Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Friday, December 5, 2014

Kita tanya Allah jawab....

Assalamualaikum & Hello...

Salam Jumaat kepada semua...

Me nak share sesuatu yang me baru alami... Ada ketikanya, kita akan merasa sangat down, hopeless, sunyi, sedih.. pendek kata mcm2 perasaan yang tak best kita alami... nak mengadu  - serasa mcm takde org/tempat yg boleh kita adukan masalah yg melanda.. tapi jgn dilupa, kita always ada Allah... walaupun bila kita gembira dan lapang kita selalu terlupa padaNya tapi bila kita susah kita kembali kepadaNya - Insyaallah Dia tak pernah 'buang' kita.... yang penting, kita kena yakin bahawa hanya Dia yang mengetahui dan mampu menolong kita. 

Baru2 ni, me pun mengalami perasaan yang sama... Mr Suami ot... Princess outstation.. tinggai me sengsorang... rasa down sgt... mcm2 yg dok pk... mcm2 perkara yg mengganggu perasaan... smpikan me xde selera nk mkn... xde mood nak tgk tv.. xde mood nak buat apa pun.. smpikan, nak tido pun x terlelap.. rasa tak tenang hati sgt time tu... 

Pastu, me masuk bilik je la... konon nak paksa tido.. dgn harapan bila bangun nnti semua perasaan yg tak best tu hilang... tp, mata xmo pejam.. letih dan mengantuk.. tp x bleh nak tido.. lg la menambah bebanan perasaan yg ditanggung.. Me ngadu kat Mr Suami... dia kta me rindu kat Princess kot.. tu yg jd gitu... yess.. me rindu kat my Princess.. tp bukan baru skali ni Princess g outstation.. dh byk kali.. patutnye dh biasa.. tp ni benda lain ni... tp x dpt nak identified apa sbnrnya yg mengganggu fikiran dan perasaan... Sambil berbaring tu, me 'ngadu' kat Allah... me 'tanya' dia nape me jd gini... lepas abeh ngadu tu, me bukak fb... sbb dh xtau nk buat apa sgt dh.. scroll punya scroll, skali terjumpa video ceramah Ustaz Fawwaz... me dh lupa tajuk nye... tetiba ustaz tu ckp, ubat untuk hati yang tenang ialah bykkan beribadat... tetiba terus me nangis... menangis semahu2nya... sbb me rasa Allah dah jawab pertanyaan dan aduan me tu... Subhanallah.. Allahuakbar... 

Usai menangis semahunya.. me bangun - bersihkan diri - ambil wuduk dan terus solat malam... me berzikir.. berdoa.. dan me baca surah Yaasin.. selesai semua tu, dlm lingkungan kul 2 pg... baru me dapat tido... dan esoknya, Alhamdulillah, hati me dah kembali tenang... Ya Allah... sesungguhnya hanya padaMu aku memohon.. hanya Engkaulah Maha Mengetahui segalanya.. 






Apa Kata Hati?~ tiada ruginya jika 'kembali' pada Allah dalam apa jua perkara dlm hidup kita... Allahuakbar...

No comments: