Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, February 10, 2016

Dari DIA kita datang dan kepada DIA kita kembali......

Assalamualaikum & Hello.... 

Dh terlalu lama me x menulis dalam blog ni... in fact, hari2 me masuk je blog ni, tp blog walking je... dh beberapa kali dh cuba utk menulis, tp akhirnya - save je.... tp kali ni, me nak berkongsi sesuatu... moment kehilangan dalam diri dan hidup me... 

Ahad yang lepas, lepas settle uruskan mr hubby me pegi keje, me kemas2 ape patut sket kat umah tu dan lps tu, rasa ngantuk sgt pulak, mengambil kesempatan xde si kecik Puteri tu (sbb ikut maktok nye g kl..) makanya me letak kepala jap... tp baru ja berselesa2, tetiba dpt call dari mr hubby... dia bgtau anak sedara kesayangan me merangkap anak sedara mr hubby baru je pergi meninggalkan kitorang selamanya... Ya Allah... me terus tergamam... mr hubby kata dia akan cuba abehkan keje secepat yg mungkin pastu nnt petang kitorang akan blk kpg - Alor Setar.. 

Lps talian diputuskan, me terus msg anak sedara sorang lg, iaitu abg kepada arwah... me tanye, betul ke? dia jawab ya... serentak tu, air mata terus gugur... me sgt2 x percaya dan hampir x dpt menerima berita yg baru disampaikan.. sbbnye, baru dua tiga hari sblm tu arwah wassap me tanye me sihat ke tidak.. sembang2.. mcm biasa... dan pagi tu.. dia dh tiada... Innalillahiwainnailaihirojiun... Al-Fatihah utk arwah.. 

Agak lama jugak me nangis... ntah laa.. rasa kehilangan sgt... anak sedara merangkap best fren me... byk suka duka me yg me kongsi dgn arwah... arwah pun sama... apa2 sikit, dia akan wassap me tanye pendapat me.. especially psl gf dier.. psl rancangan dier nak kawin.. psl sakit dier... psl kepayahan dier nak control baran dier... almost everything dia akan tanya dan mintak pendapat me... 

Anak sedara mr hubby me ni keje tentera.. dh 8 tahun berkhidmat.. beberapa bulan kebelakangan ni, dia diserang asma yg teruk.. dh dua kali asma serang smpi pengsan dan masuk ICU.. kali pertama masa dia dihantar operasi masa tengah jerebu teruk thn lps tu.. masa kali kedua dia admit hospital tu, Dr dh bgtau dier, kalau sekali lagi dia pengsan, dia akan mati.. 

Lps daripada tu, everytime dia wassap me, dia akan bgtau yg dia takut nak mati... dia x sedia lg nak mati.. masih terngiang2 kata2 dia 'makcik, cek xmau mati lagi.. cek takut nk mati'... berkali2 me tenangkan dia... tp sgt x sangka.. dlm waktu yg sgt dekat, dia betul2 tinggalkan me dan semua org... Al-Fatihah utk beliau.. 

Lps maghrib kitorang smpi Alor Setar.. terus ke umah kakak ipar me - umah family arwah.. jenazah belum sampai.. tp dikhabarkan dh hampir.. dalam kul 9 lebih sikit mcm tu, jenazah sampai... me berdiri je tepi dinding menahan tangis.. dh ramai ahli keluarga dan jiran2 yg mengerumuni jenazah.. wakil tentera yang dipanggil ustaz, buka kain kafan di bahagian muka arwah supaya ahli keluarga dapat menatap wajah arwah buat kali terakhir. ibu arwah dh jatuh lembik - pengsan tgk tubuh anak dh kaku... selepas ditenangkan, si ibu dpt berada di sisi jenazah anaknya sambil mengusap pipi jenazah si anak.. aku masih berjaya menahan tangis... tp masih x berganjak di blkg.. lps tu, mr hubby me panggil ke dpn.. me pun menyusup di celah2 org ramai tu.. terpandang aje muka arwah, bertambah pilu hati ni... tp sedaya upaya me tahan tangis... x putus2 me sedekahkan Al-Fatihah utk arwah.. 

Dalam 10 minit slps tu, jenazah dibawa ke tanah perkuburan utk urusan pengkebumian... semua org turut pergi ke kubur.. tp disebabkan keadaan badan kurang menizinkan dan mr hubby pun kata me x yah pegi la sbb dh lewat mlm, maka me pun tunggu je la kat umah... lama jugak me tunggu... kul 11 lebih baru semua blk.. mr hubby kata yg jd lama sbb dorang guna keranda tentera punya, lebih panjang dan lebar dr keranda yg masjid punya.. jadinya liang kene gali lagi la.. pastu talkin pun 2 kali baca.. sekali pihak tentera, dan sekali lagi pihak masjid... tp apa2 pun, semuanya dh selamat.. 

Smpi ke hari ni, me masih lg terbyg2 wajah arwah... walaupun dia agak panas baran orgnye, tp kalau dgn me, asyik tersenyum ja.. me kata la apa pun, dia akan senyum aje.. pernah dier kata nak cari wife pun mcm me... hehehhe... haaa.. gf dier ade la dtg melawat masa tu jenazah dh bwk ke tanah perkuburan.. ermm, size lebih kurang mcm me jugak... tp me of kos la cantik lg.. hehehehhe... (masuk bakul angkat sendiri)... 

Mr hubby me pun terkesan jugak dgn pemergian anak sedara dia yg sorang ni.. dier kata ni la anak sedara yg dia dok dukung slalu masa kecik2 dulu.. dh pergi dulu dr dia.. sedih jugak katanya.. mmg x jangka sebegini cepat.. tp tu la.. me tenangkan hati mr hubby dan diri me sendiri jugak - me kata, kita pun akan kesitu jugak... cuma kita x tahu bila.. cepat atau lambat... tp yg pasti, kita akan ke sana... byk2 la sedekahkan Al-Fatihah utk arwah.. semoga arwah tenang di sana... 





 Apa Kata Hati?~ Buat arwah Mat Zeni.. makcik syg sgt kat mat zeni.. makcik doakan semoga Allah ampunkan segala dosa dan salah silap mat zeni selama hayat mu ada.. dan semoga Allah tempatkan rohmu di kalangan orang2  yg beriman.. Al-Fatihah..

Friday, May 22, 2015

Post dikemaskini..

Assalamualaikum & Hello...

Ya.. lama aku x menulis dlm blog ni... tp hari2 masuk blog aku ni... tp dok blog walking je la.. ntah la.. mcm selalu.. cerita tu byk.. tp mood nk mengarang tu xdak... 

Ptg ni ntah la apa mimpi, tetiba rajin pulak nak menghapdet... ... maybe sbb aku terkesan dgn beberapa peristiwa yang berlaku di sekeliling aku kot... yg jadi kat aku... yg jadi kat kengkawan.. dan ada jugak yg jd kat org yg aku x kenal pun.. tp tetap terkesan di hati... 

1) Aku terbaca dalam fb tentang 3 beradik ni... si emak lari tinggalkan anak2... si bapak nye pulak dlm penjara kes dadah... jadinya nenek dan bapak saudara bebudak ni je yg jaga dorang.. dh la si bapak saudara tu keje despatch je.. gaji 1500... stay kat subang jaya... sewa umah saja pun dh 500... korang bleh baca lanjut kat bawah ni... 



aku hampir2 menitiskan air mata baca kisah dorang... aku kesian sgt kat budak2 tu... aku ni, pg td, ada member ofis belanja nasik lemak.. pastu ikan bilis nye yg gred murah yg agak keras pastu masin giler... dahhhhhh komplen... masin la apa la... tp budak ni mkn nasik berlaukkan garam je!!! Ya Allah... kesian sgt... Korang yg mana rasa boleh bantu, bantulah anak2 ni dgn apa cara yg korang terdaya dan termampu... walaupun korang cuma share cerita ni pun dh cukup.. semoga ada di antara pembaca yang membaca cerita ni dan berkemampuan, boleh tolong anak2 ni... Hanya Allah yang dapat membalas jasa baik korang semua... 

