukaan... baru 1cm ko....!!! haiyo... aku dh cuak... baru 1cm sakit dh mcm nak mati?? kalau 10 cm cane la sakitnye??... dh abeh check, kene amik butiran peribadi, amik darah, dan terus duduk atas wheel chair,nurse tolak masuk wad... 

to be continue.......



 Apa Kata Hati?~ sabar ye....