Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, February 8, 2011

Ikhlaskan Hati....

Dewasa ini.... para2 ibu bapa slalu berpesan pada anak2 supaya berhati2 dgn niat org yg dok buat baik kat kita.... it's true and it's not.... 

Nape aku ckp it's not? (yg it's true tu xyah diceritakan la kat sini kan... semua dah sedia maklum)

gambar ni xde kene mengena pun dgn story.. sekadar hiasa sbb kucin sgt comel

sebab, ikut keadaan jugak.... dlm post kali nih, aku nak luahkan pendapat aku ttg satu senario 'kebaikan' yang pada aku bukan berniat nak sokong mana2 pihak, cuma dari pandangan aku yg melihat dari segi 'melaksanakan tanggungjawab'. (ikhlas atau tidak tu - wallahua'lam)

Semlm, aku tgk dlm news kat tv (jarang sgt aku tgk news kat tv..) tajuk utamanya ialah kumpulan pertama pelajar dari Mesir dah tiba kat KLIA.... Alhamdulillah... mereka selamat semuanya... happy je tgk muka... ye la, terselamat dari pergolakan dan dpt blk Malaysia (free) jumpa mak ayah... sape yg x suker kan?? Tahniah pada kerajaan Malaysia dan rakyat Malaysia yang prihatin dgn menghulurkan bantuan - walaupun bkn dgn menghantar pesawat ttp dgn mendoakan keselamatan seluruh operasi pun dah bagus.. 



Aku tgk wajah2 syukur dan ceria para pelajar turun dari pesawat dan dpt menjejakkan kaki kat bumi Malaysia yang aman makmur nih, sambil menunjukkan sepanduk (tulisan tangan je, x kisah, as long as ikhlas) TERIMA KASIH... TERIMA KASIH KERAJAAN MALAYSIA... dan segala mcm terima kasih lagi.... iye la... mcm tu je la caranya dorang nak berterima kasih... nak jumpa face to face nak ucap terima kasih rasanya x terdaya kot.. ramai tu... aku yg tgk nih, walaupun bkn aku yg membantu menyelamatkan dorang tu, aku rasa mcm puas hati... rasa macam syukur sgt2... ucapan terima kasih secara mengangkat sepanduk tu pun dah cukup untuk menyampaikan rasa penghargaan atas kebaikan (tanggungawab pemerintah) yang dihulurkan.

TAPI.... masalahnye kat sini, aku tgk dlm twitter, ada pulak mangkuk mana ntah yg mempertikaikan sepanduk ucapan terima kasih tu... kononnya, pihak yg menghulurkan bantuan tu yg suruh dorang tu buat mcm tu... (ni kes dengki la nih).. kononnya, pihak yg menghulurkan bantuan tu mengambil kesempatan atas kejadian ni untuk meraih kepercayaan rakyat. 

Heyyyyy... come on la... cuba pk positive skettt... cuba pikirkan mcm mana perasaan ibu bapa dan para pelajar tu sikit... dorang dah sah2 xde nk pk psl fahaman politik or anything yg seumpamanya lg dah.. yg dorang pk, KESELAMATAN... dan tmpt paling selamat utk dituju ialah MALAYSIA... bersyukurlah kita dpt hidup dlm keadaan yg aman damai... minyak naik harga pun xde la rusuhan la, bom sana sini la... org2 yg mentaliti nye sakit mcm ni, harus dilemparkan keluar dari Malaysia... p la dok kat tmpt2 bergolak sana tu.. baru la dia buleh bersyukur sket kot dgn apa yg dikecapi kat Malaysia... 

Cuba sesekali kita luahkan rasa syukur atas kebaikan/bantuan yang diberikan atas dasar melaksanakan tanggungjawab sesama insan dan cuba ketepikan hasutan syaitan dlm diri yg slalu menghasut supaya hati yg x bersih tu slalu bersangka buruk atas apa yg org lain lakukan (yg ternyata perkara yg bagus).. sudah2 lah dok bawak perangai busuk hati tu... bersihkan hati - insyaallah, bahagia hidup.... 
   



 Apa Kata Hati?~ tiada salahnya......