Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Friday, May 22, 2015

Post dikemaskini..

Assalamualaikum & Hello...

Ya.. lama aku x menulis dlm blog ni... tp hari2 masuk blog aku ni... tp dok blog walking je la.. ntah la.. mcm selalu.. cerita tu byk.. tp mood nk mengarang tu xdak... 

Ptg ni ntah la apa mimpi, tetiba rajin pulak nak menghapdet... ... maybe sbb aku terkesan dgn beberapa peristiwa yang berlaku di sekeliling aku kot... yg jadi kat aku... yg jadi kat kengkawan.. dan ada jugak yg jd kat org yg aku x kenal pun.. tp tetap terkesan di hati... 

1) Aku terbaca dalam fb tentang 3 beradik ni... si emak lari tinggalkan anak2... si bapak nye pulak dlm penjara kes dadah... jadinya nenek dan bapak saudara bebudak ni je yg jaga dorang.. dh la si bapak saudara tu keje despatch je.. gaji 1500... stay kat subang jaya... sewa umah saja pun dh 500... korang bleh baca lanjut kat bawah ni... 



aku hampir2 menitiskan air mata baca kisah dorang... aku kesian sgt kat budak2 tu... aku ni, pg td, ada member ofis belanja nasik lemak.. pastu ikan bilis nye yg gred murah yg agak keras pastu masin giler... dahhhhhh komplen... masin la apa la... tp budak ni mkn nasik berlaukkan garam je!!! Ya Allah... kesian sgt... Korang yg mana rasa boleh bantu, bantulah anak2 ni dgn apa cara yg korang terdaya dan termampu... walaupun korang cuma share cerita ni pun dh cukup.. semoga ada di antara pembaca yang membaca cerita ni dan berkemampuan, boleh tolong anak2 ni... Hanya Allah yang dapat membalas jasa baik korang semua... 

2) Terbaca kesah suami isteri ni.. walaupun dorang ni dh berumo tp cinta mereka tetap kukuh. mula2 si isteri sakit... mcm2 la sakitnye.. si suami la yg slalu bawak si isteri pergi check up dan dapatkan rawatan di hospital.. nak dijadikan cerita satu hari tu, si suami diserang strok... semenjak hari tu, si suami terlantar tak berdaya... si isteri pulak yang uruskan si suami... semakin hari nampk semakin kuat si suami.. dh boleh duduk.. dan dah boleh nikahkan anak perempuan bongsu mereka.. kemudian, tiba2, si suami koma x sedarkan diri.. terlantar di hospital.. kepala di bedah untuk keluarkan darah beku... until today, dh dua minggu masih tiada tindak balas atau tanda2 si suami akan sedar.. tp si isteri, dalam keadaan dier yang tak berapa sihat, tetap ulang alik pergi hospital menjaga si suami dan berharap agar si suami bangun dan kembali di sisinya.. 

apa yg membuatkan aku terasa hati, betapa rayuan dan kerinduan si isteri untuk melihat si suami kembali tersenyum... kembali ada di sisi si isteri.. kembali menggenggam erat tangan si isteri, kembali menjadi pendengar setia dan kembali melengkapkan 'the other half' walaupun si suami tak berdaya.. dan tak sihat..... ya... bagi sesetengah wanita yang bergelar isteri, kehadiran suami di sisi tu lebih penting dari segalanya... isteri perlukan suami untuk berkongsi suka duka.. perlukan suami untuk komen 'baju tu x sesuai la syg'... 'u masak tak berapa sedap la hari ni syg'... dan mcm2 lg... bkn hanya diperlukan kerana rupa paras, kekuatan dan wang ringgit semata2 (walaupun duit mmg diakui teramat penting di zaman skg ni, tp ianya bukanlah segala2nya)... KEHADIRAN tu yang paling penting... Kehadiran beserta kasih syg dan cinta tu yg penting untuk melalui hari2 mendatang... kita tak tau bila 'masa' kita akan tiba.. jadi, hargailah masa yang anda ada bersama2 dgn yg tersyg... kerana sesaat lps ni pun kita tak tau apa yg akan terjadi.... 





 Apa Kata Hati?~ insafi diri.....

No comments: