Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 29, 2011

Buleh pun.... sajaaaa jaaaa....

ok.. entry kali ni, berkaitan ttg 'jika ada kemahuan, di situ ada jalannya'... hahahhahaha.... ooppss.. tergelak sendirian sbb gelakkan diri sendiri..

kesahnyer gini... kan skg ni aku tgh buat PJJ - Pendidikan Jarak Jauh... ataupun part-time study.. study sambil belajar... so, di awal tahun pengajian (middle of the year) selalunye akan dpt senarai assignment yg perlu dibuat... purata dua assignment bagi setiap subject dan due date nye adalah di pertengahan tahun pengajian (ujung tahun biasa).

kesahnyer lagi... lepas dpt senarai assignment ari tu, aku buat je la mana yg senang2 je dulu... yg kene buat esei bagai ni, lambat2 skett - maklum la, dlm fikiran dok asyik kata "alaaaa... due date lambat lggg..".. tapi, kita hanya mampu merancang, tp Tuhan yg menentukan segalanya... kebetulan pulak mak mertua sakit.. harus berulang alik setiap minggu ke kpg.. walobagaimana pun, pada tanggal 8 November lalu.. mak mertua ku telah meninggal dunia.. Al-Fatihah untuk arwah.. semoga arwah ditempatkan di kalangan orang2 yg beriman.. amin... (ni le cite yg dok skip before this..)

pastu dpt pulak perkhabaran gumbira aku preggy.. tu la kan org kata, bila dpt tau je baru ada kesannya.. tp alhamdulillah, aku x alami sebarang alahan. cuma badan jd terlalu letih je.. assignment? diketepikan lg...

tup tup... member pjj aku bgtau ada satu assignment due dlm masa 1 minggu... WHATTT???? esei 10 - 15 muka surat.. halamakkkkk... terus terketar2 bukak balik portal dan check apa tajuk dan sebagainya... dok baca artikel yg diberikan pun amik masa 2 hari (kesahnyer x konsentret..)..

tapi..... mengambik kesempatan masa cuti 3 hari weekend lepas, kebetulan syg aku keje pulak... mmg cun laaa... hari sabtu dh mmg x sentuh langsung - blk kpg.. hari ahad - ngemas umah.. hari isnin - lepas kemas2 apa yg patut, lepas blk dr brunch (breakfast + lunch), lepas syg aku g keje, terus aku off tv, off intenet, off hp - eh x.. hp telah 'dilarikan' oleh syg aku.. so, tiada sebarang perhubungan dgn dunia luar.. aku ngadap je assignment tu... after 4 hours - DONE!!!

dengan bangganya... pastu aku meleteri diriku sendiri "boleh punnnnnn.... sajaaaa jaaaa... ' huhuhuhuhu...




 Apa Kata Hati?~  kalau bersungguh.. pasti boleh!!!

Tuesday, November 22, 2011

Perubahan

Salam semua... yeahhh... mcm kerap pulak aku post entry baru kan?? huhuhuhu... jgn rasa nyampah udah la ye... ni kene mood dan idea masih mencurah2.. tu yg bleh post almost an entry per day... 

entry kali ni nak cite psl perubahan emosi... sebelum2 ni mcm xde perasaan je bila member2 dok cite ttg perubahan emosi dorang masa ngandung... ye la.. mana la nak tahu kan? sbb x pernah mengalami nye  sendiri. Now, aku dh rasa.. bila terpk balik, mmg melucukan. Mana tak nye, dok tgh elok2 emosi nih, tetiba teringat la satu kisah: kebiasaannya, aku akan buatkan satu mug nescafe utk asben tetiap malam or bila dia request.. then, apa2 makanan ringan or biskut yg ada, aku angkut la kasik skali utk dia cicah2. Tp since aku ngandung nih, especially dua tiga hari kebelakangan ni, blk keje je, aku terbaring... mmg letih badan tu x tau nak ckp cane.. letih sgt2 mcm buat keje berat seharian nih... 

Then, apabila terkenangkan semlm, asben ketung keting ketung keting bancuh sendiri nescafe, pastu usung la bungkus biskut ke dpn - sgt tacing ok... tetiba je ngalir air mata... terus sms kat dier say sorry sbb dua tiga hari ni mengabaikan dia.. byk pulak tu air mata ngalir... owh... sgt sensitip... tp apabila terima jawapan dia, terus rasa sejukkkkk ja hati ni... katanya, dia yg patutnya berterima kasih kat aku sbb sanggup dan sudi mengandungkan anak dia.. dan dia faham bagaimana perubahan yg bakal aku alami ni semua adalah kerana keadaan aku yg berbadan dua... Alhamdulillah.. syukur pada Tuhan.. kerana menganugerahkan seorg suami yg perfect di hati ku... 



 Apa Kata Hati?~ asyik tacingggg jerr... huhuhuhuhu...

Monday, November 21, 2011

1st Check-up!

Hari ni semangat... pepagi bute, eh xde le bute, kul 8.30 pagi smpi kat klinik perubatan ibu & anak.. humangaihhhhh.... ramainye manusia... yg 'kene buatan org'... yg kilik baby... penuh klinik tu... hmmm... amik la no... tgk2 mcm best, no seterusnya utk urusan pendaftaran kali pertama. Dok syok la ingatkan kejap je... ropa2nya..... (sambungan di akhir cerita)

dorang panggil je nama, ingatkan bleh terus bukak buku, tp disuruhnye kencing dlm cawan dulu, pastu hantar kat lab, dptkan pengesahan dulu (walopun dh dpt pengesahan dr klinik panel..).. lepas tu, kasik la result tu kat kaunter semula... dan sambung la proses menunggu... setelah beberapa puluh minit menunggu, tiba lah giliran dipanggil utk diambil keterangan.. proses itu pun mengambil masa beberapa puluh minit jugakkk... dah la perut sakit... (cerry berry pulak dari mlm semlm...)

siap aje pendaftaran, di berinya 3 tabung utk diambil sampel darah... fuhhhh... berpeloh jap tgk 3 balang kecik je pun... iye la... aku ni kan ke fobia bab2 nak cucuk2 amik darah ni... tp demi babyku yg dh lama ditunggu2 ni, ku tempuhi jua.... then, nurse tu kasik instruction, 'lepas ni gi bilik bla bla amik darah, pastu hantar sampel darah tu ke bilik bla bla, lepas tu g bilik bla bla then baru jumpa Dr kat bilik bla bla'... fuyoooo... jauhnye perjalanan.... 

tiba lah di bilik mengambil darah... dub dab... dub dab... tp kuberanikan diri... DEMI..... babyku tersyg... tpkan, ni lah first time yg aku rasa - 'eh, nape x sakit pulak amik darah ni??'.. hehehhehe... agaknya nurse ni mmg terrer kot amik darah ni.. sbb tu dia cucuk pun sakit msa jarum menusuk kulit je.. pstu ok dh... kat sini, jap je.. lebih kurang seploh minit je.. pastu bwk la sampel darah tu g bilik seterusnya utk test. kene tunggu 30 minit utk dpt result... hadoihhhh... 

lepas 30 minit, bwk pulak buku tu g bilik bla bla seterusnya utk staf-nurse (eh, betoi ke eja camni?) check pulak... bla bla bla bla gedebuk gedebak, lepas check segala, ukur perut segala, (berpuluh-puluh minit jugak).. terus ke bilik Dr.. menunggu jap... dpt la jumpa Dr.. 

Dlm bilik Dr, kene set appointment lg.. huh, lg dua appointment utk dicucuk2 amik darah dlm bulan dpn.. hadoiii.. ngeri la pulokss... tp... DEMI babyku, ku tempuhi juaa... sekali lagi Dr scan perut... eh eh.. cumelss ja nampak baby.. nampak jantugn dier dup dup dup dup... tetiba rasa hilang pulak letih menunggu semua tu... abih je sesi ngan Dr... tamatlah sudah proses bukak buku ngan check up kali pertama. 

Ropa2nya...... 4 jam baru siap semua proses  tu!!! patut la aku letih terlampau je rasanye... 




 Apa Kata Hati?~ huhuhuhu... tp DEMI babyku tersyg... ku tempuhi juaaa....

Thursday, November 17, 2011

Precious Moment!!


Yess... I'm Pregnant!!!

Alhamdulillah Ya Allah... ku bersyukur padaMu... Tiada kata yg dpt ku luahkan utk kugambarkan kegembiraan ini.. 

6 tahun berusaha dan menanti dengan penuh sabar.. tanggal 15 November 2011 membawa khabar gembira.. walaupun saat mendapat khabar ini kandungan dh berusia 17 minggu.. Alhamdulillah.. sepanjang x menyedari bahawa diri mengandung, tidak berlaku sebarang kejadian tidak diingini... walaupun berbagai dugaan dtg melanda... kehilangan org tersyg... bapa kandung tersyg dan juga ibu mertua.. tp Allah tu Maha Adil dan Maha Mengetahui... hilang 2 ganti 1... Alhamdulillah... 

Moment yg x dpt dilupakan saat alat scan tu menyentuh perut - terus ternampak baby dlm perut.. sudah lengkap kejadiannya.. nampak la kepala, jantung, tulang belakang, tulang kaki dan yg paling terbayang2 saat ternampak tulang jari2 tangannya... Subhanallah.. menitis air mata melihat kuasa Allah... 

x kisah la korang nak kata apa, yg pasti aku sgt sgt sgt sgt sgt gembira.. gembira yg x terluahkan.. x tergambarkan... harap2 segalanya dipelihara dan dilindungi Allah hingga selamat baby ni dilahirkan nanti.. aminnn.... 




 Apa Kata Hati?~ Syukur.... Alhamdulillah....

Wednesday, November 2, 2011

Leg/Ankle Cramps....

(cite yg diskipkan itu masih diskipkan ye... harap maklum..)

ok.. kali ni nak cite psl leg/ankle cramp.. ataupun dlm bahasa ibunda 'tarik mengkarung'... sape yg pernah rasa mmg tau la cane rasanyer... mmg sakitttt.... 

(gambar ini hiasan semata2.. bkn kaki penulis ya...)


Slalunye, aku akan diserang cramp ni masa tgh tido... dan kalau dinner tu minum air berais... pastu cuaca pulak sejuk... tido pulak x selimut kaki... KOMPOM... cramp akan menyerang tanpa memberi salam... sblm ni dok kene kat betis... tp skg ni, kat buku lali... Ya Allah... sakitnye Tuhan saja yg tahu... bleh terbangun sendiri oooo... dan yg slalu jadi pulak, dia akan akan serangan susulan bertalu2 at least 3 serangan semuanya... perrrgggghhhhhh.... sakitttt oooooo.... 

dan yg terbaru, baru mlm td kene serangggg.... haiyoooo.... terganggu ketenangan tido aku jerrr... x sempat release lg serangan pertama, dia sambung serangan kedua.. x sempat habis sambung lg serangan ketiga... mmg hazab betoi la semlm... pastu dah lega, baru la kalut cari selimut... selimut kaki... sib baik la lepas tu tiada serangan lg dh...  




 Apa Kata Hati?~ tido mlm jgn lupa selimut kaki.... hehehhehehe...