Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, September 25, 2008

Tag...

Aku telah diminta oleh cek lala untuk menjawab tag nih...


First Name: Azura
Nickname: Ju-are
Birthday: 14 Ogos 1978
Birthplace: Sungai Bakau, Nibong Tebal
Time of Birth: masa yang tepat tu x ingat lah.. tp mak kata waktu senja.. tu sbb kulit aku pun kaler senja jugak... huhuhuhu
Zodiac Sign: LEO (geng ASLAN)


–This or That–


Flower or Chocolate: Flower (aku ni kan romantikkk.... )
Pepsi or Coke: Dua2 aku x suka... tp kalau kene pilih gak, aku prefer Pepsi
Pop or Rock: ROCK la beb....
Relationship or One Night Stand: Depend on 'subject'.. but now 'not available' olready la...
School or Work: Work!
Love or Money: BOTH!
Movies or Music: Music.. then movie
Country or City: City (facilities senang)
Sunny days or Rainy days: Rainy Days (due to my romantic mood)
Friends or Family: Family... then friends..


-Have you ever-

Smoked: penah! masa zaman jahiliah dulu2 la... la ni dah 'smoked' lain pulak...huhuhuhu
Broke someone’s heart: Ramai... Thousand apologies to all of you...
Had your heart broken: Yepp... parut nye masih ada...
Wish you were a prince/princess: Princess Diary!! huhuhuhu
Liked someone who was taken: ermmm…
Shaved your head: NO WAY!
Been in love: Always.. for sure with my syg hubby
Use chopsticks: Yupp..
Sang in the mirror to yourself: Always


-Favorites-

Candy: Not really... rosak gigi..
Song: Endless Love (Diana Ross & Lionel Ritchie)
Scent: Beautiful (Elizabeth Arden) & Tommy Girl
Musical Instrument: Flute.. tu pun kengkadang sumbang jugak...
Movie: Banyak.. antaranya Shall We Dance (JLo)
Actor/Actress: JLo, Rosyam Nor, Zulhuzaimi & Vanidah (ada lg kot... )
Junk food: twisties
Animal: Koceng... (Abu ngan Pok Pok)
Ever cried over someone: Of Course...
Is there anything you wish you could change about yourself: Physically: i wanna flatten tummy hehehhehe.. Internal: Bersyukur dgn anugerah Allah...
Do you think you’re attractive: Of Course!!
you had to choose a fairytale as your life what would you choose: Cinderella (happy ending)
you play any sports: Lawn Bowl
List (8) random facts about yourself and tag (some) people :
If u're my true friends, u'll know me!! not even 8 facts but more than that!!

Mangsa en. tag seterus nya adalah!!!
Cik Jumie
Puan Ina
Dr. Sal
Puan Jiela
En. Fazzliess


Silalah mengambil tag ini dan silalah menjawab yekkkk!!!!


Apa Kata Hati?~ first time aku menjawab tag nih... aku budak baru belajar la katakan....

Kalau Kita.....

Kalau Kita x suka orang tipu kita, kita jangan tipu orang...
Kalau Kita x suka orang bermuka-muka dgn kita, kita jgn bermuka2 ngan org......
Kalau Kita x suka orang marah kita, kita jgn marah orang.....
Kalau Kita x suka pasangan kita curang, kita jangan curang...
Kalau Kita x suka apa2 pun, kita jgn apa2 pun kat orang lain....
Kalau Kita x suka menangis, kita jgn sesekali kasik org lain nangis sbb kita.....
(dan byk lg 'Kalau Kita' dan 'kita jangan'....... )


Hmmm... pagi ni aku xde mood sgt.... dan macam2 yg bermain di fikiran aku... dan sbb itulah timbulnye perkataan 'Kalau Kita' pagi nih.... Tp ye lah kan, kalau la kita x suka sesuatu yg dilakukan oleh seseorang, kita pun jangan la buat mcm tu kan... contohnya, bab marah... Kalau kita ni suka marah orang, boleh x letakkan diri kita kat tempat org yg kene marah tu... suka x kalau orang marah kita?? kalau benda besar tu lain la... tp still kene berpada2 nak marah pun kan... tp kalau benda kecik2 nih, kalau boleh xyah la nak bazirkan suara dan air liur sbb nak marah org tuh... tambah2 skg nih dlm bulan ramadhan... lg la kene bersabar... Aku pun suka jugak marah2... tapi tgk jugak pada kesalahan... kalau yang boleh dimaafkan, aku xde hal sgt... tp kalau kesalahan yang boleh mentensionkan aku, hmmm... tgk je la ape nak jadi... kalau aku diam tuh maknanya aku tgh tenteramkan diri aku... tp kalau aku bersuara tuh alamatnya selagi aku x puas hati selagi tu aku akan marah.... kadang2 aku terpk jugak, bila la aku boleh nak latih diri aku jadi tenang selalu.... bukannye aku x pernah bertenang, tp aku nye baran tu masih ada... dan yg pasti, baran aku nih dah byk sgt menyurut dah... dah x seperti dulu... mungkin sbb umo pun dah meningkat kot... hehehheheh...


Kadang2 jugak, bukan org yg kene marah aje cuak ngan org yg dok marah tuh.... orang lain yg x kene mengena ngan kes tu pun akan terasa geram jugak... sbbnye, bila seseorng yg sedang marah tuh berpot pet pot pet, akan mengundang satu situasi yang tegang penuh ngan kata2 yang agak keras dan intonasi suara yg agak tinggi.... yg ni pun satu lg yg membuatkan aku tension... Tapi, ape2 pun, aku sedang dan akan terus terusan melatih diri aku untuk mengawal emosi... jgn terlalu marah.... sbb marah ni x bagus untuk kesihatan dan kecantikkan... bila kita suka marah, kita akan kerut2kan muka dgn pelbagai mimik muka dan ini akan mengakibatkan muka akan nampak cepat tua dari usia... Hmmm... panjang pulak cite psl marah nih... adakah aku tgh marah??? adakah aku tgh tension??? hmmm..... agaknye la kot.....


Dan ini pun salah satu cara untuk meredakan kemarahan aku.... bila aku marah, aku akan menulis... selalunya, aku akan tulis atas kertas.. aku akan luahkan segala2nya dlm tuh seolah2 aku sedang marahkan 'subjek' yg aku marah tuh then, aku akan koyakkan kertas tuh dan buang.... teknik ni aku slalu apply kalau aku marah syg aku tuh... sbbnye, aku xkan marah direct dpn dia sbb nanti akan terjadi perbalahan yang panjang berjela... dan aku x suka nak bergaduh even kat umah pun sbb sure jiran2 dgr... hmmm... x best nyer... kisah umahtangga bukan untuk diperdengarkan kat jiran2 kan... lgpun, mcm mana kita marah pasangan kita, dia tu tetap suami/isteri kita kan... mcm mana marah pun, kite tetap kene jaga maruah pasangan kita... tambah2 kalau yg kita dok marah tuh suami kite... lg la kene jaga maruah dia... itu dulu la... skg nih, kalau aku marah kat syg aku, aku akan ckp satu atau dua ayat/reason yg membuatkan aku marah, then, aku akan masuk bilik dan x bercakap2 smpi la marah aku tu reda... kalau dua hari pun dua hari la... setakat nih paling lama pun sehari semalam jer aku x bercakap ngan syg aku... tu kira marah betul la tuh.... hehehheheh... kalau marah2 manja tuh 15 minit je x ckp.. pastu ok la... dah bergurau senda balik.... huhhuhuhu.... bak kata P. Ramlee 'sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri'... xyah la nak marah lebih2... p balik pun kite akan bersua muka dan tido sekatil jugak ngan pasangan kita kan... bakpe nak marah2... x baik... nanti Tuhan yang marah kita balik... Nauzubillah...


Bohonglah kalau ada suami/isteri yang mengaku umahtangga dorang x pernah ada pertelingkahan... sikit sebanyak tetap ada.. yang penting, suami dan isteri kene lah bijak menangani situasi.. kalau aku, bila aku marah, syg aku akan diam jer... dan bila dia marah, aku pulak akan diam sampailah dia abihkan leterannya... walaupun aku merasakan apa yg dimarahi oleh syg aku tu salah dan x tepat faktanya, tp aku biarkan dulu.. biarkan dia abihkan luahan kemarahan dia then, baru aku akan betulkan fakta2 dia yg salah tuh.... mcm tu jugak dia.... dan Alhamdulillah, teknik ni amat berkesan digunakan... dan tidak akan berlanjutan kemarahan tuh..... tp kadang2 tuh, bila difikirkan balik, pertelingkahan kecil mcm ni la yg membuatkan umahtangga makin berseri... ye la, kalau baik jer, asyik hepi jer, xde la cabaran kan... kalau ada gaduh2 kecik nih, sekurang2nya kita akan rasa yang pasangan kita ambil berat akan kita dan sygkan kita... kalau dia x marah maknanya dia x pedulikan kita.... huhuhuhuhuhu.... ntah la... mcm2 ada...... inilah asam garam umahtangga....


(sebenarnya, asal tercetusnya entry nih ialah sbb aku bengang ngan penunggung motosikal yang tidak menggunakan laluan motosikal yang telah disediakan untuk mereka. Dok syok jugak kacau laluan kereta.. kalau kene langgar cane?? sape yg susah??? tp isi entry aku nih dah mcm cite lain pulak kan??? panjang lak tuh huraian contoh aku... huhuhuhuhuhu... layan jer la yeh... Mcm xde kene mengena je ngan topik asal kan... huhuhuhu... )



Apa Kata Hati?~ Alhamdulillah.... umahtanggaku bahagia... Semoga Tuhan merahmati dan melindungi umahtanggaku dari anasir2 yg durjana... Aminnn... huhuhuhuhu....

Wednesday, September 24, 2008

Hmmm... Urmmmm... Erkkk???!!!

Dah beberapa hari aku x mengupdatekan blog kesayangan aku neh... bukan xde cite nak share, tp kesibukkan keje kat opis ni yg menghalang aku menulis untuk beberapa hari nih... Actually, aku x tau nak tulis apa... sbb mcm byk yg nak ditulis, smpi x tau nak tulis yg mana dulu... huhuhuhuhu...



Yesterday, ada sorang hamba Allah nih, kunun2nye dia ni tersilap nombor dan telah memiscal kat nombor phone aku... then, aku just sms bertanya 'sape nih?'.... bermula dgn sms tuh maka berlarutan la bersms ngan hamba Allah tu smpi la ke petang.... cite nye, dia nih mencari isteri seseorang... kunun nye lg, isteri seseorg ni dok kaco suami dia... dan kunun lg, isteri seseorg nih awek lama suami dia dan suami dia still x dpt lupakan awek lama tu smpi skg walaupun masing2 telah mendirikan rumahtangga ngan pilihan hati masing2... aku ni bukannye berniat nak amik tau hal umahtangga si pengsms nih tp disebabkan permintaan dia nak sms dan call aku untuk luahkan perasaan dia yg terpendam sbb dia xde kawan!! memula pelik jugak aku pkkan... xkan la ada jugak seorg pompuan yg berstatus isteri sanggup nak cite hal2 umahtangga kepada seseorg yg tidak dikenali kan... tp xpe... syg aku ckp 'layan jer... kite tgk apa cite dia...'... setelah syg aku kasik green lite camtu, aku pun terus la bersms ngan hamba Allah nih... aku pun bertanya la, apa punca dia sedih2 nih...



dia menjawab 1) suami dia x dpt lupakan awek lama yg jugak isteri owg lain nih 2) sbb dia dah 6 tahun berkahwin dan xde anak..... hmmm... boleh ke itu dijadikan alasan?? kalau sbb anak la suami dia wat camtu, maknanya suami dia ni hanya pentingkan diri sendiri dan bukanlah seseorang yg boleh dikategorikan sbg sorang yg cerdik.. nape aku kata camni?? sbbnye, rezeki untuk mendapatkan zuriat tuh sudah ditetapkan oleh Tuhan... kalau Dia xnak kite ada anak, kite buat camne pun still xde jugak... dan kalau Dia mengizinkan kite punya anak, cane skali pun kite prevent still lekat jugak... hanya Dia Yang Maha Mengetahui akan sesuatu kejadian.. kite kene syukur dan redha akan ketentuanNya.. mcm aku pun, dah 3 tahun kawin, still xde anak.. tp itu tidak bermakna yang kami x bahagia... Alhamdulillah, aku dikurniakan seorang suami yang sgt memahami dan cerdik KERANA suami ku tahu bersyukur dan dia tahu yang semua ini adalah Ketetapan Yang Maha Esa.. kalau kita meratapi dan menangisi nasib yang melanda kite nih, bermakna kite x redha dan kite mempertikaikan KetentuanNya.. Nauzubillah... perkara2 mcm ni x boleh dibuat main... kalau sesama insan pun kite ditegah untuk berfikir yang bukan2 (dlm kata lain was-was yang menimbulkan fitnah), apatah lg kite nak menentang dan menidakkan ketentuanNya.. Astargfirullahalazimm...



aku kasik la skett tazkirah kat hamba Allah tuh psl topik tuh.. tapi dia still mcm x puas hati lg.. dan aku pun membiarkan dia ngan ketidakpuasan hati dia tuh.. sbb bagi aku, mungkin dia masih marah dan biarkan dia sejuk dulu baru dia akan berfikiran waras.. bila dah byk sms ngan hamba Allah nih, aku semakin merasakan yang hamba Allah nih merupakan seseorang yg aku kenali.. aku semakin dpt mengagak yg seseorang yg dia cari tu adalah AKU!!



Sbb dari apa yg dia ceritakan, asal dia, keje kat mana, suami dia keje apa dan segala2nya, aku dpt mengagak yg hamba Allah ni merupakan isteri kepada seseorang yang pernah bertahta di hati aku suatu masa dulu... sebelum ni aku dah pernah ceritakan tentang diri seseorang ni.. dan terus aku menelifon seseorang ni dan maklumkan dia tentang perkara nih. dia pun terkejut tapi xde la anggap benda ni serius pun.. Sbbnye, antara kami berdua bukannya ada apa2 affair pun... sekadar sahabat kerana kami berdua tahu batas2 antara kami.. tentang diri seseorang tuh yang tidak dapat melupakan aku tu, sepatutnya si isteri tu kene la faham... dan rasa2nya dah byk kali seseorang nih jelaskan kat isteri dia yg aku ni cinta pertama dia yang dia sukar untuk lupakan.. dan aku hanyalah kenangan.. tidak lebih dari itu... dan kami pun tidak pernah bertemu lagi selepas bertahun2 terpisah.. dan sekarang ni pun kami cuma berhubung melalu telefon dan sms jer....



apa-apa pun... LANTAK DIA LA.... hehehhehe... yg pastinya hanya suamiku saja dihati... I luv u syg....




Apa Kata Hati?~ BIARKAN IANYA TERUS MENJADI KENANGAN YANG TERINDAH DLM HIDUPKU.... 'bukan niat kita untuk berpisah, tetapi keadaan yang memaksa, lalu kita pun terus saling rindu merindu, kerana sudah takdirnya begitu....'

Thursday, September 18, 2008

Update! - Kisah keteku dilanggar orang...

Tadi, seperti yang dijanjikan, syg aku pun call la that pakcik kul 2.00 pm td... dia soh syg aku jumpa dia kat dpn masjid usm.. syg aku ckp, bunyi cam berlagak jer pakcik tuh.. then, syg aku pun ckp la kat pakcik tuh 'ok jer, no problem.. lgpun wife sy pun keje situ..' terus pakcik tuh terdiam... aku pun pegi la jugak tunggu pakcik tu kat situ... lama jugak baru la dia sampai... syg aku pun tanya la kat pakcik tuh, straigh to the point je dia, conversation tu begini:


Syg aku: Skg ni nak settle mcm mana?


Pakcik: Dia yang salah (sambil menuding jari kat aku). Sy nampak dia masuk, pastu pasai pa dia p reverse kluar balik?


Syg aku: Ape pulak dia baru masuk, dia dah nak kluar.. kan pakcik nampak dia reverse kluar dulu?


Pastu aku pulak nyampuk


Aku: Ya la... sy baru kluar dr kedai tu beli sotong.. ape hal pulak pakcik nampak sy baru masuk parking? pakcik pun nampak masa sy nak reverse kluar kan??


Pakcik: (kelu lidah...)


Pastu terus pakcik tu soh syg aku bawak kete g bengkel kat area pasar mini tu jugak (untungnye, owner bengkel tu amat dikenali oleh syg aku.. dan kete satu lg dicat di bengkel itu..).. memula pakcik tu kata nak soh bawak isnin... pastu bila tgk muka syg aku tu dah mcm nak makan org, terus dia kata esok pepagi kul 9 camtu bawak g bengkel tuh... maknanya dia nak tanggung kos ketuk kete aku tuh..... ha... kalau awal2 lg settle camni kan senang... xde aku penat2 dok nyumpah dia.... huhuhuhuhu... lgpun, dia ingat syg aku ni owg tua cam dia gak kot memangdangkan kete yg aku pandu tuh.. tau2 syg aku lg la bengis dr aku... huhuhuhuhu.... alhamdulillah... yg pasti aku dah lega dah... dia dah bertanggungjawab atas perbuatan dia 'melukakan' kete aku tuh...


Apa Kata Hati?~ PAKCIK TU PUN OWG USM GAK... TP X TAU STAF MANA.. LANTAK ARR... KEBENARAN HARUS DITUNTUT!!

KETE AKU DILANGGAR!!!


TGK TU... KETE AKU KEMEK...DILANGGAR OLEH KETE SORANG PAKCIK YG AKU X TAU LA CANE DIA LEH DPT LESEN KALAU MATA RABUN!!! BENCIK TAU!!! SEDIHHHH..... KESAHNYE CAMNI, YESTERDAY, AKU KE PASAR MINI YG SLALU AKU DOK P TUH... THEN, MASA NAK KLUAR PARKING TUH, AKU DAH NAMPAK PAKCIK YG PARKING KAT SEBELAH AKU NI PUN MASUK KETE JUGAK... NAK KLUAR JUGAK LA TUH... AKU PUN REVERSE LA DAN STOP SEKEJAP KAT BLKG DIA SBB NAK BERI LALUAN KETE DR BELAKANG DULU.. TAU2 GEDEGANG!!!! AKU PUSING TGK KETE PAKCIK NI DAH MENGHENTAM KETE AKU..... AKU PUN KETEPIKAN KETE AKU SKETT DAN KLUAR.. KALAU SETAKAT CALAR JE, AKU X BRAPA KISAH LG... AS LONG AS LEH POLISH, OK LA... TAU2 TGK KEMEKKKK!!!! AKU TERUS TERASA MCM TEMPERATURE AKU NAIK DAH... RASA CAM MERAH DAH MUKA AKU.... AKU NI BUKAN BOLEH TGK KETE KEMEK OR CALAR BALAR... SAKIT ATI... AKU TERUS SOUND PAKCIK TUH 'APE NI PAKCIK? X NAMPAK SY REVERSE DOK KAT BLKG KE? LAIN KALI PAKCIK TGK LA KIRI KANAN DULU BARU REVERSE'.. DIA TERDIAM SEKEJAP, PASTU DIA KATA 'INGATKAN HANG MASUK, PAKCIK PUN KLUAR LA'... BOLEH KE KASIK ALASAN TUH? SEDANGKAN DIA DAH TGK YG AKU REVERSE KLUAR... PASTU DIA LEH KATA DUA2 SALAH.... SIUT TUL... ADA KA DUA2 SALAH... KALAU TGK KAN CARA KEMEK TU PUN DAH SAH2 DIA SALAH... XKAN AKU NAK P LANGGAR MENGIRING KETE PULAK KAN??? BODOH TUL LA PAKCIK TUH... AKU BUKANNYA NAK BIADAP KAT ORG TUA2.. TP CARA PAKCIK TU YG BUATKAN AKU HILANG HORMAT KAT DIA... NAMPAK ALIM.. SIAP MATA BERCELAK LG.. TP XDE RASA TANGGUNGJAWAB.. AKU TANYA DIA, NAK SETTLE CANE, DIA KATA SOH LAKI AKU CALL DIA PASTU BARU NAK SETTLE CANE CANE... AKU AMIK NOMBOR TIPON DIA NGAN NO KETE DIA... LEPAS BERBUKA AKU SOH SYG AKU CALL, WIFE DIA JAWAB KATA DIA DAH P TERAWIH... WIFE DIA KATA LG DIA AKAN CALL BALIK BILA DAH ABIH TERAWIH... OK LA.. TUNGGU PUNYA TUNGGU SMPI KUL 12 TGHMALAM PUN X CALL JUGAK.... AKU DAH MAKIN HANGIN DAH... SYG AKU KATA XPE, HARI NI DIA AKAN CALL LG.. KALAU XDE RESPON YG POSITIVE, DIA AKAN CARIK PAKCIK TUH.... XPUN REPORT JE KAT POLIS KATA KENE LANGGAR LARI KAN... PADAN MUKA PAKCIK TUH!! XNAK BERTANGGUNGJAWAB SGT... TP SYG AKU SEMLM NI MCM LEMBUT ATI PULAK, DIA KATA KALAU PAKCIK TU XNAK JAWAB JUGAK, XPE, KITE PEGI JE KETUK BALIK KEMEK TUH, KALI NI KITA RUGI 2 ATAU 3 RATUS JER, LAIN KALI PAKCIK TU AKAN RUGI 2 ATAU 3 RIBU!!!! HA... LG PADAN MUKA!!!
Apa Kata Hati?~ AKU GERAM SGT NIH!!!!!

Tuesday, September 16, 2008

Kenangan...

Setiap insan yang hidup di muka bumi nih sure ada KENANGAN kan? ada yang manis, ada yang pahit... bila dah bertahun2 sesuatu kejadian tuh berlaku, ia dianggap kenangan, kalau yg manis tu kita tentu nak kenang sampai bila2.. tp kalau yang pahit tuh, kita nak lupakan je... tp, boleh kah kita lupakannya?? bohong kalau ada org kata dia boleh lupakan sesuatu kenangan dlm hidup dia... kalau iye pun, tentu berpura-pura je lupakan kenangan tu, tp bila berckp tentang kenangan yg konon dah dilupakan tuh sure ada sikit2 ayat yg ala2 gini 'ah... aku dah lupakan benda tuh, x ingat dah pun'..... hmmm... xke maknanya tu dia masih ingat lg kisah tuh walaupun x secara details dah kan?? hehhehehheeh..... cukup lah intro untuk kisah hari ni.... hehheheh.. (cam dlm tv pulak..)


Bagi aku, kita ni x patut lupakan kenangan dlm hidup kita walaupun kenangan tu pahit.. Kenapa? sbbnya, kalau kenangan yg manis tuh, boleh membuatkan kita tersenyum walaupun hati sedang gundah gulana... kenangan yg pahit pulak akan dijadikan pengajaran berguna untuk langkah2 hidup kita seharian.. x guna pun kalau kita terus terusan nak menangisi benda yg dah berlaku tuh, kita perlu amik benda tu sbg sesuatu yang positive dan jadikan ianya panduan agar benda yg sama tidak akan berulang.... jika kenangan itu melibatkan hati dan perasaan insan lain, cara yang mudah dan selamat ialah, mohon maaf seikhlas hati dgn insan itu.. buang yg keruh ambil yg jernih... insyaallah, kesalahan kedua2 pihak boleh dimaafkan.. hidup bertambah tenang dan hati bertambah gembira.... hmmm... aku juga pernah menyakiti hati seseorang.. kejadian ini dah berlaku hampir 11 tahun... puncanya salah faham dan menjadikan bara yg terpendam di dalam hati... xperlu la aku cite detail ape yg berlaku dulu tu kan, tp baru2 ini, aku berpeluang untuk bercakap dgn insan itu.. aku tidak menyangka yg dia masih menyimpan satu tanda tanya yg aku tinggalkan cukup lama utk dirinya... dan hari itu, terungkailah tanda tanya tersebut.. dan terjawaplah segala persoalan yg sekian lama bermain di benak fikirannya.. aku tahu aku salah... dan dia pun bersalah jugak.. dua2 salah.. dan aku mintak maaf dgn sesungguh hati dan alhamdulillah, dia maafkan aku... terima kasih.. dan aku masih tidak menyangka yg dia masih menyimpan semua barang yg aku pernah hadiahkan kepadanya dan gambar aku masih dlm simpanannya.. walaupun dirinya telah berpunya... sungguh terharu.. hampir2 menitiskan air mata.. betapa aku merasakan diriku terlalu kejam memperlakukan dia sebegitu.. tapi, waktu itu, dua2 masih muda.. masih mentah dlm selok belok hati dan perasaan... xpe la... benda dah berlaku dan masing2 telah berpunya.. masing2 telah bahagia dgn teman sehidup semati yang dimiliki..


Hmmm... itu cite dulu... skg nih, walaupun kami kembali berhubungan, tapi aku berharap dan berdoa agar rumahtangga yg dia bina, dan aku bina sentiasa dilimpahi rahmat dan dilindungi oleh Allah... kami seronok bila bercerita tentang kenangan yg pernah dilalui bersama.... bila tercerita kenangan yg pahit, ade saja pertelingkahan kecil yg berlaku.. iye la... hampir 11 tahun menyimpan dendam (erkk!!! dendam ke??) tapi.. itu lah kenangan... kenangan yg bisa membuatkan diriku tersenyum dan bisa membuatkan mood aku seharian x menentu.... hehehehehheheh..... aku amat hargai kenangan yg aku miliki.... dgn kenangan juga boleh mematangkan diriku.... dan aku amat bersyukur yg satu masa dahulu, aku pernah 'memiliki' hati seseorang itu... dia sungguh ikhlas dan jujur dalam perhubungan dahulu tapi, Tuhan itu Maha Mengetahui... mungkin telah ditakdirkan aku dgn dirinya tiada jodoh, maka terpisahlah dua hati... mungkin cara perpisahan itu yg membuatkan hampir 11 tahun kami masih saling mengingati dan saling merindu.... hmmm...


Apa Kata Hati?~ dihatiku tetap sygku yg bertakhta......

Monday, September 15, 2008

Kisah Daging Kurma!!

Ari khamis yang lepas, waktu bersembang2 ngan sorang member nih tentang apa nak dimasak untuk berbuka hari tu, tetiba tekak aku teringin sgt nak makan daging kurma... dgn penuh semangat, balik keje je, aku terus singgah pasar mini berhampiran umah membeli segala kelengkapan untuk memasak daging kurma.. sekali masa beli rempah tuh, aku tgk packing rempah tu dah lain.. aku tgk skali, besar je dia tulis 'KURMA' daging/ayam.. aku pun amik la.. then, teringat nak amik satu lagi untuk simpanan kat umah. Sampai je kat umah, tukar baju ngan sepantas kilat, then, aku terus potong daging dan sediakan rencah untuk menumis... then, bila dah tumis bawang masukkan rempah, aku terbau cam lain je rempah tuh... tp xpe.. aku teruskan menumis... terlintas di hati nak tgk packing rempah yg aku guna tuh, terkejut rupa2nya aku dah guna serbuk sup!!! dan sebungkus lg yg aku simpan tu baru rempah kurma... hahahahhahahhah.... tp dgn kehandalan aku kat dapur, aku tambah tolak itu ini, maka jadi jugak lah daging kurma aku tuh... tapi aku x cerita kat syg aku dulu... aku tgk dia makan bertambah2... abih je dia makan aku tanya kat dia sedap x aku masak daging kurma tuh? dia kata sedap.. smpi bertambah2 nasik... pastu baru aku bagitau dia rahsia tuh... muka syg aku cam lain skett, mcm terkejut, tapi dia kata 'sib baik jadi sedappp'... hehehhehehehehhe...... see the hand la... sape yg masak kan??? hehehheheh

Apa Kata Hati?~ Sib baik la menjadi daging kurma tuh... kalau tetiba jadi sup kurma cane???? huhuhuhuhu

Balik kampung potong tebu!!!


Tgk la aksi syg aku bertungkus lumus potong tebu dan bersihkan tebu sampai tertido keletihan.... semua gara2 pokok tebu yg dia tanam kat umah mak aku tu dah besar dan teringin nak minum jus tebu utk berbuka hari tu... aku tukang nyibuk jerr... syg aku dok bersihkan tebu2 tu aku pulak dok snap gambar2 dia je... hehehhehe.... tp yg malangnyer, bila dah siap tuh, abg ipar ku ngan mak aku bawak la tebu2 tu ke kedai untuk dimesin, tau2 mesin tebu tu rosak la pulak... aleh2 mak aku tinggalkan aje tebu tu kat situ, esoknye tu nak amik dan beli je tebu kat kedai tu jer... huhuhuhuhu.... xpe.. asalkan boleh minum air tebu udah lerrr....
Apa Kata Hati?~ sedapppp....

Friday, September 12, 2008

Baju Tido

Aku teringat, ada satu malam tuh, kejadian ni berlaku sebelum bulan ramadhan lagi... tp luma nak citer... ni dok cadang2 nak rehatkan minda tetiba teringat la pulak citer nih... masa tu aku ngan syg aku tgh meniaga... kebiasaannya kami akan buka satu meja dpn gerai dan lepak ramai2 kat situ... dan kawasan situ ada asrama pekerja kilang indonesia, vietnam, nepal dan yg seumpamanya... dan kalau malam2, minah2 indon ni suka jalan pegi kedai pakai baju tido... sebelum2 tu kami semua mcm x terperasan pun benda nih. tp malam tu, kak na tegur "eh, depa ni, xdak baju lain ka nak pakai? suka sungguh pakai baju tidok bila kluar kedai... ingat cantik sgt ke?"... pastu aku pun menyampuk la.. 'a'aa kan kak... zura nih, nak tido pun x pakai baju tido, apatah lg la nak kluar dr umah pakai baju tido.. eeeee... xle... syg.. (dgn nada manja) nape kite xde baju tido camtu?'... sebenarnya, soklan tu saja2 je terkeluar dr mulut aku.. x teringin pun aku nak pakai or nak beli baju tido camtu... x minat pun.. tetiba jer syg aku pulak menyahut.. 'syg x perlu pakai baju tido pun.. kan kite ni baju tido syg...!!!" pastu aku terus tersipu-sipu malu dan agak berbangga ngan komen spontan dan ikhlas dr syg aku.. dan semua org pun tersenyum penuh makna terpendam... huhuhuhuhuhu....
sbnrnya, aku ni bukan la jenis yg suka pakai baju tido semasa tido.. kalau balik kpg syg atau kpg aku je aku tido pakai baju tido... kalau kat umah sendiri, aku cuma pakai kain batik jer, xpun aku pakai sluar pendek ngan singlet (betul ke eja nih?).. dan kalau sesekali terasa nak pakai baju tido, baru la pakai... hmmmm....

Apa Kata Hati?~ Luv U Syg!!

Wednesday, September 10, 2008

Hari Penuh Dugaan

9 September 2008 - hari ini merupakan hari yang penuh dengan dugaan sepanjang masa kat opis dan juga kat umah.... memang sgt2 menguji kesabaran di bulan yang mulia ini.. tapi aku rasa pahala puasa aku dah kurus la semlm... huhuhuhuhu..

Kisah 1: (situasi: agak tension)

Kisah pasal kursus di Kampus Kesihatan.. yang pada asalnya merupakan trip untuk jenjalan dan shopping di kelantan.. memandangkan 'organizer' nye nak menggunakan peruntukan school untuk menyewa bas USM dan kurang dipersetujui oleh Dekan, maka tajuk utama telah ditukarkan menjadi 'kursus di Kampus Kesihatan'... cadangan tarikh ke sana ialah pada 24 oktober 2008, berkursus pada 25 oktober 2008, bershopping pada 26 oktober 2008 dan pulang ke penang pada 27 oktober 2008.... aku ni, kalau kata tujuan asal nak shopping je, aku xndak pegi.... bagi aku xde mende nak shopping kat sana... tp dah disebabkan ada kursus, terpaksa la aku turut serta.. pada asalnya, staf dibenarkan membawa suami/isteri dan anak... (kos tanggung sendiri la..) tup tup kata x boleh bawak pulak!!! hmmmm... ni yg aku x setuju... xkan aku nak tinggal syg aku tu kat umah sengsorang.. nak kene berbuka sengsorang, nak bersahur sengsorang... alamatnya pakai x bersahur la dia..... kalau setakat sehari tu ok lg la.. tp ni 4 hari oooo.... kalau kata syg aku tu cari 'dapur' lain cane??? ha... sape nak jawab??? ala...bukannya staf2 yg dah ada suami dan anak ni x faham bahasa... kami tahu la kos utk suami/isteri dan anak ditanggung sendiri oleh staf.... hmmm.. yg tu pun nak berkira... itu la SOCIAL SCIENCES...... tunggu la nanti apa keputusan pihak atasan.. boleh atau tidak boleh.. kalau x boleh, aku xnak pegi.. dan kalau dipaksa, aku lebih rela pegi ngan kete aku sendirik dan stay kat hotel mana2 kat situ.. then, ahad tu dah leh chow.... ok x??? (p/s: Didie.. hg pun sependapat ngan aku kan??? kan??? kan???)



Kisah 2: (situasi: bertambah tension)


Blum pun abih kisah pertama td, timbul pulak kisah kedua nih... tetiba aku dimaklumkan tentang ada la sorang hamba Allah nih, dia ni telah diminta tolong oleh 'somebody' untuk melakukan 'something' yang merupakan salah satu dari 'hal-hal lain' dalam SKT nya..... dan hamba Allah nih pulak, dah setuju melalukan 'something' yg disuruh td tu tanpa ada bantahan kerana semua sedia maklum, hamba Allah ni pun bukannya ada keje pun... sesekali je diberikan keje... yg menjadi masalahnye kat sini, dia dok p canang kat member2 lain kata 'somebody' yg kasik keje tu kat dia tu, sepatutkan bagi keje tu kat aku... ITU KEJE AKU.... bukan keje dia.. HALLOOOOO.... selidik betul2 dulu baru bercakap ye... keje tu bukan keje aku dan jugak bukan keje 'somebody' tu... 'somebody' tu pun tolong sorang Profesor kat sini je... dan Profesor tu yg mintak tlg kasik kat hamba Allah tuh.. lgpun key in data jer... bukannya keje susah pun.. aku ni bukan la jenis yg memilih keje... apa keje yg diberikan insyaallah aku akan bereskan.. even keje PAR pun aku buat... dgn syarat aku x bz la... tp skg ni, aku teramatlah bz untuk menyiapkan report KPI yang diminta oleh DVC yg mana tarikh akhirnya ialah pada 12 September 2008... dan 'somebody' tu pun bukannya buta dan x berpelajaran, dia tau sapa yg layak buat keje tuh dan sapa yg ada keje dan xde keje... xkan la 'somebody' tu bengong nak kasik keje simple tuh kat aku yg tgh byk keje nih???!!! tp aku cuma luahkan dlm blog aku ni je... sbbnye, dia x merungut sendirik dpn aku... kalau merungut sendirik dpn aku, tau lah dia aku ni cane... dlm berkawan, aku boleh bergurau senda.. tp dalam bekerja, i'm serious.. kalau boleh buat, buat dgn seikhlas hati, kalau rasa x boleh, ckp je... abih cite, aku xkan paksa org tolong aku kalau owg tu x ndak... aku x suka bermasam2 muka sesama sendirik kerana hari2 pun aku kene tgk muka ko, dan hari2 jugak ko kene tgk muka aku.. so, peace no war...!!! huhuhuhuhu...


