Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, July 22, 2014

Mimpi Ngeri di Bulan Ramadhan..

Assalamualaikum & Hello....

Me mimpi ngeri semlm... yesss... sgt sgt ngeri bagi me.. nk kata x basuh kaki sblm tido, siap mandi bagai.. tp tetap bermimpi ngeri.. 

Citenye gini.. Me, my mom, my Princess, sorang budak lelaki (yg aku x sure sapa sbb dia xde dialog pun dlm ini mimpi.. follow aku je) dan my sister. Kitorang pegi ke suatu tempat yg mcm tempat baru membangun.. pembangunan merata2.. tp at the same time, di bawah pembangunan tu ramai sgt homeless people.. ramai ok.. sampaikan nak jalan pun celah2 dorang dok tido tu.. Pastu kitorang naik lif ke tingkat atas.. sgt atas.. rasanya mcm ke satu dunia lain pulak kat atas tu.. mcm dlm cite Upside Down tu, yg cite dua dunia tu.. Dunia atas dan dunia bawah.. Masa kitorang naik lif tu, tetiba pintu lif x boleh tutup rapat.. tutup separuh je.. me punya la takut.. pejam je mata masa naik lif tu.. my mom tolak my Princess dlm troli.. troli barang mcm kat pasaraya tu.. bukannya stroller.. ajaibnye, my Princess behave je sepanjang mimpi ni.. semua orang pun mcm xde dialog dlm mimpi ni.. Dah smpi ke tingkat yg kami tujui.. Kat tingkat tu suasana adalah biasa.. mcm kat dunia nyata ni... kitorang jalan jalan dan jalan.. Mcm ada arah yang nk dituju, tp mcm x sampai2.. kitorang jalan laju2 mcm rushing je.. pastu jumpa ngan my sister.. kitorang jalan lagi... pastu kitorang lalu lg tempat yg penuh dgn pembangunan yg pesat tapi penuh jugak dgn homeless people... pastu nak smpi pintu kluar dr tmpt tu, aku tersebak tgk sorang anak gelandangan tu tido x pakai baju cuma seluar pendek kaler biru, dia tido dgn nyenyak atas tanah je dan tetiba terguling jatuh sikit ke bawah.. tp tetap tido nyenyak.. aku dh mula sebak.. pastu kitorang lepasi pintu tu dan tempat tu bercahaya... kat tempat yg penuh homeless people tu gelap aje suasana nya.. agak scary jugak la.. 

Pastu kitorang naik lif lg.. kali ni kitorang naik lif dgn seorang pompuan (makcik) dgn sepasang kanak2 kembar rasanya umo dlm 1 tahun mcm tu, gaya mcm baru boleh berjalan gitu.. dgn sorang abang dorang yg umo dlm 3 tahun gitu.. kembar ni mcm agak lincah sikit.. ye la.. budak2 baru pandai berjalan paham2 aje la cane dier punya cergas tu.. Lepas lif bergerak tetiba pintu lif terbuka luas... dan dinding lif bahagian tepi di mana makcik ngan anak beranak nye tu berdiri pun xde dinding.. ade tiang aje.. tempat kitorang berdiri ade dinding lif semua.. mcm lif biasa.. Mengucap syahadah aje la aku sepanjang perjalanan lif tu.. mcm laju pulak tu lif tu bergerak.. pastu tetiba aku nampak sorang dari kembar tu nak jatuh.. aku jerit kuat2 dan abang budak tu sempat sambar budak tu dr terjatuh... kecut perut aku... sbb time tu rasanya almost tingkat 6 dh... agak tinggi jugak.. pastu makcik tu pun dok peluk la si kembar yg hampir2 terjatuh tu... tetiba si kembar sorang lagi berjalan terkatik2 (eh betul ke perkataan ni?) dan terus menuju ke hujung dan ....... dia terjatuh.... Ya Allah.... aku terus menjerit sekuat hati sambil merambu air mata kluar.. pastu aku jerit kat makcik tu 'baby tu dh jatuh'... pastu boleh pulak makcik tu jenguk aje.. perrggghhhh menyirap je aku tgk.. pastu boleh pulak dia dtg duduk kat tgh2 lif sambil menyusukan si kembar yg mula2 x sempat jatuh tu sambil berkata 'saya mak mertua je'... what the fish... terus my mom bisik ke me 'patut le..'

Pastu me pun tersedu sedan la mengenangkan si kembar yang jatuh tu.. rasanya masa tu dh tingkat lebih dari 10.. tinggi tu... terus me membebel sambil nangis2 kat makcik tu... itu la.. ini la... sampai la kitorang smpi di tempat yg dituju... umah kakak me... pastu me masih menangis... kak me tanya nape nangis teruk2 ni.. me pun cite... pastu kakak me kata ape ntah n tetiba me terjaga.... terjaga sbb rasa perit tekak mcm byk sgt menjerit... pastu menangis... Astargfirullahalazimmmm.... 

Bagi me, part paling ngeri adalah masa ternampak budak tu terjatuh dan me x sempat buat apa2 nk selamatkan budak tu... rasa bersalah sgt2.. until now pun me mcm boleh rasa lg ngeri pilu masa budak tu jatuh.. 





Apa Kata Hati?~ Apakah maksud mimpi ini? Harap2 hanya mainan semasa tido...

Monday, July 21, 2014

Persiapan Hari Raya Aidilfitri ku tahun ini..

Assalamualaikum & Hello.. 

Rata-rata ramai yg dh settle bab persiapan raya... pakaian raya.. kuih raya... rumah raya... sampaikan tiap2 hari jalan kat Parit Buntar ni jem aje... penuh aje kereta dan manusia dalam kedai.. Tambahan pulak Mydin baru je bukak kat PB nih... manusia? usah cite laaa... berduyun2 pegi ke situ... katanya murah giler barangan yg ditawarkan.. sepeket mee kuning berharga RM0.10.... wallahua'lam... Tapi, bagi me, smpi today x pegi pun situ walopun dekat je ngan umah... x sanggup nk bersesak2 nak parking... bersesak2 nak pilih barang.. bersesak2 nak bayar.. dan bersesak2 nak kluar dr mall tu... haishhh... bagi me biorlah me bayar full harga mee tu (RM1.30) pada hari biasa yang lebih santai untuk berbelanja daripada nak pulun beli murah tp terpaksa bersesak2.. me not like at all... 

Jadinya, persiapan raya pun x dibuat lg... tahun ni x berapa eksited nak prepare ape2 especially baju raya.. cumanya nnt akan kluar la jugak beli baju raya utk si Puteri Chinta Hatiku tu... tp tu laaa... bercinta sungguh nak kluar shopping.. huhuhuhu... Lgpun, dgn kejadian2 bertimpa2 di Gaza dan Malaysia sendiri rasa macam tak wajar pulak kita nak bergembira sedangkan di sekeliling kita berduka.. mmg lah Hari Raya ni sepatutnya hari untuk kita bergembira bagi meraikan kemenanan kita berpuasa memerangi syaiton dlm diri sepanjang bulan Ramadhan... tapi, nk terlalu bergembira tu x sampai hati pulak... tambahan pulak, hari2 disajikan dengan perkembangan terkini keadaan di Gaza dan jugak MH17 membuatkan diri lebih sebak dan insaf dan tak henti2 mengucapkan syukur kerana kita di Malaysia masih boleh bergembira menyambut Aidilfitri dengan segala kelengkapan baru... Tetapi saudara seagama kita di sana bagaikan sudah tiada lagi air mata untuk menangisi nasib mereka yang kebanyakkannya tinggal sebatang kara... 

Sejujurnya, bila tgk mayat dewasa bergelimpangan, hati tersentuh... tapi apabila melihat mayat kanak2 dan bayi... hati terus terguris luka... aku cuba membayangkan kalau aku di tempat mereka? adakah aku boleh setabah mereka apabila kehilangan anggota keluarga? tambah2 lagi apabila kehilangan anak kecil ku? Astargfirullahalazim.. .mengucap panjang aku apabila membayangkan itu semua... membayangkan sahaja pun aku rasa x mampu hadapi, apatah lagi kalau ianya benar2 terjadi? Muka aku nampak garang... sombong... tp hati aku sgt lembut... mudah sgt tersentuh nak2 lg benda yg melibatkan anak kecil.. bertitik tolak dari situ la aku jadi x berapa eksited nak prepare bersungguh2 utk raya... pakai aje apa yang belum dipakai or yg baru sekali dua dipakai.. x menjadi kesalahan pun kan? cumanya utk anak kecilku, akan aku sediakan jugak la persalinan baru untuk beliau merasakan apa itu Hari Raya Aidilfitri.. 





 Apa Kata Hati?~ Bersederhana itu lebih baik..

Friday, July 18, 2014

Facial di tengahari...

Assalamualaikum & Hello... 

Kita sebagai pompuan ni, kena jaga kulit kita... especially muka.. kalau anda kata sekadar mencuci muka setiap hari sudah memadai - anda kurang tepat.. sekurang-kurangnya sebulan sekali kena la memanjakan kulit muka dengan buat facial... 

Tapi, kekangan masa ni mmg faktor utama kebanyakkan wanita x sempat nak memanjakan muka mereka.. Ada-ada saja la nk buat.. itu la.. ini la... Mcm me jugak... rasa2nya 3 tahun dh me x berkesempatan nak buat facial... masa sblm ngandungkan si Puteri Cinta Hatiku tu me rajin je dok buat facial.. ye la.. byk masa terluang kan... tp since mengandung, mmg me x pernah buat apa2 treatment  yg ada bahan kimia hatta produk tu katanya hanya menggunakan bahan alami... natural.. tp still me x guna.. cuci muka pun sekali je sehari... punya nak jaga si baby dlm perut time tu.. tp alhamdulillah... walopun penjagaan tidak rapi, tapi kulit me time ngandung sgt sgt elok... berseri2 je.. xde kusam pun.. itu le antara hikmah mengandung.. tp x semua org mcm me... ada jugak yg sebaliknya... itu terpulang pada masing-masing punya 'luck' katanyaaa.... hehehhe

Now, me rasakan  yang me dh kurang stress dgn masa... sbb tempat keje dh dekat dgn rumah kan... jadinya, tadi tghari me pergilah buat facial... Full Treatment... memandangkan dh lama x di'servis' muka ni, makanya eloklah dibuat full treatment.. Me tanya2 dalam page fb dan ramai yang suggest me pegi ke Cemara Spa.. yang terletak di bangunan MARA, Parit Buntar.. dr luar pun dh nmpk cantikkk je spa ni... walopun kecik, tp bagi me environment kat dlm spa ni sgt best.. mmg mengundang lena yang panjang.. hehehhehe.. sorry xde gambo.. me segan nak snap2 gambo.. maklum le first time pegi.. dh lama sok2 ni baru la boleh snap snap gambo... (try gugel pun xde gambo)

Tujuan utama me nak buat facial resdung... sbb lately ni asyik dok bersin dan paling x tahan gatal kat mata... eeeee x suker.. x suker... tp me mcm suspen sikit kalau bab2 nak buang resdung guna 'rokok' tu.. sbb sblm ni me pernah ikut x-boss me pegi buat rawatan resdung ni, dia guna 'rokok' tu, ohoooiiii serik nak pegi dh.. sbb nye rasa pedih idong.. pedih kerongkong.. sesak nafas semuanya la... tapi, kali ni buat kat Cemara Spa ni, xde rasa semua tu... me boleh je bernafas elok walopun kaki ajak kejung dok standby nak bangun... hahahahhahahh... lepas buat rawatan resdung, dia vacuum... pastu stimkan muka.. pastu letak collagen... pastu vitamin E... semua rawatan tu menyenangkan smpikan me tertido lg.. heheheh.. tpkan, satu je, masa dia buang whitehead ngan blackhead tu je yg rasa sakit smpi kluar air mata sikittt... pastu rawatan terakhir masker... sejukkkkkkkkk sgt.. mcm letak ais kat muka... me tertido lg... hehehhe.. pastu rawatan diakhiri dengan urutan di kepala.. mmg sedapppp laaa... 

Harga full treatment? mesti x caye.... RM40 je..... sangat berbaloi-baloi... dengan Kak Ina (yg buatkan facial kat muka me) yg sgt friendly dan comel.. 





 Apa Kata Hati?~ best.. best... nnt next month nak pegi lg.. yeayy...

Wednesday, July 16, 2014

Rojak Buah..

Assalamualaikum & Hellooo... 

Puas hati me memanfaatkan cuti 4 hari yg lepas... 4 hari dok umah jerr... best gilerr.. tp hari ni... berbagai2 rasa perasaan me.. dh mcm rojak buah... ada rasa lemak.. rasa pedas.. rasa manis.. rasa masamm... eeeeeeeeee x sukerr... 

Pertamanya, purse me hilang... tak sure letak mana... last skali yg me igt, me ke kedai pastu selit purse tu dlm raga motor.. smpi umah dgn barang kat tangan terus pegi tutup pagar.. pastu me dh lupa sama ada me amek atau tidak purse tu dlm raga motor.. pagi ni baru sedar.. me tanya mr suami sbb dier yg guna motor g keje, dia ckp x perasan pulak.. dan motor tu dh dia tinggalkan kat tmpt keje dan dia dh kluar ke destinasi keje nye.. alamakkkk... pastu dia boleh pulak bebel2 kata me cuai la apa la.. ishh.. org dh la cuak dia pulak dok bebel.. mmg spoil la mood pepagi buta.. Nnt tghari me nak blk umah nk try cari lg.. kot2 la si Puteri Cinta Hatiku tu main dan letak merata2.. Tgh membina semangat sikit nih... dgn harapan blk jap lg cari dan cari dan cari dan ada laaaaaaaaa benda alah tu... Insyaallah... 

Keduanya, hari ni provisional result dh kluar.... ohooiiiii... menggigil tangan nak tunggu kul 9 pagi.. nak semak result exam.. penentu nih.. dan alhamdulillah... LULUS semuanya... insyaallah Nov ni boleh la naik pentas... *senyum smpi telinga*... lepas ni tunggu nk tgk gred la pulak... lg menggigil tangan... tp at least, for now, dh pasti yang me dh boleh bergraduasi... yeayyy... 

Ketiganya, .... biarlah rahsia..... rasanya yg ketiga ni xbleh cite kot kt sini.. yg ni biarlah me hadapi sendiri.. insyaallah ada kemanisan di hujung hari... hehehhehehhe... 




 Apa Kata Hati?~ kan mcm rojak tu?? ada rasa masam.. ada rasa manis...

Friday, July 11, 2014

Sahur terawal..

Assalamualaikum & Hello....

Hari ni first time me bersahur paling awal dalam sejarah... Itu pun sbb terjaga sbb rasa mcm byk pulak nyamuk dok gigit kaki.. skali bangun la nak tgk byk ke nyamuknye?? dok tgk2 tp xde la pulak.. nak sambung tido semula.. dh x ngantuk.. sekali bangun la terus ke dapo.. 

me masak spageti bolognese... 

kul 3.30 pagi dok makan spagetti dlm gelap sambil diterangi sikit2 cahaya lampu dari dapur... saje xnak bukak lampu, nnt si puteri tu terjaga pulak.. lg haru dibuatnya.. ahaa.. kitorang tido kat ruang tamu since dlm bilik kat tingkat atas x bleh tido selagi ekon x dipasang.. membahang x tertahan rasanya.. ok, kesah ekon ni me hutang dulu ye.. xmo cite lg.. sakit ati kiteee tau.. 

Lepas abeh sepinggan kecik spageti, layan fb jap... mata masih fresh.. x ngantuk.. pastu bila dh rasa ngantuk tu dtg semula, me pun set alarm untuk bangun kul 5.20 nk minum air last sblm imsak... tgk jam dh kul 4.20 pagi masa tu... sekali me terjaga kul 6.40... Ya Allah... camne la boleh x sedar alarm bunyi? haishh... seb baek terjaga 6.40.. kalau dibuatnya terjaga 7.40?? x ke naya citenye tuuu... ni semua gara2 nyamuk yg mengganggu... tp rasanya bukan nyamuk.. sbb me dh pasang ubat nyamuk electrik tu.. masa mula kitorang tido umah tu, ada sejenis serangga yg rupa dier mcm belalang, tp kecikkkkkk aje.. kaler ijau.. dia gigit lebih sakit dan lebih gatal dr nyamuk... me rasa menatang tu ler yg dok mengganggu tido kitorang sekeluarga.. tergaru-garu.. tergaru-garu aje... ape ke nama menatang tu ye? dan sape2 ade petua nak menyahkan mereka dr rumah sila share ye.. tq.. 

Ni nak masuk cite psl si puteri cinta hatiku tu pulak.. al kisahnye, ari rabu tu, me ngan en suami tgk kemas2 brg2 yg masih dok ada tu.. me ikat tocang rambut dpn si puteri sbb dok kacau mata.. dh panjang kaedah nye.. dok pujuk dia nak pegi potong rambut dpn tu tp dia xmo... rambut belakang tu saja la nak simpang panjang.. nak feeling2 boleh dendan... sesambil mengemas tu mmg kerap dok pandang si puteri ler.. takut dia pun dok 'mengemas' sama.. sekali tu bila pandang nampak dia sgt behave dok atas sofa.. sambil tersengih2.. me pun x sedap hati pegi le tgk dier.. rupa2nya, ekor tocang tu dh dia potong!! 

Ya Allah!! menjerit le me... belek2 rambut dier.. seb baek x di potong berlorong rambut tu.. dia potong ekor tocang tu ngan sikit kat anak rambut tu.. haishhh.. mana la dier dpt gunting pun x tau.. pastu terus on the spot bawak dier g salon dan trim rambut tu... nahhhhh... ilang sudah rambut yg konon2 nak buat dendan bagai.. me suruh tukang gunting tu potong bob-cut je rambut dier... xyah nak ikat2 lg.. puas hati kite... huhuhuhu... 




 Apa Kata Hati?~ nk marah pun x boleh.. sbb me ngan mr suami yg leka.. xpe la nakkk.. rambut tu boleh panjang semula.. kalau dibuatnye ko potong jari ke?? telinga ke?? ha.. x ke cacat pulak... beranak sempurna dh beso cacat pulak... huhuhuhu...

Thursday, July 10, 2014

Selang Sari...

Assalamualaikum & Helloo.... 

(tajuk sekadar hiasan...)