2) Terbaca kesah suami isteri ni.. walaupun dorang ni dh berumo tp cinta mereka tetap kukuh. mula2 si isteri sakit... mcm2 la sakitnye.. si suami la yg slalu bawak si isteri pergi check up dan dapatkan rawatan di hospital.. nak dijadikan cerita satu hari tu, si suami diserang strok... semenjak hari tu, si suami terlantar tak berdaya... si isteri pulak yang uruskan si suami... semakin hari nampk semakin kuat si suami.. dh boleh duduk.. dan dah boleh nikahkan anak perempuan bongsu mereka.. kemudian, tiba2, si suami koma x sedarkan diri.. terlantar di hospital.. kepala di bedah untuk keluarkan darah beku... until today, dh dua minggu masih tiada tindak balas atau tanda2 si suami akan sedar.. tp si isteri, dalam keadaan dier yang tak berapa sihat, tetap ulang alik pergi hospital menjaga si suami dan berharap agar si suami bangun dan kembali di sisinya.. 

apa yg membuatkan aku terasa hati, betapa rayuan dan kerinduan si isteri untuk melihat si suami kembali tersenyum... kembali ada di sisi si isteri.. kembali menggenggam erat tangan si isteri, kembali menjadi pendengar setia dan kembali melengkapkan 'the other half' walaupun si suami tak berdaya.. dan tak sihat..... ya... bagi sesetengah wanita yang bergelar isteri, kehadiran suami di sisi tu lebih penting dari segalanya... isteri perlukan suami untuk berkongsi suka duka.. perlukan suami untuk komen 'baju tu x sesuai la syg'... 'u masak tak berapa sedap la hari ni syg'... dan mcm2 lg... bkn hanya diperlukan kerana rupa paras, kekuatan dan wang ringgit semata2 (walaupun duit mmg diakui teramat penting di zaman skg ni, tp ianya bukanlah segala2nya)... KEHADIRAN tu yang paling penting... Kehadiran beserta kasih syg dan cinta tu yg penting untuk melalui hari2 mendatang... kita tak tau bila 'masa' kita akan tiba.. jadi, hargailah masa yang anda ada bersama2 dgn yg tersyg... kerana sesaat lps ni pun kita tak tau apa yg akan terjadi.... 





 Apa Kata Hati?~ insafi diri.....

Friday, December 5, 2014

Kita tanya Allah jawab....

Assalamualaikum & Hello...

Salam Jumaat kepada semua...

Me nak share sesuatu yang me baru alami... Ada ketikanya, kita akan merasa sangat down, hopeless, sunyi, sedih.. pendek kata mcm2 perasaan yang tak best kita alami... nak mengadu  - serasa mcm takde org/tempat yg boleh kita adukan masalah yg melanda.. tapi jgn dilupa, kita always ada Allah... walaupun bila kita gembira dan lapang kita selalu terlupa padaNya tapi bila kita susah kita kembali kepadaNya - Insyaallah Dia tak pernah 'buang' kita.... yang penting, kita kena yakin bahawa hanya Dia yang mengetahui dan mampu menolong kita. 

Baru2 ni, me pun mengalami perasaan yang sama... Mr Suami ot... Princess outstation.. tinggai me sengsorang... rasa down sgt... mcm2 yg dok pk... mcm2 perkara yg mengganggu perasaan... smpikan me xde selera nk mkn... xde mood nak tgk tv.. xde mood nak buat apa pun.. smpikan, nak tido pun x terlelap.. rasa tak tenang hati sgt time tu... 