Kisah 3: (situasi: sgt tension)


Masa aku kluar ngan syg aku tghari semlm pegi Bayan Baru, on the way tu, kami melepasi owg yg meniaga buah2an kat tepi jalan tuh, dan bergantungan la petai... dan syg aku kata, 'wahhh... sedappnya petai... kalau mlm ni ada lauk petai kan best??'..... dgn secara otomatiknye, aku dah faham la makna ayat syg aku tuh... dia soh aku masak la tu mlm nye... ok gak.. lgpun dah agak lama aku x memasak kat umah... asyik makan kat kedaiiii je... dah naik muak dah... makanya, balik keje je, aku terus bergegas membeli petai tersebut, dan terus singgah kat pasar mini kat umah aku tuh... aku beli udang ngan ikan... smpi je kat umah, aku nak masak nasik, tgk2 gas pulak abih.... aku kluar pegi carik tokey gas kat umah aku, ada sape ntah kata 'x bukak... x pegi hantar... balik... balik...' hampeh tul... soh aku balik pulak... agaknya x betul kot... tapi aku tgk tokey tu pun xde... aku col syg aku, tanya kat ne lg nak carik gas... syg aku kata cuba tgk kat pekan teluk kumbar tuh... kene pulak hari gas abih, hari syg aku keje syif petang... aku pun merempit la pulak ngan kete syg aku ke pekan teluk kumbar mencarik kedai gas tuh... smpi aje, kedai tu tutup la pulakkkk.... dugaan... dugaan... time tu dah kul 6 petang dah... aku dah kelam kabut dah... tetiba aku teringat nak call kak wan yg dok area teluk kumbar ni jugak.. mujurlah dia ada nombor telefon pembekal gas.. aku call soh hantar la la tu jugak.... aku pun bergegas balik ke umah... sambil2 menunggu gas sampai, aku prepare la bahan2 masakan aku dulu... dan sekejap tuh, gas pun smpi, aku mula la masak nasik dulu, pastu aku goreng ikan pastu baru aku masak sambal petai ngan udang.... elok masak je, aku tgk jam menunjukkan kul 7.20 malam (errkk... ke petang?? boleh la...) justttt nice... aku bancuh air teh o dan aku pun bersila dpn tv sambil menonton rancangan feveret aku 'The Nanny'.... dan tiba waktu berbuka, berbuka la aku sengsorang ditemani oleh si abu dan si pok pok.... syg aku balik lambat sbb lepas keje, dia pegi main futsal ngan geng2 dia... aku lak, ada la masa nak bermalas2 lepas berbuka dan rupa2nya aku tertido... aku terjaga kul 11.30 dan aku bangun g mandi... tgk tv jap, kul 12 baru syg aku balik... aku hidang nasik utk dia, sambil2 teman dia makan sambil2 aku menyembang2... abih je dia makan, aku sambung tido aku... hmmm... best... best.... sib baik la ending hari aku semlm bagusss... ilang la tension seharian.....


Apa Kata Hati?~ dugaan... dugaan... kurus dah posa aku semlm... huhuhuhu...

Monday, September 8, 2008

Indahnya Alam Berumahtangga..!!

Tetiba selepas2 aku kebengangan td... aku terpanggil untuk menulis tentang betapa indahnya kehidupan berumahtangga... ni semua gara2 ada sorang sahabat yang akan mendirikan rumahtangga ujung tahun ni la.... dia bertanya, best ke kawin???
Best ke kawin??? korang rasa cane?? soklan ni bagi yang ada suami ye... yg xde suami, sila dok dendiam... hahahahhahahahha..... bagi aku, kehidupan berumahtangga ni sgt la indah... ye la... kalau nak dibandingkan dgn bujang dulu... kalau masa bujang, buat apa pun semua kene sendiri.. tapi bila dah berumahtangga ni, ada suami, sgt la best... apa 2 nak buat pun kene berbincang dulu... pastu, bila balik keje, sampi umah terus masuk dapur... sat g suami balik dah leh makan sesama.... x rasa letih pun buat semua tuh.... sesambil memasak tuh, sambil2 basuh baju... memang rasa best sgt... tapi kalau masa bujang dulu, balik keje je, terus flat.... letih sgt la nih... pastu bila dah suami balik keje, dah ada teman berbicara... mula la bercerita apa yg berlaku sepanjang hari di tempat keje.... pastu bergurau senda.. pastu tidoooo.... huhuhuhu.... dan macam2 la... pendek kata, buat apa pun bersama la.... idak ke namanya best tu???
Apa rasa anda para isteri bila perkara-perkara ini berlaku:
  • suami berdengkur bila tido?
  • banyak pakaian suami nak dibasuh?
  • suami soh masak itu ini?
  • suami komplen masakan kurang itu ini?
  • umah berselerak ngan abu rokok dan segalanya?
  • dan macam2 lagi....

Letih? Marah? Meluat? Tension??

Hmmm... bagi aku itu adalah rahmat... itu adalah saat yang terindah.... nak tau nape? sbbnye....

  • bila dia tido berdengkur - alhamdulillah, aku tahu yang suamiku tido di sisi aku, bukan pompuan lain...
  • bila pakaian dia byk nak dibasuh - alhamdulillah aku tahu suamiku balik ke rumah bukan merayau ngan pompuan lain
  • sila suami soh masak itu ini - alhamdulillah, suamiku suka masakan aku bukan masakan pompuan lain
  • bila suami komplen masakan kurang itu ini - alhamdulillah, suamiku masih mengambil berat ttg diriku
  • bila umah berselerak ngan abu rokok dan segalanya - alhamdulillah, aku tahu yang suamiku sentiasa di rumah bersama aku....

tidakkah itu satu keindahan berumahtangga?? keindahan bersuami?? best kan?? oleh itu, para-para isteri, hargailah setiap tindak tanduk suami walaupun kadang2 menyusahkan minda dan keringat anda... huhuhuhu... sabarrr... mungkin marah dan tension masa letih wat keje je.. pastu bila dah dok dendiam terutama bila tgh baring2 nak tido tuh, sure rasa nyesal dk tension2 td... tapi, saat yang paling menyentuh kalbu dan sentiasa buat aku bersyukur sgt aku dikurniakan suami yg mcm suami aku ni, masa dia tido.... slalu aku akan hadiahkan dia kucupan waktu dia tido... disertakan berjuta doa agar Tuhan pelihara ikatan suci kami hingga ke akhir hayat...

Apa Kata Hati?~ SUAMIKU TERCINTA, AKU AMAT BERSYUKUR KAU DIKURNIAKAN UNTUK DIRIKU DAN AKU BERJANJI, SEKALI AKU LAFAZKAN CINTAKU UNTUK MU, IANYA ADALAH UNTUK SELAMA2NYA... LUV U SO MUCH SYG...

AKU TERKESIMA!!!

YE!!! AKU TERKESIMA!!! nak tau nape?? sebabnya, aku menciptakan blog aku sendiri ni hasil idea dan tunjuk ajar dua orang sahabat aku yang tak jemu2 mengajar aku ilmu penulisan blog ni.. dan itu tidak bermakna aku boleh ciplak hasil idea dorang bulat2... sebijik2... apa yang lahir di dada blog aku nih adalah apa yang muncul, terjadi dan teringat dlm kehidupan seharian aku.. dan itu yang aku share dalam blog aku untuk tatapan sahabat2 sekalian... diulangi sekali lagi.. untuk TATAPAN sahaja... BUKAN UNTUK DICIPLAK IDEA2 AKU PULAK... aku ni seingat aku la.. aku x pernah nak cilok idea sesapa... kalau ada pun mungkin format saja, bukan kata2 indah dlm blog sesiapa.. bagi aku, setiap kata2 dalam blog seseorang individu adalah hak mutlak individu itu sendirik... kalau ada sesapa yang MENIRU kata2 dalam blog org lain tu boleh lah diumpamakan seperti seorang 'LANUN'... tau kan sifat lanun tu cane??? lu pikir la sendirik...!!
Bahasa Melayu merupakan bahasa yang paling indah kerana byk ayat yang boleh menggambarkan sesuatu kejadian.. contohnya, kalau rasa happy, byk ayat yg boleh digunakan untuk menggambarkan rasa happy.... kalau marah pun camtu jugak, byk ayat yang boleh digunakan untuk menggambarkan betapa meluap2nya api kemarahan yang membakar di dada... begitu juga CINTA... beribu2 ayat indah boleh menggambarkan betapa cinta nya kita kepada seseorang atau sesuatu... x semestinya apa yang aku tulis dlm blog aku ni, itu je ayat yang boleh menggambarkan rasa cinta!!! tul x???
Korang semua mesti timbul tanda tanya kat pikiran korang nape la aku tetiba je mengepos satu entry yg agak2 bengang skett ni kan??? memang aku tgh bengang... aku bengang ngan org yg suka TIRU mana2 blog untuk mengindahkan blog sendirik... aku bengang ngan org yg suka TIRU kata2 indah aku untuk mengindahkan kata2 dorang pulak... aku bengang ngan org yg suka TIRU apa2 yg berkaitan ngan hidup aku untuk mengindahkan hidup dorang.... dan aku jugak bengang ngan org yg suka TIRU hak aku untuk menghakkan apa yg bukan hak dorang!!!....
Apa Kata Hati?~ MEMANG AKU BENGANG GILERRR NIEH.... PUASA PUN PUASA JUGAK.. TAPI BENGANG TETAP BENGANG!!

Kesah Weekend 1st week puasa....

Biasa la.... asalkan weekend je... keje aku tidooooo jer.... hehhehehhe.... ari sabtu xde mende sgt.... ari ahad tu, syg aku pun cuti, kami bangun tido kul 12 tghari!!! wahhh...hebat... sib baik x makruh sbb tido lama... hehehehheh.... aku bangun je, syg aku pun bangun... aku mandi pastu tgk tv... tau2 kul 3 camtu, kami dua2 terlena lg dpn tv... hahahahhahah..... ngan kucing2 aku skali tido... si abu tido kat kaki aku, si pok pok tido kat kaki syg aku....huhuhuhu... kul 5.30 aku terjaga... terus aku g mandi siap2 kejut asben aku ajak pegi pasar ramadan.... beli jerr... hehehhe... lepas beli tu terus balik umah, bancuh air terus berbuka.... relax2 jap, pastu syg aku kasik cadangan kemas umah!! aku ok jer... actually, dr bangun tido tghari tu aku dah ajak dia kemas umah, tp dia kata nanti dahaga... dah berbuka ni syok la skett ngemas... so, kami pun mula la ngemas... aku biar syg aku mula dulu... aku jadi mandor je.. ckp yg tu aleh sini, yg ni aleh sana... hehehhe... sambil2 tu aku kemas dlm bilik baju... hmmm... byk tul baju... yg dah berbasuh x berlipat lg... yg dah basuh x kering lg.... hmmm... dlm bilik saja pun dekat2 sejam aku ngemas.. abih dlm bilik baju, aku ngemas bilik tido aku pulak.. abih tu ngemas kat dapor pulak... abih semua keje ngemas aku tu, aku tgk jam dah kul 1 pagi.... aku terus mandi.. x leh la tido kalau x mandi.. melekit2 badan... peluh... kul 1.30 pagi aku dah baring2 atas katil... syg aku dok layan PS2 lg.... tu le aktiviti wajib dia sblm tido... kul 2 camtu aku sedar syg aku baring tepi aku, time tu ujan lebat..... sejuuukkkk gilerrr... aku rasa syg aku tarik tangan aku peluk dia... hmmm.... sedappnye tidoooo..... bila bangun je pagi ni utk sahur, aku rasa mcm best nye umah aku.... dah berubah wajah... aku ni jenis dua tiga bulan sekali mesti alih2 perabot dlm umah.. x leh tgk kalau dok macam tuuuuu aje lama2...boringgg.... bila dah aleh ni, rasa nak balik umahhh ja.... huhuhuhuhu


Apa Kata Hati?~ tidooooo je keje akuuuu.....

Friday, September 5, 2008

Kisah Giliran Hari Raya...

Topik hot nih!!! kisah giliran kpg siapa hari raya tahun ni.... hehehehheheheh

Alhamdulillah, raya kali ni merupakan tahun ketiga aku beraya sebagai seorang isteri... raya pertama sebagai isteri aku beraya di kpg suami di Kuala Kedah... tahun kedua yakni tahun lepas beraya di kpg aku... dan otomatiknya tahun ni ialah turn raya ni Kuala Kedah... aku xde masalah bab2 giliran raya nih... mana2 pun sama je... tetap raya kan... cuma ye la... kita ni dah tentu la kalau boleh tu nak raya kpg sendiri kan... tapi kene faham la yg aku ni dah kawin... so, kene la pandai biasakan diri ngan rencah kehidupan berumahtangga...

Nak dijadikan cite, semlm nih, on the way nak balik umah, aku ngan syg aku tu bersembang2 dan bergurau senda la dlm kete.. tetiba syg aku bukak cite psl giliran raya ni... dia tanya aku 'syg, kali ni raya kat mana dulu?'... aku terdiam sebentar... dlm pikiran aku ni, aku nak jawab sesuatu yg kasik hot topik nih...
aku jawab 'sg bakau...' (kpg aku..)..
jawab syg aku 'eh, bukan ke tahun lepas dah raya kat sana, tahun ni kat Kuala Kedah pulak kan??'
aku jawab 'ye ke?? ekk??'
tetiba syg aku diam... ntah apa la yg syg aku pkkan... aku menunggu je apa yg dia bakal katakan... tau2 syg aku memecah kesunyian dgn berkata
'ha.. bila ckp psl giliran ni, terus diam.. terus xnak ckp... mcm ni la yg couples lain dok gaduh bila tiba hari raya... psl giliran balik raya je... bla bla bla..'
aku senyum je.... aku dgr je apa yg dibebelkan oleh syg aku tu... abih je dia pot pet pot pet tu, aku pun tambah:
'ala.. syg ni... kite saje je nak usik2... kite tau la tahun ni giliran beraya kat Kuala Kedah.... bukannye kite x tau... dan bukannye kite ni nak cari pasal nak gaduh... xde la... raya kat mana2 pun sama je.. dua2 kpg kite jugak... yg syg nak bebel panjagn2 ni nape?? masih x kenal isteri sendiri ke??'
jawab syg aku 'hmmm... ingatkan dah lupa.. ingatkan tamak...' sambil tersenyum dan menarik idung aku...


Apa Kata Hati?~ Makin bertambah usia perkahwinan kami, makin manja pulak syg aku ni... huhuhuhuhu... luv u syg...

Imaginasi + Berangan = PERASAN

sure korang tertanya2 apa la makna entry aku kali ni kan??? hehehehhehe.... saja la nak share pengalaman yang aku lalui hari2 melayan karenah student, staf, bos-bos, kengkawan dan semua-semua di sekeliling aku la...
Aku ni bukanlah dari sepisis yang busuk hati, dengki dan iri hati ngan kelebihan dan kemewahan atau yang seumpama dgnnya.. tapi bohong jugak kalau aku katakan xde langsung sifat tu kan.... aku ni pun manusia biasa... for sure ada jugak kelemahan2 tu... tapi, dengki2 dan iri hati aku pun, xde la smpi nak rosakkan jiwa dan akhlak aku... xde la aku dengki yg negative... aku ni, kalau dengki pun, aku akan berazam balik yg aku akan jadi macam tu jugak... contohnya, kakak aku leh beli banglo tiga pat bijik, aku pun nak jugak... aku pun berazam yg aku nak dapatkan jugak banglo walaupun hanya sebijik!!.. hmmm... gitu la.. aku ni jadikan benda yang menimbulkan rasa dengki / iri hati kat sesapa pun tu sebagai satu benda yg positif.. sebagai salah satu target aku... yg ni aku rasa x salah...
Tapi, apa yg jadi salah tu, kalau kita ni mendengki dgn org lain, tapi kita nak jatuhkan / jahanamkan org tu... oh.. no no no no... yg ni x boleh.... sgt x boleh... tapi, lain org lain makna tersurat dan tersirat di hati dorang kan... ini kerana, ada jugak org2 di sekeliling aku nih yg jenis camni... jenis yg x leh tgk org lain senang... jenis yg x boleh tgk org lain lebih dari dia... org yg mcm ni kan, dia x kan senang idop dia kalau x susahkan org lain... contohnye, ada sorang kawan aku nih (kawan A), dia ni seorg yg sgt lembut dan x pernah pun nak sakitkan ati sesapa (sepanjang aku mengenalinya lah)... tapi ada sorang lg kawan nih (kawan B), dia ni jenis yg memang x boleh dibuat kawan... apa saja yang kawan A ni buat, semua dia nak bangkang, nak komplen... smpikan cara ikat tudung si kawan A ni pun dia nak komplen kata x cantik!!! ape kes kan???
Mcm kes baru2 ni, si kawan A nih baru balik dari bercuti ngan suami tercinta.. balik je dari bercuti, si kawan B nih pun sibuk la bertanya itu ini, best ke tempat tu, beli apa, stay hotel mana smpi la soklan kos bercuti tu ditanggung oleh sape?? relevan ke soklan tu?? tapi si kawan A nih, dia ni dah jenis yg jujur dan lurus, cite la kata semua kos ditanggung oleh suami tercinta dia tu... tau2 si kawan B nih, dia pun cite nanti dia pun nak p bercuti ngan bakal suami tercinta dia jugak ke luar negara... x main la dalam negara.. semua kos ditanggung oleh bakal suami tercinta dia.. tau2 dlm dok syok meninggi diri tuh, dia terlepas ckp yg dia pun kluarkan duit almost RM1,000 untuk tanggung kos percutian ni!!!! haaaaaaaaaa..... apa kesss?? xke terkena batang idung sendiri?? dah la idung x mancung, kene hempap dek malu ngan perangai sendirik lg!!...
Kalau korang la, apa perasaan bila dah jadi camni?? sure malu kan... malu ngan perangai sendiri... buka pekung di dada sendiri... bagi aku la, buat ape kita ni hidup nak meninggi diri camtu?? konon kita ni sgt mewah, konon kita ni dpt pasangan yg kaya raya, konon kita ni dilayan bagai raja, konon kita ni x main la pakaian pasar malam, konon kita ni lebih segala2nya dari org lain SEDANGKAN KITA NI BIASA2 JE... SEKADAR ADA JE.. baju memang pakai yg branded, tp siam mari.... china mari.... ape kes?? sedang kita dok syok jaja cite yg kita ni mewah dan lebih segala2 tuh, tau2 tembelang kita ni pecah.. mana nak letak muka??? kalau muka tebal cam kain khemah tentera (atau org utara kata kain tarpan).. ha tu lain la... yg ni jenis yg memang x tau malu langsung.. jenis hati kering.. leh wat x tau ja walaupun dah tau org tau dia salah.....
Untuk kengkawan aku dan juga diri aku nih, jgn la dok hidup dalam imaginasi aje.. jgn dok berangan je lebih... tapi realitinya hampeh je... apa la salahnya kalau kita ni jujur pada diri sendiri dan org lain... semua org suka.. x salah pun kalau pakai baju buatan siam, buatan china, asalkan pandai menggayakan dan cantik dipandang mata, org pun puji... senang hati... org pun x pandang serong kat kita.. org pun x bercakap belakang kat kita... hmmm.... pendek kata, biasakan diri jujur pada diri sendiri dan org sekeliling. Jadilah diri kita sendiri, jgn pk nak jadi princess ke, ratu ke ape ke.. jadilah diri anda sendiri... inilah tips untuk sentiasa disenangi org lain...
Apa Kata Hati?~ PADA YANG BERKENAAN, BERHENTILAH HIDUP DALAM IMAGINASI... TEMPUHILAH REALITI KEHIDUPAN.. RODA KEHIDUPAN TIDAK SENTIASA BERADA DI ATAS, IA AKAN TURUN JUGA KEBAWAH.. INGAT2LAH.......

Thursday, September 4, 2008

Hmmmm.... Macam-macam...

Ari nih, i mean dlm minggu ni la... aku teramat la sibuknye... keje aku banyak macam ikan2 di pasar borong tuh.... aduh!!! letih sungguh memikirkan keje2 aku yg byk tuh... apatah lagi nak membuatnye... yesterday, aku ader la nyembang2 ngan seorang sahabat lama, dia kata "ala... org keje kerajaan nih, ckp je keje byk.. tp sbnrnya xde pun... balik2 dok kilik katalog.. tu ke namanya byk keje?"... dan jawapan aku kat dia agak panjang.... tapi aku singkatkan aje la ekk.. aku kata kat dia, memang keje kerajaan nih kebanyakkan nye camtu.. aku ngaku realiti kat kebanyakkan pejabat kerajaan camtu... tapi, bidang keje aku ni lain... tambah2 pulak bahagian aku ni lain... Bahagian Pengajian Siswazah & Penyelidikan.... sib baik la bahagian Pengajian Siswazah tu ada clerk yg uruskan aku cuma tumpukan bahagian Penyelidikan.. tapi dah nama pun Penyelidikan, byknye keje.... yg paling aku tension bab KPI nih.... pada asalnya dalam mesyuarat orang2 atasan ni kata nak mintak pensyarah2 bekalkan maklumat ikut format yang sepatutnya so nanti aku senang la nak buat report lengkap... tau2 yang depa bagi cuma bahan buktinya sahaja... so, aku pulak yang kene buat ikut format dan nak transform ke dlm report... kan dah jd byk nye keje aku!!! dorang ni semua asyik nak pk senang depa ja.. aku ni?? ada ke org pk cane susahnye aku nak buat benda2 ni semua?? ada ke?? yang dorang tau, kasik dateline nak semua benda ni siap before 12 September 2008....!!!! giler ke hape??? dah la nak kene buat utk tahun 2006 dan 2007.... aku sgt2 geram x terkata.. yg aku boleh buat hanyalah luahkan di sini.... tp dlm aku dok kelam kabut buat yg tu, ada lg yg lain dok mai soh aku buat tu buat nih.... bab2 nak call follow up something pun aku jugak yg kene... org2 lain yg kat luar sana tu xleh tlg call ke??? setakat nak follow up je?? tu pun aku nak kene buat?? dah tau kasik dateline singkat tu, kalau pun x tolong aku siapkan report ni pun, at least tolong la jgn kasik keje2 lain yg remeh temeh tu kat aku....... keje yg org lain leh buat.... report ni memang la aku je yg kene buat sbb aku je yg tau nak buat benda nih.... ntah la... aku x tau nak kata apa lg dah...


Apa Kata Hati?~ xde hati dan perasaan ke dorang nih??? frust aku!!!

Wednesday, September 3, 2008

Anak Ku....

Ni la gambar terbaru anak ku.... Mohamad Danial Hamshari (kalau salah eja jgn marah ekk Ina...)... comel kan.... geram je aku nengok budak nih.... sok2 besor sure ramai gf.... hehehheheh..... yang kat sebelah dia tu yg besor skett tu abgnye....

Apa Kata Hati?~ baby memang comellll......