Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, January 26, 2011

Visit to Pulau Aman

Pada minggu lepas, hari Selasa, aku, fazli, apit ngan rodzi, geng2 PJJ aku telah mempergi ke Pulau Aman atau lebih tepat lagi ke Sekolah Kebangsaan Pulau Aman untuk tugas2 tinjauan projek penyelidikan kami.. 

Aku sgt sgt teruja nak p ke sana sbb ni first time kot nak p sana... dulu2 x terasa sgt nak p sbb x tau apa yg best kat sana... tp lepas tgk cite Seribu Kali Cinta, terus rasa teruja nk pegi sana... nmpk sgt cantik... 

kami memulakan perjalanan jam 8.30 pagi dr USM.. singgah breakfast kat hentian Juru dan smpi di jeti nak ke Pulau Aman tu lebih kurang jam 9.45 mcm tu.... jalan nak ke jeti tu agak tidak menarik perhatian.. tp bila smpi kat jeti tu, tgk keadaan sekeliling, sgt cantikkk... tenangggg je... 





bot pertama dari jeti tu kul 10pg... bot nye kecik je... hmmm... agak menakutkan utk org2 mcm aku yg takutkan air... on the way, berselisih dgn bot yg tarik tongkang bwk sampah... kecik je bot tu, tp kuat derrr.... 


 keadaan di dlm bot... kelihatan yg 3 org di dpn ni adalah ahli rombongan aku la... 

 bot yg akan dinaiki... 

 ni le fazli.... 
(sape minat kat akim bleh contact fazli, beliau adalah ketua kelab peminat akim wilayah utara...)

 ni ofkos aku.... 

 itu le bot kecik yg tarik tongkang sampah sarap... kecik je dier tu kan??

aku yg agak seram utk naik bot ni pd mulanya... tp enjoy bila bot dah gerak...




Perjalanan dgn bot hanya mengambil masa dalam 10 - 15 minit camtu je... smpi je kat sana.. turun bot baru bayar tambang ye kwn2... kene byr tambang pegi balik... sorang cuma RM6 sajerrr... murah gitooo.... lepas byr tambang bot, terus tgk keliling, "OMG!!! keciknye pulau nih..." dan sebahagian daripadanya adalah cantik... 


pemandangan jeti Pulau Aman dari dlm bot... 

 pemandangan dari sekolah...

 SK Pulau Aman diambil dari atas bot..

pintu gerbang "Selamat Datang" kat jeti... 


kitorang tidak membuang masa... terus menuju ke sekolah rendah yg satu2nye terdpt kat situ... atas bukit u ollsss... tp sgt dekat je ngan jeti... memula jumpa guru besar dulu, interview mana patut baru menjalankan tugas yakni tujuan utama kitorang ke situ... (cerita ni akan aku ceritakan di next entry k... ) lepas selesai semua tugasan di situ, kira2 jam 12 tghari... kami terus ke jeti nak blk ke seberang semula... tanya2 kat makcik kedai tepi tu, dia kata "BOT BARU JA JALAN... X SAMPAI 5 MINIT PUN.. HANGPA LAMBAT.." kami menyoal lagi "pukul brapa bot seterusnya?" ... jawapan yg diberi "PUKUI 3 PETANG".... ???????????????????.... ke empat2 org kami terus terduduk... alamakkkkk... apa yg nak dibuat kat pulau nih selama 3 jam??? 


setelah berfikir2 seketika, kami menjalan2kan diri di sekitar pulau, dan terus mencari kedai mee udang... sbb sblm pegi sini, ramai kengkawan yg kata mee udang kat sini sedappp... harussslah dicuba kan??? 


 masa menunggu makanan smpi... keadaan sgt panas... tepi laut kottt... tp best.. 

 mee udang.. 

 mee goreng udang.. 

 pemandangan sekitar pulau... cantik kan???






kedai mee udang ni adalah sgt best... terapung di atas air... dan angin sgt best... rasa mcm nak tido jerrr... lepas mkn terus bersembang2 dan asyik repeat order air jeeee... dahaga lerrrr... dan sesambil nak tunggu kul 3... harusssslahhh order air byk2.. nnt tokey kedai halau pulakkk.. dok lama2 order segelas dan sepinggan jerrr... kennnn??? ooppsss... lupa... rasa mee udang tu adalah biasa je bg tekak aku... tp udangnye fresh... bak kata rodzi "terasa keudangannya"... 


kul 2.30 kitorang berangkat ke jeti semula nak tunggu bot... sib baik geng2 cikgu sekolah ada.. dorang pun nak balik... tp dorang naik bot sekolah (bkn bas sekolah yer...).. dan guru besar yg sgt baik hati telah offer kitorang naik skali... ape lagi... zassss je la.... xkan nak tunggu lg kan??? thanks cikgu2... 


smpi je ke jeti seberang sana, terus zassss blk umah... dlm kete, semua diam.... letih lerrrr... tp best... satu pengalaman yg x dpt dilupakan... ohhh... lupa lg... pulau aman ni adalah lokasi drama bersiri Seribu Kali Cinta... lakonan Kamal Adli, Intan Ladyana, Norkhiriah, Cat Farish dan ramai lg... 




 Apa Kata Hati?~ best oooo... kalau nak lari dari kesibukan kota.. utk mencari ketenangan minda.. bleh dtg bercuti kat sini... chalet kat sini harganya antara RM80 - RM120 jerrr... murah kan... 

4 comments:

Jumie Samsudin said...

Hey olls....kami nak mai sini la! Dulu kami penah mai sini masa kecik kecik. Arwah tok kami bawak. Ada rusa kan?

Ju-Dzahir said...

ada rusa ka?? x tau la pulak... x jumpa pun... huhuhuhu.....

fazzlies said...

Jumie~ hang pi la...seronok jugak..sgt tepencil uolss... mmg sokaaa gila aku kat sini. Sewa satu chalet kat sini then tros boley feeling2 dok kat pulau tak berpenghuni.. sbab tak byk org pun..


Kak zura~ kita tak jumpa rusa pun kan, kita jumpa pokok sukun byk arr...berbuah2 pokok dia sekeliling pulau~

Ju-Dzahir said...

tu la... jgn kata rusa, penduduk kampung pun sgt susah nak jumpa... kan fazli kan??