Semlm me x keje... EL.. sbbnye, lps berbuka hari Selasa tu, kami laki bini bertungkus lumus mengemas barang2 yg baru dipindahkan dari umah lama tu... dr bawah bawak naik atas semua benda.. mmg double penat la sbb kene usung naik tangga... lg tambah penat sbb dok jerit kat si puteri cinta hatiku tu yg sgt sibuk dan menyibuk sama dgn mak pak dier dok mengemas... huhuhuhu

abeh mengemas dlm umah tgk2 jam dh kul 1 pagi... walopun x elok mandi lewat, tp x tahan la badan melekit maka aku mandi jugak... fuhhhh... kelegaan di situ.. pastu terus baring2 nak tido... ajak si puteri tu tido, tp.... beliau masih bertenaga penuh ye... bagai baru dicas aje bateri dier... jenuh pujuk mcm2 nk soh dier tido.. x jalan jugak last nye ugut je laa... kata ke dier kalau x tido lg nak panggil anjing jiran sebelah amek dier.. huhuhu... dia pun buat2 tido tgk2 tido terus... alhamdulillah... tgk jam dh kul 2 am... aku pun akibat letih teramat, terlelap terus x smpi seminit lps tgk jam tu rasanya... tapiiiii..... rasa mcm baru je terlelap, si puteri tu dok merengek mcm x selesa tido.. agak nye sbb dier pun terlalu letih kot.. dier dok suruh gosok belakang dier la.. kaki dier la... bila stop gosok ja, dia merengek blk.. hadooiiii... mommy ko ni dh nk 'meletopp' dh la.. mengantuk tp x bleh nak tido anak dok merengek... tp ku sabarrrr juaaa... hehehhe

Smpi la waktu sahur.. aku sahur di hujung waktu.. sbb x mkn nasik semua... aku mkn biskut/roti ngan minum susu/air je.. so, mmg di hujung waktu la aku sahur... lepas sahur tu la baru si puteriku itu dpt tido lena... makanya lepas subuh jugak la baru mommy pun dpt tido yg lena.. makanya lagi, mommy pun EL le semlm.. tu psl la xde sebarang entry semlm... ade yg tertunggu2 ke?? hewhewhew.... (perasan kejap mcm ramai follower...)

Semlm pun Puteri Cinta Hatiku tu x tido lena jugak... ni gara-gara ekon la ni... haaa.. itu akan me cite dlm next entry.. psl ekon..  





Apa Kata Hati?~ lepas meeting asyik kluar topic 'kambing' terus ilang idea nak tulis entry ni... huhuhuhu

Tuesday, July 8, 2014

Perihal ekon..

Assalamualaikum & Hello...

We olls satu family baru pindah umah... umah yg lama ni agak 'kedalam' sikit... dan terpaksa lalu kebun kelapa sawit.. dan kalau blk umah lewat malam, agak scaryyyyy la jugak... tetiba dpt offer rumah teres dua tingkat yg lokasinya sgt sgt sgt me suka sbb berhadapan ofis me keje je... dan kadar sewanya cuma tambahan RM30 dr yg sebelum ni... plus dekat dgn kedai makan, kedai runcit, kedai 24 jam, pasar mlm... pendek kata, segala2 kemudahan tu dekat jaaa... jalan kaki pun boleh smpi... Jadinya, aku pun grab aje la peluang yg dtg tu... makanya berpindah la semula kami sekeluarga... 

Penat dan letih sbnrnya berpindah ni... kalau boleh, xmo pindah2 dh lepas ni... kalau pindah pun masuk rumah sendiri la... me ngan asben tgh survey rumah yg nice lokasi nye utk dipinang menjadi hak milik kami... wehuuuu.... tp x berjumpa lg laa..

barang2 semua dh angkut... tp bab nak mencari org nak uninstall ekon dari umah lama dan install di rumah baru amatlah payah... no telefon tech yg pasang ekon umah me dulu dh ilang... tanya member yg bagi no tu dulu pun x berjawab.. seminggu jugak la mencari.. mencari.. dan mencarii... akhirnya ketemu juaaa... 

Mcm biasa, me tanya availability dia utk buat tugasan tu hari ni jugak... dia ckp boleh.... me happy... 
pastu me tanya lg, berapa charge?.. dia ckp RM150... me happy.. 

Tapi, yg buat me x happy.... bila dorang tgh uninstall ekon kat umah lama tu, tetiba ckp, 'akak kena tambah lg RM50 utk charge uninstall ekon.. td sy ckp RM150 utk pasang saja'... me pun 'ok'... pastu ni kejap2 td ni En Suami call bgtau dorang mintak tambah lg RM80 untuk servis pulak... me pun mcm 'waddefish' la pulak kan... nape x ckp sekaligus je td kan senang... me terasa a bit 'terbelit' la dgn dorang ni... actually x susah nak cari org ekon ni.. sbb pegi kedai electric sure boleh punya... tp me nak la cari Melayu... almost yg kat kedai tu faham2 je la bangsa apa kan.. me bukan nya racist.. tp me nak support bisnes bangsa me sendiri.. Tp kalau dh gini caranya, mmg kasik org serik la... nak kata xmo, dorang dh tgh buat keje... adakah itu satu strategi?? 

hurmmm... puasa2 ni kdg2 byk sgt dugaan... so, what to do?? terpaksa iyakan jugak laaa... pasang jugak la.. demi keamanan tido mlm2... huhuhuhu... kesian ke si puteri cinta hatiku tu tido mlm sure nak bukak baju.. berpeluh2 dier tido xde ekon... cuaca skg ni kan masih panas membahang... smpikan, kitorang x tido dlm bilik tingkat atas.. walaupun kipas dh bukak maximum speed, tp tetap membahang je.. aleh2 kitorang anak beranak tido kat bawah je.. ok la sikitt... dan mlm ni... insyaallah.. boleh tido nyamannn... alhamdulillah... 





Apa Kata Hati?~ tlg la bangsaku... jadilah peniaga yang jujur jgn belit membelit... walaupun ku tahu harga utk setiap servis tu mmg harga yg korang bgtau.. tp sila la bgtau awal2 masa customer tanya harga sekaligus... senang cite.. huhuhuhu

Friday, July 4, 2014

Masak sendiri vs beli..

Assalamualaikum & Hello.... 

Ramadhan tahun ni aku berazam utk mengurangkan membeli juadah di pasar ramadhan... sbbnye, x byk pilihan untuk Puteri cinta hatiku tu... 1st & 2nd day berbuka ari tu, kami sekeluarga berbuka di rumah bondaku.. sbb adik2 ada blk, so dorang yg pegi pasar ramadhan... aku pegi mkn je.. hehhehe.. day 3 pulak, kami singgah di pasar ramadhan tempat di mana rakan sepejabat berniaga... niat di hati nak membeli juadah hasil jualan beliau... pastu ada la juadah lain sikit... tp tidak seperti sebelum2 ni, kami beli apa saja yg nampak sedap di mata.. pastu membazirrr... tahun ni xmo xmo dh mcm tu.. x baikk... manakala day 4 dan day 5 pulak, aku masak sendiri... walopun simple yg amat, tp rasa puas hati sbb anak makan lajuuu je... dan apa yg dimasak semua habis.. alhamdulillah... syukurr.. walopun penat tp berbaloiii... 

Puteri cinta hatiku ni, dia x berapa suka lauk pauk yang berbagai perisa... dia bleh makan.. tp sikittt jee.. pat lima suap gitu je... tp kalau aku masak sendiri, ikan goreng ngan sayur bayam or sayur lemak puchuk tu, mmg puas hati dan rasa berbaloi masak.. banyakkk dia makan.. Jadinya, aku berazam untuk masak sendiri je untuk berbuka... untuk sahur pulak, since aku discover yg aku x bleh mkn nasik masa sahur (sbb nnt lemau aje badan) jadinya, aku sahur mkn roti je... tukar2 roti la tetiap kali sahur.. pastu minum sama ada choc milk or fresh milk + air masak banykkkkk banykkkk... alhamdulillah... selesa ja perut ni... 

Rutin setiap hari, blk keje je terus tuju umah mak untuk amek si Puteri tu.. on the way, singgah kedai beli barangan basah untuk dimasak. Lepas pick up Puteri, terus balik umah, dan terus tuju dapur keletung keletang masak... dh masak slalu around kul 7pm terus suapkan si Puteri makan.. Selesai beliau makan, elok2 je si mommy pulak berbuka... suap si Puteri tu mkn dulu sbb xnak dier kacau masa mommy berbuka.. tp xde maknanyaaa.... tetap bersila sama dpn pinggan mommy... huhuhuhu... Lepas siap berbuka dan lepas selesai Maghrib, baru le nak take care perihal rumah pulak.. kain baju, pinggan mangkuk... Letih.. sape kata x letih... x berhenti2 kot 'bekerja'... bkn hanya kaki tangan yg bekerja tp mulut pun x berhenti jugak dok pot pet pot pet ke si Puteri tu.. kite dok pulun masak nak kejar masa berbuka lg dier pun pulun jugak nak mengacau... huhuhuhu... tapi puas hati dgn segala hasilnya.. 




 Apa Kata Hati?~ pening jugak nak cari idea nak masak apa tiap2 hari... hehehehhe

Thursday, July 3, 2014

Entry lewat petang...

Assalamualaikum & Hello... 

Hari ni tak tau nak tulis ape.. sbb kepala otak ni serabut sgt.. mcm2 sgt yg kene pk dan kene carik jalan nak settlekan.. 

Kesian kat si Puteri cinta hatiku... pun dok kene marah aje le sbb nakal time mommy dier tgh serabut... tp di hujung2 marah tu tetap pelok dier kuat2 kiss byk2... terasa bersalah dan berdosa pulak marahkan dier.. sdgkan kepala sendiri yg berserabut... hurmmm.... 





 Apa Kata Hati?~ istirgfar byk2....

Wednesday, July 2, 2014

Result testing juadah sahur..

Assalamualaikum & Hello...

Dah tiga pagi aku try compare juadah sahur yang berbeza2 kan?? seperti entry semlm... Jadinya dapat disimpulkan bahawa, aku x bleh nak sahur makan nasik (kalau hari bekerja) sbbnye kul 3 ptg aku dh lemau... dh mcm budak2 baru belajar puasa... huhuhuhu.. manakala hari yang aku bersahur mkn roti gardenia kosong je ataupun sahur dengan kurma dan susu coklat aje, itu yg menyelesakan perut dan ok je.. xde rasa lapar yang kronik or lemau yg kritikal... 

Jadinya, pada sahur yang keempat, aku mkn kurma + roti gardenia + susu coklat... Insyaallah, bertahan elok smpi ke waktu berbuka... 




 Apa Kata Hati?~ Alhamdulillah.. Syukur... ada jugak makanan kan??

Tuesday, July 1, 2014

Percubaan Pelbagaikan Sahur...

Assalamualaikum & Hello...

(tetiba x tau nak buat intro cane.. huhuhuhu)

Korang sahur mkn ape? nasik? Kuih? Kurma? jgn kata mkn angin udah la ye... huhuhuhu.. 

Sahur pertama aku kali ni, aku mkn 3 keping roti gardenia ngan air masak banyak banyak... Sahur kedua pula aku mkn nasik putih + daging kicap + air masak banyak banyak.... dan sahur ketiga pula aku mkn 4 bijik kurma + susu coklat + air masak banyak banyak...

Saje le aku nk buat perbandingan... sahur pertama dengan roti tu, seharian aku rasa ok je... xde rasa lapar melampau dan xde le lembik lemau gitu.... tp sahur kedua dgn nasi tu, kul 3 petang aku dh lemau... lembik... lapar.. dh mcm budak2 pulak... sahur ketiga ni.. xtau le lg cane... 

Setakat dua hari yg lepas, dpt disimpulkan bahawa, sahur silalah jgn makan nasik (utk aku lerr..)..



 Apa Kata Hati?~ boleh kurus kot gini kan??