Pastu, me masuk bilik je la... konon nak paksa tido.. dgn harapan bila bangun nnti semua perasaan yg tak best tu hilang... tp, mata xmo pejam.. letih dan mengantuk.. tp x bleh nak tido.. lg la menambah bebanan perasaan yg ditanggung.. Me ngadu kat Mr Suami... dia kta me rindu kat Princess kot.. tu yg jd gitu... yess.. me rindu kat my Princess.. tp bukan baru skali ni Princess g outstation.. dh byk kali.. patutnye dh biasa.. tp ni benda lain ni... tp x dpt nak identified apa sbnrnya yg mengganggu fikiran dan perasaan... Sambil berbaring tu, me 'ngadu' kat Allah... me 'tanya' dia nape me jd gini... lepas abeh ngadu tu, me bukak fb... sbb dh xtau nk buat apa sgt dh.. scroll punya scroll, skali terjumpa video ceramah Ustaz Fawwaz... me dh lupa tajuk nye... tetiba ustaz tu ckp, ubat untuk hati yang tenang ialah bykkan beribadat... tetiba terus me nangis... menangis semahu2nya... sbb me rasa Allah dah jawab pertanyaan dan aduan me tu... Subhanallah.. Allahuakbar... 

Usai menangis semahunya.. me bangun - bersihkan diri - ambil wuduk dan terus solat malam... me berzikir.. berdoa.. dan me baca surah Yaasin.. selesai semua tu, dlm lingkungan kul 2 pg... baru me dapat tido... dan esoknya, Alhamdulillah, hati me dah kembali tenang... Ya Allah... sesungguhnya hanya padaMu aku memohon.. hanya Engkaulah Maha Mengetahui segalanya.. 






Apa Kata Hati?~ tiada ruginya jika 'kembali' pada Allah dalam apa jua perkara dlm hidup kita... Allahuakbar...

Tuesday, December 2, 2014

Arjuna Beta


Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular–
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

verse 2

kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
jalan betul, anakanda
,tak jelas mata–ambil yang sarat duri

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

chorus

ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

Sumber http://www.liriklagumuzika.com/2012/05/lirik-lagu-arjuna-beta-fynn-jamal.html#ixzz3Khbgcp6d


Assalamualaikum & Hello... 

Lagu ni dh lama... tp dh lama jugak me suka lagu ni.. cuma skg ni je nak cite dlm blog yg semakin usang ni... hahahha... 

Setiap kali me dengar lagu ni.... Masyaallah... air mata mudah gugur... rasanya lagu ni boleh mewakili suara hati me dan maybe jugak ibu2 lain.. lagu ni berkisah tentang pesanan ibu kepada anaknya... sgt berkesan & terkesan di hati me.. ada sekali tu lagu ni berkumandang semasa me ada dengan my princess... terus me peluk dan cium dia.. terpinga2 dia sambil tanya "awat mami? awat?" (yesss... my princess ni ada certain words sgt pekat loghat utaranya.. heheheh)

Dan masa semi final Muzik-Muzik ari tu... dr mula Fynn melagukan melodi lagu ni, smpi abeh, aku terdiammmm saja... sambil menahan sebak di dada (sebab Mr Suami dok ada nnt dia suka gelakkan me kalau me nangis tgk tv).. tp masa hujung2 lagu tu, dia tgk muka me lain mcm dan time tu jugak dia nak tanya mcm2... (bukannya nak biarkan me layan perasaan sat.. haishhh).. 

Mr Suami: nape dier nangis2 menyanyi ni? mcm x best ja lagu ni.. 

Me: lagu ni best giler kot.. sebak dh ni.. (ckp sambil tahan air mata)

Mr Suami: ye ke? ape kisahnye?

Me: hanya seorang ibu sahaja yang faham 'perasaan' lagu ni.. seorang abah xkan rasa apa2 pun.. ha, cuba tgk abah? bukannya terasa apa2 pun bila dgr lagu ni.. lagu ni pesanan seorng ibu kepada anak dia kalau2 dia x dpt nak sampaikan pesanan ni bila anak dia dh besar nnt.. 

Mr Suami: eh, abah pun faham laaaa.....  

Me: tiba2......... (sambil jeling)





 Apa Kata Hati?~ tetiba rasa takut x dpt nak bersama anak semasa beliau membesar dan mengenal asam garam kehidupan...